• Sonuç bulunamadı

13-16 Eylül/ Gaziantep

SOME LEGUMES SPECIES ABSTRACT

17. Yücesoy, M (2011) Temizlik Kağıtları Sektöründe Yapay Sinir Ağları İle Talep

2.3. Neden Sonuç Diyagramı

3.1.4. Zaman Etüdü

Mevcut durum için zaman etüdü verileri çalışanların iş listesi bitene kadar ikişer kere gözlemlenmesi ile Şekil 8’de gösterildiği gibi doldurulmuştur.

ġekil 8. Mevcut Durum için Zaman Etüdü 3.2. Operasyonel ĠyileĢtirme

Kök nedenin tespit edilmesinin ardından, karar verici bir ekibin beyin fırtınası metodu ile ortaya koyduğu çözüm önerileri arasından mezanine ortasındaki bir koridordan kaydırak kurulması önerisi seçilmiştir. Bu kaydırak Şekil 8’de gösterilmiştir.

www.zeugmakongresi.org/ TAM METİN KİTABI www.iksadkongre.org/ Sayfa 782

ġekil 9. Metot İyileştirme Önerisi

Kaydırak kullanımı ile “reach truck” adı verilen taşıma araçlarının kullanımı bırakılacak ve yüksek makine kirası ödenmeyecektir. Kurulması planlanan kaydırağın mezaninin 2., 3. ve 4. katlarından çıkışının olması, depo çalışanının her kata araba çıkarma zorunluluğunu ortadan kaldıracak ve toplamanın sepet büyüklüğündeki arabalar ile yapılabilmesi sağlanacaktır. Kaydırak kurmak için tercih edilen H koridoru mezanini ortadan bölen önü açık bir koridordur. Planlanan duruma göre, toplama yapan çalışanın H’ye her geldiğinde ve bir kattaki toplamayı bitirdiğinde kaydıraktan topladığı ürünleri atması beklenecektir. Planlanan durumda, kaydıraktan inen ürünler için paketleme masaları konularak insan faktörü ile beklemenin önüne geçilecektir.

www.zeugmakongresi.org/ TAM METİN KİTABI www.iksadkongre.org/ Sayfa 783

ġekil 11. Önerilen Metot için İşçi Tipi İş Akım Şeması

Şekil 8’de önerilen metotta bir depo çalışanın kullanacağı yol ağı gösterilmiş ve bu ağın mevcut metottaki ağa göre daha kısa ve daha az karmaşık olduğu tespit edilmiştir. Bu durum Şekil 9’da çizilen işçi tipi iş akım şeması ile de doğrulanmıştır. Önerilen metot ile süreç 4 işlem, 6 taşıma, 1 duraklama ve 3 kontrol ile tamamlanabilecektir.

Önerilen akış, Tablo 3’te gösterildiği üzere mevcut akışa göre sekiz taşıma, bir kontrol ve iki bekleme daha az gerektirmektedir. Bir ürün için mevcut durumda 0,5394 adam/saat harcanırken, planlanan duruma göre 0,0628 adam/saat yeterli olacaktır. Bu durumda, 0,4766 adam/saatlik bir kazanç söz konusudur.

Bu veriler ışığında kazanç-maliyet çalışmaları da yapılarak uygulamanın gerçeğe dönüştürülmesine karar verilmiştir.

Tablo 3. Kazanımlar

Etkinlik Mevcut Durum Önerilen Durum Kazanım

ĠĢlem 4 4 - TaĢıma 14 6 8 Kontrol 2 1 1 Bekleme 5 3 2 Depolama - - 4. SONUÇ ve DEĞERLENDĠRMELER

Günümüzde iletişim ve bilgi teknolojilerinde yaşanan gelişmeler doğrultusunda, işletmelerin varlıklarını devam ettirebilmeleri, pazar payını arttırabilmeleri ve sektörde önde gelen firmalardan olabilmeleri için hızlı değişen çevresel şartlara ayak uydurabilmeleri zorunludur.

www.zeugmakongresi.org/ TAM METİN KİTABI www.iksadkongre.org/ Sayfa 784

İşletmeler rekabet güçlerini koruyabilmek için çeşitli yaklaşımlar ve teknikler ile verimliliklerini arttırmaya çalışmaktadırlar. Bu tekniklerin en temellerinden biri metot etüdüdür. Metot etüdü; süreçlerin, ekipman tasarımlarının ve iş yeri planlarının iyileştirilmesinde, daha etkin üretim yöntemlerinin geliştirilmesinde, üretim girdilerinin azaltılmasında ve daha iyi çalışma şartlarının geliştirilmesinde kullanılmaktadır (Demirbaş 2010).

Bu çalışma, ülkemizde son yıllarda hızla gelişen e-ticaret sektöründe yer alan bir firmada siparişlerin müşteriye ulaşma hızının arttırılması amacıyla gerçekleştirilmiştir. E- ticaret sektöründe hızlı sevkiyat müşteri memnuniyeti açısından hayati derecede önemlidir. SWOT analizi, neden-sonuç diyagramı ve iş akım şeması ile mevcut durum analiz edilmiş, firmanın çok katlı deposundaki fazla taşımalar tespit edilmiştir. Fazla taşımalar siparişlerin toplanma süresini arttırmakta dolayısıyla siparişlerin sevk edilme zamanlarında aksamalara neden olmaktadır. Mevcut durumun tespit edilmesinden sonra taşıma ve bekleme sürelerinin azaltılması, bu sayede verimliligin arttırılması hedeflenmistir. Bu iki hedefe yönelik olarak getirilen öneri ile süreçte iyileştirmeler yapılmış ve elde edilen kazanımlar hesaplanmıştır.

KAYNAKÇA

1. Arslan, H. M., Yıldız, M. S. ve Uysal, H. T. (2015). Kesim hattında süreç iyileştirme ve etkin tasarruf: Ağaç işleri atölyesine yönelik bir uygulama. Zeitschrift für die Welt

der Türken/Journal of World of Turks, 7(1), 121-136.

2. Atalay, O. ve Kılıç, Ö. (2015). Balıkkılçığı yöntemi ile mobil vinç kazası olası nedenlerinin incelenmesi. Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi

Dergisi, 30(1), 73-78.

3. Dizdar, E. N. ve Özen, R. (2001). Ahşap mobilya endüstrisinde üretim verimliliği için iş etüdü uygulamaları. Teknoloji, 1(2), 1-9.

4. Doğan, N. Ö. Ve Takçı, E. (2015). Bir tekstil işletmesinde simülasyon yardımıyla süreç iyileştirme. Ege Academic Review, 15(2).

5. İnce, A. R., Erol, Y. ve Karagöz, N. (2013). Bir süreç iyileştirme örneği olarak görüntü arşivleme ve iletişim sisteminin (Pacs) değerlendirilmesi (Sivas Numune Hastanesi Uygulaması). İşletme Araştırmaları Dergisi, 5(3), 243-257.

6. Köse Demirbaş, Z. A. (2010). Verimlilik arttırma tekniği olarak metot etüdünün bir

hazır giyim işletmesinde uygulanmasının işletme performansına etkileri, Yüksek

Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü), İşletme ABD, İzmir.

7. Kumaş, Z., Sabır, E. C., ve Baykal, P. D. (2016). Konfeksiyon işletmesinin verimliliği için iş etüdü tekniği kullanımı. Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi

Dergisi, 31(1), 175-190.

8. Öner, M. ve Şahbaz, İ. (2013). İmalat işletmelerinde süreç geliştirme ve kurumsal iyileştirme çalışmalarında kısıtlar teorisi düşünce süreçlerinin kullanımı: bir uygulama örneği. Journal of Yasar University, 8(32), 5465-5494.

9. Özkan, O., Bayın, G., ve Yeşilaydın, G. (2015). Sağlık sektöründe yalın tedarik zinciri yönetimi. Online Academic Journal of Information Technology, 6(18), 1-24.

10. Seki, İ. ve Biler, T. (2016). Büyük Baş hayvan işletmelerine yönelik swot analizi: biga örneği. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(1), 51-59.

www.zeugmakongresi.org/ TAM METİN KİTABI www.iksadkongre.org/ Sayfa 785

11. Soydan, S. (2006). Süreç yönetimi ve iyileştirilmesi üzerine bir uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Toplam Kalite Yönetimi ABD, İzmir.

12. Söyü Eren, N. (2017). Süreç iyileştirme yöntemleri ve altı sigma uygulamaları bir

işletme örneği, Yüksek Lisans Tezi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Sosyal Bilimler

Enstitüsü, İşletme ABD, İzmir.

13. Tuzkaya, U. R. ve Aksu, İ. (2013). Üretimde ara stok yönetim süreçlerinin iyileştirilmesi ve bir uygulama. Beykoz Akademi Dergisi, 1(2), 44-75.

14. Türkiye İstatistik Kurumu, (2017). Girişimlerde Bilişim Teknolojileri Kullanım

Araştırması.

15. Yaman, R., Uçmuş, E. ve Gönen, D. (2016). Traktör emniyet kabini imalatı yapan bir işletmede metot ve zaman etüdü teknikleri ile verimliliğin arttırılması. Balıkesir

www.zeugmakongresi.org/ TAM METİN KİTABI www.iksadkongre.org/ Sayfa 786

TIPTA UZMANLIK BÖLÜM TERCĠHĠNĠN BULANIK TOPSIS ĠLE