• Sonuç bulunamadı

B. Performans Bilgileri

4. Dış İlişkilere Yönelik Faaliyetler

4.4. Yurtdışı Toplantılar

2012 yılında Başkanlığımız tarafından katılım sağlanan yurt dışı toplantılar şunlardır:

 Paris’te FATF tarafından Tavsiyelerin gözden geçirilmesi amacıyla gerçekleştirilen genel kurul ve çalışma grubu toplantısı.

 Paris’te FATF tarafından gerçekleştirilen Uluslararası İşbirliği Değerlendirme Grubu (ICRG) toplantısı.

 Tahran’da Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) tarafından gerçekleştirilen EİT Uzmanlar Grubu toplantısı.

 Brüksel’de Avrupa Birliği (TAIEX) tarafından düzenlenen “Yolsuzlukla Mücadelede Çıkar Çatışması” konulu seminer.

 Viyana’da AGİT tarafından düzenlenen “Karapara Aklama ve Terörizmin Finansmanı ile Mücadele” konulu toplantı.

 Paris’te FATF tarafından gerçekleştirilen 2012 yılı Şubat dönemi genel kurul ve çalışma grubu toplantısı.

 Kiev’de (Ukrayna) Avrupa Konseyi tarafından düzenlenen “İnternet üzerinden Suç Gelirleri ve Para Akışı” konulu toplantı.

 Paris’te OECD “Vergi Suçları ve Diğer Suçlar Görev Gücü (TFTC)” tarafından düzenlenen toplantı.

 Varşova’da Avrupa Birliği (TAIEX) tarafından düzenlenen “Mal varlığı Geri Alım Birimi Yapılanması” konulu toplantı.

 Wiesbaden’de (Almanya) Avrupa Birliği (TAIEX) tarafından düzenlenen “Mal varlığı Geri Alım Birimine İlişkin Tespit ve Öneriler” konulu toplantı.

 Londra’da Avrupa Birliği (TAIEX) tarafından düzenlenen “Mal varlığı Geri Alım Birimine İlişkin Tespit ve Öneriler” konulu toplantı.

54

 Jakarta’da (Endonezya) BM ve Asya Pasifik Grubu tarafından düzenlenen

“Malvarlıklarının Müsaderesi ve Geri Alınması” konulu seminer.

 Roma’da OECD Vergi Suçları ve Diğer Suçlar Forumu tarafından düzenlenen toplantı.

 Moskova’da FATF ve Avrasya Grubu tarafından düzenlenen genel kurul ve çalışma grubu toplantısı.

 Strazburg’da Avrupa Konseyi tarafından düzenlenen “Suçtan Kaynaklanan Gelirlerin Aklanması Araştırılması El Konulması ve Ele Geçirilmesi” konulu toplantı.

 Roma’da FATF tarafından gerçekleştirilen 2012 yılı Haziran dönemi genel kurul ve çalışma grubu toplantısı.

 Yunanistan’da düzenlenen “Türkiye ve Güneydoğu Akdeniz Üzerinden Organize Göçmen Kaçakçılığı Faaliyetlerini Sürdüren Suç Örgütleri ile Bağlantılı Finansman”

konulu çalıştay.

 Tiflis’te Avrupa Birliği (TAIEX) tarafından düzenlenen “Vergi Kaçakçılığı ve Karapara Aklama Olumlu Uygulamalar” konulu konferans.

 Saint Petersburg’da (Rusya) Egmont Grubu tarafından düzenlenen genel kurul ve çalışma grubu toplantısı.

 Postdam’da (Almanya) Doğu Almanya Bankalar Birliği tarafından düzenlenen

“Karapara Aklama ve Teörün Finansmanı ile Mücadele” konulu toplantı.

 Viyana’da AGİT tarafından düzenlenen “Çalınmış Mal Varlıklarının Belirlenmesi ve Geri Alınmasına” ilişkin bölgesel seminer.

 Doha’da (Katar) G8 – Deauville Ortaklığı Platformu tarafından düzenlenen

“Malvarlıklarının Geri Alınması” konulu toplantı.

 Paris’te FATF tarafından gerçekleştirilen Uluslararası İşbirliği Değerlendirme Grubu (ICRG) toplantısı. Mücadelede Son Gelişmeler, AB Standartları, Uluslararası İşbirliği ve Üye Devletlerin Tecrübeleri” konulu toplantı.

 Lefkoşa’da Kıbrıs Merkez Bankası tarafından düzenlenen “Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesinde Kimlik Tespiti, Müşterini Tanı Prensipleri, Şüpheli İşlem Bildirimi ve Yeni FATF Tavsiyeleri” konulu eğitim programı.

 Wasington’da ABD Federal Soruşturma Bürosu tarafından düzenlenen “Terörizmin Finansmanı” konulu eğitim programı.

 Frankfurt’ta HP Discover tarafından düzenlenen Bilgi ve İletişim Teknolojileri Fuarı

 Moskova’da Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen “Rusya - Türkiye Terörle Mücadele İstişareleri” konulu toplantı.

55 5. Eğitim ve Bilgilendirme Faaliyetleri ile Kamuoyu Duyarlılığını Artırmaya

Yönelik Diğer Faaliyetler

Suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanı ile mücadelede getirilen önleyici tedbirlerin yükümlülerce uygulanması, aklama fiillerinin ortaya çıkarılarak engellenmesi ve finansal sistemin bu suçların işlenmesinde araç olarak kullanılmasının önlenmesi açısından önem arz etmektedir. Bu nedenle yükümlü çalışanlarının, suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanı ile mücadelede “önleyici tedbirler” olarak bilinen yükümlülükler konusundaki farkındalıklarını artırmak ve bu tedbirleri uygulamalarını sağlamak amacıyla, Başkanlığımız tarafından yükümlülere yönelik eğitim faaliyetleri düzenlenmektedir. Buna paralel olarak, aklama ve terörün finansmanı ile mücadelede yer alan ilgili düzenleyici ve denetleyici kurumlar ile kolluk birimleri arasında işbirliği ve koordinasyonun sağlanmasına yönelik çalışmalar ile denetim elemanlarına yönelik bilgilendirme faaliyetleri de yoğun bir şekilde sürdürülmektedir.

Başkanlığımızca 2012 yılında yükümlülere ve ilgili diğer kamu kurumlarına yönelik eğitim faaliyetleri ile Maliye Uzman ve Maliye Uzman Yardımcılarına yönelik eğitim faaliyetlerine ilişkin bilgilere aşağıda yer verilmiştir.

5.1. Hizmet İçi Eğitimler

Mesleğe yeni başlayan XV. Dönem Maliye Uzman Yardımcılarına yönelik olarak 13.02.2012-20.04.2012 tarihleri arasında “Temel Eğitim” programı düzenlenmiştir. Eğitim programı kapsamında uzman yardımcılarına, aklama ve terörün finansmanı suçlarına ilişkin mevzuatın yanı sıra bankacılık, kambiyo, sermaye piyasaları, vergi ve gümrük mevzuatı ile ceza hukuku ve ticaret hukuku konularında MASAK dışında alanlarında uzman kişilerden de faydalanılarak, 15 Maliye Uzman Yardımcısına toplam 4.185 saat eğitim verilmiştir.

Başkanlığımız bünyesinde 2012 yılı içerisinde gerçekleşen yeni yapılanma çerçevesinde oluşturulan “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Grubu”nda görev yapan 11 teknik personel için 29.04.2012- 05.05.2012 tarihleri arasında toplam 396 saat hizmet içi eğitim programı düzenlenmiştir.

“2012 Yılı Hizmet İçi Eğitim Planı ve Uygulama Esasları” kapsamında; 21-25.05.2012 tarihleri arasında 14 Maliye Uzmanı, 4 Maliye Uzman Yardımcısı, 3 VHKİ ve 1 Vergi Müfettişine toplam 660 saat “Değişikliklere İntibak Eğitimi”, 5-10.11.2012 ve 11-16.11.2012 tarihleri aralığında iki devre halinde 45 Maliye Uzmanı, 36 Maliye Uzman Yardımcısı, 4 Vergi Müfettişi, 12 Gelir Uzmanı, 3 Şef, 11 VHKİ, 2 Programcı, 1 Mühendis ve 1 İstatistikçiye toplam 3.480 saat “EMİS-Entegre Mali İstihbarat Sistemi” ve “Bilgi Tazeleme Eğitimi” düzenlenmiştir.

5.2. Yükümlülere ve Diğer Kamu Kurumlarına Yönelik Eğitim Faaliyetleri

Suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanı ile mücadelede 5549 sayılı Kanun ve ilgili ikincil mevzuatla getirilen yükümlülükler konusunda, gerek finansal kuruluşlar gerekse finansal kuruluşlar dışındaki yükümlü çalışanlarına yönelik eğitim faaliyetleri 2012 yılında da yoğun bir şekilde sürdürülmüştür.

56 Bu kapsamda, Başkanlığımızca Ankara ve İstanbul’da finansal kiralama şirketleri, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, kargo şirketleri, T.C. Merkez Bankası, Türkiye Kalkınma Bankası ile Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü çalışanlarına yönelik aklama ve terörün finansmanının önlenmesi amacıyla getirilen yükümlülükler konusunda eğitim faaliyetleri düzenlenmiştir. Ayrıca sigorta şirketleri, sermaye piyasası aracı kurumları, faktoring ve finansal kiralama şirketlerinin yetkililerine yönelik eğiticilerin eğitimi programı gerçekleştirilmiştir. Bununla birlikte Başkanlığımız tarafından aklama ve terörün finansmanı ile mücadelede yer alan ilgili yasa uygulama birimlerine yönelik eğitim faaliyetleri de gerçekleştirilmiştir.

Diğer taraftan, 2012 yılı içerisinde Türkmenistan yetkililerine, aklama ve terörün finansmanı ile mücadelede gerekli kurumsal ve yasal altyapının oluşturulması çalışmalarına katkı sağlamak üzere, bu konudaki tecrübelerimizin ve bilgi birikimimizin aktarıldığı eğitim faaliyeti düzenlenmiştir.

Başkanlığımızca şüpheli işlem bildirim sisteminin daha etkin hale getirilmesi amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında, mevcut e-ŞİB sisteminin yeniden geliştirilmesiyle oluşturulan “MASAK.ONLINE” Sisteminin tanıtılması ve değerlendirilmesi amacıyla, İstanbul’da bankaların uyum görevlileri ve yetkililerine yönelik çalıştay düzenlenmiştir.

Bu kapsamda, 2012 yılında MASAK tarafından gerçekleştirilen eğitim faaliyetlerine ilişkin bilgiler aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Tablo 29 - Eğitim ve Bilgilendirme Faaliyetleri (2012)

Katılımcı Birimler Faaliyeti Sayısı Süresi (Saat) Eğitici Sayısı Katılımcı Sayısı

Yükümlü Grupları 10 72 18 413

Yasa Uygulama

Birimleri 11 31 14 509

Denetim Elemanları 3 16 3 61

Diğer

2 20 5 212

Toplam 26 139 40 1.195

6. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Faaliyetleri

Başkanlığımız 5549 sayılı Kanun kapsamındaki görevlerini ve faaliyetlerini önemli ölçüde bilgi sistemlerine dayalı olarak yürütmektedir.

MASAK Bilgi Sistemleri Stratejisi, vizyon belirleme, yürütülmesi gereken faaliyetleri planlama ve planlanan faaliyetleri aksiyona geçirme adımlarından oluşmaktadır. Söz konusu stratejik vizyon çalışmaları çerçevesinde, bilgi sistemleri faaliyetlerinin değişim

57 mühendisliği anlayışı ile devamlı ele alınması, bilgi teknolojilerine ilişkin dünyadaki diğer FIU örneklerinin değerlendirilmesi, Avrupa Birliği müktesebatı ve FATF standartlarına ilişkin uluslararası tavsiye niteliğindeki uygulamaların dikkate alınması, Türkiye’deki diğer kamu idarelerindeki bilgi teknolojileri (BT) yapıları ile bu alandaki teknolojik ve akademik gelişmelerin irdelenmesi ve çalışmalarının süreklilik arz edecek şekilde yürütülmesi gerekmektedir.

2011 yılında yapılan gereksinim analizi neticesinde MASAK bilgi sistemlerinin Ulusal Plan ve Programlar, e-Dönüşüm Türkiye Projesi ve Bilgi Toplumu Stratejisiyle uyumlu olarak “kesintisiz hizmet”, “kolay yönetim” ve “sistem kaynaklarının verimli kullanımı”

esasları gözetilerek yeniden tesis edilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu doğrultuda

“Yönetimsel Kabiliyetlerin Artırılması Programı” ve “MASAK BT Modernizasyon Programı” hazırlanarak 2012 yılı içerisinde uygulanmaya başlanmıştır.

6.1. Yönetimsel Kabiliyetlerin Artırılması Programı

Program kapsamında, MASAK bilgi sistemlerinin teknik olarak modern teknolojiyi etkin ve daha yoğun olarak kullanan, mevcut sistemlere kıyasen daha yalın bir yapıya sahip ve yüksek performans sağlayan bir yapıda olması, yönetimsel olarak kolay yönetilebilen ve düşük maliyetli BT süreçlerine sahip olunması hedeflenmiştir.

Bu kapsamda, projelendirme, proje yürütme ve kurumsal gelişim faaliyetlerinin daha sağlıklı yürütülebilmesi amacıyla “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Grubu” tesis edilmiştir.

BT yönetişim modeli geliştirme faaliyeti çerçevesinde Başkanlığımız bünyesinde daha önce Bilgi İşlem Merkezi Müdürlüğü olarak sürdürülen faaliyetler yeni oluşturulan “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Grubu” içerisinde yürütülmeye başlanmıştır.

Program kapsamında kurum yönetimi, alan uzmanları ve teknik ekibin katılım sağladığı bilgi sistemleri yönetim modelleri eğitimleri alınmıştır. Bu faaliyetler çerçevesinde diğer kamu kurumları bilgi işlem departmanlarında yaygın olarak benimsenmiş olan yönetim modelleri incelenmiş ve MASAK Bilgi İşlem Merkezinin çağdaş bir yönetim modeli olan

“Matris Organizasyon Yapısı” modelinde yeniden dizayn edilmesinin uygun olacağı sonucuna varılmıştır. Matris organizasyon yapısı modelinde organizasyon içerisindeki her bir birimin görev tanımları, yeni kurulan altyapıya paralel olarak yeniden belirlenmiştir.

58 Bu çerçevede iş süreçlerindeki başarı, BT sistemlerinin etkin kullanımına yüksek düzeyde bağımlı olan MASAK içerisindeki bilgi teknolojilerine yönelik hizmetler daha etkin bir yönetim anlayışı ile sunulmaya başlanmıştır.

6.2. MASAK BT Modernizasyon Programı

“MASAK BT Modernizasyon Programı”, değişim mühendisliği anlayışı ile tasarlanmış bir dizi projeden oluşmaktadır. Programın temel hedefi suç gelirinin aklanması ve terörün finansmanı ile mücadele süreçlerini paydaş kurumlar ile birlikte daha etkin halde yürütebilecek entegre bir bilgi sistemi geliştirmektir. MASAK, BT Modernizasyon Programı ile devlet stratejisi doğrultusunda e-dönüşümünü gerçekleştirmektedir. Böylelikle, ulusal ve uluslararası paydaşlar ile birlikte yürütülen iş süreçlerinin tamamen elektronik ortamda yönetilebileceği bütüncül bir platform geliştirilmiştir.

Modernizasyon Programı kapsamında MASAK Bilgi

Sistemlerinin Modernizasyonu (Modernizasyon Projesi) ile Aklama Suçu ve Terörün Finansmanı İle Mücadelede Etkinlik (Harmonizasyon Projesi) adı altında 2 adet proje geliştirilmiştir.

Modernizasyon Projesi 5 ayrı bileşen altında yürütülmekte olup bileşenler itibariyle ana faaliyetleri; MASAK Veri Merkezinin Modernize Edilmesi, Yazılım Geliştirme Hizmetleri, Analiz Sistemleri ve İş Zekası Uygulamaları, Sertifikasyon ve Güvenlik Denetimi Hizmetleri, İş Sürekliliği ve Felaket Kurtarma Merkezi Kurulumu bileşenleridir.

Harmonizasyon Projesi ise Başkanlığımızın yasal, idari ve teknik kapasitesinin artırılarak diğer muadilleriyle uyumlaştırılmasını hedeflemekte olup, twinning ve yatırım bileşenlerinden oluşmaktadır.

Program Misyonu

 Suç gelirinin aklanması ve terörün finansmanı ile mücadele süreçlerini daha etkin, hızlı ve güvenilir hale getirmek

 Finansal sistemin güvenilirliğini sağlamak

 Ulusal güvenliğe katkı sağlamak

 Ekonominin güçlenmesine katkı sağlamak

Program Vizyonu

Finansal verilerin toplanıp analiz edilmesi ve ilgili birimlere dağıtılması sürecini güçlendirecek modern ve güvenilir bir bilgi ve iletişim sistemi oluşturmak

59 2012 Yılı Finansman Anlaşması kapsamındaki AB eş finansmanı destekli Proje ile Modernizasyon Projesi faaliyetleri kapsamında sahip olunan iş süreçleri ve bilgi işlem kabiliyetlerinin AB üyesi ülkelerdeki muadil kurum ve kuruluşlarda uygulanan ve paralellik arz eden örnek sistemlerle harmonize edilmesi, bu sayede suç gelirinin aklanması ve terörün finansmanı ile mücadele süreçlerinin daha etkin bir hale getirilmesi hedeflenmektedir.

2012 yılı içerisinde, Modernizasyon Projesi kapsamında; veri merkezinin modernizasyonu, yazılım geliştirme faaliyetlerinin büyük kısmı ve güvenlik altyapısının modernizasyonu faaliyetleri tamamlanmıştır. Analiz sistemleri ve iş zekâsı uygulamalarının geliştirilmesi faaliyetleri ile iş sürekliliği ve felaket kurtarma merkezinin tesis edilmesi faaliyetleri ise 2013 yılı içinde gerçekleştirilmek üzere planlanmıştır.

Bu kapsamda, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Grubu olarak Modernizasyon Programı adı altında yürütülen 2012 yılı faaliyetleri aşağıda özetlenmiştir.

Veri Merkezinin Modernizasyonu: MASAK Bilgi Sistemlerinin Modernizasyonu konulu çok yıllı yatırım projesinin ilk bileşeni olan “MASAK Veri Merkezinin Modernize Edilmesi” faaliyeti Ekim 2012 tarihi itibariyle tamamlanmıştır. Bileşen kapsamında MASAK Bilgi Sistemlerinin donanım, hazır yazılım, ağ altyapısı yeni teknolojik sistemler kullanılarak tesis edilmiş, modern yapıların gerektirdiği gibi sistemler yedekli mimaride yeniden dizayn edilmiş ve yeni elektronik şüpheli işlem bildirimi sistemine ilişkin teknik altyapı oluşturulmuştur.

Entegre Mali İstihbarat Sistemi (EMİS):

Yazılım geliştirme faaliyetleri kapsamında, kurumsal yazılımlar modern teknolojik gelişmeler göz önünde bulundurularak tasarlanmış ve ilk planda kurumsal modüller sahip olunan kabiliyetler nispetinde yeniden geliştirilmiştir. Söz konusu faaliyetlerin en önemli çıktısı Entegre Mali İstihbarat Sistemi (EMİS) olmuştur.

EMİS, kamu kurum ve kuruluşları ile entegrasyonu sağlayan bir sistem olup bilgi toplumu stratejisi paralelinde değişim mühendisliği anlayışı ile geliştirilmiştir. Aynı zamanda, EMİS ile

finansal istihbarat sürecinin adımları olan veri toplama, verilerin bütünleşik hale getirilmesi ve analiz edilmesi süreçlerinde tamamen otomasyona geçilmiştir.

EMİS’in ülkemize orta ve uzun vadedeki getirisi aklama suçu ve terörün finansmanı faaliyetlerinin daha süratli, daha kaliteli ve daha güvenilir olarak sürdürülmesi olacaktır.

60 MASAK.ONLINE Sistemi: MASAK.ONLINE, şüpheli işlem bildirimleri ile eklerinin yükümlüler tarafından elektronik ortamda gönderilmesi amacı ile oluşturulmuştur. BT Modernizasyon Programı kapsamında geliştirilerek hizmete açılan MASAK.ONLINE Sistemi ile daha önce sadece bankalar tarafından kullanılabilen online şüpheli işlem bildirim sistemi tüm yükümlülerce kullanılabilir hale gelmiştir. Bir diğer ifade ile MASAK.ONLINE Sistemine üye olarak mali işlemlere konu olan faaliyetlerin yürütüldüğü sektörlerde faaliyet gösteren tüm gerçek ve tüzel kişiler online olarak şüpheli işlem bildiriminde bulunabilecektir.

Güvenlik Altyapısının Modernizasyonu: 2012 yılında Modernizasyon Projesi faaliyetlerinden, Bilgi Sistemleri Güvenlik Altyapısının Modernize Edilmesi işi sonuçlandırılmış olup, faaliyet kapsamında; TÜBİTAK ile gerçekleştirilecek güvenlik denetimi ve akabindeki ISO 27001 bilgi güvenliği yönetim sistemi sertifikasyonu için gerekli olan teknik altyapı oluşturulmuştur.

61 C. Performans Sonuçları

1. Performans Sonuçları Tablosu

2012 yılı Maliye Bakanlığı Performans Programında yer alan Başkanlığımız performans göstergelerinin gerçekleşme değerlerine ilişkin tablolar aşağıda yer almaktadır.

Yıl Birim

Performans Hedefi

1. Çeyrek 2. Çeyrek 3. Çeyrek 4. Çeyrek

4,50 6,00 7,50 9,00 7,50 7,50 33,33 -66,67 Hedefe Ulaşılamamış

6,00 6,00 6,00 6,00

12.00.35.00 / MALİ SUÇLARI ARAŞTIRMA KURULU BAŞKANLIĞI

Suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanı suçları ile mücadelede etkinlik sağlanacaktır.

Sapmanın Nedeni

Aklama suçuna ilişkin değerlendirmelerin tamamlanma süresi (Ay)

Stratejik Amaç Stratejik Hedef

Performans Göstergesi

Suç ekonomisini, yolsuzluğu ve kayıt dışı ekonomiyi önlemek Suç gelirlerinin aklanmasını ve terörün finansmanını önlemek

Hedefe Ulaşma Derecesi

Hedef Gerçekleşen

PERFORMANS GÖSTERGESİ GERÇEKLEŞME İZLEME RAPORU

Sapmaya Karşı Alınacak Önlemler

Aklama suçuna ilişkin değerlendirme süresi tek başına suçla mücadelede etkinliği göstermese de bu sürenin kısalığı toplamda suç

soruşturmasının süresini kısaltacaktır. Bu kapsamda aklama suçuna ilişkin değerlendirmelerin tamamlanma süresi performans göstergesi olarak belirlenmiştir.

Analiz ve Değerlendirme Grubu

Dosyaların yeni bulgularla genişlemesi ve kurum dışından istenen bilgilerin gecikerek gelmesi nedeniyle hedefte sapma yaşanmıştır.

Tanım

Üçer Aylık Performans Gerçekleşmeleri

1. Çeyrek 2. Çeyrek 3. Çeyrek 4. Çeyrek

4,50

Performans Hedefi - Yıl Sonu Gerçekleşmesi

62

Yıl Birim

Performans Hedefi

1. Çeyrek 2. Çeyrek 3. Çeyrek 4. Çeyrek

9.000,00 3.758,00 7.896,00 11.401,00 15.318,00 15.318,00 170,20 70,20 Hedef Aşılmış

3.758,00 3.758,00 3.758,00 3.758,00

12.00.35.00 / MALİ SUÇLARI ARAŞTIRMA KURULU BAŞKANLIĞI

Suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanı suçları ile mücadelede etkinlik sağlanacaktır.

Sapmanın Nedeni

Alınan şüpheli işlem bildirimi (ŞİB) sayısı (Adet) Stratejik Amaç

Stratejik Hedef

Performans Göstergesi

Suç ekonomisini, yolsuzluğu ve kayıt dışı ekonomiyi önlemek Suç gelirlerinin aklanmasını ve terörün finansmanını önlemek

Hedefe Ulaşma Derecesi

Hedef Gerçekleşen

Sapmaya Karşı Alınacak Önlemler

Suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi kapsamında şüpheli işlem bildirimlerini almak, analiz etmek ve değerlendirmek en önemli faaliyetlerden birisidir. Bu nedenle alınan şüpheli işlem bildirim (ŞİB) sayısı performans göstergesi olarak belirlenmiştir.Ancak, 2010 yılına bakıldığında gönderilen 10.251 adet bildirimden yalnızca 3 adedinin suç duyurusu yapılmaya değer nitelikte bulunduğu anlaşılmıştır. Bu nedenle 2011 yılından itibaren aynı konuya ilişkin bildirimlerin parçalanmadan aynı bildirim içerisinde gönderilmesi, form alanlarının standart biçimde ve nitelikli doldurulması konularına ağırlık verilmiştir. Şüpheli işlem bildirim sayısına yönelik hedefin diğer yıllara göre daha düşük belirlemekle birlikte bunların nitelikli gönderilmesinin sağlanması hedeflenmiştir.

Veri Analizi Grubu

2012 yılında gönderilen toplam 15.318 adet şüpheli işlem bildiriminin 13.759 adeti elektronik ortamda gönderilmiştir. Başkanlığımızca elektronik ortamda şüpheli işlem bildiriminde bulunma uygulaması öncelikle bankacılık sektöründe uygulanmaya başlamış olup 2012 yılında bankacılık sektöründen gönderilen şüpheli işlem bildirimlerinin %99.9’u elektronik ortamda gönderilmiştir. Elektronik ortamda bildirim göndermenin güvenli, seri ve kolay olması da bankacılık sektöründeki bildirim sayısının artışına katkıda bulunmaktadır.

Tanım

Üçer Aylık Performans Gerçekleşmeleri

1. Çeyrek 2. Çeyrek 3. Çeyrek 4. Çeyrek

9.000,00

Performans Hedefi - Yıl Sonu Gerçekleşmesi

63

Yıl Birim

Performans Hedefi

1. Çeyrek 2. Çeyrek 3. Çeyrek 4. Çeyrek

10.000,00 2.500,00 5.126,00 5.126,00 8.606,00 8.606,00 86,06 -13,94 Hedefe Ulaşılamamış

2.500,00 2.500,00 2.500,00 2.500,00

12.00.35.00 / MALİ SUÇLARI ARAŞTIRMA KURULU BAŞKANLIĞI

Suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanı suçları ile mücadelede etkinlik sağlanacaktır.

Sapmanın Nedeni

Çalışanların kurumsal ve bireysel ihtiyaçlarını karşılamak üzere meslek ve mevzuat bilgisini geliştirme eğitimleri (adam*saat)

Stratejik Amaç Stratejik Hedef

Performans Göstergesi

Suç ekonomisini, yolsuzluğu ve kayıt dışı ekonomiyi önlemek Suç gelirlerinin aklanmasını ve terörün finansmanını önlemek

Hedefe Ulaşma Derecesi

Hedef Gerçekleşen

Sapmaya Karşı Alınacak Önlemler

Başkanlık 2011 yılı hizmet içi eğitim planında olduğu gibi 2012 yılı hizmet içi eğitim planında da MASAK tarafından düzenlenen eğitimler; Mayıs, Haziran, Eylül ve Ekim aylarına dağıtılmakla birlikte ihtiyaca binaen yılın diğer aylarında da yapılabilmektedir. Ayrıca, MASAK eğitim planı dışında olmakla birlikte MAYEM tarafından düzenlenen eğitimlere de katılım sağlanmaktadır.

Eğitim Grubu

İlkbahar dönemi hizmet içi eğitim programlarının planlanandan az sayıda çalışana yönelik olarak düzenlenmiş olması Tanım

Üçer Aylık Performans Gerçekleşmeleri

1. Çeyrek 2. Çeyrek 3. Çeyrek 4. Çeyrek

10.000,00

Performans Hedefi - Yıl Sonu Gerçekleşmesi

64

Yıl Birim

Performans Hedefi

1. Çeyrek 2. Çeyrek 3. Çeyrek 4. Çeyrek

5.000,00 0,00 0,00 0,00 -100,00 Hedefe Ulaşılamamış

0,00 0,00 0,00 0,00

0,00 0,00 0,00 0,00

0,00 0,00 0,00 0,00

0,00 0,00 0,00 0,00

Sapmaya Karşı Alınacak Önlemler

Yükümlü gruplarına yönelik uzaktan eğitim uygulamaları çalışmalarına katılan kişi sayısının izlemesi amaçlanmaktadır.

Eğitim Grubu

Uzaktan eğitim programının alt yapısı 2012 yılı için istenen sürede tamamlanamadığından hedef gerçekleştirilememiştir.

Tanım

Göstergenin Kaynağı

Performans Sonuçlarının Analizi

Sapmanın Nedeni

Yükümlü gruplarına yönelik olarak uzaktan eğitim (e-Learning) alan kişi sayısı (Adet)

Stratejik Amaç Stratejik Hedef

Performans Göstergesi

Suç ekonomisini, yolsuzluğu ve kayıt dışı ekonomiyi önlemek Suç gelirlerinin aklanmasını ve terörün finansmanını önlemek

Hedefe Ulaşma Derecesi

Hedef Gerçekleşen Yıl Sonu

Gerçekleşmesi

12.00.35.00 / MALİ SUÇLARI ARAŞTIRMA KURULU BAŞKANLIĞI

Suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanı suçları ile mücadelede etkinlik sağlanacaktır.

0,000,10

Üçer Aylık Performans Gerçekleşmeleri

1. Çeyrek 2. Çeyrek 3. Çeyrek 4. Çeyrek

5.000,00

Performans Hedefi - Yıl Sonu Gerçekleşmesi

65

Yıl Birim

Performans Hedefi

1. Çeyrek 2. Çeyrek 3. Çeyrek 4. Çeyrek

3,00 1,00 2,00 2,00 3,00 3,00 100,00 0,00 Hedefe Ulaşılmış

1,00 1,00 1,00 1,00

0,00 1,00 1,00 1,00

0,00 0,00 0,00 0,00

0,00 0,00 0,00 1,00

Sapmaya Karşı Alınacak Önlemler

Bu kapsamda, denetim birimi başkanlıkları ve kanun uygulama birimleri ile etkin iş birliği sağlanmasına yönelik olarak MASAK ve denetim elemanlarının da katılacağı atölye çalışmaları yapılacaktır.

Eğitim Grubu

Hedef etkin bir şekilde gerçekleştirilmiştir.

Tanım

Göstergenin Kaynağı

Performans Sonuçlarının Analizi

Sapmanın Nedeni

Denetim birimlerine yönelik olarak düzenlenen çalıştay ve atölye çalışması sayısı (Adet) Stratejik Amaç

Stratejik Hedef

Performans Göstergesi

Suç ekonomisini, yolsuzluğu ve kayıt dışı ekonomiyi önlemek

Suç ekonomisini, yolsuzluğu ve kayıt dışı ekonomiyi önlemek