• Sonuç bulunamadı

KURUMSAL KABİLİYET VE KAPASİTENİN DEĞERLENDİRİLMESİ

C. Performans Sonuçları

V. KURUMSAL KABİLİYET VE KAPASİTENİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Başkanlığımızın faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi sırasında sahip olduğu güçlü alanlar, gelişmeye açık alanlar ve fırsatlar ile karşı karşıya bulunduğu tehditlere ilişkin değerlendirmelere aşağıdaki tabloda yer verilmiştir.

Tablo 30 - GZFT Analizi Güçlü Alanlar

Suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi amacıyla politika hazırlanması ve belirlenen politikalar çerçevesinde mevzuatın hazırlanması konusunda belirleyici ve düzenleyici rolünün bulunması

Aklama suçunun incelenmesi ile yükümlülük denetimi görevlerinin, Başkanlık emrinde geçici süreyle görevlendirilen denetim elemanları vasıtasıyla da yerine getirilebilmesine olanak sağlanması

Yabancı ülkelerdeki muadil kurumlarla bilgi ve belge değişiminde bulunulmasını teminen, uluslararası antlaşma niteliğinde olmayan mutabakat muhtırası imzalama yetkisinin bulunması

Tecrübeli yönetim kadrosunun bulunması Nitelikli uzman personelin bulunması

Gelişmiş bilgi teknoloji altyapısına sahip olması Gelişmeye Açık Alanlar

Fiziki mekanının yeterli olmaması Geçici personel istihdamı zorunluluğu

Aklama suçu ve yükümlülük denetimlerinin Kurum dışı görevlendirmelerle yapılması Fırsatlar

Faaliyet alanının uluslararası dayanışmaya uygun olması Başkanlık personeline eğitim olanaklarının sağlanması Tehditler

Başkanlığımızca yapılan bilgi taleplerinin zamanında ve eksiksiz olarak karşılanmaması nedeniyle zaman kaybı

Kayıtdışılığın fazla olması nedeniyle aklama suçu incelemelerinin ve takibinin güçleşmesi

Komşu ülkelerdeki finansal istikrarsızlığın bu ülkelerin taraf olduğu finansal işlemlerin niteliğinin belirlenmesinde yaşanan güçlük

Suçun araştırılmasında birden fazla uzmanlık alanının bulunması nedeniyle, işbirliği ve eşgüdüm konusundaki güçlük.

MASAK FaaliyetRaporu2009

VI. SONUÇ

MASAK, suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanı ile mücadelede ülkemizin mali istihbarat birimi olarak veri toplamak, analiz etmek ve ilgili birimlere sevk etmek fonksiyonlarının yanı sıra, 5549 sayılı Kanun ile kendisine verilen düzenleme, koordinasyon, denetim ve eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. Başkanlığımız 2012 yılında da, 2013-2017 Maliye Bakanlığı Stratejik Planı ve 2012 Yılı Performans Programında yer alan stratejik amaç ve hedefler doğrultusunda belirlenen öncelikli faaliyetlerin tamamını yoğun bir çalışma temposunun ardından gerçekleştirmiştir.

Başkanlığımızca, suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanı suçları ile mücadele konusunda, yükümlüler ve ilgili yasa uygulama birimlerine yönelik eğitim faaliyetleri 2012 yılında da yoğun bir şekilde sürdürülmüş olup, bu kapsamda gerçekleştirilen toplam 26 adet eğitim faaliyetine 1.195 kişi katılmıştır.

Şüpheli işlem bildirim sisteminin daha etkin hale getirilmesi ve yükümlülüklere uyum denetimlerinin değerlendirilmesi amacıyla 2012 yılında düzenlenen çalıştaylar ve eğitimler sonucunda, şüpheli işlem bildirimi gönderen bankalar dışı finansal kesim yükümlü sayısında geçen yıldan daha fazla bir artış sağlanarak, 91’den 108’e çıkılmıştır.

Bu kuruluşlardan daha yüksek seviyede şüpheli işlem bildirimi elde edilmiş, 2011 yılında 585 olan rakam 2012 yılında 1.450’ye ulaşmıştır.

2012 yılında devreye alınan yeni şüpheli işlem bildirimi gönderimi uygulaması, bankacılık sektöründen gelen toplam 13.801 adet şüpheli işlem bildiriminin %99.7’sinin elektronik ortamda gönderilmesini sağlamış, bankacılık sektöründen alınan bildirim sayısını geçen seneye nazaran yaklaşık % 61 oranında artırarak 15.318 adete ulaştırmıştır. Kısacası, 2012 yılında devreye alınan yeni “elektronik şüpheli işlem bildirimi” uygulaması elektronik ortamda bildirim göndermenin güvenli, seri ve kolay olmasının da etkisiyle şüpheli işlem bildirimlerinde önemli ölçüde artış sağlamıştır.

Başkanlık bünyesinde daha önce Bilgi İşlem Merkezi Müdürlüğü olarak sürdürülen faaliyetler yeni oluşturulan “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Grubu” içerisinde yürütülmeye başlanmıştır.

2012 yılı içerisinde BT alanında yürütülen faaliyetlerin en önemli çıktısı, Entegre Mali İstihbarat Sistemi (EMİS) ve MASAK.ONLINE Sistemi’dir. EMİS ve MASAK.ONLINE Sistemi ile, daha önce farklı kapasite ve özellikteki yazılımları birbirine entegre ederek üretilen çözümler, tamamen MASAK ihtiyaçlarına göre üretilmiş özgün yazılımlar ile değiştirilmiştir. Aynı zamanda, EMİS ile finansal istihbarat sürecinin adımları olan veri toplama, verilerin bütünleşik hale getirilmesi ve analiz edilmesi süreçlerinde tamamen otomasyona geçilmiştir. EMİS’in ülkemize orta ve uzun vadedeki getirisi aklama suçu ve terörün finansmanı faaliyetlerinin daha süratli, daha kaliteli ve daha güvenilir olarak sürdürülmesi olacaktır.

Diğer taraftan, 2012 yılı içerisinde Türkmenistan yetkililerine, aklama ve terörün finansmanı ile mücadelede gerekli kurumsal ve yasal altyapının oluşturulması çalışmalarına katkı sağlamak üzere, bu konudaki tecrübelerimizin ve bilgi birikimimizin aktarıldığı eğitim faaliyetleri düzenlenmiştir.

MASAK FaaliyetRaporu2009

Başkanlığımızca 2012 yılında önceki yıllara ilişkin olarak hazırlanan uyum denetimi programının devamı kapsamında 53 adet yükümlünün denetimi tamamlanmıştır.

2012 yılında tamamlanan değerlendirme ve incelemeler sonucunda aklama suçunun işlendiği gerekçesiyle 275 kişi hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur.

Başkanlığımız bünyesinde terörün finansmanı suçu açısından yapılan analiz ve değerlendirme çalışmaları sonucunda bilgi paylaşımında bulunulan gerçek/tüzel kişi sayısı 2012 yılı içerisinde toplam 22.370’i bulmuştur. Aklama suçuna ilişkin yapılan analiz ve değerlendirme çalışmaları sonucunda ise bilgi paylaşımında bulunulan kişi sayısının 1.641 olduğu görülmüştür.

Aklama ve terörün finansmanı suçları ile mücadelenin vazgeçilmez unsurlarından olan etkin bir uluslararası işbirliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalarımız kapsamında, 2012 yılında ABD, Hollanda, Belçika, Polonya, Malezya, Kosova, Rusya Federasyonu ve Filipinler Cumhuriyeti mali istihbarat birimleri ile aklama ve terörün finansmanı ile mücadelede işbirliğine yönelik mutabakat muhtıraları (MoU) imzalanmıştır. Böylece ABD, Hollanda, Belçika ve Rusya Federasyonu gibi uluslararası finansal sistemin güçlü üyeleri ile mali istihbarat paylaşımı konusunda mutabakata varılmıştır.

Başkanlığımızca, “Suç Gelirlerinin Aklanmasını ve Terörün Finansmanını Önlemek”

stratejik hedefi kapsamında, 2012 yılında gerçekleştirilen düzenleme ve koordinasyon, veri toplama, analiz ve değerlendirme, inceleme, yükümlülük denetimi, dış ilişkiler, eğitim, bilgi teknolojileri ve iletişim faaliyetleri MASAK Faaliyet Raporu’nun ilgili bölümlerinde tablo ve grafiklerle ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Başkanlığımız tarafından, stratejik amaç ve hedefine ulaşılması amacıyla halen yürütülen ve 2013 yılı için belirlenen öncelikli faaliyetlerin tamamının gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalar aynı kararlılıkla sürdürülecektir.

MASAK FaaliyetRaporu2009 İÇ KONTROL GÜVENCE BEYANI

Harcama yetkilisi olarak yetkim dahilinde;

Bu raporda yer alan bilgilerin güvenilir, tam ve doğru olduğunu beyan ederim.

Bu raporda açıklanan faaliyetler için idare bütçesinden harcama birimimize tahsis edilmiş kaynakların etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanıldığını, görev ve yetki alanım çerçevesinde iç kontrol sisteminin idari ve mali kararlar ile bunlara ilişkin işlemlerin yasallık ve düzenliliği hususunda yeterli güvenceyi sağladığını ve harcama birimimizde süreç kontrolünün etkin olarak uygulandığını bildiririm.

Bu güvence, harcama yetkilisi olarak sahip olduğum bilgi ve değerlendirmeler, iç kontroller, iç denetçi raporları ile Sayıştay raporları gibi bilgim dahilindeki hususlara dayanmaktadır.

Burada raporlanmayan, idarenin menfaatlerine zarar veren herhangi bir husus hakkında bilgim olmadığını beyan ederim.

ANKARA / /2013

Mürsel Ali KAPLAN Mali Suçları Araştırma Kurulu

Başkanı

MASAK FaaliyetRaporu2009

EKLER

TABLOLAR LİSTESİ

Tablo 1 - Personelin Dağılımı(2003-2012) ... 11

Tablo 2 - Personelin Unvanlar Bazında Sayıları(2012) ... 12

Tablo 3 - Personelin Yaş Profili(2012) ... 13

Tablo 4 - Personelin KPDS Düzeyi* (2012) ... 13

Tablo 5 - Bütçe Ödenek Tahsisi ve Giderlerinin Ekonomik Sınıflandırılması(2008-2012)(TL) ... 17

Tablo 6- Gönderilen Bildirimlerin Genel Dağılımı(2012) ... 21

Tablo 7- Şüpheli İşlem Bildirim Sayılarının Yıllara ve Kaynaklarına Göre Dağılımı(2006-2012) ... 22

Tablo 8- Mali Sektörde Şüpheli İşlem Bildirimi Gönderen Finansal Kuruluş Sayısının Yıllara Göre Dağılımı(2006-2012) ... 23

Tablo 9- Şüpheli İşlem Tiplerinin Şüphenin Niteliğine Göre Dağılımı(2012) ... 25

Tablo 10 - Savcılıklar ve Mahkemeler Tarafından Yapılan Değerlendirme ve İnceleme Taleplerinin Yıllara Göre Dağılımı(2006-2012) ... 26

Tablo 11- Diğer Bildirimlerin Sayıları ve Kaynaklarına Göre Dağılımı(2006-2012) ... 27

Tablo 12 - Gönderilen İhbarların Sayıları ve İddia Edilen Konularına Göre Dağılımı(2012) ... 28

Tablo 13 - Yabancı Muadil Kuruluşlarla Yapılan Bilgi Alışverişinin Yıllara Göre Dağılımı(2006-2012) ... 30

Tablo 14 - Yıllara Göre Sonuçlandırılan Analiz ve Değerlendirme Dosyaları (2003-2012) ... 33

Tablo 15 - Sonuçlandırılan Analiz ve Değerlendirme Dosyalarının Konularına Göre Dağılımı(2008-2012) ... 34

Tablo 16 – Analiz ve Değerlendirme Çalışmaları Sonucunda İstihbari Nitelikte Bilgilendirme Yapılan Kurumlar(2012) ... 36

Tablo 17 - Analiz ve Değerlendirme Çalışmaları Sonucunda İstihbari Bilgilendirme Konuları (2012) ... 37

Tablo 18 - Yıllara Göre Sonuçlandırılan Analiz ve Değerlendirme Dosyaları(2008-2012)* ... 39

Tablo 19 - Suç Duyurusunda Bulunulan Kişi Sayısı(2009-2012)... 39

Tablo 20 - Analiz ve Değerlendirme Çalışmaları Sonucunda İstihbari Nitelikte Bilgilendirme Yapılan Kurumlar(2012) ... 40

Tablo 21 - Yıllara Göre Sonuçlandırılan Aklama Suçu İnceleme Dosyaları(2008-2012) ... 42

Tablo 22 - Analiz ve Değerlendirme/Aklama Suçu İnceleme Dosyalarından Suç Duyurusu Yapılan Kişi Sayısı (2008-2012) ... 43

Tablo 23 - Öncül Suçlar İtibariyle Haklarında Aklama Suçu Duyurusunda Bulunulan Kişi Sayısı (2008-2012) ... 44

Tablo 24 - Yükümlülüklere Uyum Denetimlerinin Yıllar İtibariyle Dağılımı (2009-2012)... 46

Tablo 25 - İdari Para Cezasına Konu Yükümlülerin Yıllar İtibariyle Dağılımı (2008-2012) ... 47

Tablo 26 - İdari Para Cezasına Konu Fiillerin Yıllar İtibariyle Dağılımı (2008-2012) ... 47

Tablo 27 - İdari Para Cezası Tutarlarının Yıllar İtibariyle Dağılımı (2008-2012) ... 48

Tablo 28 - Savcılıklara Yapılan Suç Duyurularının Yıllar İtibariyle Dağılımı (2008-2012) ... 49

Tablo 29 - Eğitim ve Bilgilendirme Faaliyetleri (2012) ... 56

Tablo 30 - GZFT Analizi ... 76

MASAK FaaliyetRaporu2009 ŞEKİLLER LİSTESİ

Şekil 1 - Başkanlığımızın Maliye Bakanlığı İçindeki Yeri ____________________________________________ 8 Şekil 2 - Başkanlığımızın Organizasyon Şeması __________________________________________________ 10

GRAFİKLER LİSTESİ

Grafik 1 - Personelin Unvan Bazında Yüzde Dağılımı(2012)________________________________________ 11 Grafik 2 - Personelin Yaş Durumuna Göre Yüzde Dağılımı(2012) ___________________________________ 13 Grafik 3–Harcamalarının Yüzde Dağılımı(2012) _________________________________________________ 18 Grafik 4- Şüpheli İşlem Bildirimlerinin Yıllara Göre Sayısal Trendi(2006-2012) _______________________ 23 Grafik 5- Şüpheli İşlem Bildirimi Gönderen Finansal Kuruluşların Yıllara Göre Sayısal Trendi(2006-2012) _ 24 Grafik 6- Şüpheli İşlem Tiplerinin Şüphenin Niteliğine Göre Dağılımı(2012) __________________________ 25 Grafik 7 - Savcılıklar ve Mahkemeler Tarafından Yapılan Değerlendirme ve İnceleme Taleplerinin Sayısal Trendi (2006-2012) ________________________________________________________________________ 26 Grafik 8 - Gelen Diğer Bildirimlerin Kaynaklarına Göre Dağılımı(2012) ______________________________ 27 Grafik 9 – Gönderilen İhbarların Sayıları ve Kaynaklarına Göre Dağılımı (2012) ______________________ 29 Grafik 10 - En Fazla Bilgi Talebi Gönderen Yabancı Muadil Kuruluşların Dağılımı (2012) _______________ 31 Grafik 11 - Analiz ve Değerlendirme Dosyalarının Sonuçlandırılma Oranı(2003-2012) __________________ 33 Grafik 12 - Analiz ve Değerlendirme Çalışmaları Sonucunda İstihbari Nitelikte Bilgilendirme Yapılan

Kurumlar (2012) ___________________________________________________________________________ 37 Grafik 13 - Analiz ve Değerlendirme Çalışmaları Sonucunda İstihbari Bilgilendirme Konuları (2012) _____ 38 Grafik 14 - Analiz ve Değerlendirme Dosyalarının Sonuçlandırılma Oranı(2008-2012) _________________ 39 Grafik 15 - Haklarında Suç Duyurusunda Bulunulan Kişilerin Yüzde Dağılımı (2009-2012) ______________ 40 Grafik 16 - Analiz ve Değerlendirme Çalışmaları Sonucunda İstihbari Nitelikte Bilgilendirme Yapılan

Kurumlar(2012) ___________________________________________________________________________ 41 Grafik 17 - Yıllara Göre Sonuçlandırılan Aklama Suçu İnceleme Dosyaları(2008-2012) _________________ 42 Grafik 18 - Analiz ve Değerlendirme/Aklama Suçu İnceleme Dosyalarından Suç Duyurusu Yapılan Kişi Sayısı (2008-2012) ______________________________________________________________________________ 43 Grafik 19 - Öncül Suçlar İtibariyle Haklarında Aklama Suçu Duyurusunda Bulunulan Kişi Sayısı (2008-2012) _________________________________________________________________________________________ 44 Grafik 20 - İdari Para Cezasına Konu Yükümlülerin Yıllar İtibariyle Dağılımı (2008-2012) ______________ 47 Grafik 21 - İdari Para Cezasına Konu Fiillerin Yıllar İtibariyle Dağılımı (2008-2012) ___________________ 48 Grafik 22 - İdari Para Cezası Tutarlarının Yıllar İtibariyle Dağılımı (2008-2012) ______________________ 48

MASAK FaaliyetRaporu2009 KISALTMALAR

AB : Avrupa Birliği

ABD : Amerika Birleşik Devletleri

AML/CFT : Aklama veTerörün Finansmanı ile Mücadele (Anti-Money Laundering/Combating Terrorist Financing)

BT : Bilgi Teknolojileri

EAG : Eurasian Group (Avrasya Grubu)

EMİS Entegre Mali İstihbarat Sistemi

FATF : Financial Action Task Force (Mali Eylem Görev Gücü) FIU : Financial Intelligence Unit (Mali İstihbarat Birimi)

ICRG : International Cooperation Review Group (Uluslararası İşbirliği Gözden Geçirme Grubu)

MASAK : Mali Suçları Araştırma Kurulu

MoU : Mutabakat Muhtırası (Memorandum of Understanding) OECD : Organisation for Economic Co-operation and Development

(Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı)

ŞİB : Şüpheli İşlem Bildirimi

VHKİ : Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni