• Sonuç bulunamadı

YERLEŞİM ALANLARI VE NÜFUS

Belgede İL ÇEVRE DURUM RAPORU (sayfa 130-142)

M. 1. 1. Kentsel Alanlar

1. 1. Doğal Güzelliklerin Kent Formuna Etkileri M. 1. 1. 1. 1. Jeolojik Yapısı

Bölgede bulunan Erciyes, Hasandağı ve Göllüdağ jeolojik devirlerdeaktif birer volkandı. Bunlarla birlikte diğer çok sayıdaki volkanların püskürmeleri ile Üst Miyosen ‘ de başlayıp Halosen’ e kadar sürmüştür. Neojen gölleri altındaki yanardağlardan çıkan lavlar, platoda, göller ve akarsular üzerinde 100-150 m. Kalınlığında farklı sertlikte tüf tabakaları oluşturmuştur. Bu tabakanın içerisinde tüften başka tüffit, ignimbrit tüf, lahar, volkan külü, kil, kum taşı, marn, aglomera ve bazalt gibi jeolojik kayaçlar bulunmaktadır. Üst pliosen ‘ den başlayarak – başta Kızılırmak olmak üzere- akarsuların, göllerin ve hava şartlarının bu tüf tabakalarını aşındırmaları nedeniyle bölge bugünkü halini almıştır.

M. 1. 1. 1. 2. Topoğrafyası

Kapadokya bölgesinde bulunan Nevşehir ili tarih öncesi dönemlerden beri yerleşimlere sahne olmuştur. Dolasıyla bölgede bulunan orman alanları büyük tahribata uğramıştır. İnsan tahribatı sonucu orman nispeten tarıma uygun olmayan meyilin yüksek olduğu dağlık ve taşlık alanlara sıkışmıştır.

Orman alanları Nevşehirin belli başlı dağlık alanlarında bulunmaktadır. Bunlar Erdaş Dağı, Hırka Dağı, Hodul Dağı, Oylu Dağı, Topuz Dağı, Ziyaret Dağı ve bunların uzantılarından oluşmaktadır.

M. 1. 1. 1. 3. İklim Özellikleri

Nevşehir ili, İç Anadolu Bölgesinin ortasında olup yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçen tipik karasal iklim özelliklerine sahiptir. 1960-1997 yılları arasında yapılan ölçümlerden elde edilen bilgilere göre ;

Yıllık ortalama sıcaklık : 10. 6 C En yüksek sıcaklık : 37. 6 C En düşük sıcaklık : -23. 6 C Don Mevsiminin (Sıcaklığın

Sıfırın altına düşmesi) : En erken don mevsimi başlangıcı : 24 Eylül En geç don mevsimi başlangıcı : 01 Aralık Ortalama don mevsimi başlangıcı : 26 Ekim

En erken don mevsimi sonu : 28 Mart En geç don mevsimi sonu : 15 Mayıs Ortalama don mevsimi sonu : 14 Nisan Ortalama Vejetasyon Süresi : 196 gün

Yıllık ortalama Yağış : 380 mm M. 1. 1. 1. 4. Genel Toprak Yapısı

İklim, topoğrafya ve ana madde farklılıkları nedeniyle Nevşehir İlinde çeşitli Büyük Toprak Grupları`na ait topraklara rastlamak mümkündür. Bunun yanında toprak örtüsünden yoksun arazi tipleri de mevcuttur.

ALÜVYAL TOPRAKLAR

Bu topraklar akarsuların taşıdığı alüvyal ana materyalin ayrışması sonucu meydana gelmiş genç topraklardır. Profil oluşumu tamamlanmamış, yer yer A-C Horizonlarına sahip, derin ve verimli olan bu topraklar ilimizde Kızılırmak Vadisi ve diğer bazı akarsuların kenarlarında ince bantlar şeklinde bulunmaktadır.

HİDROMORFİK ALÜVİYAL TOPRAKLAR

Bu topraklar sık sık taşkınlara uğrayan, yüksek taban suyuna ve gleyleşmiş profile sahip topraklardır.

KOLLÜVYAL TOPRAKLAR

Genellikle dik eğimli yamaçların eteklerinde ve vadi ağızlarında yer alırlar. Yer çekimi, toprak kayması, yüzey akışı ve yan derelerden taşınarak biriken materyallerin ayrışması ile oluşmuş (A) -C Horizonlarına sahip genç topraklardır. Bu toprakların drenajları iyidir tuzluluk ve sodiklik gibi sorunları yoktur. Nevşehir ilinde çok değişik yerlerde görülen kolüviyal topraklar 33650 hektarlık bir alan kapsar

KİREÇSİZ KAHVE RENKLİ TOPRAKLAR

A (B) C Profilli topraklardır. A horizonu kahve rengi, kırmızımsı kahve rengi, girimsi kahve rengi olabilir. B horizonu kahve rengi veya kırmızımsı kahve rengidir. B horizonu dahil solumun tamamına sulandırılmış asit damlatıldığında köpürmez. Solumdan yıkanan kireç C horizonun da birikmiştir. Bu nedenle C horizonunun rengi daha açıktır.

Bazen C horizonunda kireç yumruları gözlenebilir. Bu topraklar iyi drenajlı ve verimli topraklardır.

M. 1. 1. 1. 5. Deprem Kuşağı

Nevşehir III. deprem kuşağında yer almaktadır.

M. 1. 1. 2. Kentsel Büyüme Deseni Herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.

M. 1. 1. 3. Planlı Kentsel Gelişme Alanları Konut

Nevşehir’ de konut yerleşme alanları yapılaşma yönünden iki ana grup olarak belirlenmektedir. Bunların bir bölümü, Kale çevresinde dik eğimli eteklerde kentin eski yerleşme alanları, diğeri ise planlı gelişme ile muntazam oluşmuş yerleşme alanlarıdır

Kentin gelişmesinde ve şekillenmesinde, kent içinden geçen Aksaray-Kayseri karayolu da etkili olmuştur. Bu aks üzerinde yer alan Sanayi ve Küçük sanatlar siteleri, konut alanlarını da bu yönlere çekerek yol boyu gelişen bir kent yapısı ortaya çıkmıştır. .

Kentin gelimeye elverişli ve henüz boş alan bölgesi, Avanos yolu doğusunda, Göreme yoluna kadar uzanan kısmıdır. Avanos yolunda inşa edilen 2000 evler (Gecekondu Önleme Bölgesi) halen mevcut harita sınırı dışında kalmaktadır. Bu bölge ile mevcut harita sınırları arasındaki bölümün ilave haritaları alımı için Belediyesince yapılan başvuru İller Bankasınca programa alınmış olup, haritanın bütünleşmesi halinde, konut alanları için yeni uygun bölgeler elde edilecektir.

Kent içinden geçen akarsu ve dere yatakları da DSİ’ nin önerileri doğrultusunda değerlendirildiğinde doğal eşikler, yerleşme kararlarını etkileyecektir.

Yukarıda belirtildiği gibi, Nevşehir’ de mevcut konut alanları yapılaşma yönünden iki ana grup oluşturmaktadır. Kale çevresinde yer alan, çok sık yapılaşmanın olduğu gibi

korunması, ancak bazı yol düzeltmeleri ve eski imar planında getirilen kararlarla yetinilmesi bu günkü koşullara göre kaçınılmaz olacaktır. Bu bölgedeki tipik eski yapıların korunması ve Kale siluetinin bozulmaması yönünden de bu karar uygun olacaktır.

Mevcut konut alanları içinde henüz boş olan arsalarında yapılaşması ve kat ilaveleri ile ulaşacağı yoğunluklar ve barındıracağı nüfus cetvel halinde gösterilmiştir. Bu gün için mahalle yapıları, kendi sınırları içinde farklı yoğunluklar göstermektedir. İmar planında bunlar bölgeler halinde ele alındığından, yoğunluk grupları, bölgeler içinde ortalama olarak hesaplanmıştır.

Ticaret

Nevşehir’ de mevcut ticaret, eski imar planında ayrılan yerde gelişmiş ve alan yetmediğinden ana yollar boyunca bir dağılım başlamıştır.

Ayrıca, Aksaray yolunda kurulan sanayi ve küçük sanatlar dolaylı olarak ticari faaliyetleri bu yöne çekmiş, gerek siteler içinde gerekse bu bölgedeki ana yollar üzerinde iş yerleri gelişmiştir. Nevşehirdeki bu gelişme dışında mevcut pazar yerleri de yetersiz duruma gelmiş, yeni pazarlama alanlarına gerek duyulmaya başlanmıştır.

Belediyesince yapılan temaslarda kent için gerekli, yeni toptancı hali ve hayvan pazarı yerleri seçilmiştir.

Nevşehir ekonomisinde ticari faaliyetlerin artmakta olduğu ve bu artışın devam edeceği varsayılarak, yeni ticaret merkezleri ve yol boyu ticaret alanlarına planda yer verilmiştir. Toptan ticaret için de yeterli alan ayrılarak, Nevşehir’ in bölgede ticaret merkezi durumuna gelmesi desteklenmiştir. Yeni gelişme alanlarında, semt pazarları için yeterli alanlar ayrılmıştır.

Sanayi

Nevşehir’ de köklü bir sanayi gelişmemiştir. Kent içinde kalan Sümerbank İplik Fabrikası planda korunmuştur. Bunun dışında dağınık olarak inşa edilmiş Un fabrikaları ve Şarap fabrikaları kısmen korunmuştur. Ancak, plan dönemi içinde kaldırılacağı ve bu alanların, turistik konaklama alanların dönüştürülmesi önerilmiştir. Kentin bu ucu, Kapadokya doğal Sit koruma bölgesi sınırında kalmaktadır. Bu alanlarda inşa edilecek otel, motel v. b.

turistik amaçlı kullanışlar bölge turizmine hizmet edecek ve kentsel kullanımlarla Koruma alanları arasında bir tampon bölge oluşturacaktır.

Nevşehir’ in gelişmesi için gerekli olan Organize Sanayi bölgesinin, (harita dışında) Avanos yolu üzerinde gerçekleşmesi için Sanayi Bakanlığına başvurulmuştur.

M. 1. 1. 4. Kentsel Alanlarda Yoğunluk

Nevşehir nüfusunun %32’ si merkezde yaşamaktadır. İl merkezinde 24. 000 hane bulunmaktadır. Bu hanelerde yaşayan insan sayısı yaklaşık 61000 kişidir. Nüfusun büyük çoğunluğu yeni konut alanlarını tercih etmektedir.

M. 1. 1. 5. Kentsel Yenileme Alanları

Koruma Kurulunca onaylı koruma imar planı bulunan kentsel yerleşim alanlarında mevcut planın hükümleri geçerlidir. İlgili idarelerce yapılan imar planı değişiklikleri için Nevşehir KTVK kurulu onayının alınması gereklidir.

Onaylı sit sınırları uyarınca hazırlanacak 1/25000 Çevre Düzeni Planı onaylanmadan yeni yerleşim alanları için 1/5000 nazım imar planı ve 1/1000 imar uygulama planı yapılmaması esastır. Mevcut planlarda değişiklik yapılabilmesi için, hazırlanacak revizyon imar veya uygulama planlarının Nevşehir KTVK Kurulu’ nun görüşüne sunulması gerekir.

M. 1. 1. 6. Endüstri Alanlarda Yer Seçimi

Endüsri alanlarında yerseçimi genellikle il merkezinde toplanmıştır. İlimiz genelinde sanayi alanları aşağıda sıralanmıştır.

Nevşehir küçük sanayii sitesi: 34. 420m2 Nevşehir Lale sanayii sitesi: 260. 720 m2

Nevşehir metal işleri küçük sanayii sitesi: 7. 480 m2 iskan ruhsat alınma aşamasında.

Ürgüp küçük sanayii sitesi: 51. 196 m2 Gülşehir küçük sanayii sitesi: 55. 000 m2 Avanos küçük sanayii sitesi: 13. 400 m2 Hacıbektaş küçük sanayii sitesi: 87. 809 m2 Kozaklı küçük sanayii sitesi: 70. 000 m2

Acıgöl küçük sanayii sitesi: Yer seçimi aşamasında

M. 1. 1. 7. Tarihi, Kültürel, Arkeolojik ve Turistik Özellikli Alanlar

Nevşehir KTVK Kurulu tarafından onarım izni verilen yapılar için Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek kurulu’ nun 5. 11. 1999 gün ve 660, 661 sayılı ilke kararı geçerlidir.

Nevşehir KTVK Kurulu tarafından yapı izni verilecek parsellerdeki yeni yapılaşmaların projelendirilmesinde, aşağıdaki koşullar geçerlidir.

a-Doğal çevre içinde yer alan yeni yapılaşmada doğal görünüm ve topoğrafyayı zedelemeyen mimari çözümlerin geliştirilmesi esastır. Bu amaçla, yeni yapılaşmanın yakın çevresiyle birlikte etüt edilerek, doğal yapıyla etkileşimini gösteren vaziyet planı ve silüet çizimleri yanısıra, gerekli görüldüğünde, projenin maket veya 3 boyutlu gösterim teknikleriyle takdimi istenir.

b-Geleneksel doku içinde yer alan yeni yapılaşmada, doku karekterini zedelemeyenmimari çözümlerin geliştirilmesi esastır. Bu amaçla, yeni yapılaşmanın bulunduğu yapı adası ve yakın çevresiyle birlikte etüd edilerek, mevcut dokuyla etkileşimini gösteren vaziyet planı ve silüet çizimleri yanı sıra, gerekli görüldüğünde, projenin maket veya üç boyutlu gösterim teknikleriyle takdimi istenir.

c-Yerel mimariyle dilbirliği (benzeşim) içinde bulunmak veya yerel mimariyle uyumlu çağdaş yorumlara yönelmek olasıdır. Heriki durum içinde de ölçü, oran, biçim, üslup, inşaat tekniği ve malzeme kullanımı bakımlarından çevreye aykırı olmayan, nitelikli çözümler aranır. Yerel mimariyle uyumlu çözümlerin geliştirilmesinde, örnek alınan doku veya tekil yapıdaki belirgin yapı, plan, kesitcephe özelliklerinin topluca dikkate alınması beklenir.

Örneğin:

Dokunun önemli unsurları olan, avlu duvarlarıyla çevrili açık mekan (avlu, bahçe) düzeni ile, yarı açık mekan (revak, arkat) tipolojilerinin sürekliliği gözetilir.

Pencere, kapı, cumba gibi ögelerin tasarımında, yerel mimarinin kütle kompozisyonlarındaki dolu-boş ve çıkma oranları, açıklıkların gruplanış tarzları ve zemin ile üst katlardaki düzen farklılaşmaları göz önüne alınır.

Çatı çözümlerinde yeni yapılaşmanın bulunduğu yörede egemen olan biçimlenme ve malzemelerin kullanılması esastır. Yerine göre düz çatı mecbur olabileceği gibi, eğimli çatı (beşik, kırma vb. ) söz konusu olduğunda çatı arası ve cihannüma (Yıldızköşk, Sinekliköşk) çözümlerine, kat alanının %15’ ini aşmama koşuluyla, gidilebilir.

Doku içinde ter alan yapılaşmada, bina cephe hattı ve bahçe duvarları, mevcut sınırı izler. Mevcut yol güzergahları ve özgün kaplama malzemesi değiştirilemez.

M. 1. 2. Kırsal Alanlar

Son Yıllarda görülen nüfus artışı incelendiğinde Merkez İlçede kent nüfus artış oranının, kırsal nüfus artış oranından fazla olduğu görülmektedir. Bu da Nevşehir’ de kentleşme eğiliminin arttığını ortaya koymaktadır.

1975 sayımlarından sonra kırsal kesimde, bu alanlardaki kuraklık, tarıma elverişli toprağın sınırlı oluşu nüfusun azalmasınaneden olurken Nevşehir’ de yeni açılan iş alanları bu nüfusu çekmekte ve ilerisi için ümit verici gelişmeler izlenmektedir.

M. 1. 2. 1. Kırsal Yerleşme Deseni

İlimiz nüfusunun %30’ u kentlerde %70’ i kırsal kesimde yaşamakta ve nüfusun yaklaşık %65’ i tarımla uğraşmaktadır. İl yüzölçümü 546. 660 hektar olup, mevcut ekilebilir arazi miktarı 341. 593 hektardır. Söz konusu arazi 37. 120 çiftçi ailesi tarafından işletilmektedir. Ortalama bir çiftçi ailesine düşen arazi miktarı 92 dekardır.

M. 1. 2. 2. Arazi Mülkiyeti

Nevşehir ili toplam kullanılabilir tarım arazisi 382. 820 ha. ’ dır. I, II, III ve IV. Sınıf tarım arazisi miktarı 278. 366 ha ‘ dır.

Tablo M. 1: Nevşehir İli Genel Arazi Dağılımı

ARAZİ VARLIĞI ALAN (Ha. ) %

Ekilebilir arazi 341. 593 62

Orman arazisi 26. 140 5

Çayır mera 119. 640 22

Kullanılmayan arazi 59. 287 11

Toplam arazi 546. 660 100

M. 2. ALTYAPI

M. 3. BINALAR VEYAPI ÇEŞITLERI M. 3. 1 Kamu Binaları

Nevşehir’ de geniş saha isteyen resmi kuruluşlar dışındaki resmi kurumlar genellikle sıkışık ve yetersiz binalarda hizmet görmektedir. Yeni Hükümet konağı için plan değişikliği onanmıştır. İmar planında bu alan aynen alınmıştır. Kirada olan bir kısım dairelerin burada toplanması ile rahatlık sağlanacaktır.

Diğer resmi kurumlar içinde plan değişiklikleri ile seçilen yerler korunmuş, ayrıca semt ihtiyacını karşılayacak (Türk Telekom, Karakol v. b. ) resmi kuruluşlar için alanlar ayrılmıştır.

M. 3. 2 Okullar

Nevşehir merkezinde halen 20 ilköğretimokulu,3 adet özel ilköğretim okulu,2 adet anaokulu,1 adet eğitim uygulamaları ve iş okulu bulunmaktadır. Nevşehir’ in çevre köy ve kasabalarında ise 20 ilköğretim okulu bulunmaktadır. Yine merkez ilçede 12 adet lise ve dengi okul, 2 özel lise bulunmaktadır.

Nevşehir’ de Erciyes Üniversitesi’ ne bağlı olarak İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Turizm Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır.

Üniversite öğrencilerinin kalabileceği Devlet Yurdu olarak Kız ve Erkek öğrencilerinin kalacağı 1 tane yurt bulunmaktadır.

M. 3. 3 Hastaneler ve Sağlık Tesisleri

İlimiz merkezinde SSK, Kadın-Doğum ve Çocuk Hastanesi, Devlet Hastanesi başta olmak üzere bir Özel Hastane, Kızılay Tıp Merkezi ve özel poliklinikler bulunmaktadır.

Ayrıca Ürgüp ilçemizde özel bir Hemodializ merkezide faaliyetini sürdürmektedir. İlimiz Ürgüp ve Hacıbektaş ilçelerinde Devlet Hastaneleri ve SSK dispanserleri bulunmaktadır.

M. 3. 4 Sosyal ve Kültürel Tesisler

Nevşehir İli Ürgüp ve Hacıbektaş İlçelerinde Kültür Merkezi bulunmaktadır.

M. 3. 5 Endüstiriyel Yapılar

Tablo M.2. Nevşehir İli Küçük ve Orta ölçekli sanayi Tesisi adetleri:

İLÇELER Küçük Sanayii Orta Ölçekli Sanayii Merkez 770 16 adet işyeri

M. 3. 6 Göçer ve Hareketli Barınaklar

İnşaat şantiyesindeki barınaklar göz önüne alınmadığı takdirde ilimizde göçer, hareketli binalar bulunmamaktadır.

M. 3. 7 Otel-Motel ve Turizm Amaçlı Diğer Yapılar

Ilimiz genelinde 1 adet 5 yıldızlı, 9 adet 4 yıldızlı, 12 adet 3 yıldızlı, 14 adet 2 yıldızlı, 2 adet 1 yıldızlı, 1 adet özel belgeli ve 1 adet I. Sınıf motel bulunmaktadır.

Tablo M.3: Turizm İşletme Belgeli Tesisler

TESİSİN ADI YERİ SINIFI ODA/YATAK

İ Dedeman Otel Nevşehir

***** 349/834 İ Altınöz Oteli Nevşehir

**** 120/248 Y Peri Tower Otel Nevşehir

**** 125/270 İ Kapadokya Lodge Nevşehir

**** 184/369 İ Orsan Oteli Nevşehir

*** 95/191 Dİ Kavas Oteli Nevşehir

** 50/100 İ Şekeryapan Otel Nevşehir

** 37/74 Y Otel Altınyazı Avanos

*** 114/228 Avanos

Y Palansaray Otel Avanos Y Altınsu Tesisi Kozaklı

* 36/72

Merkez ilçede belediye tarafından yaptırılan işyerlerinin yanısıra özel işyerleri de mevcuttur. Ayrıca ilimizde iki büyük alışveriş merkezi (Beğendik ve Yimpaş) bulunmaktadır .

İlçelerde ise kaymakamlıkların etrafında iş merkezleri bulunmaktadır.

M. 3. 9 Kırsal Alanda Yapılaşma

Nevşehir ilinde Kapadokya Bölgesine ait jeolojik açıdan özelliği olan halk dilinde Sarıtaş olarak bilinen taş yapıtaşı olarak kullanılmaktadır. Sarıtaşın özelliği olarak iklim özelliklerine göre uygun olmasıdır.

M. 3. 10 Yerel Mimari Özellikler

Nevşehir sarı taşı ve Sulusaray taşı adı ile yapı malzemesinden yapılan kemerli ev sistemi her ne kadar yöreye has özellikler gösterse de ara sıra Şanlıurfa mimarisini de görmek mümkündür.

M. 3. 11 Bina Yapımında Kullanılan Yerel Materyaller

İlimiz genelinde kullanılan yapı taşları, Nevşehir sarı taşı ve Sulusaray taşı adı ile anılan yöreden çıkarılan doğal taşların yanısıra, konutların yapımında tuğla ve kiremitte kullanılmaktadır.

M. 4 SOSYO-EKONOMIK YAPI M.4.1. İş Alanları ve İşsizlik

Tablo M.4::Nevşehir İli 2004 Yılı Sonu İtibari İşsiz sayısı.

Tablo M.5:İstihdamlı Büyük İşyerleri ve Buralarda Çalışanların Dağılımı Sıra 4. Alkollü İçeceklerin Damıtılması Arıtılması 1 206 4 210

5. Şarap İmalatı 3 92 4 96

6. Tekstil Elyafının Hazırlanması İplik Halı 3 200 28 228

7. Halı Ve Kilim İmalatı 8 331 55 386

8. Kürk Harim Giyim Eşyası İmalatı 2 58 98 156 9. İç Ve Dış Lastik İmalatı Lastiğe Sırt Geçirilmesi 2 35 0 35 10. Ateşe Dayanıklı Olmayan Kil Ve Seramik Yapımı 8 199 0 199

11. Çimento Ve Kireç İmalatı 2 55 2 57

12. B.Y.S. Metalik Olmayan Mineral Ürünlerin İmalatı 5 77 5 82

13. Demir-Çelik Ana Sanayi 2 40 0 40

14. Motorlu Kara Taşıtları Karaseri İmalatı 5 60 0 60 15. Elektrik Üretimi İletimi Ve Dağıtımı 1 139 8 147

16. Gaz Üretimi Ve Dağıtımı 1 11 0 11

17. Bina İnşaatı Tamamlayıcı Faaliyetler 5 461 4 485

18. Motorlu Taşıtların Satışı 3 34 0 34

19. Gıda İçecek Ve Tütün Toptan Ticareti 9 230 38 258 20. Belirli Bir Mala Tahsisi Edilmemiş Mağaza 2 21 8 29 21. Otel,Motel,Pansiyon,Kamp Ve Diğer Konaklama Yerleri 420 68 488 22. Lokanta,Kahve,Bar Ve Diğer Yeme İçme 2 22 0 22 23. Karayolu İle Diğer Yolcu Taşımacılığı 8 108 8 116

24. Karayolu İle Yük Taşımacılığı 4 90 0 90

25. Telekominikasyon 1 66 4 70

26. Bina Temizleme Faaliyetleri 1 34 15 49

27. Genel Kamu Hizmetleri 28 883 38 921

28. Genel Ortaöğretim Hizmetleri 6 119 35 154

29. Hastane Hizmetleri 2 28 22 50

30. Yetişkinlerin Eğitilmesi Ve Diğer Eğitim Faaliyetleri 1 25 0 25

YIL 2004

2005 YILINA DEVREDEN KAYITLI İŞSİZ SAYISI 2888

M. 4. 2 Göçler

Nevşehir ilinden diğer illere önemli ölçüde bir göç hareketi yoktur. Yurt dışına işçi olarak giden aileler vardır. Özellikle Avanos ve Ürgüp ilçesi halkında işçi olarak yurt dışına giden aileler yoğunluktadır. Ankara-İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlere çok miktarda göç olmaktadır.

M. 4.3 Göçebe İşçiler (Mevsimlik)

İlimize özellikle tarım alanlarında çalıştırılmak üzere (pancar ve patates) Adana ve Şanlıurfa’ dan getirilen mevsimlik işçilerin yanında Mersin’ den limon işçileri de ilimize sezonları içerisinde yoğun olarak gelmektedir.

M. 4. 4 Kent Toprağının Mülkiyet Dağılımı Konu hakkında detaylı bilgi edinilememiştir.

M. 4. 5 Konut Yapım Süreçleri

İlimizde özellikle 1990’ lı yıllarda başlayan kooperatif yöntemi ile günümüzde halen inşaatı devam eden 50-60 civarında kooperatif bulunmaktadır.

M. 4. 6 Gece Kondu Islah ve Önleme Projeleri

Nevşehir’ de çeşitli tarihlerde Gecekondu Önleme bölgeleti ve Afet evleri uygulamaları yapılmış olup bir bölümü de yapılmaktadır.

Kent içinde 350 evler ve Afet evleri mah. leri bu uygulamalardan tamamlanmış olanlardır. 1. No. lı Gecekondu Önleme bölgesi, 2000 evler adı ile, Avanos yolunda planlanmış ve konut uygulamalarına başlanmış olup 100 konut tamamlanmak üzeredir.

Projenin tamamlanmasında 8000-10000 nüfus barındıracak örnek bir yerleşme olacaktır.

Plan sınırları içinde 2. No. lı G. K. Önleme bölgesi olarak yaklaşık 30 ha. lık bir alan ise 1/5000 ölçekli olarak sınır tastiki şeklinde ayrılmış, henüz planlaması yapılmamıştır.

Yerleşme planı, Nevşehir planı bütünü içinde ele alınacaktır.

M. 5 Yerleşim Yerlerinin Çevresel Etkileri M.5.1. Görüntü Kirliliği

2001 tarih ve 02 sayılı İl Mahalli Çevre Kurulunda alınan kararda özetle “İlimiz hudutları dahilinde karayolları veya diğer köy yolları güzergahlarında, gerek görüntüsü gerekse yapısı itibari ile çevre kirliliğine yol açan her türlü ilan ve reklam panolarının belediye hudutları dahilinde belediyelerce, belediye hudutları haricinde Karayolları, Köy Hizmetleri, Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığınca tespit edilerek kirlilik yaratan levhaların kaldırılmasına ve bahsi geçen kuruluşlarca kaldırılan levhaların yeniden konulduğunun tespiti halinde ilgililer hakkında gerekli cezai işlemlerin uygulanmasına” denilmiştir.

Tabelalar konusunda alınan, 28.07.2004 tarih ve 2004/06 sayılı İl Mahalli Çevre Kurul Kararında “İlimizde görüntü kirliliğinin nedenlerinden biri olan tabelalar konusunda mevcut uygulamanın devamına; eskiyen, bozulan levhaların yerine güncelleştirilmiş tabelaların konulması, bakım ihtiyacı olanların bakımlarının ilgili belediyelerce yapılması....” denilerek tabelalar konusu gündeme taşınmış ve İlimiz genelindeki bu sorunun giderilebilmesi için bazı kurum ve kuruluşlara görevler düşmüştür.

Görüntü kirliliğinin önlenmesine yönelik denetimlere İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nce devam edilmektedir.

M. 5. 2 Binalarda Ses İzalasyonu

Ses izalasyonu ile ilgili olarak imar planında ve tip yönetmeliklerinde herhangi bir belirleyici hüküm olmamakla birlikte planlama ve projelendirme aşamasında yapılacak yapıların özellikleri dikkate alınarak ses izalasyonu sorunun çözümlenmesi gerekmektedir.Çünkü konutlar ile kamu binalarında genel anlamda ses izalasyonu gerektirecek bir sorun çıkmamaktadır.Ayrıca ısı izalasyonunda kullanılan malzemelerinde ses izalasyonuna yardımcı olduğu bilinmektedir.

M. 5. 3 Hava Alanları ve Çevresinde Oluşturulan Gürültü Zonları

İlimiz Tuzköy kasabasında havaalanı bulunmaktadır. Hava alanının Gülşehir ilçesine uzaklığı 10 km, İlimize olan uzaklığı ise 27 km’ dir. Hava alanı trafiği yoğun değildir.

Gürültü hakkında çalışma bulunmamaktadır.

M. 5. 4 Ticari ve Endüstiriyel Gürültü

Konu hakkında herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.

M. 5. 5 Kentsel Atıklar

İlimizdeki atıkları katı ve sıvı atıklar olarak değerlendirdiğimizde,

Katı Atıklar: Evsel atıklar, Çöpler genelde evlerimizde plastik çöp torbalarında biriktirilip belediye tarafından belirtilen muhtelif saatlerde araçlarla toplanmaktadır. hiç bir yerleşim yerimizde düzenli çöp toplama sahaları oluşturulmamıştır. Evsel katı atıkların içinde bulunan teneke, demir, sac, aliminyum gibi metaller, naylon pet şişe ve plastik maddeler, şişe, bez, kağıt gibi maddeler çöplüklerde ayıklanarak geri dönüşümü sağlanmaktadır.

Çöplerin içerisinde geri kazanılabilen çöplerin miktarı düzenli çöp alanlarının olmayışı nedeni ile tespit edilememektedir. Çöplerin ayrıştırılması Belediye tarafından ihaleye verilerek özel

Çöplerin içerisinde geri kazanılabilen çöplerin miktarı düzenli çöp alanlarının olmayışı nedeni ile tespit edilememektedir. Çöplerin ayrıştırılması Belediye tarafından ihaleye verilerek özel

Belgede İL ÇEVRE DURUM RAPORU (sayfa 130-142)