• Sonuç bulunamadı

3.8. TKY Uygulamalarında Kulllanılan Kalite Araçları

3.8.1. Yedi Kalite Aracı

Histogram, gruplandırılan ölçüm değerlerinin, bir dikdörtgenler dizisi şeklinde grafiklendirilmesidir. Histogramlardaki dikdörtgenlerin tabanları sınıf aralıklarını yükseklikleri ise sınıf frekanslarının yani o sınıfa düşen veri sayısını temsil eder (Kartal, 1999:30).

Şekil 3.2. Yaşa Göre Dağılımın Sıklığını Gösteren Histogram

Kaynak: Petkim Saha Araştırması SPSS Çıktısı

Histogramlar, verilerin karakteristiğini ve bir ölçümün frekans dağılımını göstermek için kullanılırlar. Hsitogramlar, genellikle boyut, ağırlık, sıcaklık gibi ölçülebilir özelliklerin ölçümünden elde edilelen verilerin, yani çok sayıdaki gözlemin dağılımını ve bilirli bir zaman içindeki değişikliğini görüntülemekte kullanılır. Bu değişikliğin yorumlanmasıyla nedenlerin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmaların geliştirilmesini katkı sağlanır. Yaygın ve dağınık, değişkenlerin verisini göstermek için kullanılan bir çeşit sütun diyagramıda denebilir

3.8.1.2.Sebep-Sonuç İlişkisi(Balık Kılçığı Diyagramı)

Süreç değişikliklerinin potansiyel kaynaklarını belirlemek için sürecin elemanlarını potansiyel olarak gösteren bir araçtır. Böylece problemin ana nedenlerini belirlemek kolaylaşır. Balık Kılçığı ve Ishikawa diyagramı olarak da bilinen araç, yatay bir çizgi üzerine dallar çizilerek varolan nedenleri katagorize eder(Demir ve Gümüşoğlu, 2003:796).

Sebep-sonuç diyagramları problem çözme ve proses gelistirmede çalısan takımların en çok kullandıkları kalite araçlarından birisidir. Sebep-sonuç diyagramı, tanımlanan proseslerde söz konusu problemler veya gelistirme fırsatları ile öngörülen sebepler arasındaki bağların doğru ve eksiksiz olarak ortaya çıkarılmasına olanak verir. Bu aracın amacı, problemlerin ve/veya proseslerin anlaşılırlığını farklı bir bakıs açısı ile ele almaktır. Sebep-sonuç diyagramları ile prosesteki her adım için veya her problem için genel sebeplerden yola çıkarak en ufak detaya inilir ve sebebin ortaya çıkarılması için temel bilginin ortaya konmasına olanak verir.

Balık kılçığı diyagramı, bir kurumun süreç ve sistemleri içindeki temel neden ve etkileri belirlemeye yardımcı olur. Balık kılçığı diyagramı var olan bir sorundan sorumlu olan faktörleri belirleme sürecinde ya da girdilerin istenilen çıktılarla sonuçlanması için süreci daha etkin olarak planlamada kullanılabilir. Varolan bir sorunun nedenleriyle baş edebilmede balık kılçığını kullanmak için, önce sorun ya da amaçlanan koşul sağ tarafa, “balığın başına” yazılır. Sonra, balığın “büyük kemiklerine” sonuçtan sorumlu olma olasılığı yüksek olan temel faktörler listelenir. Büyük kemikler olarak 7M (Man = İnsan, Machine = Makina, Medium = Çevre, Material = Malzeme, Method = Yöntem, Management = Yönetim, Measurability = Ölçülebilirlik) kullanılır (Taptık, 1998: 70) “Ara kılçıklara”soruna yol açan ana faktörlere katkıda bulunan ya da değişiklik yaratan ara faktörler yazılır.

Şekil 3.3. Balık Kılçığı Diyagramı

Kaynak: (Dereli, 2002 : 30). Metodlar Çevre İnsan Malzemeler Uygun olmayan hava koşulları Uygun olmayan spor alanı Beslenme yetersizliği Yetersizlik Uykusuzluk Yorgunluk İsteksizlik Eğiticiler Katı disiplin Çok ağır spor programı Gevşek tavırlar sergilenmesi Metodsuzluk Ödül-ceza kullanmama k Zaman sınırlaması altında ezilmek Uygun olmayan spor kıyafeti Tesis yetersizliği Metodsuzluk Uygun olmayan spor Mlz .

Bilgisiz / Yetersiz Eğitici Yeni personel

Gönülsüz Eğitici

Kötü alışkanlıklar

Eğitici eğitiminin yetersizliği

ŞÜK SPOR BAŞARISI VAR

3.8.1.3.Kontrol Çizelgeleri

İstatistiksel kontrol çizelgeleri denilen kontrol çizelgeleri, sürmekte olan eylemin çeşitli yönlerin grafike etmekte kullanılır. Shewhart’ın bulduğu bu araç, bu çizelgede yatay eksende, düşünülen sistem veya sürecin izlenmesi için kullanılır. Örneğin; bir okul binasındaki ısının günlere göre değişikliği, aşağıdaki çizelgede verilmiş. Kontrol dışındaki sıçramalar tekrar normal düzeyine çekilerek ısıtma normal düzeyinde devam ettirilmiştir.

Tablo 3.3. Kontrol Çizelgesi Örneği

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 M W F T TH M W F T TH

Kaynak: (İşsever ve diğerleri, 2001:25).

3.8.1.4.Pareto Grafiği

Pareto diyagramları 19.yüzyıl İtalyan ekonomisti Vilfredo Pareto’nun araştırmalarını kullanarak yeni bir prensip bulan Juran tarafından bu isimle anılmaya başlanmıştır. Pareto, kendi adı ile tanınmış olan şemalar ve kontrol tablolarındaki bilgilerin kullanımıyla ilgili bir sistem geliştirmiştir. Bu sistem belirlenen sorunların içindeki önemli sorunları, önemsiz sorunlardan ayırmaya dayalı bir tekniktir.

Bu araç 80-20 kuralı olarak da bilinir. Pareto prensibine göre %20 kadar az miktardaki yaşamsal faktör sistem veya süreçte ortaya çıkan problemlerin %80’ i kadar büyük bir oranından sorumludur. Diğer bir deyişle elimizdeki bilginin dikkatle

çözümlenmesi sürecin başarısını etkileyen az ama hayati öneme sahip etkenlerin saptanmasına yardımcı olur.

Böylece en önemli nedenlere odaklanmasını sağlar. Bunun için histogramlar için belirlenen frekanslarla, kümülatif frekans değerleri bulunur. Bu değerler en sık rastlanan değerler en solda, en az rastlananlar en sağda olacak biçimde “x” eksenine yerleştirilir. Pareto analizinde hata türleri gerektiğinde daha fazla grup halinde ele alınabilir. En önemli neden öncelikli olarak ele alınmalı ve giderilmesi sağlanmalıdır. Analiz sürekli sürdürülerek hata nedenleri azaltılır. Pareto analizi için oluşturulan Pareto grafikleri, en çok rastlanan hata türünden en az rastlanana doğru azalarak giden bir dikdörtgenler dizisi şeklindedir (Kartal, 1999:38).

Pareto analizinde hatalar, probleme olan katkılarının derecesine göre tasnif edilir. Bu tasnif kümülatif frekans dağılımına göre çubuk diyagramları şeklinde olur. Pareto analizi dört farklı şekilde de (maliyete, bölümlere, mamullere ve diğer gruplara göre) gösterilebilir. Bu analiz sayesinde hatalar sınıflandırılarak, maliyetteki payı yüksek olanlar üzerinde çalışmalara ağırlık verilir. Hataların sınıflandırılması, muayene işlemlerini kolaylaştırdığı gibi zaman ve maddi tasarruf sağlar (Efil 1993:114).

Şekil 3.4.Uygunsuz Malzeme Pareto Diyagramı

İstatistiksel proses kontrolünün babası sayılan Kaoru Ishıkawa’ya göre; Pareto analizi en çok zarar veren hatayı veya hataları kolayca tespit etmenin yanında, bir iyileştirme programının vermekte olduğu sonuçların izlenmesinde de kullanılabilir. Mesela ilk pareto da tespit edilen hatalara çözüm getirildikçe pareto diyagramındaki hata sıralaması değişmeye başlar. Böylece kalite kontrol elemanı hataları tespit etmek için oluşturduğu grafiğe bakarak iyileşmenin etkilerini gözleme fırsatı bulur.

3.8.1.5.Kontrol Kartları

Kontrol kartları Stewhart kartları olarakta bilinir. İlk olarak yaratıcısı Walter Shewhart tarafından Bell Laboratuvarlarında ortaya atılmıştır.

Şekil 3.5.Kontrol Kartı Seçimi

Kaynak: (Kocakoç, Kalite Geliştirme Yöntemleri, Yedi Temel Kalite Aracı sunumu : 26).

Yukarıdaki şekildeki ne zaman hangi kartın kullanılacağı bilgisi mevcuttur.

Kontrol kartları esas olarak prosesin zamana göre kaydını gösteren, üzerinde alt ve üst kontrol limitleri olan bir çizgi grafiktir. Proses çıktısındaki varyasyonu

gösteren ve takip eden kontrol kartları, üretim ve proses geliştirmede önemli bir araçtır. Kontrol kartlarının üzerinde işaretlenmiş noktalar bir karakteristiğin gerçek ölçümleri veya zaman içinde üretildikçe alınan parça örneklerinden özet istatistiklerdir. Ölçüm karakteristiğine göre kontrol kartları değişken ve niteliksel kontrol kartları olarak 2 ana grupta ele alınırlar. Boyut, sıcaklık, basınç gibi özelliklerle ölçümlerin yapılabildiği durumlarda değişken veriler (nicel) için uygulanan kontrol kartları X-R, X-S, RM, EWMA ve EWMD ve CuSum kartlarıdır. Sağlam/bozuk, iyi/kötü, evet/hayır gibi ölçülemeyen, ancak sayılabilen veriler için kullanılan kontrol kartları ise N, NP, C ve U kontrol kartlarıdır(Kolarik, 1995).

Aşağıdaki Şekil 3.6 da ise grafiğin orta çizgisi ortala değeri, üst kesikli çizgi yaygın olarak olan değişimin üst noktası, alt kesikli çizgi ise, değişimin yaygın olarak görülen alt limit değerini verir. Eğer değerler kesikli çizgilerin üstünse özel bir sapma mevcut demektir. Bunun dışındaki değişimler ve sapmalar yaygın olarak görülen değişimlerdir. Bu yaygın olarak görülen değişimlerin ortak noktası veya ayrık olduğu noktalara göre analizler yapılarak bu sapmaların nedenleri araştırabilir.

Şekil3.6.Kontrol Kartı Örneği

Kaynak: (Kocakoç, Kalite Geliştirme Yöntemleri, Yedi Temel Kalite Aracı sunumu : 26).

3.8.1.6.Dağılım Diyagramları

İki değişken arasındaki ilişkiyi analiz etmek için kullanılan bir yöntemdir. Grafik gösterimde yatay ve dikey değerler değişkenleri, bunların kesişimleri ise değişkenler arasındaki ilişkiyi gösterir. Bir sürecin faktörleri arasındaki olası sebep- sonuç ilişkisini belirlemeye yarar. Ölçüm sonuçlarında yer alan değişikliklerden biri dikey diğeri de yatay eksen üstünde gösterilir. Scatter grafiklerin çoğu sebep-sonuç arasındaki ilişkiyi irdelemek ve kanıtlamak için kullanılır. Ancak tek başına kanıt teşkil etmezler.

Belirli bir süreçte birbiriyle ilişkili oldukları düşünülen iki veri seti, belirli bir diyagram üzerinde incelenir. Değişkenlerden bir yatay eksende diğeri dikey eksende yer alır. Yatay eksendeki değişkenin belirli bir değerine karşılık dikey eksendeki değişkenin aldığı değerin kesişme noktalarını belirlenerek bir noktalar bulutu elde edilir (Besterfield, 1998: 330-33).

Şekil 3.7. Çeşitli Dağılım Grafiği Örnekleri

Kaynak: (http://www1.gantep.edu.tr/~dalgic/TKY/TKY14.htm#_DAĞILIM__DİY AGRAMI : 15.01.2010).

3.8.1.7.Akış Şemaları

Akış diyagramları, gerçekleştirilen faaliyetin tanımlanması ile faaliyetin kontrolüne olanak sağlar. Yapılan işin anlaşılabilmesi için, akış diyagramında sistemi tanımlayan ifadeler açık ve seçik olmalı ve bütün detayları içermelidir. Bir süreçteki bütün aşamalar grafiksel olarak sembollerle gösterilir.

Akış şemaları, bir süreçteki bütün adımların resimsel ifadesidir (Köksal, 2001 : 5). Bu resim, bir bilgisayar programının temel mantığı ile çok benzerdir. Olayların sırasını açık olarak anlamaya yardımcı olur. İyileştirme fırsatlarını belirlemeye yardımcı olur. Veri toplanacak alanları ve teknikleri tarif etmeyi kolaylaştırır. İşsever ve arkadaşlarına (2001:16) göre, bir akış şemasında süreç basamakları doğal sırasında gösterilir. Böylece, uygulamada sürecin nasıl işlediği kontrol edilerek ortaya çıkabilecek olası sorunlar daha ilk adımda tespit edilerek düzeltilir. Bu araç özellikle plânlama aşamasında, zorlukların sezilip gerekli önlemlerin alınmasına yardım eder.

Şekil 3.8. Akış Şeması Örneği

Bitiş Başlangıç evet hayır Karar Faaliyet Faaliyet

3.8.2.Yedi Yeni Yönetim Aracı