• Sonuç bulunamadı

4.1. Yeşil Ürün Eğilimi

4.1.3. Yeşil üründe başarı için stratejiler

Ürününüzün enerji konusunda tasarruf sağlayan özellikleri var mı?

Müşteriyi gereksiz beklemeleri azaltması için motive ediyor musunuz?

Enerji tasarrufu sağlayan özellikleriniz son teknoloji mi bunların kullanımı kolay mı?

Sonuç olarak pazarlamacıların tüm faaliyetlerinde izlemek zorunda oldukları yeşil ürün geliştirme stratejilerini şu şekilde sıralanabilir;

Doğrudan Çevre Etkisinin Azaltılması

Yenilenebilir Kaynaklar ve Hammadde Kullanımı

Kaynak Azaltan Ürünler ve Ambalajlama

Doğal Kaynakların, Habitatların ve Tehlikedeki Türlerin Korunması

Geri dönüştürülmüş İçerik Kullanımı

Etkin Enerjili Ürünler Yapmak

Tüketici ve Çevre Güvenliğini En Yüksek Seviyeye Çıkarmak

Ürünleri Daha Dayanıklı Yapmak

Ürünleri ve Ambalajları Yeniden Kullanılabilir veya Yeniden Doldurulabilir Yapmak

Yeniden Üretim, Dönüşüm ve Onarım İçin Tasarım Ürünleri

Ürünleri Güvenle Atılabilir Hale Getirin

Ürün ve Ambalajı Biyolojik Olarak Parçalanır Hale Getirmek

ihtiyaçlarıyla çevreyle ilgili konuları dengede tutan, kâr getiren yeni ya da geliştirilmiş ürünler ve ambalajlar ortaya çıkarmak için aşağıdaki stratejileri kullanmak gereklidir.24 1.Doğrudan çevre etkisinin azaltılması

Ekinlerde tarım ilaçları ve suni gübrelerin kullanımı toprağı, suyu ve havayı kirletme potansiyeline sahiptir; ayrıca insanların ve vahşi doğadaki canlıların sağlıkları için potansiyel bir tehlike oluşturmaktadır. Bu nedenle üretilen tüm ürünlerde mümkün olduğunca çevre etkisinin azaltılması gereklidir.

2.Yenilenebilir kaynaklar ve hammadde kullanımı

Ürün tasarımında yeni yeşil fırsatlar yaratılmaktadır. Örneğin; kâğıdın ağaçtan yapılması gerekmemektedir. Aslında bu konuda alternatif kaynaklar daha iyi sonuçlar verebilmektedir. Ümit veren yeni kaynaklar şu şekilde özetlenebilir. Örneğin, kağıdın ağaçtan üretilmesi gerekmemektedir. Hızlı büyüyen bir bambu olan kenevir bu bitki klor yerine peroksitle beyazlatılabilir ve ağaç liflerininkine göre daha kullanışlı lifler üretilebilir.

3.Kaynak tasarrufu sağlayan ürünler ve ambalajlama

Daha az ambalajlama imalat ve nakliyede daha az enerji gerekliliği ve ambalaj üretiminden doğan kirliliğin de daha aza indirgenmesi anlamına gelmektedir. Kaynak azalımı için, yükte hafif ürün ve ambalajlar düşünülmelidir. Yedek kargo ambalajı tüm temizleyiciler için kullanılan yedekler ürün başına daha az ambalaj kullanılmasıdır ve tüketicinin kârınadır. Şampuan ve saç kremi bir arada olanlar gibi çok amaçlı ürünler de ambalajların azalmasına yardımcı olur.

4.Doğal kaynakların, habitatların ve tehlikedeki türlerin korunması

Ürün üretiminin her aşamasında meydana gelen kötü çevre etkilerinin giderilmesidir.

Örneğin; plastik poşetlerin kullanımının kısıtlanması ya da kullanım yasağının konulması doğal kaynakların ve nesli tehlike altında bulunan türlerin korunmasını sağlayacaktır.

5.Geri dönüştürülmüş içerik kullanımı Çevre Koruma Fonu’na göre geri dönüşüm,

24 Ottman, a.g.e.,1998,pp.61.

 Kirliliği durdurur ve doğal kaynakları korur.

 Enerjiyi korur.

 Doğru tasarlanıp uygulanırsa yakma ve arazi doldurmayla rekabet edebilir.

 İş alanları sağlar ve imalat sektörlerinin maliyetini de düşürür ki bu ekonomi için büyük önem taşır.

6.Etkin enerjili ürünler yapmak

Tüketicinin ihtiyaçlarıyla çevreyle ilgili konuları dengede tutan, kâr getiren yeni ya da geliştirilmiş ürünler aynı zamanda enerji tasarruflu üretilmelidir. Son yıllarda enerji tasarruflu ürünlerin tüketici tarafından tercihi giderek artmaktadır.

7.Tüketici ve çevre güvenliğini en yüksek seviyeye çıkarmak

Bilimsel veriler ve tecrübeye dayanan kanıtlar, sentetik kimyasallardan yapılan tüketici ürünleriyle çeşitli hastalıklar arasında bağlantı aramaya devam etmektedir.

Çevre Koruma Ajansına göre tahta panellemede kullanılan formaldehit hırıltıya neden olmakta, halı malzemesindeki organik (karbon bileşenlerine ait) gazlar akciğerlere zarar vermekte, elbiselerin kuru temizlemesinde kullanılan kloroetilen baş ağrılarına sebep olmakta ve temizlik ürünlerindeki Uçucu Organik Bileşenler, mide bulantısına neden olmaktadır. Ev dışındaki eşdeğerlerine göre 10 kat daha toksik (zehirli) olduğu kanıtlanmış ev içi kirlilik, birçok hastalığa yol açabilmektedir. Tüketicinin ürün güvenliğine olan ilgisi alternatif ev yapımı ve alternatif temizlik ürünlerine dönüşmektedir.

8.Ürünleri daha dayanıklı yapmak

Volvo arabalarının satış noktalarında tüketicilerden alınan bilgi, dayanıklı aletlere ve otomobillere önem verdiklerini göstermektedir. Çevreye ilgi sayesinde, giderek artan bir şekilde diğer birçok sanayi dalında da, ürünün uzun ömürlü oluşu, kalite ve konfor göstergesi ve katma değer kaynağı olarak görülmektedir.

9.Ürünleri ve ambalajları yeniden kullanılabilir yapmak

Fırlatıp atma kültürü, atıkları toprağa doldurma, yakıp kül etme ve hatta geri dönüştürmeye alternatif olarak yeniden kullanım ve yeniden doldurmaya doğru

götürmektedir. Örneğin, oyuncaklara, saatlere ve şu anda kullanımda olan diğer pille çalışan alet-edevata güç vermek için milyonlarca pil tüketilmektedir. Ağır metal içeren piller bitince çöp sahalarına gönderilmekte ve zemin suyuna karışma potansiyelini taşımaktadırlar. Yeniden şarj olunan piller de kabul edilebilir çevreci alternatifler değildir. Çözündüklerinde onlar da benzer etkilere neden olmaktadır.

10.Yeniden üretim, dönüşüm ve onarım için tasarım ürünleri

Yeşil ürün geliştirmede tasarım aşaması, maliyet ve kârı belirlemede kilit aşama olarak tanımlanmasının yanında, çevre ile ilgili konularda fırsatlar da sunabilir.

Başlangıçta, temel malzemeler, süreç ve enerji kaynaklı kararlar, ürünün yaşam döngüsü boyunca çevreye olan etkisini belirlemektedir. Çevreyle ilgili faktörlerin tasarım ile bütünleştirilmesi işletmeler tarafından daha fazla dikkat edilen bir faktör haline gelmiştir. Böylece, çevre için tasarım, eko tasarım veya yaşam-döngüsü tasarımı olarak adlandırılan yöntemler hem araştırmacılar hem de uygulamacılar açısından birer ilgi odağı olmuştur.25 Akülü pil, lastik, kullanılmış motor yağı, boya ve soğutucular gibi yüksek oranda zehirli atıklar için, atık yok etme ile ilgili yasaklar koyulmuştur.

Avrupa’daki üretici sorumluluk kanunları ve yasama baskısı yüzünden, sayıları günden güne artmakta olan pek çok üretici ürünlerini yeniden üretilebilir, dönüştürülebilir ve onarılabilir şekilde tasarlamaktadır, böylece altyapının düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Akıllı satıcılar bu zorunlulukları, para kazanmak, kaliteyi artırmak ve müşterilerine yakın olmak için fırsata dönüştürmektedir.

11.Ürünleri güvenle atılabilir hale getirmek

Tüketiciler, temizlik ürünlerinin biyolojik olarak parçalanabilmesi gerektiğini düşünmektedir. Bu, bileşenlerin, kanalizasyona gittikten sonra hızla ve zararsız bir şekilde parçalanması anlamına gelmektedir. Fakat tüm bileşenler biyolojik olarak parçalanmamaktadır. Bunlardan biri, deterjanlardaki en yaygın bileşen olan fosfattır.

Bunlar, su bitkileri tarafından hazır olarak alınan besinlerdir. Fakat nehir ve göllere bunlardan çok fazla miktarda karışırsa, yosun patlamasına yol açar, sudaki oksijeni azaltır, güneş ışığını engeller ve en sonunda balıkların ve diğer deniz canlılarının

25 Kurk, F-Eagan, P.”The Value of Adding Design fort he Environment to Pollution Prevention Assistance Options”, Journal of Cleaner Production.Vol.20,1-5, 2007.

hayatını yok ederler. Bir diğer sorun ise klordur. Parçalanıyor olmasına rağmen, organiklerle birleşince zararlı hale gelebilir.

12.Ürün ve ambalajı biyolojik olarak parçalanır hale getirmek

Doğada her şeyin geri dönüşümü vardır. Bir organizma için atık olan şey diğeri için besin haline gelir. Çevre Koruma Ajansına göre, katı atıkların yaklaşık %40’ı, bahçe ve tarımsal toprağı kuvvetlendiren organik bir madde olan humusa dönüşebilen biyolojik olarak parçalanabilir maddelerdir. Bu, ticari açıdan önemli çıkarımlar barındırmaktadır ve çok sayıda yenilikçi tasarımcı ürünlerini bu fikirle geliştirmektedir.