• Sonuç bulunamadı

2.9. Ġlgili AraĢtırmalar

2.9.2. Yansıtıcı DüĢünme Ġle Ġlgili YurtdıĢı ÇalıĢmalar

Warden (2004), “Self-Evaluation Of Reflective Thinking Among Pre-Service and In-Service Teachers” adlı doktora tezinde öğretmenlerin hizmet öncesi ve hizmet içi dönemlerindeki yansıtıcı düşünme yeteneklerine dair öz değerlendirmelerini incelemiştir. Çalışmada deneysel model kullanılmıştır. Örneklemi Oklahoma bölgesel üniversitesindeki 30 öğretmen adayı ile Oklahoma'nın Kuzeybatı bölgesinden altı devlet okulu bölgesini temsil eden 54 öğretmen oluşturmaktadır. Yetişkin gelişiminde kullanılan yansıtıcı düşünmeyi geliştirici beş koşulun (rol alma, yansıtma, denge, süreklilik ve destek ve meydan okuma) öğretmen ve öğretmen adayları üzerindeki yansıtıcı düşünmeye ilişkin etkisi incelenmiştir. Çalışmada katılımcılar üç gruba ayrılmıştır. Öğretmen adayları deney (A) ve kontrol (B) grubu olarak ikiye ayrılmış, öğretmenler ise genel bir kontrol grubu (C) olarak çalışmada yer almıştır. A grubuna gerekli 5 koşul sunulmuş, B grubuna ise rol ama ve yansıma koşulları sunulmuştur. C grubuna herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Çalışma sonucunda B grubunda yansıtıcı düşünme becerilerinin öz değerlendirmelerinin ön test son test puanlarında son test lehine anlamlı bir fark bulunmaktadır. Ancak, öz değerlendirme puanlarını incelerken A ve B grupları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Benzer şekilde, A ve C grupları arasında da son test puanlarında anlamlı bir fark bulunmamıştır.

Lee (2007), makalesinde öğretmen adaylarının mesleğe başlamadan önce yansıtıcı düşünceyi teşvik edebilme adına diyalog günlüklerini ve yanıt günlüklerini nasıl kullanabileceklerini incelemiştir. İki Hong Kong üniversitesinden toplamda 31 öğretmen adayı ile çalışma yürütülmüştür. Katılımcılardan bir grup diyalog

günlüklerini diğer grup iki dönem boyunca yanıt günlüklerini yazmıştır. Çalışmanın verilerini günlük kayıtları ve çalışma sonrası görüşmeler oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda diyalog ve yanıt günlüklerinin öğretmen adaylarının yansıtıcı düşünmeye katılmaları için fırsatlar sunduğu ve hepsinin günlük yazma deneyimini faydalı bulduğu bulgularına ulaşılmıştır. Araştırmacı günlük yazmanın öğretmen adayları için yeni bir fikir olabileceğinden, günlük yazma sürecinde onlara rehberlik etmek için açık yardım edilmesi gerektiğine vurgu yapmıştır. Yine çalışmasında öğretmen adaylarının hizmet öncesi eğitiminde yansıtıcı düşünceyi kullanabilmeyi teşvik etmede nasıl etkili bir araç olarak kullanabileceklerine dair bir dizi önerilerde bulunulmuştur.

Phan (2009), çalışmasında yansıtıcı düşünme eğiliminin öğretmen adaylarının akademik performans ve öğrenmeleri üzerindeki doğrudan (çaba, hedef yönelimleri) ve dolaylı etkilerini incelemiştir. Çalışmanın örneklemini Fiji’de Güney Pasifik Üniversitesi’nde eğitim gören 2 ve 3. sınıf öğretmen adayları oluşturmaktadır. Öğretmen adayları ile gerçekleştirilen çalışma eğitim psikolojisi dersi kapsamında uygulanmış olup araştırmaya 151 kadın ve 196 erkek olmak üzere toplam 347 öğrenci katılmıştır. Birden fazla yöntemin yer aldığı araştırmada cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir fark bulunmamıştır. Diğer taraftan yansıtıcı düşünme eğilimi ile akademik performans arasında pozitif yönlü, yüksek düzeyde korelasyon elde edilmiştir. Bu durumda yansıtıcı düşünme eğilim düzeyi yüksek olan öğretmen adaylarının akademik performanslarının da yüksek olacağı sonucuna varılmıştır.

Brooke (2012), “Hizmet içi eğitimin yansıtıcı uygulaması nasıl olabilir, öğretmen adayları çevrimiçi ortamda geliştirilebilir mi?” soruları çerçevesinde araştırmasını yürütmüştür. Bu doğrultuda yansıtıcı uygulamanın doğasını analiz edebilmeyi, öğretmen adaylarının yansıtıcı düşünme uygulamalarını geliştirebilmelerinde rehberlik ederek ve uygulamanın çevrimiçi yapılması sonucunda oluşan etkileri görmeyi amaçlamıştır. Araştırma 8 haftalık 3 vaka çalışmasından oluşmaktadır. Hong Kong eyalet okullarındaki 3. Sınıf öğretmen adayları üzerinde uygulanmıştır. Verilerin analizi sonucunda çevrimiçi ortamda uygulanan modelin yansıtıcı uygulamayı destekleme ve geliştirmede etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Agustan vd. (2016), çalışmalarında öğretmen adayının bir cebir probleminin çözümünde yansıtıcı düşünceyi nasıl kullandığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Endonezya Muhammadiyah Makassar Üniversitesi Matematik Eğitimi Bölümünden bir öğrencinin katılımı ile çalışma yürütülmüştür. Nitel yaklaşım ile gerçekleşen bu çalışmada görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmaya dâhil edilecek kişinin belirlenmesinde 25 maddeden oluşan Grup Gömülü Şekil Testi (GEFT) kullanılmıştır. Bu kapsamda öğrenciye bir cebir problemi çözme görevi verilmiş olup çözüm sürecindeki yansıtıcı düşünme uygulamaları belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma öğrencinin matematiksel problemleri çözerken kendi eksikliklerinin farkına varmasını sağlamıştır. Çalışma sonunda öğrencinin matematiksel modelleme yapmakta zorlandığı, yansıtıcı düşünmenin öğrencilerin eksikliklerinin belirlenmesinde yardımcı olduğu, zorluklarla karşılaşıldığında veya cevaplarla ilgili sıkıntı yaşandığı takdirde mantıklı cevaplar alabilmek için yorum yapmaya gidilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

Soodmand ve Farahani (2018), yapmış oldukları çalışmada İran yabancı dil öğretmenlerinin yansıtıcı öğretimlerini, yansıtıcı öğretimlerini engelleyen faktörleri, öğrencilerin yansıtıcı düşünmelerini engelleyen faktörleri ve öğretim deneyiminin ve akademik derecelerinin algıları üzerindeki etkisini incelemişlerdir. Araştırma sonuçlarına göre öğretmenlerin yansıtıcı düşünme uygulamalarının orta düzeyde olduğu, yansıtıcı düşünme öğretimlerinin önündeki engellerin bilgi eksikliği, duyuşsal-duygusal ve öğretim durumu olmak üzere 3 temelde şekillendiği görülmüştür. Öğrencilerin yansıtıcı öğrenmelerinin önündeki engeller ise duyuşsal- duygusal, bilişsel ve öğrenme durumları olarak belirlenmiştir. Yapılan iki yönlü ANOVA testi sonucuna göre öğretmenlerin yansıtıcı öğretim algılarının akademik derece ve öğretim deneyimlerini önemli ölçüde farklılaştırdığı sonucuna ulaşılmıştır.

Thair vd. (2019), bu çalışma MURDER Öğrenmesinin (Ruh Hali, Anlama, Hatırlama, Tespit Etme, Ayrıntılı İnceleme) ve özyeterliliğin, matematiksel yansıtıcı düşünme yeteneğine etkilerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada yarı deneysel desen kullanılmıştır. Bu doğrultuda sadece son test yapılmıştır. Deney ve kontrol gruplarında 32’şer öğrenci ile çalışılmıştır. Deney grubuna MURDER öğrenme modeli ile ders işlenirken kontrol grubuna geleneksel yaklaşım ile

matematik dersleri işlenmiştir. Veri toplama aracı olarak matematiksel yansıtıcı düşünme yeteneği testi ve anket kullanılmıştır. Verilerin analizi sonucunda MURDER öğrenme modelinin matematiksel yansıtıcı düşünme becerileri üzerinde etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yine elde edilen sonuçlara göre MURDER Modeli’nin işbirlikli öğrenmenin yanı sıra öğrencilerin matematiksel problem çözme becerilerini geliştirdiği ve sorunların çözümünde öğrenciyi aktif kılarak, öğrenenlerde güven duygusunu geliştirdiği belirtilmiştir.