• Sonuç bulunamadı

4. BÖLÜM

5.1. Sonuç

Araştırmanın bu bölümünde problem cümleleri için bulgulardan elde edilen sonuçlara yer verilmiştir.

5.1.1. Ortaokul Matematik Öğretmenlerinin Yansıtıcı DüĢünme Eğilimlerine ĠliĢkin Sonuçlar

Araştırma sonuçlarına göre öğretmenlerin yansıtıcı düşünme eğilimlerinin çok yüksek düzeyde oldukları görülmektedir. Ölçek alt boyutlarına bakıldığında öğretmenlerin en yüksek açık fikirlilik eğilimine, en düşük ise ön görülü ve içten olma eğilimine sahip oldukları görülmüştür. Ayrıca matematik öğretmenlerinin tüm alt boyut eğilimlerinin çok yüksek düzeyde olduğu görülmüştür.

Araştırma sonuçlarına göre cinsiyetin matematik öğretmenlerinin yansıtıcı düşünme eğilimlerinde anlamlı bir etkiye sahip olmadığı görülmektedir. Ancak, açık fikirlilik eğiliminde cinsiyetin etkisi görülmüştür. Burada kadın matematik öğretmenlerinin erkek öğretmenlere göre açık fikirlilik eğilimlerinin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Araştırma kapsamında kıdemin ortaokul matematik öğretmenlerinin yansıtıcı düşünme eğilimlerine etkisi incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre kıdemin matematik öğretmenlerinin yansıtıcı düşünme eğilimlerine etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Burada 16 yıl ve üstü kıdeme sahip öğretmenlerin 1-5 yıl ve 6-10 yıl kıdeme sahip öğretmenlerden daha yüksek yansıtıcı düşünme eğiliminde oldukları

görülmüştür. Buna göre öğretmenlerin meslekteki kıdemleri artması yansıtıcı düşünme eğilimlerini de artıracaktır.

Sürekli ve amaçlı alt boyutunda 16 yıl ve üstü kıdeme sahip öğretmenlerin 6- 10 yıl kıdeme sahip öğretmenlerden daha yüksek eğilimde oldukları görülmüştür. Sorgulayıcı alt boyutunda 16 yıl ve üstü kıdeme sahip öğretmenlerin 6-10 yıl kıdeme sahip öğretmenlerden daha yüksek eğilimde oldukları görülmüştür. Araştırmacı alt boyutunda 16 yıl ve üstü kıdeme sahip öğretmenlerin 1-5 yıl ve 6-10 yıl kıdeme sahip öğretmenlerden daha yüksek eğilimde oldukları görülmüştür. Öngörülü ve içten olma alt boyutunda 16 yıl ve üstü kıdeme sahip öğretmenlerin 1-5 yıl ve 6-10 yıl kıdeme sahip öğretmenlerden daha yüksek eğilimde oldukları görülmüştür.

Araştırmada görev yapılan yerleşim yerinin öğretmenlerin yansıtıcı düşünme eğilimlerine etkisi incelenmiştir. Araştırma sonucunda yerleşim yerinin matematik öğretmenlerinin yansıtıcı düşüme eğilimlerine etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu etki il merkezinde görev yapan öğretmenlerin yansıtıcı düşünme eğilimlerinin köyde görev yapan öğretmenlerin eğilimlerinden daha yüksek olduğu yönündedir. Buna göre merkezi yerleşim yerlerinde görev yapmak matematik öğretmenlerinin yansıtıcı düşünme eğilimlerini artırmaktadır.

Sürekli ve amaçlı alt boyutunda il merkezinde çalışan öğretmenlerin köy ve ilçede çalışan öğretmenlere göre daha yansıtıcı düşünme eğilimine sahip oldukları görülmüştür. Öğretim sorumluluğu ve bilimsellik alt boyutunda il merkezinde çalışan öğretmenlerin köyde çalışan öğretmenlere göre daha yansıtıcı düşünme eğiliminde oldukları görülmüştür. Ayrıca öngörülü ve içten olma alt boyutunda il merkezinde ve ilçede çalışan öğretmenlerin köyde çalışan öğretmenlere göre daha yansıtıcı düşünme eğiliminde oldukları görülmüştür.

Araştırma kapsamında mesleğini isteyerek seçip seçmemenin ortaokul matematik öğretmenlerinin yansıtıcı düşünme eğilimlerine etkisi incelenmiştir. Araştırmaya göre mesleğini isteyerek seçen ortaokul matematik öğretmenlerinin yansıtıcı düşünme eğilimlerinin isteyerek seçenler adına daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Araştırmacı alt boyutunda mesleğini isteyerek seçen öğretmenlerin isteyerek seçmeyen öğretmenlere göre daha yüksek yansıtıcı düşünme eğilimine sahip oldukları görülmektedir. Öngörülü ve içten olma eğiliminin mesleğini isteyerek seçen öğretmenlerde daha yüksek olduğu görülmektedir.

Araştırma alt problemleri kapsamında mesleğinden memnun olmanın öğretmenlerin yansıtıcı düşünme eğilimleri üzerine etkisi incelendiğinde, mesleğinden memnun olma değişkeninin yansıtıcı düşünme eğilimine etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Mesleğinden memnun olan öğretmenlerin yansıtıcı düşünme eğilimlerinin daha yüksek olduğu görülmektedir.

Sürekli ve amaçlı, açık fikirlilik, sorgulayıcı ve etkili öğretim ve araştırmacı alt boyutlarında mesleğinden memnun olan öğretmenler lehine anlamlı farklılık görülmüştür. Mesleğinden memnun olmanın matematik öğretmenlerinin bu alt boyut eğilimlerini artırdığını ifade edebiliriz. Buna karşın öğretim sorumluluğu ve bilimsellik ve öngörülü ve içten olma eğilimlerinde anlamlı farklılık görülmemiştir. Burada ise mesleğinden memnun olmanın bu iki alt boyut eğilimini etkilemediği ifade edilebilir.

Araştırma alt problemleri kapsamında hizmet içi eğitim alma ile yansıtıcı düşünme eğilimi arasındaki ilişki incelendiğinde öğretmenlerin eğilim düzeylerinde anlamlı farklılık görülmemiştir. Ölçek alt boyutlarına bakıldığında, tüm alt boyutlarda da hizmet içi eğitim alma ile öğretmenlerin yansıtıcı düşünme eğilimleri arasında anlamlı farklılık görülmemiştir.

5.1.2. Ortaokul Matematik Öğretmenlerinin Yapılandırmacı Öğrenme Ortamı OluĢturma Düzeylerine ĠliĢkin Sonuçlar

Araştırmanın alt problemleri kapsamında ortaokul matematik öğretmenlerinin yapılandırmacı öğrenme ortamı oluşturma düzeyleri incelenmiştir. Öğretmenlerin yapılandırmacı öğrenme ortamı oluşturmaları yüksek düzey olarak bulunmuştur. Bu da öğretmenlerin derslerini çoğunlukla yapılandırmacı yaklaşıma uygun işledikleri sonucunu ortaya koymaktadır. Alt boyutlar olarak bakıldığında tartışma ve görüşmeler, düşünceleri paylaşma, materyal ve kaynakların çözüme götürmesi, kavram keşfi ve yansıtma için motive etme, öğrenen ihtiyaçlarını karşılama ve anlam

oluşturma ve gerçek yaşamla bağlantı alt boyutlarında dersleri çoğunlukla yapılandırmacı yaklaşıma uygun işledikleri görülürken, kavramsal çelişkiler alt boyutunda kısmen yapılandırmacı yaklaşıma uygun ders işledikleri sonucuna ulaşılmıştır.

Araştırma kapsamında cinsiyet ile yapılandırmacı öğrenme ortamı oluşturma arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma sonucuna göre ortaokul matematik öğretmenlerinin yapılandırmacı öğrenme ortamı oluşturma düzeyleri ile cinsiyetleri arasında anlamlı farklılık görülmemiştir. Ölçeğin bütün alt boyutlarında da cinsiyete göre anlamlı farklılık görülmemiştir.

Araştırma kapsamında kıdem ile yapılandırmacı öğrenme ortamı arasındaki ilişki incelendiğinde öğretmenlerin kıdemleri ile yapılandırmacı öğrenme ortamı oluşturmalarında anlamlı farklılık görülmemiştir. Ancak kavramsal çelişkiler alt boyutunda anlamlı farlılık tespit edilmiş olup, 6-10 yıl kıdeme sahip olan öğretmenlerin 16 yıl ve üstü kıdeme sahip olan öğretmenlere göre yapılandırmacı öğrenme ortamı oluşturma düzeylerinin anlamlı derecede yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Diğer ölçek alt boyutlarında farklı kıdeme sahip öğretmenler arasında yapılandırmacı öğrenme ortamı oluşturmalarında anlamlı farklılaşma görülmemiştir.

Araştırma kapsamında, görev yapılan yerleşim yerinin öğretmenlerin yapılandırmacı öğrenme ortamı oluşturma düzeyleri arasındaki ilişki incelendiğinde anlamlı farklılık görülmemiştir. Ölçek alt boyutlarına bakıldığında öğretmenlerin yapılandırmacı ortam oluşturma düzeylerinde yerleşim yerinin etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Araştırma kapsamında öğretmenlerin mesleklerini isteyerek seçip seçmemelerinin yapılandırmacı öğrenme ortamı oluşturmalarına etkisi incelendiğinde, mesleğini gönüllülükle seçen öğretmenler lehine anlamlı farklılık görülmüştür. Ölçek alt boyutlarına bakıldığında tartışma ve görüşmeler, düşünceleri paylaşma, kavram keşfi ve yansıtma için motive etme ve öğrenen ihtiyaçlarını karşılama alt boyutlarında yapılandırmacı öğrenme ortamı oluşturmada mesleğini gönüllülükle seçen öğretmenler lehine anlamlı farklılık görülmüşken, kavramsal

çelişkiler, materyal ve kaynakların çözüme götürmesi ve anlam oluşturma ve gerçek yaşamla bağlantı alt boyutlarında anlamlı farklılık görülmemiştir.

Araştırma kapsamında öğretmenlerin mesleklerinden memnuniyetlerine göre yapılandırmacı öğrenme ortamı oluşturmalarında farklılaşma olup olmadığı incelenmiştir. Bu kapsamda ortaokul matematik öğretmelerinin mesleklerinden memnun olanlar lehine yapılandırmacı öğrenme ortamı oluşturmalarında anlamlı farklılaşma olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ölçek alt boyutlarına bakıldığında kavramsal çelişkiler alt boyutunda öğretmenlerin yapılandırmacı öğrenme ortamı oluşturma düzeylerinde memnuniyet değişkenine göre farklılık görülmezken, diğer tüm alt boyutlarda anlamlı farklılık tespit edilmiştir.

5.1.3. Ortaokul Matematik Öğretmenlerinin Yansıtıcı DüĢünme Eğilimleri Ġle Yapılandırmacı Öğrenme Ortamı OluĢturmaları Arasındaki ĠliĢkiye Ait Sonuçlar

Araştırmanın alt problemleri kapsamında ortaokul matematik öğretmenlerinin yansıtıcı düşünme eğilimleri ile yapılandırmacı öğrenme ortamı oluşturma düzeyleri arasındaki ilişki ve bu ilişkinin gücü incelenmiştir. Bu kapsamda ölçek alt boyutları arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Buna göre sürekli ve amaçlı düşünme eğilimi ile tartışmalar ve görüşmeler, kavram keşfi ve yansıtma için motive etme, öğrenen ihtiyaçlarını karşılama ve anlam oluşturma ve gerçek yaşamla bağlantı arasında pozitif ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki, sürekli ve amaçlı düşünme eğilimi ile düşünceleri paylaşma ve materyal ve kaynakların çözüme götürmesi arasında pozitif ve düşük düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Sürekli ve amaçlı düşünme eğilimi ile kavramsal çelişkiler arasında negatif ve düşük düzeyde anlamı bir ilişki görülmüştür. Açık fikirlilik eğilimi ile tartışmalar ve görüşmeler ve kavram keşfi ve yansıtma için motive etme arasında pozitif ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki, açık fikirlilik eğilimi ile düşünceleri paylaşma, materyal ve kaynakların çözüme götürmesi, öğrenen ihtiyaçlarını karşılama ve anlam oluşturma ve gerçek yaşamla bağlantı arasında pozitif ve düşük düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Açık fikirlilik eğilimi ile kavramsal çelişkiler arasında negatif ve düşük düzeyde anlamı bir ilişki görülmüştür. Sorgulayıcı ve etkili öğretim eğilimi ile tartışmalar ve görüşmeler arasında pozitif ve orta düzeyde, kavramsal çelişkiler ile arasında negatif

ve düşük düzeyde, diğer alt boyutlar ile arasında pozitif ve düşük düzeyde bir ilişki görülmüştür. Öğretim sorumluluğu ve bilimsellik eğilimi ile kavramsal çelişkiler arasında anlamlı bir ilişki tespit edilememiş, diğer tüm alt boyutlar ile arasında pozitif ve düşük düzeyde bir ilişki görülmüştür. Araştırmacı eğilimi ile kavramsal çelişkiler arasında anlamlı bir ilişki bulanamamış, diğer tüm alt boyutlar ile arasında pozitif ve orta düzeyde bir ilişki olduğu görülmüştür. Öngörülü ve içten olma eğilimi ile kavramsal çelişkiler arasında anlamlı bir ilişki bulunamamış, diğer tüm alt boyutlar ile arasında pozitif ve orta düzeyde bir ilişki olduğu görülmüştür.

Yansıtıcı düşünme eğilimi alt boyutları birlikte yapılandırmacı öğrenme ortamı oluşturma düzeyindeki varyansın %37’sini açıklamaktadır. Ölçek alt boyutlarına bakıldığında öngörülü ve içten olma, araştırmacı, sürekli ve amaçlı düşünme ve açık fikirlilik eğilimlerinin yapılandırmacı öğrenme ortamı oluşturma düzeyinin anlamlı yordayıcıları olduğu görülmektedir.