• Sonuç bulunamadı

YÖNETSEL (YAPISAL) ÖZELLĠKLERĠNĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ

Üniversitemiz yönetsel (yapısal) özelliklerinin değerlendirilmesi Tablo 3.1‘de sunulmuĢtur.

Bu tablo alt baĢlıkları düzeyinde ayrıntılı değerlendirmeler aĢağıda sırası ile açıklanmaktadır: Açıklama [S40]: DĠKKAT ! TABLO 3.1‘DEKĠ ORTALAMA RAKAMLAR NASIL BULUNDU?

Tablo 8.1. Yönetsel (Yapısal) Özellikler

YÖNETSEL (YAPISAL) ÖZELLĠKLER PUAN

Organizasyonel Yapının Yeterliliği 5

Görev ve Sorumluluk Tanımlarının Açıklığı 5

Görev Yetkilerinin Yeterliliği 5

Stratejilerin Varlığı ve Yeterliliği 5

Karar Verme Süreçlerinin Yeterliliği 5

ĠĢ Süreçlerinin (Akademik Ve Ġdari) Yeterliliği 4

Stratejik Planlama ve Ġzleme Süreçlerinin Yeterliliği 5

Kalite GeliĢtirme Süreçlerinin Yeterliliği 4

Bilgi Yönetimi Süreçlerinin Yeterliliği 5

Ġnsan Kaynakları Süreçlerinin Yeterliliği 4

Finans Kaynakları Süreçlerinin Yeterliliği 4

Öğrenci Katılım Süreçlerinin Yeterliliği 5

9. Eğitim-Öğretim, AraĢtırma-GeliĢtirme, Uygulama ve Hizmet Süreçleri Ġle Ġlgili Etik Standartlarının Yeterliliği

5

8.1. Organizasyonel Yapının Yeterliliği

Üniversitemiz 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu‘na uygun olarak yapılandırılmıĢ ve birimleri buna göre oluĢturulmuĢ olmanın yanında, yeni fikir ve projelere açık, geliĢime yönelik giriĢimleri destekleyen, bu uğurda tüm imkanları seferber eden esnek ve yenilikçi bir yapıdadır. ADEK değerlendirme kriterlerine göre idari faaliyet raporlarında ve stratejik planlarda organizasyon Ģemaları görülebilmektedir.

2010 yılı içerisinde açılan ve kapatılan birim ve program sayısı, önceki yılla kıyaslanabilmesi açısından Tablo 3.2.‘te birlikte verilmiĢtir.

Tablo 8.2. Yıllara Göre Açılan ve Kapatılan Birim ya da Program Sayıları

Yıllar Açılan Kapatılan

2009 11 ---

2010 30 ---

Tabloda açıkça görüldüğü üzere, 2010 yılında üniversitemize önceki yıl açılanın üç katı kadar yeni bölüm açılmıĢtır. Diğer bir ifadeyle bu yıl içinde ailemize 19 yeni bölüm ya da program katılmıĢ olup, bu durum Üniversitemizin hızlı bir büyüme içinde olduğunun açık bir kanıtıdır.

Bu anlamdaki geliĢme beklenen düzeyin çok üstündedir.

8.2. Görev ve Sorumluluk Tanımlarının Açıklığı

Üniversitemiz ADEK Kurulu tarafından belirlenen değerlendirme kriterlerine göre 2009 yılı idare faaliyet raporunda tüm birimlerin görev ve yetkileri açık olarak tanımlanmıĢ olup, ―Bilgi Kaynaklarımız‖ baĢlığı altında verilen kanunlarla birlikte bu tanımlamalar pekiĢmiĢtir. Bu açıdan hedefin gerçekleĢme düzeyin beklenenin çok üstünde olarak tespit edilmiĢtir.

8.3. Görev Yetkilerinin Yeterliliği

2009 yılı idare faaliyet raporunda yer alan organizasyon Ģeması ve birimlerin görev ve yetkilerinin ADEK değerlendirme kriterlerine göre yazılı olarak tanımlanmıĢ olması, görev ve yetkilerin sadece merkezde toplanmadığını, birim ve kiĢilere dağıtılmıĢ olduğunu göstermektedir. Hedefin gerçekleĢme düzeyi bu baĢlık altında da beklenenin çok üstünde belirmiĢtir.

8.4. Stratejilerin Varlığı ve Yeterliliği

Üniversitemizin her birimi misyon, vizyon, değerler ve ilkelerini belirlemiĢtir. Ayrıca her birim stratejik önceliklerini belirlemekte ve bunlar üniversitenin stratejik planı olarak yayınlanmaktadır. Niğde Üniversitesi‘nin Stratejik Planı, 2009-2013 yıllarını kapsayacak Ģekilde hazırlanarak 2008 tarihinde yayınlanmıĢtır. 2009-2013 Stratejik Planı‘mızda durum analizi yapılmıĢ, güçlü ve zayıf yönler ile fırsat ve tehditler tespit edilmiĢ, buna göre birim stratejileri belirlenmiĢtir. Her yıl birimin strateji amaç ve hedefleri yeniden gözden geçirilmekte ve eksikler tamamlanarak geliĢtirilmektedir.

8.5. Karar Verme Süreçlerinin Yeterliliği

Üniversitemizin karar alma mekanizması olan Senato‘nun oluĢumu incelendiğinde akademik ve idari personel ile birlikte Öğrenci Konseyi BaĢkanı‘nın da senato üyesi olduğu dikkat çeker. Bu resim, Üniversitemizin karar alma süreçlerinde son derece demokratik olduğunun ispatıdır. 2009 yılı idare faaliyet raporuna bakıldığında birimlerin görev ve yetkileri bölümünde dikey ve yatay olarak karar alma mekanizmalarının iĢleyiĢi görülecektir.

Ayrıca akademik ve idari personele yapılan anketlerde yönetimce alınan kararlara idari personelin katılımının sağlanması sorusu ile, yönetimce alınan kararlara akademik personelin

katılımının sağlanması sorusuna verilen cevaplarda, memnuniyet düzeyinin yüksek olduğu belirlenmiĢtir.

8.6. ĠĢ Süreçlerinin (Akademik ve Ġdari) Yeterliliği

Niğde Üniversitesi ADEK değerlendirme kriterlerine göre iĢ süreçlerinin yeterliliği beklenen düzeyin üstündedir. Üniversite bünyesinde doküman yönetim sistemine geçilmiĢ olması, iĢ süreçlerinin düzenli, etkin ve verimli olarak iĢliyor olması hedefe ulaĢmada etkendir.

Üniversitemiz de 2010 yılında 27 adet yönetmelik, yönerge, usul ve esas belirlenerek yayınlanmıĢtır. Bu durum iĢ süreçlerinin tanımlanması kapsamında geçmiĢ yıllara göre konuyla ilgili olarak belirgin bir faaliyet gerçekleĢtirildiğinin iĢaretidir. Bilgi yönetimi ve süreçlerin yeterliliği ile ilgili olarak dikkat çeken bir husus, Üniversitemiz tarafından gerçekleĢtirilen yazılımların iĢ süreçlerinde kullanılıyor olmasıdır. Teknolojiyi üreterek kendi bünyesinde kullanması Üniversitemizin var oluĢu amacı ve misyonuna uygun özgün bir kurum olduğunu ispatlar.

8.7. Stratejik Planlama Ve Ġzleme Süreçlerinin Yeterliliği

Üniversitemiz Akademik Değerlendirme Kurulu (ADEK) tarafından belirlenen değerlendirme kriterlerine göre 2009-2013 döneminde hazırlanarak yürürlüğe giren Stratejik Plan‘ı izleme süreçleri konusunda Akademik Değerlendirme ve Kalite GeliĢtirme Kurulu ile Stratejik Planlama komisyonu uyumlu bir Ģekilde çalıĢmaktadır. Niğde Üniversitesi 2009-2013 Stratejik Planı ve birimlere ait stratejik planlarına ait performans programları yıllara göre oluĢturulmuĢtur.

Niğde Üniversitesi 2009-2013 Stratejik Planı‘nın uygulaması aĢamasında her birim için stratejik plan sorumlusu belirlenmiĢ ve uygulama planları hazırlanmıĢtır. Niğde Üniversitesi Stratejik Planının uygulaması ve izlenmesi Üniversite Senatosunca seçilmiĢ olan Stratejik Plan Ġzleme ve Değerlendirme Kurulu (SPIDEK) tarafından sürekli olarak izlenmekte ve yıllık olarak raporlanmaktadır.

Birimlerin Stratejik Plan Ġzleme ve Değerlendirme çalıĢmaları kapsamında oluĢturulan rapor Yükseköğretim Akademik Değerlendirme ve Kalite GeliĢtirme Komisyonu‘na gönderilmektedir. Aynı zamanda üniversitenin Faaliyet Raporu nisan ayı sonuna kadar kamuoyuna açıklanır. Bu raporların bir örneği SayıĢtay‘a ve Maliye Bakanlığı‘na gönderilir

Raporu‘nda 2010 yılı Performans Programına göre 33 adet performans göstergesinden 3 adedine ulaĢılmıĢ, 19‘ unda hedef aĢılmıĢ, 9‘unda hedefe ulaĢılamamıĢ olup, 2 hedefe ise kısmen ulaĢıldığı belirlenmiĢtir.

Ayrıca, Üniversitemiz, 2009 Yılı Birim Özdeğerlendirme Raporu ve 2009 Yılı Akademik Değerlendirme ve Kalite GeliĢtirme Raporu‘nu yayınlamıĢtır. Üniversite yönetimi ve tüm birimler bu süreci sahiplenmiĢlerdir ve hedeflerin gerçekleĢtirilmesi için gerekli özverilerde bulunmaktadırlar.

Bunlardan baĢka, Üniversitemizin 2004-2009 yılları arasını kapsayan 2009 ve 2010 yıllarına ait yıllık idari faaliyet raporları bulunmaktadır. Niğde Üniversitesi Ġdari Faaliyet Raporu‘nda 2010 yılında belirlenen iç ve dıĢ çevre değerlendirme çalıĢmaları gerçekleĢtirilmiĢtir. Bu kapsamda, akademik ve idari birimler kurum hedefleri ve stratejik plan doğrultusunda

―GZFT‖ çözümlemeleri yapılarak Üniversite‘nin 2010 yılı akademik değerlendirme ve kalite geliĢtirme çalıĢmalarına temel oluĢturulmuĢtur. 2009 Yılı Birim Özdeğerlendirme Raporu‘nda, stratejik planlama ve izleme süreçlerinin yeterliliği beklenen düzeyin üzerinde sonuç vermiĢtir.

Üniversitemizde Strateji GeliĢtirme Daire BaĢkanlığı‘na bağlı olarak Ġç Denetim Birimi bulunmakta ve oluĢturulan Niğde Üniversitesi Ġç Kontrol Standartları Eylem Planı ile iç denetim çalıĢmaları da sürdürülmektedir.

8.8. Kalite GeliĢtirme Süreçlerinin Yeterliliği

Kalite geliĢtirme ve stratejik planlama çalıĢmalarının ilk adımını 2008 yılında atarak 2009-2013 dönemi için ilk Stratejik Plan Dokümanı‘nı hazırlayan Niğde Üniversitesi, düĢünsel bir hazırlık zemini oluĢturan bu çalıĢmadan sonra, kalite kültürü doğrultusunda geliĢimini sürdürme üzerine atılımlarda bulunmuĢtur. 2009 yılında baĢlattığı özdeğerlendirme ve dıĢ değerlendirme çalıĢmaları ile Üniversite, gerçek anlamda stratejik planlamaya dayalı kalite geliĢtirme olgusunun ilk aĢamalarını gerçekleĢtirmiĢtir (2009 ADEK Raporu).

Kalite geliĢtirme prosedürlerinin belirlenmesi amacıyla Akademik Değerlendirme ve Kalite GeliĢtirme Kurulu ve alt komisyonu ile birlikte belirlenen kriterler doğrultusunda Üniversitemiz, Özdeğerlendirme ve ADEK Raporu‘nu ilk kez 2009 yılında oluĢturarak yayınlamıĢtır. Diğer taraftan Bologna süreci kapsamında yapılan değerlendirme faaliyetleri ile

iyileĢtirme çalıĢmaları desteklenmektedir. Aynı zamanda akademik ve idari faaliyetler ile ilgili süreç ve talimatların oluĢturma çalıĢmalarına ağırlık verilmektedir.

Her ne kadar kalite geliĢtirme süreçlerinin yeterliliği babında beklenen düzeyin üstüne çıkılmıĢsa da, Üniversitemiz‘de kalite standartlarının belirlenmesi ve ek olarak tüm akademik ve idari birimleriyle kalite yönetim sistemi belgesinin alınması çalıĢmalarına en kısa sürede baĢlanması gerekmektedir.

8.9.Bilgi Yönetimi Süreçlerinin Yeterliliği

Üniversitemizde öğrencilere iliĢkin verilerin derlenmesi, gerektiğinde bilgiye dönüĢtürülmesi, resmi evrak haline getirilmesi süreçleri hızlı ve etkin olarak iĢlemektedir. Ders program ve içeriklerinin internet ortamına aktarılması, internet tabanlı öğrenci kayıt, ders kayıt, ders notlarının yayımlanması/duyurulması iĢlemleri, transkript, öğrenci belgesi gibi dokümanların internetten izlenmesi, internet tabanlı not giriĢ ve değerlendirme sistemleri, akademik birimlerde (fakülte, enstitü, yüksekokul, meslek yüksekokulu) öğrencilere yönelik ders notu ve diğer duyuruların internet ortamına aktarılması etkin ve hızlı bir Ģekilde gerçekleĢmektedir.

Doküman Yönetim Sistemi sayesinde tüm resmi evrak, duyuru vb. bilgiler idari ve akademik personele hızlı bir Ģekilde duyurulmakta ve takip-havale-onay iĢlemleri seri ve kolay biçimde yapılabilmektedir. Üniversitemiz bilgi yönetim süreçleri kapsamında aĢağıdaki sistemleri kullanmakta ve sayılan hizmetleri sunmaktadır:

 Öğrenci iĢleri Daire BaĢkanlığı‘nda, Bilgi iĢlem Daire BaĢkanlığı‘nca yazılan Öğrenci Otomasyon Programı‘nı kullanılmaktadır. Öğrencilerin, kayıt ve takip iĢlemleri bu program üzerinden yapılmaktadır. Yeni Öğrenci ĠĢleri Otomasyonu, (Ogris) Öğrenci ĠĢleri ve akademik personelin talepleri doğrultusunda güncellenebilen bir sistemdir. Bu sistem sayesinde elektronik ortamda öğretim elemanı tarafından girilen sınav notları öğrencilere anında e-mail yoluyla bilgi geçmekte ve istendiğinde ayrını verebilmektedir.

 Resim, Müzik, Beden Eğitimi ve Spor ile ilgili bölümlere giriĢte Özel Yetenek Sınavları Otomasyonu kullanılmakta olup ayrıca ortak zorunlu derslerin sınavları da Merkezi Sınav Sistemi yoluyla yapılmaktadır.

 Kütüphane hizmetlerinde ―DEWEY Onlu Sınıflandırma Sistemi― kullanılmakta olup, kitaplar açık raf sistemine göre yerleĢtirilmektedir. Kütüphanede bulunan

ortama aktarılmıĢ ve internet üzerinden sorgulamaya açılmıĢtır. Ayrıca tüm kütüphanecilik hizmetleri otomasyon sistemi kullanılarak yapılmaktadır.

 Bilgi ĠĢlem Dairesi öğrencilere ücretsiz mail, kablosuz ve sınırsız internet kullanım hizmetleri ile bilgisayar yazılım ve donanım desteği, araĢtırma gruplarına ve topluluklara ise web desteği hizmeti sunmaktadır. Akademik ve idari personele de yazılım ve donanım alanında teknik destek gibi hizmetler sağlanmaktadır (2010 Ġdare Faaliyet Raporu).

 Güvenlik Duvarı Yönetimi sistemi ile yeni çıkan virüslerin takip edilmesi, gerekli virüs önleyicilerinin sisteme uyumunun sağlanması, güvenlik artırıcı donanımlar ve bu donanımların sisteme uyumluğunun incelenmesi, sistem açıklarının bulunup kapatılması, araĢtırma-geliĢtirme çalıĢmalarına ek olarak yeni donanım sistemlerinin incelenmesi, en son yazılım ürünlerinin takip edilmesi, deneme sürümlerinin denenmesi, deneme sonuçlarının incelenmesi gibi faaliyetler gerçekleĢtirilmektedir. Strateji GeliĢtirme Daire BaĢkanlığında; muhasebe hizmetlerinde Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünün ―say2000i sistemi‖ kullanılmaktadır.

 Üniversitemizin tüm harcama birimlerinde, mali iĢlemler Maliye Bakanlığı Bütçe ve Malî Kontrol Genel Müdürlüğünün Bütçe Yönetim Enformasyon Sistemi (e-bütçe) kullanılmaktadır.

 Tüm harcama birimlerimizde maaĢ programı için Win Tahakkuk, taĢınır kayıt ve kontrollerinde ortak yazılım kullanılmaktadır.

 TÜBĠTAK projeleri için Transfer Takip Sistemi (TTS) kullanılmaktadır.

 Zübeyde Hanım Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) yazılımı kullanılmaktadır.

 Üniversitemiz kurum içi yazıĢmalarda Evrak Yönetim Sistemi kullanılmaktadır.

 Üniversitemiz hizmet araçlarında araç takip sistemi, Merkez YerleĢke ve diğer birimlerde(e-kampus) Kartlı GeçiĢ Sistemi ile Yemekhane Otomasyonu kullanılmaktadır.

 Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği bölümünde ABAQUS, DYNAFORM, FLUENT, Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde SONNET adlı lisanslı yazılımlar kullanılmaktadır (2009 ADEK Raporu).

8.10. Ġnsan Kaynakları Süreçlerinin Yeterliliği

Ġnsan kaynakları süreçlerinin yeterliliği beklenen düzeyin üzerinde tespit edilmiĢtir. Niğde Üniversitesi 2009–2013 Stratejik Planında yer alan Ġnsan Kaynakları Süreçlerinin performansa dayalı sisteme uygun hale getirilmesi ve bireysel performans ölçüm sisteminin tanımlanması çalıĢmaları henüz tamamlanmamıĢtır. Ayrıca üniversitemizde iĢe alma süreçleri ve kriterlerinin yazılı olarak tanımlanması çalıĢmaları da devam etmektedir. spitAday Memur Eğitimi 2010 yılı içerisinde bir defa olmak üzere gerçekleĢmiĢtir. Üniversitemizde iĢe yeni baĢlayan memurlar için ise uygulanmakta olan bir oryantasyon programı bulunmamaktadır.

Özdeğerlendirme Raporu‘nda yer alan ilgili madde 2009 yılı ile kıyaslandığında bir değiĢiklik saptanmamıĢtır.

8.11. Finans Kaynakları Süreçlerinin Yeterliliği

2010 yılında Üniversitemizde finans kaynakları yönetiminin ve takibinin hatasız ve zamanında yapıldığı, kullanılan e-bütçe ve ―say2000i‖ yazılımlarının beklenen düzeyin üstünde bir etkililik içinde olduğu görülmüĢtür. Ancak finansal kaynakların dağıtılması, birimlerin ihtiyaçları ve bir önceki yılın bütçesine bağlı olarak yapılmaktadır. Bu konuda birimlerin performansı dikkate alınmamaktadır. Finansal kaynakların birimlerin performansına göre yapılması için gerekli çalıĢmalar devam etmektedir. Bununla birlikte finans kaynaklarının ekonomik, etkili ve verimli kullanıldığı da belirtilmektedir.

Özdeğerlendirme Raporu‘nda yer alan ilgili madde 2009 yılı ile kıyaslandığında bir değiĢiklik saptanmamıĢtır.

8.12. Öğrenci Katılım Süreçlerinin Yeterliliği

Niğde Üniversitesi Öğrenci Konseyi BaĢkanı Üniversite Senato Toplantıları‘na katılmaktadır.

Bu durum, üniversitemizde öğrencilerimize, karar alma mekanizmalarına etkin bir Ģekilde katılma Ģansı sunulduğunu gösterir. Ayrıca, Bologna Süreci kapsamında, anketler aracılığıyla öğrencilerden görüĢleri alınmaktadır. Üniversite yönetimi, her yıl düzenli olarak öğrenci toplantıları da düzenleyerek öğrencilere görüĢlerini bildirebilmeleri için farklı iletiĢim ortamları sunmaktadır. Üniversitemize yeni katılan öğrenciler için, akademik birimler her eğitim-öğretim yılı baĢlangıcında, bilgilendirme toplantıları düzenlemekte, bununla birlikte üniversitemizin resmi internet sayfasında da öğrencilere yönelik duyurular güncel olarak

yayınlanmaktadır. Yine Özdeğerlendirme Raporu‘nda yer alan ilgili madde 2009 yılı ile kıyaslandığında bir değiĢiklik saptanmamıĢtır.

8.13. Eğitim-Öğretim, AraĢtırma-GeliĢtirme, Uygulama ve Hizmet Süreçleri Ġle Ġlgili Etik Standartların Yeterliliği

Niğde Üniversitesi Rektörlüğü‘nün 28.01.2010 tarih ve 2010/16 sayılı Senato Kararı ile

―Niğde Üniversitesi Etik Kurul Yönergesi‖ kabul edilmiĢtir. Adı geçen yönergede eğitim-öğretim, araĢtırma-geliĢtirme, uygulama ve hizmet süreçleri ile ilgili etik standartlar belirlenmiĢtir. Niğde Üniversitesi resmi internet sitesinde de, ―Niğde Üniversitesi Etik Kurul Yönergesi‖ yayınlanarak, tüm üniversite çalıĢanlarına duyurulmuĢtur. Ayrıca 02.04.2010 tarihinde ―Niğde Üniversitesi Deney Hayvanları Yerel Etik Kurulu Yönergesi‖ Senato tarafından kabul edilmiĢtir. Bir önceki yıla ait ADEK Raporu ile kıyaslandığında etik çalıĢmalar ile ilgili yönergelerin tamamlanmıĢ olduğu saptanmıĢ, beklenen düzeyin üzerinde bir geliĢme olduğu görülmüĢtür.