• Sonuç bulunamadı

ĠDARĠ VE DESTEK SÜREÇLERĠNĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ

Üniversitemiz idari süreçlerinde personel ile ilgili hizmetler memnuniyet verici seviyededir.

Yasaların getirdiği sınırlamalar haricinde sorun yaĢanmamaktadır. Ġdari iĢler (ihale, temizlik, ulaĢım vb.) ile ilgili hizmetler için yeterli ödenek ayrılmakta, bu hizmetler aksatılmadan verilmektedir. Bütçe ile ilgili süreçlerde özlük ve tahakkuk iĢlemleri sorunsuz yürütülmektedir. Öğrencilere yönelik akademik iĢler ile ilgili hizmetler yeterli seviyededir.

Kütüphane ve dokümantasyon iĢleri iyi seviyededir. Yapı ve çevre iĢleri ile ilgili hizmetler kapsamında eğitim-öğretim için kapalı fiziki mekânlar büyük oranda yeterlidir. Daha öncesinde kıraç ve bakımsız kalmıĢ boĢ alanlarda ağaçlandırma ve çevre düzenlemeleri yapılmak suretiyle çevre bilincine sahip bir Üniversite olma yolunda büyük adımlar atılmıĢtır.

Teknik iĢlerle ilgili hizmetlerde teknik eleman sayısı yeterli olmadığından teknik yeterliliğin henüz istenilen seviyeye ulaĢmadığı düĢünülmektedir. Bilgi iĢlem ve haberleĢme desteği istenilen ölçülerde değildir, bağlantı ve ağ haberleĢme kapasitesi ile ilgili sorunlar yaĢanmaktadır. Alanında ihtisaslaĢmıĢ avukatlarımız, idarelerle iĢbirliği konusunda kusursuz destek sağlamaktadır. Basın ve halkla iliĢkiler hizmetleri olumlu düzeydedir. Sosyal etkinlikler ve akademik baĢarılar kamuoyuna duyurulmakta ayrıca Üniversite içi duyurular zamanında yapılmaktadır.

Kültür ve sosyal hizmetler yeterli seviyededir. Spor tesislerin çeĢitliliği ve donanımı yeterli düzeydedir ve spor ile ilgili hizmetlere dıĢarıdan da katılım olmaktadır. Bu da Üniversitemizin bulunduğu Ģehre sağladığı sosyal imkânlardan biridir. 2010 yılı itibarıyla burs verme olanağımız yoktur. Yurt imkânları ve hizmetleri yeterli seviyede değildir. Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarında ve özel yurtlarda öğrencilerin barınma ihtiyacı karĢılanmaya çalıĢılmasına rağmen, öğrenci sayısına göre bu hizmet istenilen seviyede değildir. Yurtlar sadece barınma ihtiyacını karĢılamaya yönelik kısıtlı mekânlardır; sosyal aktivitelere uygun ortamlar sunamamaktadırlar. Öğrenci bilim, kültür ve sanat toplulukları etkinlikleri çeĢitlilik göstermekte, her topluluk imkânlar ölçüsünde ayni ve nakdi yardımlarla desteklenmektedir.

Öğrenci kariyer planlama birimleri mevcut değildir. Staj destek hizmetleri yeterli seviyeye

yakındır. Fakülte ve yüksekokullarda staj iĢlemlerinde öğrencilere yol göstericilik ve yardım sağlanmaktadır. Öğrenci konseylerine sağlanan hizmetler yeterli ölçülerdedir. Üniversite adaylarına yönelik tanıtım çalıĢmaları memnun edici seviyededir. Ancak uluslararası ofislerin hizmet yeterliliği, personel eksikliği nedeniyle, istenilen düzeyde sayılamaz. Yurt dıĢında yeterli düzeyde tanıtımımız yapılamadığından Üniversitemize yurtdıĢından gelen öğrenci sayıları tatminkâr değildir.

Tablo 7.1. Ġdari ve Destek Süreçleri

Ġdari ve Destek Süreçlerinin Değerlendirilmesi Puan

Personel iĢleri ile ilgili hizmetlerin yeterliliği 4

Ġdari (ihale, temizlik, ulaĢım vb.) iĢler ile ilgili hizmetlerin yeterliliği 3

Bütçe ile ilgili süreç ve hizmetlerin yeterliliği -

Öğrenci iĢleri ile ilgili akademik hizmetlerin yeterliliği 3

Kütüphane ve dokümantasyon iĢleri ilgili hizmetlerin yeterliliği -

Yapı ve çevre iĢleri ile ilgili hizmetlerin yeterliliği -

Teknik destek hizmetleri ile ilgili hizmetlerin yeterliliği -

Öğrenci bilim, kültür ve sanat topluluklarının yeterliliği 3

Uluslararası ofislerin hizmetlerinin yeterliliği 2

Öğrenci kariyer planlama hizmetlerinin yeterliliği 2

Staj destek hizmetlerinin yeterliliği -

Öğrenci konseylerine sağlanan hizmetlerin yeterliliği -

Bilgi iĢlem ve haberleĢme desteğinin yeterliliği -

Hukuk destek hizmetlerinin yeterliliği -

Basın ve halkla iliĢkiler hizmetlerinin yeterliliği -

Sağlık hizmetlerinin yeterliliği -

Kültür ve sosyal hizmetlerin yeterliliği -

Spor ile ilgili hizmetlerin yeterliliği -

Burs olanak ve hizmetlerinin yeterliliği -

Yurt olanak ve hizmetlerinin yeterliliği -

Öğrenci bilim, kültür ve sanat toplulukları etkinliklerinin yeterliliği -

Staj destek hizmetlerinin yeterliliği -

Öğrenci konseylerine sağlanan hizmetlerin yeterliliği -

7.1. Personel ĠĢleri Ġle Ġlgili Hizmetlerin Yeterliliği

Personel atama, özlük iĢlemleri zamanında bilgisayar ortamında yapıldığından her ne kadar bu konuda herhangi bir gecikme ya da aksama yaĢanmamaktadır. Ġdari personel sayıca eksik olmasa da, kendilerine yönelik hizmet içi eğitim ve iĢe uyum süreçlerinin yeterli olmaması nedeniyle nitelikli eleman sıkıntısı çekilmektedir. Genel olarak personel (akademik-idari) yasa ve yönetmeliklere uygun davranıĢlarda bulunmaktadır, idari ceza alan personel sayısı yok denecek kadar azdır. Ġdari kadrolarda boĢalma olması halinde ilgili bakanlıkların izin vermemesi halinde boĢalan kadroların tamamı doldurulamamakta, boĢalan kadroların yarıya yakını bu nedenle boĢ kalabilmektedir. Atamalarda Atama ve Yükselme Yönetmeliği hükümleri uygulanmaktadır.

Tablo 7.2. Akademik Personel Sayıları (2010)

Unvan Dolu BoĢ Toplam Kadın Erkek Toplam

Tablo 7.3. Ġdari Personel Sayıları (2010)

Sınıflara Göre Kadroların Doluluk

Tablo 7.4. Personel Atanmasına ĠliĢkin Bilgiler (2010)

Akademik / Ġdari 2010 Yılında Ataması Yapılan Personel Sayısı

Akademik Personel 102 Ġdari Personel 32

TOPLAM 134

Tablo 7.5. Personel Ayrılmasına ĠliĢkin Bilgiler (2010)

Akademik / Ġdari 2010 Yılında Ayrılan Personel Sayısı Emekli Diğer

Akademik Personel 5 30 Ġdari Personel 7 23 TOPLAM 12 53

Bu tablolardan hareketle, kadrolu öğretim üyesi baĢına öğrenci sayısı 52,3 olarak hesap edilmiĢtir. Kadrolu ders veren öğretim elemanı (öğretim üyesi, öğretim görevlisi, okutman) baĢına düĢen öğrenci sayısı 30, kadrolu toplam öğretim elemanı (öğretim üyesi, öğretim görevlisi, okutman, araĢtırma görevlisi, uzman) baĢına düĢen öğrenci sayısı ise 21,9 olarak saptanmıĢtır.

Ġdari personelin üniversitenin genel durumundan memnuniyet düzeylerini tespit etmek amacıyla 2009 yılında yapılan memnuniyet anket sonucunda idari personelin üniversitemizden memnuniyet düzeyi ortalaması % 58.59, memnuniyetsizlik düzeyi ise

%18.86 olarak tespit edilmiĢti. Bu sonuç idari personelin genel olarak üniversitemizden memnun olduklarını göstermekteydi. Ġdari personel memnuniyet düzeyinin en yüksek olduğu konu %87.17 ile ―yenileĢme ve değiĢme çabalarıdır‖. Memnuniyetsizlik düzeyinin en yüksek olduğu konu ise %46.19 ile ―üniversitedeki ödüllendirme sistemidir‖. Bu sonuçlardan Niğde Üniversitesi‘nin diğer üniversiteler arasındaki sıralamada daha üst seviyelere gelme çabalarının idari personelimizce de kabul gördüğü ve takdir edildiği, ancak idari personel için ödüllendirme sisteminin halen yeterli düzeye getirilemediği anlamı çıkmaktadır.

7.2. Ġdari (Ġhale, Temizlik, UlaĢım vb.) ĠĢler Ġle Ġlgili Hizmetlerin Yeterliliği

Tablo 7.6. Harcama Toplamının BaĢlangıç Ödeneğine Oranı

Son Ödenek Harcama Toplamı

Harcama Toplamı/

BaĢlangıç Ödeneği 2010 62.327.946,00 TL 57.983.683,58 TL % 93,02

Tablo 7.7. Harcama Toplamının Mal ve Hizmet Alımlarına Oranı

Mal ve Hizmet

Alımları Ödeneği Harcama Toplamı

Harcama Toplamı / Mal ve Hizmet

Alımları

2010 7.846.861,00 TL 6.407.688,02 TL % 81,66

Hizmet alımları için Üniversite tarafından yeterli ödenek ayrılmakta, ayrılan bütçe kaynakları yerinde kullanılmakta, israf edilmemektedir. Görevlendirilen personel iĢ tanımına uygun alanlarda çalıĢtırılmaktadır. Hizmet alımları ile ilgili konularda bir sorun baĢ gösterdiğinde, objektif incelemeler ve analizler neticesinde birebir görüĢmelerle çözüm aranmaktadır.

Yapılan hizmet alımlarında memnuniyetsizlik olması veya sözleĢme hükümlerine aykırı davranıĢta bulunulması halinde ilgili tüzel kiĢilere yaptırım uygulanmaktadır. Üniversitemiz tarafından, hizmet alımları için görevli personelin ihtiyaç duyduğu donanım (malzeme, cihaz desteği) yeterli düzeyde sağlanmaktadır. Genel olarak bakıldığında idari (ihale, temizlik, ulaĢım vb.) iĢler ile ilgili hizmetlerin yeterliliği beklenen düzeydedir.

2009 yılında yapılan anket sonucunda idari personel ulaĢtırma hizmetlerinden % 75.57 temizlik hizmetinden ise % 83.77 oranında memnun olduklarını belirtmekteydi. Akademik personelin temizlik hizmetinden memnuniyet düzeyi % 65.76, yemek hizmetlerinden ise

%41.14‘tü. Öğrencilerin yemek hizmetlerinden memnuniyet seviyesi ise % 41.18 olarak belirlenmiĢti. 2008 yılında yapılan ankete göre 2009 yılında idari personelin yemek, temizlik ve ulaĢtırma hizmetlerinden memnuniyet seviyesinde bir iyileĢme olduğu saptanmıĢtı. Ancak 2010 yılında anket yapılmadığından bu konudaki durum yorumlanamamıĢtır.

7.3. Bütçe Ġle Ġlgili Süreç ve Hizmetlerin Yeterliliği

Özlük ve tahakkuk ile ilgili hizmetler bilgisayar ortamında aksamadan yürütülmektedir, ne var ki idari personele alanları ile ilgili hizmet içi eğitim yeterli ölçüde verilememiĢtir.

Personel için memnuniyet anketi uygulanmıĢ, ancak performans kriterlerine uyum konusunda yeterli çalıĢma yapılamamıĢtır. Personel sayıca yeterli olmasına rağmen ilgili Bakanlıklardan ivedi izin çıkmaması yüzünden boĢalan kadroların yerine atamalar gecikmekte, bu durumda yetiĢmiĢ iĢgücü sorunuyla karĢılaĢılmaktadır.

Tablo 7.8. Döner Sermaye Gelirleri (TL)

Yıllar Toplam 2002 591.221,00 2003 516.119,00 2004 394.015,00 2005 398.068,60 2006 209.726,92

2009-2013 stratejik planında yer alan verilere göre 2002 yılından itibaren döner sermaye gelirlerinde sürekli bir düĢüĢ olduğu görülmektedir. 2009 yılında döner sermaye geliri 258.423,49 TL‘ya ulaĢarak bir yükseliĢ göstermiĢ olsa da henüz istenilen seviyeye ulaĢmaktan oldukça uzaktır. Bu nedenle, Döner Sermaye ĠĢletme Müdürlüğü‘nün gelir getirici faaliyetleri artırması ve gelir getirecek yeni alanlar yaratması konusunda yaratıcı projeler geliĢtirilmesi ve uygulanması konusunda çalıĢmalarını sürdürmesi gereklidir.

7.4. Öğrenci ĠĢleri Ġle Ġlgili Akademik Hizmetlerin Yeterliliği

Öğrenci iĢlemleri öğrenci otomasyonu ile eksiksiz olarak yapılmakta, öğrenciler kendilerini ilgilendiren konularda internet aracılığıyla bulundukları yerden bilgi sahibi olabilmektedir.

Kayıt, ders devam durumları, not iĢlemleri gibi konularda çağa uygun Ģekilde bilgi iĢlem hizmetlerden kolaylıkla yararlanabilmektedirler. Öğrenci iĢleri bürolarında öğrencilere birebir danıĢmanlık yapacak, taleplerini karĢılayacak ve sorunlarına çözüm üretecek personel sayısı yeterli düzeydedir. Ancak idari personelin öğrenciye yaklaĢımı konusundaki 2009 anketlerine göre %69 oranında bir memnuniyetsizlik söz konusu olduğundan, personelin öğrenciye yaklaĢımı konusunda hizmet içi eğitimler verilerek memnuniyet seviyesi iyileĢtirilebilir.

7.5. Kütüphane ve Dokümantasyon ĠĢleri Ġlgili Hizmetlerin Yeterliliği

2010 Yılında kütüphane için ayrılan bütçe 560.000 TL‘dir. Öğretim üyelerinin kitap ve dergi talepleri çok eski basım olanlar, baskısı kalmayanlar dıĢında bütünüyle karĢılanmaktadır.

Kütüphane için ayrılan bütçe yayın alımları için yeterli görülmektedir. Üniversitemiz Kütüphanesi‘nde elektronik ve basılı kaynaklara ulaĢma imkânı da bulunmaktadır.

Kütüphanede ve Merkez YerleĢke içerisinde kablosuz internet eriĢim hizmeti verilmekte, öğrenci ve akademisyenler bu hizmetlerden kolayca yararlanabilmektedir. ANKOS aracılığı ile (ücretli) 24, ULAKBĠM aracılığı ile (ücretsiz) 26, kurumsal olarak (ücretli) 4 olmak üzere toplam 54 veri tabanı hizmete açıktır. Veri tabanlarına Merkez YerleĢke dıĢından da

17.00, tatil döneminde ise hafta içi 08.00-12.00 / 13.00-17.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Kütüphanenin Merkez YerleĢke dıĢında olması nedeniyle kütüphaneden yararlanma için gelenlerin sayısının azlığından dolayı çalıĢma saatleri sınırlı kalmakta ve mesai saatleri içinde hizmet verilmektedir. Ġleriki dönemlerde kütüphanemizin, diğer üniversitelerde olduğu gibi hafta sonları da hizmete açık olması sağlanabilir.

Akademik personelin kütüphane hizmetlerinden memnuniyet seviyesi, %67.63 olarak tespit edilmiĢ olup bu değer beklenen seviyededir. Öğrenci memnuniyet anketinde kütüphaneden ödünç kitap alma uygunluğu %38.66, kütüphanenin ulaĢılabilir nitelikte olması ise %28.36 oranında olumlu yorum almıĢtır. Öğrencilerin kütüphane hizmetlerinden memnuniyet seviyesi beklenen seviyenin oldukça altındadır. Bu olumsuz algının, kütüphane binasının yerleĢke dıĢında olmasından kaynaklandığı düĢünülmektedir. Niğde Üniversitesi 2009-2013 stratejik planında Stratejik ―2009 yılı sonuna kadar Merkez Yerleşke’de Kütüphane binasının yatırım planına alınıp 2011 yılında tamamlanarak hizmete açılması hedeflenmektedir”. Bu plan kapsamında 2009 yılı içerisinde Merkez YerleĢke‘de yeni kütüphane binasının ihalesi yapılmıĢ olup inĢaatına baĢlanmıĢ olup, inĢaat halen devam etmektedir.

7.6. Yapı ve Çevre ĠĢleri Ġle Ġlgili Hizmetlerin Yeterliliği

Tablo 7.9. Üniversitemizde Eğitim Alanı Olarak Kullanılan Fiziki Mekân Sayıları

Fiziki Mekân Sayısı

Sınıf 241

Laboratuar 97

Atölye 19

Amfi ve Seminer Salonu 6

Diğer 6

Tablo 7.10. Üniversitemizde Sosyal Alan Olarak Kullanılan Fiziki Mekân Sayıları

Fiziki Mekân Sayısı

Yemekhane 16

Kantin ve Kafeterya 14

Spor Tesisleri (Açık ve Kapalı) 17

Sinema Salonu 3

Eğitim öğretim yapılabilmesi için kapalı fiziki mekânlar büyük ölçüde yeterlidir. Ne var ki yapı ve çevre düzenlemesi için bütçe imkânları yeterli değildir. Üniversitemizin devlet üniversitesi olması nedeniyle orta vadeli program ve orta vadeli mali plan doğrultusunda özel

bütçeden aldığı ödenek imkânlarıyla Üniversitemiz stratejik planına uygun Ģekilde çalıĢmalar yapılmaktadır. Bütçe imkânları doğrultusunda gerek alt yapı çalıĢmaları gerekse fiziki alan ihtiyaçları etaplara bölünüp elverdiği ölçüde hayata geçirilmektedir. Üniversitemizin Merkez YerleĢkesi‘nde ağaçlandırma ve çevre düzenlemesi ve çimlendirme çalıĢmaları yapılmakta ve bu çalıĢmalar gün geçtikçe daha da artmakta, çevreye zarar vermeden geliĢen, çevreyle bütünleĢen modern bir yerleĢke oluĢturulması için çalıĢmalar sürdürülmektedir. Birimlerde kullanılan tehlikeli atıkların fazla olmaması nedeniyle de çevreye olumsuz bir etki olmamakta ve atıklar yönetmelik hükümlerine göre bertaraf edilmekte, eğitim binalarımızda pis su atıklarımız arıtma tesisinde arıtılıp deĢarj edilmektedir.

Selçuk Üniversitesine bağlı iken kullanılan binalar 1992‘de Üniversitemize devredilmiĢtir.

Eğitim Fakültesi, Niğde Meslek Yüksekokulu, Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulu ve Zübeyde Hanım Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu binaları Merkez YerleĢke dıĢında yapılan eski binalardır. Fiziki mekânlar büyük oranda ihtiyacı karĢılasa dahi, yeni bölüm ve programlar açılmasıyla doğru orantılı olarak fiziki yapılaĢma ihtiyacı da artmaktadır. Yapı ve çevre düzenlemesi için bütçe imkânları yeterli değildir. Üniversitemizin devlet üniversitesi olması nedeniyle katma bütçeden aldığı pay oranında bütçe imkânlarıyla yetinilmeye çalıĢılmaktadır. Bütçe imkânlarının artmasıyla daha iyi yapılaĢma ve çevre düzenlemesi gerçekleĢtirilebilecektir.

7.7. Teknik Destek Hizmetleri Ġle Ġlgili Hizmetlerin Yeterliliği

Teknik personelin üniversite personeline oranı 55/1025= 0.05‘tir. Bu sayısal rakamlara bakıldığında teknik personel nitelik bakımından uygun olmasına rağmen ilgili personelin sayıca yeterli olmadığı değerlendirilmesi yapılmıĢtır. Üniversitenin Mali ve Ġdari ĠĢler BaĢkanlığı bünyesinde iĢ yoğunluğundan dolayı Etüt Proje ġubesi, Bakım Onarım ġubesi, Ġhale Birimi ġubesi, Kontrollük Hizmetleri mevcut personel ile yapıldığından birimlerden gelen talepler anında değerlendirilememekte ve sorun çözümüne iliĢkin talepler zamanında karĢılanamamaktadır. Teknik personele ulaĢabilme imkânları mevcut olmakla birlikte, personel azlığından kaynaklanan gecikmeler yaĢanabilmektedir.

Ağ bağlantısı kapasitesi yeterlidir, ancak internet bağlantı hızı ihtiyaca tam olarak cevap verememektedir. Merkez YerleĢke‘de ağ kullanım hızı oldukça iyi iken merkez dıĢında kalan birimlerde internet bağlantı hızı oldukça yavaĢ kalmaktadır. Merkez YerleĢke ve kütüphanede

bulunmamaktadır. Teknik anlamda bilgi iĢlem elemanlarının yeterli sayıda olmaması nedeniyle yazılım ve donanım desteği istenilen seviyede bulunmamaktadır. HaberleĢme hizmetleri küçük çaplı aksamalara rağmen memnun edici seviyeye yakındır.

Bu tablodan da anlaĢılacağı gibi Özdeğerlendirme Formu‘nda, teknik destek hizmetleri ile ilgili hizmetlerin yeterliliği üniversite ortalaması beklenen düzeyin altında olarak değerlendirilmiĢtir. Niğde Üniversitesi Stratejik Planında Faaliyet 1.6.2’de 2010 yılı sonuna kadar Teknik Destek ve Onarım Birimi kurulması için gerekli olan mekânın ve donanımın sağlanması hedeflenmiĢ olup, bu konuda iyileĢtirmelerin yapılması gündemdedir.

7.8. Öğrenci Bilim, Kültür ve Sanat Topluluklarının Yeterliliği

Üniversitemiz ön lisans, lisans ve yüksek lisans programlarına kayıtlı öğrencileri tarafından Niğde Üniversitesi Öğrenci Kulüpleri Yönergesine uygun olarak 2008 yılında 12 adet kulüp kurulmuĢ, 2009 yılında ise bu sayı 20‘ye ulaĢmıĢtır. 2010 yılı itibarıyla bu kulüplerin beklenen düzeyde ve çeĢitlilik gösteren faaliyetler gerçekleĢtirdikleri görülmektedir.

7.9. Uluslararası Ofislerin Hizmetlerinin Yeterliliği

2007-2008 Stratejik Planında verilen bilgi çerçevesinde uluslararası öğrenci, öğretim elemanı ve idari personel değiĢimi beklenen düzeyin altındadır. Fakat 2009 yılında bir yönergeye bağlanan ve idari olarak da yeniden yapılandırılan Uluslararası Ofis, gelecek dönemler için vereceği hizmetler açısından beklenen düzeye ulaĢma yönünde geliĢme ve ilerleme göstermektedir.

7.10. Öğrenci Kariyer Planlama Hizmetlerinin Yeterliliği

2009-2013 stratejik planında yapılan anket sonucunda öğrencilerin kariyer ile ilgili olarak sağlanan hizmetlerden memnuniyet düzeyi 2,35’tir. Bu sonuç beklenen düzeyin altındadır.

7.11. Staj Destek Hizmetlerinin Yeterliliği

Üniversitemizde öğrenim gören öğrencilerin staj yapmaları konusunda kamu kurum ve kuruluĢları ve özel sektör ile gerekli yazıĢmalar yapılarak staj yerleri temin edilmesi konusunda bölümlerde danıĢman öğretim elemanları yardımcı olmaktadır. Bunun yanında kendi imkânları ile staj yapmak isteyen öğrencilere de izin verilmektedir. Staj yapılacak yer bulma konusunda yine de en büyük sorumluluk öğrencide kalmaktadır. Staj yapılan yerin

denetlenmesi, daha iyi Ģartlarda staj imkânının sağlanması konusunda öğrencilerin daha fazla destek hizmetine ihtiyacı olduğu kabul edilmektedir ve bu konuda çalıĢmalar yapmaya ihtiyaç vardır.

7.12. Öğrenci Konseylerine Sağlanan Hizmetlerin Yeterliliği

Üniversitemiz öğrenci konseyi baĢkanına ait bir oda ve gerekli büro malzemesi (bilgisayar, telefon, çalıĢma masası vb.) sağlanmıĢ olup gerekli durumlarda Konsey BaĢkanı Üniversitemiz Senato toplantılarına katılarak öğrencilerin memnuniyet ve isteklerini belirtmektedir.

7.13. Bilgi ĠĢlem ve HaberleĢme Desteğinin Yeterliliği

Bilgi iĢlem personelinin tüm personele oranı 11/1025 = %0,01‘dir. Ġnternet bağlantı hızı Merkez YerleĢke‘de 40Mb/sn‘dir. Diğer yerleĢkelerde 5Mb/sn olacak Ģekilde Metro Ethernet bağlantıları gerçekleĢtirilmiĢtir. Ağ bağlantısı kapasitesi yeterli sayılmakta, ancak internet bağlantı hızı ihtiyaca tam olarak cevap verememektedir. Merkez YerleĢke‘de ağ kullanım hızı oldukça iyi iken merkez dıĢında kalan birimlerde internet bağlantı hızı oldukça yavaĢ kalmaktadır.

Merkez YerleĢke ve kütüphanede kablosuz ağ bağlantısı mevcuttur. Bu birimler dıĢındaki yerlerde kablosuz ağ bağlantısı bulunmamaktadır. Teknik anlamda bilgi iĢlem elemanlarının yeterli sayıda olmaması nedeniyle birimler için yazılım ve donanım desteği istenilen seviyede bulunmamaktadır. HaberleĢme hizmetleri küçük çaplı aksamalar olmasına rağmen memnun edici seviyeye yakındır.

7.14. Hukuk Destek Hizmetlerinin Yeterliliği

Hukuk MüĢavirliği‘nde davaların niteliklerine göre ihtisaslaĢmıĢ yeterli sayıda avukat bulunmaktadır. Avukat sayısı 2010 yılı için 2‘dir, birimde görevli idari personel sayısı ise 2010 yılı için 1‘dir. Hukuk MüĢavirliği gerekli olduğu durumlarda kamu kurum ve kuruluĢları ile yeterli iĢbirliği içerisindedir. Bu kamu kurumları Niğde Adliyesi, Niğde Tapu ve Kadastro Müdürlüğü, Aksaray Adliyesi, Diğer Üniversiteler ve benzerlerinden ibarettir.

Tablo 7.11. 2010 Yılı Davaları

Ġdari Dava Sayısı

Ceza Davası

Sayısı Alacak Davası Sayısı

Lehe Sonuçlanan 7 (%41) 0 2 (%50)

Aleyhe Sonuçlanan 10 (%59) 1 (%100) 2 (%50)

Karar Verilen 17 (%100) 1 (%50) 4 (%67)

Toplam 17 2 6

Tablodan da anlaĢılacağı gibi, Üniversitemizin taraflardan biri olduğu 25 dava mevcuttur.

Bunlardan büyük çoğunluğu idari, dörtte biri alacak davasıdır. Karara bağlanan davalar, yaklaĢık olarak yarı yarıya lehe sonuçlanmıĢtır.

7.15. Basın ve Halkla ĠliĢkiler Hizmetlerinin Yeterliliği

Basın ve Halkla ĠliĢkiler Birimi‘nde personel sayısı ve niteliği yeterli değildir. Bu birime alanında uzman personel alınması ihtiyacı vardır. Birimde 1 gazetecilik mezunu personele, 1 metin yazarına, 2 grafikere, 1 fotoğrafçıya ve 2 kameramana ihtiyaç duyulmaktadır.

Üniversite içi duyurular üniversitemiz web sitesi aracılığıyla hızlı ve zamanında tüm ilgililere ulaĢacak Ģekilde yapılmaktadır. Mail sistemi aracılığı ile de (Bilgi ĠĢlem Daire BaĢkanlığı kontrolünde) duyuru yapılmaktadır. Duyurular ile ilgili olarak olumlu geribildirimler alınmaktadır.

Sosyal etkinlikler ve akademik baĢarıların kamuoyuna duyurulması konusundaki hizmet yeterlidir. Gerek haber gerekse duyurular etkinlik öncesinde ve sonrasında hızlı bir Ģekilde tüm ilgililere duyurulmaktadır. Hazırlanan haber ve duyurular web sitemizde yayınlanmakta ayrıca yerel ve ulusal basına gönderilmektedir. Bunlara karĢın, Üniversitemiz birimlerinde çıkarılan tanıtım materyali sayısı ve çeĢitliliği yeterli düzeyde değildir. Birim, imkanlar dahilinde çok sayıda ve çeĢitlilikte tanıtım malzemeleri hazırlamaya çalıĢsa da, en kısa sürede personel eksikliğinin tamamlanması, Niğde Üniversitesi‘nin diğer üniversiteler arasındaki konumunu belirginleĢtirmesi için önemli bir gerekliliktir.

Üniversite kaynaklı radyo ve televizyon yayını bulunmamaktadır.

7.16. Sağlık Hizmetlerinin Yeterliliği

2010 yılı itibari ile tüm yurt çapında Aile Hekimliği uygulamasına geçildiğinden Üniversitemizde görev yapan hekimler aile hekimi olarak görevlendirilmiĢ, Mediko-Sosyal Ünitesi‘nin hizmeti sona ermiĢtir.

7.17. Kültür ve Sosyal Hizmetlerin Yeterliliği

2010 yılında üniversite içi kültür ve sanat etkinlikleri sayısı 62‘ye ulaĢmıĢtır, nicelik ve çeĢitlilik bakımından bu alandaki rakamlar olumlu düzeydedir. Kültür merkezleri ve donanımları ihtiyaca cevap verebilecek ölçülerdedir. Ġl dıĢı düzenlenen üniversiteler arası veya kurumlar arası etkinliklere katılım oranı yüksektir.

7.18. Spor Ġle Ġlgili Hizmetlerin Yeterliliği

Üniversitemiz toplamda yüzölçümü 7.091 m2‘yi bulan 5 adet Kapalı Spor Salonu ve 14.050 m2‘lik alana yayılan 9 adet Açık Spor Salonu‘na sahiptir. Üniversitemiz, 13 farklı branĢta, üniversitelerarası yarıĢmalara katılmaktadır.

Üniversite içinde her yıl geleneksel olarak Bahar ġenlikleri düzenlenmekte ve bu Ģenliklerde sportif faaliyetlerde bulunmaktadır. Üniversite içi yapılan Ģenliklere katılan sporcu sayısı 900‘dür. Üniversiteler veya kurumlar arası düzenlenen turnuvalara katılım sağlanmaktadır.

Spor tesislerimizin çeĢitliliği ve donanımları yeterli düzeydedir.

7.19. Burs Olanak ve Hizmetlerinin Yeterliliği

Üniversitemizde 191 öğrenciye yemek, giysi ve kitap yardımı yapılmaktadır. Ayrıca ihtiyaç sahibi öğrencilere üniversite içi ve dıĢında kısmi zamanlı çalıĢma statüsünde iĢ imkânı sunulmuĢtur, halen 120 öğrenci bu statüde çalıĢmaktadır. Ancak Niğde Üniversitesi, devlet

Üniversitemizde 191 öğrenciye yemek, giysi ve kitap yardımı yapılmaktadır. Ayrıca ihtiyaç sahibi öğrencilere üniversite içi ve dıĢında kısmi zamanlı çalıĢma statüsünde iĢ imkânı sunulmuĢtur, halen 120 öğrenci bu statüde çalıĢmaktadır. Ancak Niğde Üniversitesi, devlet