• Sonuç bulunamadı

YÖNETSEL ÖZELLĠKLERĠN (DAVRANIġSAL) DEĞERLENDĠRĠLMESĠ

Tablo 9.1. Yönetsel Özelliklerin (DavranıĢsal) Değerlendirilmesi

9.2.Ortak Kültür ve Değerlerin PaylaĢımındaki Yeterlilik

Üniversite içerisinde ortak kültür ve değerler paylaĢımı Üniversitenin kurumsallığı ile nitelendirilmiĢ ve bu doğrultuda akademik ve idari personel anketinde üniversitenin kurumsallığına iliĢkin sorulara verilen cevaplar incelenmiĢ ve beklenenin çok üzerinde sonuçlar tespit edilmiĢtir.

YÖNETSEL ÖZELLĠKLERĠN (DAVRANIġSAL) DEĞERLENDĠRĠLMESĠ

PUAN Ortak kültür ve değerlerin paylaĢımındaki yeterlilik; 5

Akademik personelin memnuniyetinin yeterliliği; 4

Ġdari personelin memnuniyetinin yeterliliği; 5

Öğrenci memnuniyetinin yeterliliği; 3

Liderlik yaklaĢımlarının yeterliliği; 5

Yönetici yaklaĢımlarının (yönetim tarzı, tanıma ve takdir, insan iliĢkileri,

yetki paylaĢımı vb.) yeterliliği; 5

Akademik personelin idari ve yönetsel özelliklerinin yeterliliği; 4

Ġdari personelin özelliklerinin yeterliliği; 5

ÇalıĢanlar arasındaki iĢ birliği ortamının yeterliliği; 4

ĠĢ arkadaĢlığı ve sosyal ortamın yeterliliği. 4

9.3.Akademik Personelin Memnuniyetinin Yeterliliği

Akademik personelin memnuniyeti beklenenin üzerinde olarak tespit edilmiĢtir. Akademik personelin çoğunluğu Üniversitemiz ailesinde çalıĢmaktan memnuniyetini belirtmekte ve baĢkalarına Üniversitemizde çalıĢmayı tavsiye edeceklerini söylemektedirler.

9.4. Ġdari Personelin Memnuniyetinin Yeterliliği

Ġdari personelin memnuniyeti beklenenin üzerinde olarak tespit edilmiĢtir. Ġdari personelin çoğunluğu da yine, Üniversitemiz ailesinde çalıĢmaktan memnuniyetini belirtmekte ve baĢkalarına Üniversitemizde çalıĢmayı tavsiye edeceklerini söylemektedirler.

9.5.Öğrenci Memnuniyetinin Yeterliliği

Öğrenciyi varlığının sebebi sayarak onlara demokratik ortamlarda kendilerini ifade edecekleri imkanlar yaratmayı ve kültürel geliĢimlerine katkıda bulunacak etkinlikler düzenlemeyi kendisine görev edinen üniversitemiz bu alanda beklenen seviyede memnuniyeti yakalamıĢ olup, sürekli geliĢimi hedefleyen anlayıĢıyla planlama ve çalıĢmalarına devam etmektedir.

Öğrenci ve personelin ortak kullanabileceği sportif alanlar ihtiyaca göre planlanmıĢ ve bitirilmiĢtir. Üniversite Bünyesinde Gençlik DayanıĢma ve Etik Kurul Merkezi kurulmuĢtur.

9.6.Liderlik YaklaĢımlarının Yeterliliği

Üniversitemizde liderlikte demokratik, yenilikçi ve insani değerlere odaklı bir yaklaĢım esas alınmaktadır. 2009 yılı Özdeğerlendirme Raporu sonuçlarına göre liderlik yaklaĢımlarının yeterliliği beklenen düzeyde olarak değerlendirilmiĢtir. 2010 yılı için ADEK Değerlendirme Kriterlerine göre Üniversitemizin liderlik yaklaĢımlarına iliĢkin olarak Ģu adımlar atılmıĢtır:

Niğde Üniversitesi‘nin ve kentin, proje destekli programları takip etmesini ve katılımını sağlamak, iĢbirliği imkânlarını geliĢtirmek ve Üniversite-Kent ve Üniversite-Sanayi iĢbirliğine katkıda bulunmak amacıyla Proje GeliĢtirme ve Destekleme (PROGED) Birimi kurulmuĢtur. Üniversitemiz Yönetimi yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluĢları, sivil toplum örgütleri ile baĢarılı bir Ģekilde iliĢki kurmakta ve yürütmektedir.

Akademik çalıĢma ve üniversite yaĢamının çeĢitli alanlarında yeni yaklaĢımlar ve seçenekler geliĢtirme düzeyi ile ilgili komisyonlarca hazırlanıp, Senato tarafından kabul edilen, yeni veya yenilenen yönerge sayısı 2010 yılında 27 olarak tespit edilmiĢtir.

Tablo 9.2. Niğde Üniversitesi 2010 Yılı Yönetmelik Yönerge Usul ve Esasların Adları ve Sayıları

Sayı 2010 Yılı

1. Niğde Üniversitesi Yabancı Uyruklu Öğrencilerin BaĢvuru ve Kayıt Kabul Yönergesi 2. Niğde Üniversitesi Akademik Değerlendirme ve Kalite GeliĢtirme Uygulama Yönergesi 3. Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Programı DanıĢman Atama Esasları 4. Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Programı DanıĢman Atama Esasları 5. Niğde Üniversitesi Etik Kurul Yönergesi

6. Niğde Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu Yönergesi 7. Niğde Üniversitesi Gençlik DanıĢma Merkezi Uygulama Yönergesi 8. Niğde Üniversitesi Pedagojik Formasyon Yönergesi

9. Niğde Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Koordinatörlüğü Yönergesi 10. Niğde Üniversitesi Erasmus DeğiĢim Programı Yönergesi

11. Niğde Üniversitesi Sivil Toplum ÇalıĢmaları Uygulama ve AraĢtırma Merkezi Yönetmeliği 12. Niğde Üniversitesi Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay GeçiĢ Esaslarına ĠliĢkin Yönerge 13. Niğde Üniversitesi Güvenlik SoruĢturması ve ArĢiv AraĢtırması Yönergesi

14. Niğde Üniversitesi Yan Dal Yönergesi 15. Niğde Üniversitesi Çift Ana Dal Yönergesi

16. Niğde Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde DeğiĢiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

17. Niğde Üniversitesi Bağıl Değerlendirme Yönergesi

18. Niğde Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Staj Yönergesi

19. Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölümü Uzmanlık ve Yardımcı Uzmanlık Dersleri Uygulama Yönergesi

20. Niğde Üniversitesi Yabancı Uyruklu Öğrenci Adaylarının Lisansüstü Programlara Kabulü Yönergesi

21. Niğde Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi Yönergesi

22. Niğde Üniversitesi Ortak Zorunlu Yabancı Dil Dersleri Muafiyet Sınav Yönergesi 23. Niğde Üniversitesi Öğrenci Konseyi Yönergesi

24. Niğde Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Eğitim Programları Yönergesi

25. Niğde Üniversitesi Yurtiçi ve YurtdıĢı Bilimsel Etkinliklere Katılımı Destekleme Usul ve Esasları 26. Personel MaaĢ ve Ücretlerin Ödenmesinde Banka ile Yapılan AnlaĢmadan Ġdareye Ayrılan Promosyon

Payının Harcanmasına ĠliĢkin Usul ve Esaslar

27. Niğde Üniversitesi Döner Sermaye ĠĢletme Dağıtım Esasları

Kaynak: Genel Sekreterlik.

9.7.Yönetici YaklaĢımlarının (Yönetim Tarzı, Tanıma ve Takdir, Ġnsan ĠliĢkileri, Yetki PaylaĢımı vb.) Yeterliliği

2009 Özdeğerlendirme Raporu‘nda, yönetici yaklaĢımlarının yeterliliği üniversite ortalaması beklenen düzeyin altında olarak değerlendirilmiĢti. Ancak, genel itibarıyla Üniversite yönetimince benimsenen insana değer veren ve sürekli geliĢmeyi hedefleyen bir yaklaĢımı benimsemesi için alt birim yönetimleri de teĢvik edildiğinden, 2010 yılı yönetici yaklaĢımlarının değerlendirme kriterlerine uygun olarak beklenen düzeyin üzerinde olarak bir baĢarı grafiği çizilmiĢtir. Üniversitede periyodik olarak akademik ödüllendirme sistemi bulunmakta, öğrencilere ve personele yönelik bilgilendirme toplantıları gerçekleĢtirilmektedir.

Bazı senato kararları web sayfasından ve çeĢitli kanallardan yayınlanmaktadır. Bu durum Ģeffaf, demokratik ve yeni fikirlere açık bir yönetim anlayıĢının göstergesidir.

9.8.Akademik Personelin Ġdari ve Yönetsel Özelliklerinin Yeterliliği

Üniversitemiz akademik personelinin memuriyet deneyimi incelendiğinde, 16–20 yıl deneyime sahip ilgili personel sayısı %24.72 ile en yüksek orana sahiptir. En düĢük oran ise

%9.92 ile 4–6 yıl deneyime sahip akademik personele aittir.

Tablo 9.3. Akademik Personelin Memuriyet Deneyimi

2010 yılı 1–3 yıl 4–6 yıl 7–10 yıl 11–15 yıl 16–20 yıl 21 yıl ve üzeri

Toplam Personel

Sayısı

87 63 78 144 157 106 635

Yüzde 13.70 9.92 12.28 22.67 24.72 16.69 100

Üniversitemiz akademik birimlerinde enstitü müdürü, dekan ve yüksekokul müdürlerinin

%25‘nin iĢletme yüksek lisansı yaptığı belirlenmiĢtir. Bu durum, yöneticilikte uzmanlaĢma adına olumlu bir tablodur.

Tablo 9.3. Ġdari Akademik Personelin Eğitim Durumu

Ġdari Akademik Personel ĠĢletme Yüksek Lisansı YapmıĢ Olan

16 4 (%25)

Bir önceki yıla ait Özdeğerlendirme Raporu‘nda ―Akademik Personelin Ġdari ve Yönetsel Özelliklerinin Yeterliliği‖ değerlendirilmemiĢ, bu nedenle kıyaslama yapılamamıĢtır. Ancak

idari görev yapan akademik personelin yöneticilik, etkin liderlik gibi seminerlere katılması veya iĢletme alanında yüksek lisans eğitimi almasının sağlanması önerilebilir.

9.9.Ġdari Personelin Özelliklerinin Yeterliliği

Üniversitemizde görev yapan idari personelin eğitim düzeyi incelendiğinde, %33.41‘nin ön lisans mezunu, %24.16‘sının ise lisans mezunu olduğu görülmektedir. Ön lisans, lisans ve yüksek lisans mezunlarının sayısı toplamda %59.88 ile tüm idari personelin yarısından fazlasını oluĢturduğu için idari personelin eğitim düzeyi yüksek denilebilir.

Tablo 9.4. Ġdari Personelin Eğitim Durumu

2010 yılı Ġlköğretim Lise Ön lisans Lisans Yüksek Lisans

ve Doktora

KiĢi sayısı 36 120 130 94 9

Yüzde 9.26 30.84 33.41 24.16 2.31

Üniversitemizde görev yapan idari personelin hizmet yılı incelendiğinde, 16–20 hizmet etmiĢ personel %32.39 ile en yüksek dilimi oluĢturmaktadır. Tabloda görüleceği gibi, 11 yıl ve üzeri hizmet süresine sahip idari personel sayısı %63.49 ile tüm idari personelin yarısından fazlasına tekabül etmektedir.

Tablo 9.5. Ġdari Personelin Hizmet Yılı

2010 yılı 1–3 4–6 7–10 11–15 16–20 21-Üzeri

KiĢi sayısı 65 30 47 63 126 58

Yüzde 16.70 7.71 12.08 16.19 32.39 14.91

Üniversitemiz idari personeli arasında 657 sayılı kanunun 64. maddesine göre derece ilerlemesi alan personel sayısı 16 olarak belirlenmiĢtir. Bir önceki yıla ait Özdeğerlendirme Raporu‘nda sadece idari personelin hizmet süresi değerlendirilmiĢ olup, bu madde ile ilgili değiĢiklik saptanmamıĢtır.

9.10. ÇalıĢanlar Arasındaki ĠĢ Birliği Ortamının Yeterliliği

Üniversitemiz 2010 yılı memnuniyet anketlerine ulaĢılamamıĢ, bu nedenle değerlendirme yapılamamıĢtır. Ancak, 2010 yılında ―Üniversite YaĢamı Etik Kurulu‖na yansıyan Ģikâyetin bulunmadığı belirlenmiĢtir. Ġlgili madde bir önceki yıla ait Özdeğerlendirme Raporu ile kıyaslandığında değiĢikliğin olmadığı saptanmıĢtır.

9.11. ĠĢ ArkadaĢlığı ve Sosyal Ortamın Yeterliliği

Üniversitemiz birimlerinde, iĢ arkadaĢlığı ve sosyal ortamı güçlendirecek imkânlar mevcuttur.

Her yıl yapılan bahar Ģenlikleri, spor müsabakaları, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü‘nün hazırladığı sergiler, gösteriler, konferanslar, akademik yıl açılıĢ ve kapanıĢ kutlamaları, geleneksel hale gelmiĢ iftar yemekleri, Üniversite personelinin kaynaĢmasını ve kuruma aidiyet duygularını artırmalarını sağlayıcı etkinliklerdir.

Üniversitemiz 2010 yılı memnuniyet anketlerine ulaĢılamamıĢ, bu nedenle değerlendirme yapılamamıĢtır. Ancak 2010 yılı sicil raporları ortalama puanları hesaplanmıĢ olup, bu değer 93.72 olarak belirlenmiĢtir. Üniversite genelinde sicil puanlarının yüksek olduğu saptanmıĢtır.

Ġlgili madde bir önceki yıla ait Özdeğerlendirme Raporu ile kıyaslandığında değiĢikliğin olmadığı saptanmıĢtır.