• Sonuç bulunamadı

Tablo 10.1 Çıktılar/Sonuçlar

Çıktılar/Sonuçların Değerlendirilmesi Puan

Kurumsal niteliklerle ilgili geliĢmelerin yeterliliği 4

Öğrencilerle ilgili sonuçların yeterliliği 4

AraĢtırma ve geliĢtirme ile ilgili sonuçların yeterliliği 3 Uygulama ve hizmet faaliyetleri ile ilgili sonuçların yeterliliği 4 Yönetsel faaliyetler ile ilgili sonuçların yeterliliği 4 Ġdari faaliyetler ile ilgili sonuçların yeterliliği 4 Toplum hizmetleri ile ilgili sonuçların yeterliliği 3

10.2. Kurumsal Niteliklerle Ġlgili GeliĢmelerin Yeterliliği

ADEK kriterlerine göre öğrenci istihdamı için gerekli alt yapı yeterliliği ve öğrenci sayılarının birimlere göre dağılımı konusunda bu yıl Üniversitemizin aldığı puan beklenen düzeyin üstündedir.

Tablo 10.2. Birimlere Göre Öğrenci Sayıları

FAKÜLTE/YÜKSEKOKUL 2010 YILI

BOR HALĠL-ZÖHRE ATAMAN MYO 281 202 483

461 ders yükü karĢılayan öğretim üyesi mevcudu ile yine ADEK kriterlerinden olan birimlere göre öğretim elemanı ihtiyaçlarının karĢılanması konusunda beklenen düzeyin üstünde bir geliĢme gözlenmiĢtir.

2010 Yılı kadrolu idari personel (657 sayılı Kanuna tabi olan personel ve daimi statüdeki iĢçiler) sayısının kadrolu akademik personel sayısına oranı 0,6; idari personelin (kadrolu, sözleĢmeli (657/4b) ve hizmet alınan) sayısının kadrolu akademik personel sayısına oranı 0,7 olarak gerçekleĢmiĢ ve tablo 2009 yılı ile aynı kalmıĢtır.

Tablo 10.3.Cinsiyete Göre Akademik Personel Sayıları

2010 YILI AKADEMĠK PERSONEL SAYILARI

TOPLAM 5 18 5 40 42 154 48 97 26 26 78 81 2 10

GENEL TOPLAM 23 45 196 145 52 159 12 632

AraĢtırma görevlisi sayısının öğretim üyesi sayısına oranı 2010 yılı itibarıyla 0,33 olarak gerçekleĢmiĢtir. ADEK kriterlerinden üniversitedeki akademik birimlerin yeterlilik düzeyi, üniversitenin akademik birimlerindeki öğretim program sayıları ve yeterlilik düzeyi beklenen seviyede kalmıĢtır.

Niğde Üniversitesi, yerleĢke alanı, toplam kapalı alan, eğitim-öğretim ve araĢtırma, sosyal ve diğer hizmet alanları bakımından birimin fiziksel büyüklüğünün adet ve kapasite yönünden ve bu alanların yararlanan kiĢi sayısına oranı açısından beklenenin üstünde bir ilerleme kaydetmiĢtir.

10.3. Öğrencilerle Ġlgili Sonuçların Yeterliliği

Üniversitemiz ADEK Kurulu tarafından belirlenen değerlendirme kriterlerine göre, lisans programlarına katılan öğrencilerin puan ortalamaları, 348.216‘dır. Bir önceki yıla göre

%22‘lik bir artıĢ sağlanmıĢ olup bu artıĢta puan hesaplanmasındaki değiĢiklikler de önemli derecede etken olabilir. 2010 yılında Sosyal Bilimler Enstitüsü‘ne giriĢte ALES puan ortalaması 72,58, Fen Bilimleri Enstitüsü‘ne giriĢte 67,67 olarak hesaplanmıĢtır. Bir önceki yıla göre az da olsa bir azalma gözlemlenmiĢtir. Lisans mezuniyet ortalaması ise 2,80 olarak gerçekleĢmiĢtir, bu ortalamada bir önceki yıla göre çok az da olsa bir düĢüĢ baĢ göstermiĢtir.

2010 yılı verilerine göre yüksek lisans mezuniyet ortalaması Sosyal Bilimler Enstitüsü için 86.24, Fen Bilimleri Enstitüsü için 91.25‘tir. Bir önceki yıla göre Sosyal Bilimler Enstitüsü puan ortalamasında çok az bir artıĢ gözlemlenirken Fen Bilimleri Enstitüsü puan ortalamasında ise çok az bir azalma göze çarpmaktadır.

ADEK kriterlerine göre Sağlık Kültür ve Spor Daire BaĢkanlığındaki öğrenci topluluklarının yeterliliğine bakıldığında 2010 yılı sonu itibarı ile üniversitemizde 22 öğrenci topluluğundan bahsetmek gerekir, bu sayı bir önceki yıla göre artmıĢtır.

Öğrencilerin düzenlemiĢ oldukları ulusal ve uluslararası kongre-sempozyum-sergi vb.

etkinliklerin yeterliliği ve eğitim amacı ile ilgili gerçekleĢtirilen ulusal ve uluslararası anlaĢma protokollerin yeterliliği konusunda beklenen düzeyde bir geliĢme seyretmemiĢtir. Ancak Üniversitemiz Erasmus Öğrenci ve Öğretim Üyesi DeğiĢim Programı çerçevesinde 40 adet anlaĢma imzalamıĢ olması bir baĢarı olarak değerlendirilmelidir. Bu anlaĢmalar kapsamında

2010 yılı sonu itibarı ile lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında öğrenimine devam etmekte olan öğrencilerden 60 tanesi yurt dıĢına gönderilmiĢtir.

Üniversitemizde, öğrenciler arasında çeĢitli spor dallarında sık sık turnuvalar düzenlenmektedir, buna bağlı olarak bu madde baĢlığı altında geliĢim beklenen düzeydedir.

10.4. AraĢtırma ve GeliĢtirme Ġle Ġlgili Sonuçların Yeterliliği

Üniversitemiz ADEK kriterlerine göre Özgün araĢtırmalar, yüksek lisans ve doktora çalıĢmalarının bilimsel sonuçları ve sayısının, bilimsel ve ekonomik açıdan ulusal çıkarlara hizmet etmesi ve içerik yönünden de ülkemizin ihtiyaçlarını karĢılamaya yönelik olması, yüksek lisans ve doktora çalıĢmalarının çevre ihtiyaçlarına uygun biçimde yapılandırılmıĢ olması konularında beklenen düzeyde bir geliĢme göstermiĢtir. Yüksek lisans ve doktora kapsamındaki akademik faaliyetleri sürdüren öğretim elemanlarının yürüttükleri tez çalıĢmalarının hem bilimsel açıdan hem de ekonomik açıdan ülke çıkarlarına katkı sağlaması açısından alınan puan beklenen düzeyin üzerindedir. AraĢtırmaların ülkemizin geliĢmesini ve istihdamını güçlendirecek bilimsel yapıda olması, AR — GE çalıĢmaları için ülkemiz yararına üniversitemizden beklenen oranda kaynak oluĢturulması ve etkin bir Ģekilde ihtiyaca yönelik olarak kullanılması, mevcut araĢtırma alt yapısı ile laboratuarların modernleĢtirilmesi ve güçlendirilmesi, laboratuarların sayı ve yeterliliklerinin arttırılması, Üniversitemizin farklı konularda uzmanlaĢmıĢ uygulama ve araĢtırma merkezlerinin, araĢtırma ve geliĢtirme olanak ve kaynakları açısından sanayinin desteğini alması, gibi alanlarda beklenenin altında bir geliĢme kaydedilmiĢ olup, bu alandaki çalıĢmaların teĢvik edilmesi için etkinlikler planlanmaktadır.

Mevcut laboratuar kapsamındaki cihazlar kullanılarak araĢtırma ve geliĢtirme çalıĢmalarının gerçekleĢtirilmesi, sanayi sektörü ile çeĢitli kamu ve kuruluĢlarından gelen analiz isteklerine cevap verilmesi konusunda ise beklenenin üzerinde bir seyir izlenmiĢtir.

Üniversitede sanayi ve üretici firmalarla iĢbirliği kapsamında projeler yürütülmesi ve bu durumun kaynak sorununun yaĢanmamasını sağlaması, Üniversitemizde, araĢtırmaları engellemeyecek, özellikle araĢtırmaya talebi ve çalıĢma isteğini azaltmayacak yeterli olanaklar sağlanması, bilimsel araĢtırma projelerinin ve lisansüstü tezlerinin; mevcut bilimsel araĢtırma alt yapısının, yeni teçhizat maliyetlerinin, araĢtırıcıların geçmiĢ deneyiminin ve

uluslararası ve disiplinler arası iĢbirliklerinin varlığının kriterlerine göre; BAP ve DPT projelerinden desteklenmesi gibi kriterlere bakıldığında beklenenin üzerinde bir baĢarı kaydettiğimiz görülmektedir.

DıĢ destekli proje sayısının arttırılması ve multidisipliner projeler yürütülmesi konularında öğretim üyelerinin teĢvik edilmesi, gerekli kolaylıkların ve gereken alt yapı desteklerinin istenen zamanda sağlanması, konularında geliĢme beklenen düzeyde olup, daha baĢarılı bir tablo çizilmesi için desteklemeler düĢünülmektedir.

DPT, BAP, TÜBĠTAK ve AB gibi kurumlar tarafından desteklenen projelerle, ülke çıkarlarını amaç edinen yeni laboratuarların oluĢturulması, konusunda ise Üniversitemizin durumuna verilen puan 4‘tür, yani beklenenin üzerinde bir geliĢme kaydedilmiĢtir.

Uluslararası iĢbirliği çerçevesinde yürütülen projelerin desteklenip katılımların kolaylaĢtırılmasıyla, bunları yürütecek yetenek ve tecrübede olan bilimcilerimizin giderek artan oranlarda çoğaltılmasıyla öğretim üyesi baĢına düĢen yurt dıĢı proje sayısının yükseltilmesi, Avrupa ve diğer ülkelerin önemli araĢtırma merkezlerine sahip üniversiteler ile yapılan iĢbirliği protokolleri ve ortak araĢtırmaların arzu edilen oranlarda artırılması Üniversite içinde araĢtırmayı özendiren ödüller verilmesi, araĢtırıcıların bilimsel sonuçlarını sunacakları bilimsel kongrelere katılımlarının sağlanması; ulusal ve uluslararası platformlarda baĢarı gösteren araĢtırıcıların, üniversitenin yayın organları ve ―web‖ sayfası vasıtasıyla üniversite kamuoyuna duyurulması, gibi konularda daha fazla çalıĢma yapılması gerekmektedir.

10.5. Uygulama ve Hizmet Faaliyetleri Ġle Ġlgili Sonuçların Yeterliliği

Üniversitemiz ADEK kriterlerinden kamu kuruluĢları, özel kuruluĢlar, sivil toplum örgütlerinin talepleri üzerine (protokoller çerçevesinde) yürütülen proje sayısı, bu tür projeleri üreten birim ve projelerde görev alan eleman sayısı, verilen danıĢmanlık, bilirkiĢilik sayısı ve bu hizmetleri veren birim sayısı ile hizmet üreten sayısı, uygulama ve hizmet faaliyetlerine katılan personel, birim, mekan sayıları, bu faaliyetlere bütçeden ayrılan miktar ve toplam bütçeye oranı, vakıf ve dernek gelirlerinden kaynak temin edilip edilemediği, ediliyorsa miktarları gibi baĢlıklarda beklenenin üzerinde geliĢme göstermiĢtir.

10.6. Yönetsel Faaliyetler Ġle Ġlgili Sonuçların Yeterliliği

Organizasyon yapısının kanunlara uygun fakat esnek, yenilikçi ve öğrenen bir yapıda olması, Üniversite ve birimlerin organizasyon Ģemasının bulunması, değerlendirme yılı içerisinde açılan birim/program sayısı, değerlendirme yılı içerisinde kapatılan birim/program sayısı, akademik ve idari görevlerin görev ve sorumlulukların yazılı olarak bulunması, yapılan görev ve sorumluluk tanımlarının ilgili kiĢiler tarafından bilinmesi, her görevin gerektirdiği yetkilerin yazılı olarak tanımlanması, yetkilerin sadece merkezde değil ilgili birim ve kiĢilerde olması, her birimin misyon, vizyon, değerler ve ilkelerini belirlemesi, stratejik amaç ve hedeflerin önceliklendirilerek belirlenmesi ve uygulanması, karar alma mekanizmalarına akademik, idari personel ve öğrencilerin katılımının sağlanması, dikey ve yatay olarak karar alma mekanizmalarının ve süreçlerinin yazılı olarak belirlenmesi gibi kriterler açısından Üniversitemiz beklenenin çok üzerinde geliĢme kaydetmiĢtir.

10.7. Ġdari Faaliyetler ile Ġlgili Sonuçların Yeterliliği

Özlük ve tahakkuk ile ilgili hizmetlerin bilgisayar ortamında otomasyon ile aksamadan yürütülmesi, idari personel için memnuniyet anketi ve performans kriterleri uygulanması, personelin sayıca yeterliği ve idari personelin boĢalttığı kadroların yeniden doldurulması, disiplin cezası alan idari personelin mevcut idari personele oranı, konularında geliĢme beklenenin üzerinde olup; idari personelin akademik personele oranı konusunda beklenen düzeyde bir geliĢme kaydedilmiĢtir. Kadrolu idari personelin kadrolu akademik personele oranı 0,6‘dır. Ġdari personelin kadrolu akademik personele oranı ise 0,7‘dir.

Hizmet alımları ile ilgili Üniversitenin ayırdığı bütçenin yeterliliği, hizmet alımları için ayrılan bütçe kaynağının yerinde kullanılması, görevlendirilen personelin iĢ tanımına uygun alanda çalıĢtırılması beklenen düzeyin üzerinde puan almıĢtır. Hizmet alımlarına iliĢkin memnuniyet değerlendirmesinin yapılabildiği bir birimin olması, hizmet alımı ile ilgili görevlendirilen personelin gereksinim duyduğu malzeme ve cihaz donanım desteğinin sağlanması, idari personele alanları ile ilgili hizmet içi eğitim verilmesi gibi konularda ise beklenenin çok üzerinde bir seyir izlenmiĢtir.

10.8. Toplum Hizmetleri Ġle Ġlgili Sonuçların Yeterliliği

Özgün araĢtırmalar, yüksek lisans ve doktora çalıĢmalarının bilimsel sonuçları ve sayısının,

ihtiyaçlarını karĢılamaya yönelik olması bakımından beklenen düzeyde bir geliĢme söz konusudur. Yüksek lisans ve doktora çalıĢmalarının çevre ihtiyaçlarına uygun biçimde yapılandırılmıĢ olması konusunda yönlendirici çalıĢmalara ihtiyaç duyulduğu gözlenmiĢtir.

Ancak, yüksek lisans ve doktora kapsamındaki akademik faaliyetleri sürdüren öğretim elemanlarının yürüttükleri tez çalıĢmalarının hem bilimsel açıdan hem de ekonomik açıdan ülke çıkarlarına katkı sağlama düzeyinin beklenenin üzerinde belirmesi olumlu bir sonuçtur.

11. YÜKSEKÖĞRETĠM MĠSYONUNU BAġARMA PERFORMANSININ