• Sonuç bulunamadı

Niğde Üniversitesi, Yükseköğretim Kurumları TeĢkilatı hakkında 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin değiĢtirilerek kabulüne dair 2809 sayılı Kanun ile 78 ve 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerde değiĢiklik yapılması hakkında, 03/07/1992 tarih ve 3837 sayılı Kanunun ek 22. maddesine göre kurulmuĢtur. KuruluĢ Kanunu 11/07/1992 tarih ve 21281 sayılı Resmî Gazetede yayımlanmıĢtır.

KuruluĢ Kanunu 11/07/1992 tarih ve 21281 sayılı Resmi Gazetede de yayınlanmıĢtır. KuruluĢ kanununa göre Niğde Üniversitesi bünyesinde 4 fakülte, 2 yüksekokul, 5 meslek yüksekokul, 2 enstitü, rektörlüğe bağlı 5 bölüm baĢkanlığı ve 2 araĢtırma ve uygulama merkezi, 1 devlet konservatuarı mevcuttur.

Yükseköğretimde kalite standartlarını yakalamak amacıyla, eğitim sisteminin ve kurumsal yapılanmanın sürekli sorgulanması için her yıl Akademik Değerlendirme ve Kalite GeliĢtirme Raporu hazırlanmaktadır. Hazırlanan rapor doğrultusunda sorunları gidermek için gerekli tedbirler alınmakta, amaçlara ulaĢmak için yeni stratejiler belirlenmektedir. Niğde Üniversitesi, kalite geliĢtirme ve stratejik planlama çalıĢmalarının ilk adımını 2008 yılında atmıĢ ve 2009-2013 dönemi için ilk stratejik plan dokümanını hazırlamıĢtır. DüĢünsel bir hazırlık zemini oluĢturan bu çalıĢmadan sonra, kalite kültürü doğrultusunda geliĢimini sürdürme kararlılığında olan Niğde Üniversitesi, 2009 yılında baĢlattığı özdeğerlendirme ve dıĢ değerlendirme çalıĢmaları ile bünyesinde gerçek anlamda stratejik planlamaya dayalı kalite geliĢtirme olgusunun ilk aĢamalarını gerçekleĢtirmiĢ olup, sonraki yıllarda yapılan yıl sonu değerlendirmeleri ile stratejik planların hangi baĢarı düzeyinde gerçekliğe dönüĢtüğünün muhasebesini yapma bilincindedir.

Üniversite genelinde stratejik planlamaya dayalı akademik değerlendirme ve kalite geliĢtirme çalıĢmalarını yürüten kurullar, ADEK ve ona bağlı olarak uzmanlık gerektiren alanlar olarak kurulan ADEK – Eğitim Öğretim Alt Kurulu, (ADEK-EÖAK), ADEK-AraĢtırma Alt Kurulu AAK), ADEK-YönetiĢim, Yönetim Süreçleri ve Ġdari Hizmetler Alt Kurulu (ADEK-YĠHAK) ve ADEK – Toplum, Sektörlerle ĠliĢkiler ve Uluslararası ĠliĢkiler Alt Kurulu (ADEK –TSUĠAK) ile Strateji GeliĢtirme Kurulu (SGK)‘dur.

Üniversite‘nin 2010 yılı akademik değerlendirme ve kalite geliĢtirme çalıĢmaları, geçtiğimiz yılda olduğu gibi, 2009 yılında belirlenen kurum hedefleri ve stratejik plan doğrultusunda iç

ve çevre değerlendirmesi çalıĢmaları ile sürdürülmüĢtür. Bu kapsamda, akademik ve idari birimler kurum hedefleri bağlamındaki kendi hedeflerinin belirlenmesi, ―GZFT‖

çözümlemeleri, stratejik plan konularının saptanması ve eylem önerileri konularında yoğun çalıĢmalar gerçekleĢtirmiĢtir. Bu çerçevede; YÖDEK tarafından tanımlanan 70 adet performans göstergesine ek olarak öğrencilere, akademik ve idari personele yönelik memnuniyet belirleme anketleri (Öğrenci Memnuniyet Anketi, Akademik Personel Memnuniyet Anketi, Ġdari Personel Memnuniyet Anketi, Mezun Memnuniyet Anketi ve DıĢ PaydaĢlar Memnuniyet Anketi) uygulanmıĢ, özdeğerlendirmeler gerçekleĢtirilmiĢ ve stratejik eylem alanları ve konularına iliĢkin saptamalar yapılmıĢtır.

Niğde Üniversitesi 2009 yılı Akademik Değerlendirme ve Kalite GeliĢtirme (ADKG) Raporu, Üniversitemiz ―Akademik Değerlendirme ve Kalite GeliĢtirme Kurulu‖ ve ―Stratejik Planlama Ekibi‖ üyeleri tarafından özdeğerlendirme, veri tabanı oluĢturma, anket planı, stratejik plan çalıĢmalarının düzenlenmesiyle beraber üniversite birimlerinin raporları doğrultusunda hazırlanmıĢtır.

1.1. Değerlendirme Raporunun Amacı

Bu değerlendirme raporunun temel amacı, Niğde Üniversitesi akademik faaliyetleri ve kurumsal yapısının, özdeğerlendirmesi ve çevre değerlendirmesini gerçekleĢtirerek, zayıf ve kuvvetli yönleri ile önündeki fırsatları ve karĢılaĢacakları tehditler ortaya çıkarmak, Niğde Üniversitesi‘nde güçlü alanları ve geliĢtirilmesi gereken zayıf alanları belirlemek ve yerine getirilecek faaliyetlerde rehber olmaktır.

1.2. Değerlendirme Sürecinin Hedefleri: Niğde Üniversitesi’nin Nitelikleri Açısından Bu Değerlendirilme Sürecinin Hedefleri

 Üniversitenin kurumsal yapılanmasını,

 Üniversitenin akademik yapılanmasını,

 Eğitim-öğretim süreçlerinin yeterliliğini,

 Eğitim-öğretimde destek faaliyetlerinin yeterliliğini,

 Kontrol edilebilen çevre ve kontrol edilemeyen çevre unsurlarını,

değerlendirerek, geliĢtirilmesi gereken alanları ve alınması gereken önlemleri belirlemektir.

1.3. Değerlendirme Sürecinin Kapsamı ve Sınırları

Bu raporda açıklanan;

 Niğde Üniversitesi‘nin kurumsal yapılanmasını,

 Akademik yapılanmasını,

 Eğitim-öğretim süreçlerinin yeterliliğini,

 Eğitim-öğretimde destek faaliyetlerinin yeterliliğini,

 Kontrol edilebilen çevre ve kontrol edilemeyen çevre unsurlarını,

o Özdeğerlendirme Raporu‘nda yer alan mali konularla ilgili kriterler (Örn:

Toplam gelirdeki döner sermaye oranı) için 1 Ocak 2010 – 31 Aralık 2010 mali dönemindeki bilgiler dikkate alınmıĢtır. Raporda, akademik dönemi ilgilendiren kriterlerde (Örn: Lisans programlarına katılan öğrencilerin puan ortalamaları) ise 2009-2010 eğitim-öğretim yılı dikkate alınmıĢtır.

o Puan verilen ana tablolar, beĢli Likert ölçü tekniğine göre doldurulmuĢtur.

Likert ölçü tekniği, 1 en az, 5 en çok olmak üzere beĢ (1-2-3-4-5) puandan oluĢmaktadır.

o Üniversitemiz ADEK Kurulu tarafından belirlenen değerlendirme kriterlerinde, Üniversitemizin yıllık faaliyet raporlarında da yer alan veriler kullanılmıĢtır.

o Ġdari ve akademik personel sayı ve durumları ile ilgili bilgiler doldurulurken birimde fiilen çalıĢan personel sayıları dikkate alınmıĢtır.

Bu rapordaki üniversitemizin kurumsal değerlendirme süreci;

 Özdeğerlendirme kapsamında kurumsal yapılanma, akademik yapılanma, eğitim-öğretim süreçleri ve destek faaliyetlerinin yeterliliği ile aralarındaki iliĢkileri;

danıĢma, denetim, istatistik, raporlama, araĢtırma-planlama, mali hizmet, idari ve destek hizmetleri ile yönetim faaliyetleri ve iliĢkilerini,

 Çevre değerlendirmesi kapsamında üniversitemizin, çevresinde bulunan ve etkide bulunan ancak kontrol edilemeyen unsurları değerlendirmeyi içerir.

1.4. Değerlendirme Sürecinin Sahibi

Bu değerlendirme sürecinin sahibi Niğde Üniversitesi Rektörü ve ilgili rektör yardımcısıdır.

1.5. Değerlendirme Sürecinin Girdileri

Bu değerlendirme sürecinin girdileri özdeğerlendirme çalıĢmaları ve çevre değerlendirme çalıĢmaları olarak iki gruba ayrılmakta ve aĢağıda sunulmaktadır.

1.5.1. Özdeğerlendirme ÇalıĢmaları Ġçin

 Üniversitemizin kurumsal nitelikleri ve özellikleri,

 Üniversitemizin hazırlanan stratejik planı (uygulanması planlanan amaçlar, hedefler, stratejiler, proje ve faaliyetler),

 Kurumsal süreçler (Ġdari süreçler, destek süreçler ve akademik süreçler),

 Üniversitemizin 2009 yılı performans gösterge değerleri,

 Üniversitemizin periyodik izleme ve iyileĢtirme sürecinin çıktıları,

 Üniversitemiz 2009 yılı Akademik-idari personel memnuniyet anketleri, öğrenci ve dıĢ paydaĢ anketleri,

 Üniversitemiz 2009 yılı Akademik-idari personel memnuniyet anketleri, öğrenci ve dıĢ paydaĢ anketleri,

 Stratejik Plan Raporları

1.5.2. Çevre Değerlendirme ÇalıĢmaları Ġçin

 Yükseköğretim Akademik Değerlendirme ve Kalite GeliĢtirme raporu,

 Üniversitemiz stratejik planı,

 Diğer üniversitelerin hazırladıkları ve uygulamaya koydukları stratejik planlar,

 Mezunlar ile ilgili bilgiler,

 Sanayi ve Ticaret Odası bilgileri,

 Toplumsal ve kent bilgileri,

 Sektörel bilgiler,

 Ulusal ve uluslararası veri tabanları vb.

1.6. Değerlendirmede Dikkate Alınan Temel Ġlkeler

Üniversitemiz akademik değerlendirme ve kalite geliĢtirme süreçleri hakkında değerlendirme yapılırken aĢağıdaki kriterler dikkate alınmıĢtır:

 Değerlendirme konusu ile ilgili Üniversitemiz amaç, hedef ve stratejileri esas alınmıĢtır.

 Sadece mevcut durum değerlendirilmiĢtir. Yazılı olmadığı halde sözlü belirtilen durumlar dikkate alınmamıĢtır.

 Kaynakların kullanımı dikkate alınarak değerlendirme yapılmıĢtır.

 Ġnsan faktörü ön plana çıkarılarak, kurumsal değerlendirmelerde akademik personel memnuniyet anketi, idari personel memnuniyet anketi, öğrenci memnuniyet anketi çıktıları esas alınmıĢtır. Bu kapsamda, konuların değerlendirilmesinde hizmeti kullananların algılamaları ölçülmüĢtür.

 DıĢ paydaĢların görüĢ, önerileri ve memnuniyetleri anket yönteminden elde edilen verilerle ölçülmüĢtür.

 Yapılan iĢlerin sonuçları mümkün olduğu kadar ölçülebilir göstergeler açısından değerlendirilmiĢtir.

 Üniversitemizin iyileĢtirmeye açık alanları ve karĢı karĢıya olduğu tehditler belirlenmiĢtir.

 Üniversitemizin güçlü olduğu yönler ve önündeki fırsatlar belirlenmiĢtir.

 Olabildiği ölçüde izlenebilir uygulama planlarına dönüĢtürülebilecek sonuçlara ulaĢma yaklaĢımı benimsenmiĢtir.

1.7. Değerlendirme Sürecinin Eylemleri

Üniversitemizin Değerlendirme Süreci aĢağıdaki eylemleri içermektedir:

 Değerlendirme ekiplerinin oluĢturulması,

 Değerlendirme yol haritasının çıkartılması,

 Bir önceki yılın iyileĢtirmeye açık alanlarının değerlendirilmesi,

 Kurumsal değerlendirme çalıĢmalarının gerçekleĢtirilmesi,

 Özdeğerlendirme çalıĢmaları,

 Çevre değerlendirme çalıĢmaları,

Bu eylemler aĢağıdaki baĢlıklar halinde kısaca açıklanmıĢtır.

1.7.1. Değerlendirme Ekibinin OluĢturulması

Üniversitemiz ―Akademik Değerlendirme ve Kalite GeliĢtirme Kurulu‖ ve ―Stratejik Planlama Ekibi‖ ortak çalıĢmasına karar verilmiĢ ve ġekil 1.1‘deki BaĢkan ve Üyelerden oluĢturulmuĢtur.

ġekil 1.1. Akademik Değerlendirme ve Kalite GeliĢtirme Kurulu Üyeleri 1.7.2. Değerlendirme Yol Haritasının Çıkartılması

Üniversitemizce “Kurumsal Değerlendirme Yol Haritası” çıkarılarak tüm birimlere

Prof. Dr.

değerlendirmenin ne zaman baĢlayacağı ve hangi eylemlerin ne zaman baĢlayıp ne zaman bitirileceği, raporun kim tarafından ne zaman yazılacağı vb. konular belirlenmiĢtir.

Üniversitemiz Kurumsal Değerlendirme Yol Haritası Tablo 1.1‘de verilmiĢtir.

Tablo 1.1‘de ekibi oluĢturan üyelerden oluĢmaktadır ve Kurumsal Değerlendirme sürecinin 9 haftada bitirilmesine yönelik geliĢtirilen programın ayrıntıları açıklanmaktadır.

Tablo 1.1. Üniversitemiz Kurumsal Değerlendirme Yol Haritası

Değerlendirme

Adımı Eylem Süresi

(hafta)

Sorumlu Top. Süre (hafta)

1 Değerlendirme ekiplerinin kurulması 1 ADEK 1

2 Bir önceki yılın iyileĢtirmeye açık alanları ile ilgili

değerlendirmelerin yapılması 1 Tüm Ekip 1+1 = 2

3 Girdilerin (iliĢkiler ve kaynaklar) değerlendirilmesi 2 Ekip 1 2+2 = 4 Kurumsal nitelik ve özelliklerin değerlendirilmesi 2 Ekip 2

Eğitim ve öğretim süreçlerinin değerlendirilmesi 2 Ekip 3 AraĢtırma ve geliĢtirme süreçlerinin değerlendirilmesi 2 Ekip 4 Uygulama ve hizmet süreçlerinin değerlendirilmesi 2 Ekip 5 Ġdari ve destek süreçlerinin değerlendirilmesi 2 Ekip 6 Yönetsel özelliklerin değerlendirilmesi 2 Ekip 7 Sonuçların (çıktılar) ve yükseköğretim misyonunu

baĢarma performansının değerlendirilmesi 2 Ekip 8

4 Performans grafiklerinin hazırlanması 1 Tüm Ekip 4+1 = 5

ĠyileĢtirmeye açık alanların belirlenmesi 1 Tüm Ekip 5+1 = 6

5 Değerlendirme raporlarının hazırlanması 1 Tüm Ekip 6+1= 7

6 Yükseköğretim kurumu akademik değerlendirme ve kalite

geliĢtirme raporunun hazırlanması 2 ADEK 7+2 = 9

7 Değerlendirme sonuçlarının yükseköğretim kurumunun üst kurullarına sunulması ve ilgili paydaĢlar ile paylaĢılması

1.7.3. Bir Önceki Yılın ĠyileĢtirmeye Açık Alanlarının Değerlendirilmesi

Üniversitemiz ilk stratejik planını 2009-2013 yılları için hazırlamıĢ olup, daha önceki yıllara yönelik Akademik Değerlendirme ve Kalite GeliĢtirme raporları bulunmamaktadır.

Geçtiğimiz yıl ilki hazırlanan ADEK raporu verileri bu yılın verileriyle kıyaslanmak suretiyle, kaydedilen ilerlemeler ve gelinen noktanın değerlendirilmesi yapılmıĢtır.

1.8. Özdeğerlendirme ÇalıĢmaları

YÖDEK tarafından benimsenen ve ġekil 1.2‘de gösterilen Özdeğerlendirme Modelindeki süreçler göz önüne alınarak bu Özdeğerlendirme Raporu hazırlanmıĢtır.

ġekil 1.2. Yükseköğretim Kurumlarında Özdeğerlendirme Modeli

Üniversitemiz tarafından gerçekleĢtirilmiĢ olan özdeğerlendirme çalıĢmalarında, aĢağıda belirlenen her bir değerlendirme konusu için üniversitemiz için beklenen düzeyin seviyesine göre verilen 5‘li (beĢli) gösterge üzerinden değerlendirilmiĢtir. Bunlar;

Beklenen düzeyin çok altı : 1 puan Beklenen düzeyin altı : 2 puan

Beklenen düzey : 3 puan

Beklenen düzeyin üstü : 4 puan Beklenen düzeyin çok üstü : 5 puan

Üniversitemiz Akademik Değerlendirme ve Kalite GeliĢtirme Kurulu‘nun Özdeğerlendirme kriterlerini hazırlayarak kabul etmesinin ardından Niğde Üniversitesi Akademik Kalite GeliĢtirme ve Değerlendirme çalıĢmaları Haziran 2006 tarihinde yapılan Stratejik Planlama eğitim programı ile baĢlamıĢtır. Bu eğitim programına tüm birimlerin temsilcilerinin katılımı sağlanmıĢtır. Eğitim programı sonunda otuz yedi (37) üyeden oluĢan Niğde Üniversitesi Stratejik Planlama Kurulu oluĢturulmuĢtur. Bu kurul içerisinden yedi (7) üye ile Niğde Üniversitesi Stratejik Plan Hazırlık Komisyonu ve Stratejik Planlama Hazırlık Destek, Dokümantasyon, Koordinasyon ve Eğitim Ofisi oluĢturulmuĢtur. Aynı zamanda akademik ve idari birimlerde de Stratejik Planlama Kurulları oluĢturulmuĢtur. Durum analizi belirlenmesi amacıyla iç ve dıĢ paydaĢlar için anket soruları hazırlanmıĢtır.

Üniversitemiz paydaĢ analizi çalıĢmalarında öncelikle paydaĢlar belirlenmiĢtir. Bunlar:

öğrenci, öğretim elemanı, idari personel, mezunlar, sanayi, halk, veliler, dıĢarıdaki Niğdeliler, basın, YÖK, MEB, TÜBĠTAK, OSB, Ticaret ve Sanayi Odası, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, DPT, Maliye Bakanlığı, SayıĢtay ve meslek kuruluĢlarıdır. Ġç paydaĢlar olarak öğrenciler, akademik personel ve idari personel belirlenmiĢtir. Her iç paydaĢ grubuna ayrı anketler uygulanarak memnuniyet düzeyleri tespit edilmiĢtir. DıĢ paydaĢlardan mezunlara ayrı anket uygulanmıĢ, diğer dıĢ paydaĢlara ise ortak anket formu uygulanmıĢtır.

Üniversitemiz tarafından gerçekleĢtirilen Özdeğerlendirme çalıĢmalarında, her bir değerlendirme konusu için alt kriterler belirlenerek öncelikle 2010 yılı verileri ortaya konulmuĢ ve bu veriler doğrultusunda 2010 ve 2011 yılı hedefleri belirlenmiĢtir. Hedeflerin ideal hedefler yerine içinde bulunulan koĢullar göz önüne alınarak bir yıl içinde ulaĢılabilecek hedefler olması öngörülmüĢtür. Daha sonra 2010 yılında meydana gelen gerçekleĢmeler ve gerçekleĢmelerin 2009 hedeflerine oranı bulunarak 5‘li (beĢli) gösterge üzerinden bir puanlama yapılmıĢtır. Hedef gerçekleĢmelerinin yüzdelerine göre beklenen düzeyi gösteren puanlar ġekil 1.3‘te verilmiĢtir.

ġekil 1.3. Hedef GerçekleĢmelerinin Yüzdelerine Göre Beklenen Düzeyi Gösteren Puanlar