• Sonuç bulunamadı

EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM SÜREÇLERĠNĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ

Niğde Üniversitesi‘nde önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim-öğretim programları uygulanmakta ve bir akademik yıl her biri 14 haftadan ibaret, Güz ve Bahar yarıyıllarından oluĢmaktadır. Yarıyıl eğitimi yapılan enstitü, fakülte ve yüksekokullardaki öğrenciler her yarıyıl baĢında, akademik takvimde belirtilen süreler içerisinde katkı paylarını yatırıp elektronik ortamda ders kayıtlarını yaparak kayıtlarını yenilemektedirler. Niğde Üniversitesi‘nde derslere devam zorunluluğu vardır. Uygulama veya laboratuarların

%20‘sinden, teorik derslerin %30‘undan fazlasına katılmayan öğrenciler devam zorunluluğunu yerine getirmemiĢ sayılır ve o dersin dönem sonu sınavına katılamazlar. Niğde Üniversitesi bünyesinde 4 Fakülte, 2 Enstitü, 3 Yüksekokul, 5 Meslek Yüksekokulu, 1 Konservatuarın yanı sıra Rektörlüğe bağlı 4 Bölüm BaĢkanlığı ve 3 Uygulama Merkezi bulunmaktadır.

Açıklama [S37]: DĠKKAT! KĠM DEĞERLENDĠRMĠġTĠR?

Tablo 4.1. 2010 Yılında Faaliyet Gösteren Bölüm ve Programlar

Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü ve Eğitim Bilimleri Enstitüsü‘nde yüksek lisans ve doktora eğitimleri verilmektedir. Bu programlara asgari kayıt Ģartları, ALES‘ten en az 55 puan almıĢ olmayı gerektirir. Yüksek lisans programlarında ders aĢamasını teĢkil eden toplamda en az 7 dersten (30 AKST) ve seminerden (30 AKTS) baĢarılı olmak zorunludur.

Bunun sonrasında özel konular dersini (30 AKTS) veren ve alanında hazırladığı tezi (30 AKTS) jüri önünde savunarak baĢarılı kabul edilen öğrenci toplamda 120 AKTS ile mezun olur. Lisansüstü derslerin baĢarı notu, ara sınav not ortalamasının % 40‘ı ile genel sınav notunun % 60‘ının toplamıdır. Öğrencinin ilgili dersten baĢarılı sayılabilmesi için, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri Enstitüleri tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarında ortalamanın en az CB (75), Eğitim Bilimleri Enstitüsü‘nde ortalamanın en az CC (70) olması gerekir.

Doktora programına, lisans derecesiyle kabul edilen öğrenciler en az 14 ders, seminer dersi, yeterlik sınavı, tez önerisi, uzmanlık alan dersi ve tez çalıĢmasından baĢarılı olmak zorundadır. Programa lisans derecesiyle kabul edilen öğrenciler, programı tamamlayabilmek için her yarıyıl 30 AKTS olmak üzere toplam 300 AKTS'lik ders alırlar.

Doktora programı, yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler için en az yedi ders, yeterlilik sınavı, tez önerisi, uzmanlık alan dersi ve tez çalıĢmasından oluĢur. Programa yüksek lisans derecesiyle kabul edilen öğrenciler, programı tamamlamak için her yarıyıl 30

Lisansüstü derslerin baĢarı notu, ara sınav not ortalamasının % 40‘ı ile genel sınav notunun

% 60‘ının toplamıdır. Doktora programı kapsamında öğrencinin ilgili dersten baĢarılı sayılabilmesi için en az BB (80) alması gerekir.

Niğde Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği‘ne göre bilimsel hazırlık alması gereken öğrenciler için 1 yıl bilimsel hazırlık aĢaması da uygulanabilmektedir.

Tablo 4.2. Eğitim-Öğretim Süreçlerinin Değerlendirilmesi

4.1. Programların Ulusal ve Çevre Ġhtiyaçlarına Uygunluğu

Üniversitemizde açılan ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarının ülke ihtiyaçlarına, bilim ve teknoloji politikalarına ve uluslararası geliĢmelere uygunluğu paralel bir seyir izlemiĢtir.

4.2. Programların Eğitim Hedeflerinin Yeterliliği

Programların eğitim hedeflerinin yeterliliği baĢlığında 2010 yılı değerlendirildiğinde Üniversitemizin Bologna süreci kapsamında uluslararası denklik çalıĢmalarında önemli bir mesafe kat ettiği görülmektedir. Her düzeydeki programın eğitim hedeflerine uygun olacak Ģekilde sürekli olarak değerlendirilmesi ve güncellenmesi ile ilgili çalıĢmalar devam etmektedir.

EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM SÜREÇLERĠNĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ 2010

Programların ulusal ve çevre ihtiyaçlarına uygunluğu; 4

Programların eğitim hedeflerinin yeterliliği; 4

Programların kapsamı ve niteliklerinin (ders çeĢitliliği, ders yükleri ve uyumluluğu)

yeterliliği; 4

Programların anlaĢılabilirliği ve hedeflerinin açıklığı; 5 Programların bütünlüğünün ve devamlılığının yeterliliği; 4 Programların çıktılarının (programın kazandırması beklenen nitelikler) yeterliliği; 4 Program kaynaklarının (öğretim elemanı, ders notları vb.) yeterliliği; 4 Programların diğer programlarla iliĢkilerinin yeterliliği; 4 Öğrencilere sunulan rehberlik/danıĢmanlık hizmetlerinin yeterliliği; 3 Engelli öğrencilere sunulan eğitim hizmetlerinin yeterliliği; 1 Öğrenci değerlendirme prosedür ve araçlarının (sınav, ödev, proje vb.) yeterliliği; 5 Yeni öğrencileri programlara hazırlama prosedür ve uygulamalarının yeterliliği; 2 Öğrencilere sunulan eğitimin etkinliğini artıracak eğitsel destek hizmetlerinin (yabancı dil, ĠT teknolojileri ve bilgisayar donanımı vb.) yeterliliği; 3 Programların ilgili ulusal ve uluslararası programlarla uyumundaki

yeterliliği; 4

4.3. Programların Kapsamı Ve Niteliklerinin (Ders ÇeĢitliliği, Ders Yükleri Ve Uyumluluğu) Yeterliliği

Yine Bologna süreci kapsamında Üniversitemizce, 2010 yılında ders çeĢitliliği ve uluslararası kabul gören uygulamalar baĢlatılmıĢ ve tamamlama aĢamasına gelinmiĢtir.

4.4. Programların AnlaĢılabilirliği ve Hedeflerinin Açıklığı

Ders amaçlarını, ders planları ve bu derslerin, öğrencilerin her türlü seçim ve kararına yol gösterecek Ģekilde düzenlenerek elektronik ortama aktarılması, temel mesleki bilgi ve beceri kazandırma niteliği gibi anlamlar taĢıyan programların anlaĢılabilirliği ve açıklığı konusunda 2010 yılı 2009 yılı ile benzerlik göstermiĢtir.

4.5. Programların Bütünlüğünün ve Devamlılığının Yeterliliği

Programların bütünlüğünün ve devamlılığının yeterliliği için; Dünyadaki geliĢmelere uygun olarak ulusal ve uluslararası ihtiyaçlar doğrultusunda bilim ve teknolojideki geliĢmeler sürekli takip edilerek, programlar ve ders içerikleri ve ölçme değerlendirme sistemi güncellenmektedir.

4.6. Programların Çıktılarının (Programın Kazandırması Beklenen Nitelikler) Yeterliliği

Programların çıktılarının yeterliliği konusunda 2010 yılında baĢlanan Bologna sürecine uyum çalıĢmaları tamamlanmıĢtır. Uluslararası denklik sağlanması hedefine yönelik uygulamalar devam etmektedir.

4.7. Program Kaynaklarının (Öğretim Elemanı, Ders Notları vb.) Yeterliliği

Programı sürdüren öğretim elemanları alanlarında yeterli olmakla beraber ders yükü dağılımında bazı alanlar için yeterli sayı bulunmamaktadır. 2009 yılına göre 2010 yılında bölüm ve programlarda öğretim elemanlarının ders yükü azaltılmıĢtır.

4.8. Programların Diğer Programlarla ĠliĢkilerinin Yeterliliği

2010 yılında programların diğer programlarla iliĢkilerinin yeterliliği konusunda gerekli

iliĢkileri net bir Ģekilde tanımlanmakta, öğrencilerin ilgili diğer programlardan ders alarak kendilerini geliĢtirmelerine olanak sağlanmakta, derslerin kapsamının ulusal ve uluslararası standartlara uygunluğu sağlanmaya çalıĢılmaktadır.

4.9. Öğrencilere Sunulan Rehberlik ve DanıĢmanlık Hizmetlerinin Yeterliliği

Öğrencilerin kiĢisel geliĢim ve ruh sağlıklarını destekleyecek danıĢmanlık hizmetleri, mesleki rehberlik hizmeti ve öğrencilerin iĢ çevreleriyle buluĢmalarını sağlayarak mezuniyetleri sonrasındaki kariyer seçimlerinde bilgilendirici rehberlik ve danıĢmanlık hizmetlerinin, yeterliliği konusunda 2010 yılında 2009 yılına göre ilerleme sağlanmıĢtır.

4.10. Engelli Öğrencilere Sunulan Eğitim Hizmetlerinin Yeterliliği

Engelli öğrencilere sunulan eğitim hizmetlerinin yeterliliği 2010 yılında 2009 yılı ile benzerlik göstermiĢtir. Engelli öğrenciler için öğretim elemanlarımız tarafından gerekli kolaylıklar sağlanmasına rağmen, bu konu ile ilgili kurumsal bir düzenleme bulunmamaktadır.

4.11. Öğrenci Değerlendirme Prosedür ve Araçlarının (Sınav, Ödev, Proje vb.) Yeterliliği

Öğrenci değerlendirme prosedür ve araçları göz önünde bulundurulduğunda, öğrencilerin baĢarılarını değerlendirmek amacıyla kullanılan ölçme araçlarının (sınav, ödev, proje vb.) güvenilirliği ve geçerliliği yeterlidir. Hedeflere uygun ölçme ve değerlendirme yapılması konusunda geçerli, güvenilir ve kullanıĢlı merkezi değerlendirme sistemi mevcuttur.

4.12. Yeni Öğrencileri Programlara Hazırlama Prosedür ve Uygulamalarının Yeterliliği

2010 yılında yeni öğrencileri programlara hazırlama prosedür ve uygulamalarının yeterliliğinin, 2009 yılına göre daha iyi düzeyde olduğu söylenebilir.

4.13. Öğrencilere Sunulan Eğitimin Etkinliğini Artıracak Eğitsel Destek Hizmetlerinin (Yabancı dil, IT Teknolojileri ve Bilgisayar Donanımı vb.) Yeterliliği

Öğrencilere sunulan eğitimin etkinliğini artıracak eğitsel destek hizmetlerinin (yabancı dil, ĠT teknolojileri ve bilgisayar donanımı vb.) yeterliliği 2010 yılı için değerlendirildiğinde önemli geliĢmeler sağlanmıĢtır. Öğrencilere, okul zamanı dıĢında programla uyumlu seminer, kurs,

panel, çalıĢtay vb. etkinlikler sayesinde çok yönlü kiĢisel geliĢim olanakları sunulmaktadır.

Ayrıca öğretim üyelerinin ders notlarına ve izlenilen kitaplara ulaĢması için kolaylıklar sağlanmaktadır.

4.14. Programların Ġlgili Ulusal ve Uluslararası Programlarla Uyumundaki Yeterliliği

Programların ilgili ulusal ve uluslararası programlarla uyumundaki yeterliliği 2010 yılı için değerlendirildiğinde beklenen düzeyin üstünde bir geliĢim izlenmiĢtir. Bu baĢarının müsebbibi, öğrencilerin Erasmus Öğrenci DeğiĢim Programı ve Öğretim Elemanları Hareketliliği DeğiĢimi‘ndeki geliĢmelerdir.

5. ARAġTIRMA VE GELĠġTĠRME (BĠLGĠ ÜRETME) SÜREÇLERĠNĠN