• Sonuç bulunamadı

AraĢtırma ve GeliĢtirme ÇalıĢmaları ile Eğitim-Öğretim Faaliyetleri Arasındaki

5. ARAġTIRMA VE GELĠġTĠRME (BĠLGĠ ÜRETME) SÜREÇLERĠNĠN

5.11. AraĢtırma ve GeliĢtirme ÇalıĢmaları ile Eğitim-Öğretim Faaliyetleri Arasındaki

2010 yılı itibarı ile araĢtırma çalıĢmalarının geliĢtirilerek çağdaĢ hale getirilmesi ile ilgili Üniversitemiz bünyesinde Bologna süreci tamamlanmıĢtır. Bu sayede uluslararası ders paralelliği ve programlarımızın AB ülkeleri ölçeğinde de eĢdeğerliliğinin kabul edilmesi için alt yapı hazırlanmıĢtır.

5.12. AraĢtırma ve GeliĢtirme Sonuçlarının Duyurulması ve PaylaĢılması ile Ġlgili Araç, Ortam ve Mekanizmaların Yeterliliği

2010 yılında, Üniversitemizin sosyal, ekonomik ve sağlık sorunlarına cevap verecek bilimsel ve teknolojik AR - GE sonuçlarının; düzenlenen proje yarıĢmaları, proje pazarları, sanayi, zirai ve halk sağlığı ile ilgili tez yarıĢmaları ve seminer, kongre, bilimsel yayınlar ile duyurulması hedeflenmiĢtir.

Üniversitemizde Sağlık Bilimleri Enstitüsü bulunmamaktadır, dolayısıyla halk sağlığı ve toplumun sağlık sorunları ile ilgili çalıĢmalarda yeterli katkı sağlanamamaktadır. Meslek odaları ve sivil toplum kuruluĢları ile görüĢmeler yapılmakta ancak AR-GE çalıĢmalarının sayısı ve sonuçlarının duyurulmasında yeterli verim sağlanamamaktadır.

5.13. AraĢtırma ve GeliĢtirme ÇalıĢmalarının OluĢturulmasında ve Yürütülmesinde PaydaĢlarla (Endüstri, Kamu Kurum ve KuruluĢlar, Sivil Toplum KuruluĢları vb.) Kurulan Yapısal ĠliĢkilerin Yeterliliği

AraĢtırma ve geliĢtirme çalıĢmalarının oluĢturulmasında ve yürütülmesinde paydaĢlarla (endüstri, kamu kurum ve kuruluĢlar, sivil toplum kuruluĢları vb.) kurulan yapısal iliĢkilerin yeterliliği 2009 yılına göre fark oluĢturmamıĢtır.

Sanayi kuruluĢlarıyla araĢtırma potansiyelleri araĢtırılmakta fakat mezun öğrencilerin istihdamı sanayi kuruluĢlarının küçük olması nedeniyle çok kısıtlı seviyede gerçekleĢmektedir. Öğretim üyeleri büyük firmalarla çalıĢma konusunda özendirilmektedir fakat iĢbirliği sağlanan çalıĢmaların sayısı yeterli değildir.

5.14. AraĢtırma ve GeliĢtirme Sonuçlarının Topluma Faydaya DönüĢmesindeki Yeterliliği

AraĢtırma ve geliĢtirme sonuçlarının topluma faydaya dönüĢmesindeki yeterliliği konusunda 2010 yılında da beklenen düzeyde bir seyir izlenmiĢtir.

5.15. AraĢtırma ve GeliĢtirme Sonuçlarının Kuruma/Birime Fayda Olarak (Ekonomik, Ġtibar vb.) Dönmesindeki Yeterlilik

AraĢtırma ve geliĢtirme sonuçlarının kuruma veya birime fayda olarak (ekonomik, itibar vb.) dönmesindeki yeterlilik değerlendirildiğinde devam etmekte olan pozitif bir süreç vardır.

Yürütülen projeler kapsamında alınan teçhizat ilgili birimlerin araĢtırma alt yapısının iyileĢtirilmesinde kullanılmaktadır. Üniversitemizde yapılan çalıĢmalar özgün bilimsel yayınlar olup üniversitemize prestij kazandırırken, öğretim elemanlarımızın da özgüvenini yüksek tutacak düzeydedir.

6. UYGULAMA VE HĠZMET SÜREÇLERĠNĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ

Üniversitemiz Uygulama ve Hizmet Süreçlerinin Değerlendirilmesi Tablo 6.1‘de sunulmaktadır.

Tablo 6.1. Uygulama ve Hizmet Süreçlerinin Değerlendirilmesi

Süreçler Puan

Uygulama ve hizmet faaliyetlerinin ulusal ve çevre ihtiyaçlarına uygunluğu 4 Uygulama ve hizmet faaliyetlerinin olanak ve kaynaklarının yeterliliği 4

Uygulama ve hizmet faaliyetleri düzeylerinin yeterliliği 4

Uygulama ve hizmet faaliyetlerinin önceliklerinin belirginliği -

Uygulama ve hizmet faaliyetlerinin disiplinler arası yapılabilmesindeki yeterliliği 4

Uluslararası uygulama ve hizmet faaliyetlerinin yeterliliği -

Uygulama ve hizmet faaliyetlerini özendiren ve destekleyen araçların yeterliliği 2 Uygulama ve hizmet faaliyetlerinin hedeflerine ulaĢıp ulaĢmadığının yeterliliği - Eğitim-Öğretim ile uygulama ve hizmet faaliyetleri arasındaki iliĢkinin yeterliliği - Ar-Ge çalıĢmaları ile uygulama ve hizmet faaliyetleri arasındaki iliĢkinin yeterliliği - Uygulama ve hizmet faaliyetlerinin sonuçlarının duyurulması ve paylaĢılması ile ilgili araç, ortam ve

mekanizmaların yeterliliği -

Uygulama ve hizmet faaliyetlerinin oluĢturulmasında ve yürütülmesinde paydaĢlarla (endüstri, kamu kurum ve kuruluĢlar, sivil toplum kuruluĢları vb.) kurulan yapısal iliĢkilerin yeterliliği -

YaĢam Boyu Eğitim faaliyetlerinin yeterliliği 3

Topluma yönelik bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetlerinin yeterliliği 4 Topluma yönelik sanatsal, kültürel ve sportif faaliyetlerin yeterliliği 3 Uygulama ve hizmet faaliyetlerinin topluma faydaya dönüĢmesindeki yeterlilik 4 Uygulama ve hizmet faaliyetlerinin kuruma / birime fayda olarak (ekonomik, itibar vb.) dönmesindeki

yeterlilik 3

Bu tablonun alt baĢlıkları düzeyinde ayrıntılı değerlendirmesi ise aĢağıda verilmektedir.

6.1. Uygulama ve Hizmet Faaliyetlerinin Ulusal ve Çevre Ġhtiyaçlarına Uygunluğu Üniversitemiz bünyesinde Atatürk Ġlkeleri ve Ġnkılâp Tarihi AraĢtırma ve Uygulama Merkezi, Bilgisayar Teknolojileri AraĢtırma ve Uygulama Merkezi ile Türk Musikisi Devlet Konservatuarı bulunmaktadır. Hem ulusal hem de çevre ihtiyaçlarına yönelik farklı alanlarda araĢtırma ve uygulama merkezleri kurulma çalıĢmaları yapılmaktadır. Bu bağlamda 2009-2013 stratejik planında halkla iliĢkiler ve hizmet stratejileri altında yaĢam boyu eğitim faaliyetleri için Sürekli Eğitim Merkezi kurulması hedeflenmiĢtir. Bu alanda gözlenen geliĢme, beklenen seviyenin üzerine çıkmıĢtır.

AraĢtırma ve uygulama merkezleri kapsamında olmayıp döner sermaye çerçevesinde çevre ihtiyaçlarına yönelik faaliyetler Tablo 46,2‘de verilmiĢtir.

Tablo 6.2. 2009–2010 Eğitim Öğretim Yılında Döner Sermaye Kapsamında Yapılan ĠĢler

Hizmeti Veren Birim Açıklama

Bor Meslek Yüksekokulu Mobilya Dekorasyon Atölyesi

Verzalit Öğrenci Sırası, Sınıf Kürsüsü, Platform, Masa, Kitaplık, Mutfak Dolabı, Makam Masaları ve Mobilya Ürünleri Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

Müdürlüğü

Özel Yetenek Sınavları Bor MYO Kanatlı Hayvan YetiĢtiriciliği

Bölümü Tavuk Eti, Bıldırcın Eti, Yumurta SatıĢı

Eğitim Fakültesi Dekanlığı Özel Yetenek Sınavları ve DanıĢmanlıklar Bor Halil Zöhre Ataman MYO Deri ĠĢleme, BiniĢ Dikimi, Konfeksiyon UlukıĢla MYO Müdürlüğü Fidan SatıĢı Elma SatıĢı, Bal satıĢı

Mühendislik - Mimarlık Fakültesi Dekanlığı Rapor, Deney, Zemin Etüdü, Mekanik Testler

6.2. Uygulama ve Hizmet Faaliyetlerinin Olanak ve Kaynaklarının Yeterliliği

Önemli girdi maliyetleri gerektiren uygulama ve hizmet faaliyetleri için gerekli laboratuvar, atölye, sınıf, salon gibi olanakların nicelik ve nitelik olarak geliĢtirilmesi çalıĢmaları devam etmektedir. Sınıf sayıları 189‘dan 241‘e, laboratuar sayısı 64‘ten 97‘ye yükselmiĢtir. Amfi ve seminer salonları toplam 3‘ten 6‘ya çıkmıĢtır.

6.3. Uygulama ve Hizmet Faaliyetleri Düzeylerinin Yeterliliği

Uygulama ve hizmet faaliyetleri beklenen düzeyde seyretmiĢtir. Bologna sürecine uyum kapsamında dönem içi ders sayıları azaltılmıĢ, geçme sisteminde asgari 70 not ortalaması bağıl sistemle, 35‘lere gerilemiĢtir. Bu çalıĢmalar, öğrenci memnuniyetini artırmıĢ, daha modern bir üniversite olma kimliğimizi pekiĢtirmiĢtir.

6.4. Uygulama ve Hizmet Faaliyetlerinin Önceliklerinin Belirginliği

Üniversitemizin uygulama ve hizmet faaliyetleri kapsamında amacı kaliteli ve nitelikli öğrenci yetiĢtirmekle birlikte, araĢtırma geliĢtirme faaliyetleriyle hem ulusal hem de bölge ekonomisine katkıda bulunmaktır. Ayrıca, sosyal ve kültürel alanda yapılmıĢ ve yapılması planlanan faaliyetlerde öncelik; öğrencilerimizin, öğretim elemanlarımızın, idari personel ve bölge halkının yasam kalitesini artırmak yönündedir.

Ayrıca, 2009-2013 stratejik planında yerel ve ulusal sorunlara çözüm üretmek ve duyurmak amacı belirlenmiĢ ve bu amaç kapsamında Üniversite-Sanayi iĢbirliğinin artırılmasına yönelik Üniversite-Sanayi ĠĢ Birliğini GeliĢtirme Komisyonu ile yerel sorunlara yönelik olarak tartıĢma platformu bağlamında Üniversite-Kent Platformu oluĢturulma faaliyetleri yürütülmektedir.

Açıklama [S38]: DİKKAT TABLO 6.1’de ki sonuç?

Kent-Üniversite iĢbirliği kapsamında çalıĢtaylar düzenlenmiĢ, öğrencilere ve öğretim üyelerine Bologna süreci ile ilgili bilgilendirici konferanslar yapılmıĢtır. Bütçeler birimlerin harcadığı oranlarda aktarılmıĢ, bu da kaynakların öncelikli alanlara aktarılmasına yaramıĢtır.

6.5. Uygulama ve Hizmet Faaliyetlerinin Disiplinler arası Yapılabilmesindeki Yeterliliği

Uygulama ve hizmet faaliyetlerinin disiplinler arası yapılabilmesindeki yeterliliği değerlendirme çalıĢmaları devam etmektedir. Bu konuda farklı disiplinlerde çalıĢan akademisyenleri bir araya getirecek sempozyumlar düzenlenmesi ve çalıĢmalarını teĢvik edici projeler planlanmaktadır.

6.6. Uluslararası Uygulama ve Hizmet Faaliyetlerinin Yeterliliği

Üniversitemiz uluslararası uygulama ve hizmet faaliyetlerini organize görevini yerine getirmek için Uluslararası ĠliĢkiler Ofisi kurulmuĢtur. Bu ofis uluslararası öğrenci, öğretim elemanı, personel eğitimi, Avrupa Birliği tarafından desteklenen uluslararası projelerin koordinasyonunu yürütmektedir. 2010 yılında Sokrates/Erasmus programları çerçevesinde yurt dıĢına toplam 12 öğretim elemanı gitmiĢ olup yurt dıĢından üniversitemize gelen öğretim elemanı sayısı ise 6‘dır.

Üniversitemizin diğer üniversiteler ile iliĢkileri kapsamında 2010 yılında 3 yabancı üniversite ile daha, 26 yeni Akademik ĠĢbirliği Protokolü imzalanmıĢ, dolayısıyla Erasmus Öğrenim Hareketliliği kapsamındaki protokol sayısı 44‘e yükselmiĢtir. Uluslararası DeğiĢim Programları (Erasmus Öğrenci Hareketliliği) çerçevesinde 6 farklı ülkedeki (Almanya, Ġtalya, Polonya, Fransa, Çek Cumhuriyeti, Macaristan) üniversitelere toplam 41 öğrenci gönderilmiĢtir.

Özdeğerlendirme formunda uluslararası uygulama ve hizmet faaliyetlerinin yeterliliği üniversite ortalaması beklenen düzeyin çok altında olarak değerlendirilmiĢtir.

6.7. Uygulama ve Hizmet Faaliyetlerini Özendiren ve Destekleyen Araçların Yeterliliği Üniversitemiz her personel için yılda dört defa yurtiçi, bir defa da yurt dıĢı sempozyuma katılımı desteklemektedir. Akademik personel memnuniyet anketi sonuçlarına göre Üniversitemizde yurtiçi bilimsel toplantı ve kongrelere katılım için yapılan parasal destekten

% 48.57, Üniversitemizde yurtdıĢı bilimsel toplantı ve kongrelere katılım için yapılan parasal

Açıklama [S39]: DİKKAT TABLO 6.1’de ki sonuç?

destekten ise % 42.86 oranında memnun olduklarını belirtmektedirler. Bu oran istenen seviyenin altında olmasına rağmen yinede kabul edilebilir bir derecedir. Özdeğerlendirme formunda uluslararası uygulama ve hizmet faaliyetlerini özendiren ve destekleyen araçların yeterliliği konusunda üniversite ortalaması beklenen düzeyin altında olarak değerlendirilmiĢtir.

6.8. Uygulama ve Hizmet Faaliyetlerinin Hedeflerine UlaĢıp UlaĢmadığının Yeterliliği Üniversitemizdeki uygulama ve hizmet faaliyetlerinin belirlenen hedeflere ulaĢıp ulaĢmadığını, Stratejik Planın uygulamaya baĢlanılmasından sonra yapılacak özdeğerlendirme kriterlerinin değerlendirilmesi ile daha somut sonuçlar çıkabilecektir.

6.9. Eğitim-Öğretim Ġle Uygulama ve Hizmet Faaliyetleri Arasındaki ĠliĢkinin Yeterliliği

Eğitim-Öğretim ile uygulama ve hizmet faaliyetleri arasındaki iliĢkinin yeterliliği konusunda değerlendirme çalıĢmaları devam etmektedir.

6.10. AraĢtırma ve GeliĢtirme ÇalıĢmaları Ġle Uygulama ve Hizmet Faaliyetleri Arasındaki ĠliĢkinin Yeterliliği

AraĢtırma ve geliĢtirme çalıĢmaları ile uygulama ve hizmet faaliyetleri arasındaki iliĢkinin yeterliliği konusunda değerlendirme çalıĢmaları devam etmektedir.

6.11. Uygulama ve Hizmet Faaliyetlerinin Sonuçlarının Duyurulması ve PaylaĢılması Ġle Ġlgili Araç, Ortam ve Mekanizmaların Yeterliliği

Bilgisayar Teknolojileri AraĢtırma ve Uygulama Merkezi ve Basın ve Halkla ĠliĢkiler Müdürlüğü kanalıyla uygulama ve hizmet faaliyetlerinin sonuçlarının duyurulması ve paylaĢılması sağlanabilmektedir. Bu çerçevede, uygulama ve hizmet faaliyetleri, Üniversitemiz bülteni, üniversite web sayfası, dokümantasyon yönetim sistemi ve yerel Niğde Televizyonu aracığıyla duyurulmaktadır. Bu etkinliklere Niğde halkı, sanayicisi ve iĢadamlarının katılımlarının üst düzeyde sağlanması amaçlanmaktadır.

6.12. Uygulama ve Hizmet Faaliyetlerinin OluĢturulmasında ve Yürütülmesinde PaydaĢlarla (Endüstri, Kamu Kurum ve KuruluĢlar, Sivil Toplum KuruluĢları vb.) Kurulan Yapısal ĠliĢkilerin Yeterliliği

2009-2013 stratejik planında yerel ve ulusal sorunlara çözüm üretmek ve duyurmak amacı belirlenmiĢ ve bu amaç kapsamında üniversite-sanayi iĢbirliğinin artırılmasına yönelik Üniversite-Sanayi ĠĢ Birliğini GeliĢtirme Komisyonu oluĢturulma faaliyetleri hedeflenmiĢtir.

Bu bağlamda Kent-Üniversite çalıĢtayları yapılmaktadır.