• Sonuç bulunamadı

YÖNETİM, PERSONEL VE İDARİ İŞLER

Belgede 2003 YILLIK RAPOR (sayfa 156-162)

V .l. B A N K A M ECLİSİ

07 Nisan 2003 tarihinde yapılmış olan Bankamız Hissedarlar Genel Kurulu Olağan toplantısında, Banka M eclisi’ndeki görev süreleri 30 Nisan 2003 tarihi bitiminde sona eren Banka Meclisi Üyelerinden Mehmet Teoman A K G Ü R ile Bülent Çağlar Ü N A L'dan açılan Banka Meclisi Üyeliklerine Durmuş YILMA Z ile Prof. Dr. Mustafa İlker PARASIZ, 01 Mayıs 2003 tarihinden 30 Nisan 2006 tarihi bitimine kadar 3 yıl görev yapmak üzere seçilmişlerdir.

V.2. PA R A PO L İT İK A SI KURULU

Para Politikası Kurulu Üyesi Doç. Dr. Güven SAK, 2003 yılında görevini sürdürmüştür.

V.3. Y Ö N E T İM K O M İT E Sİ

Bankamız Başkan Yardımcılarından Aykut EKZEN, 01 Ağustos 2003 tarihi bitiminde talebi üzerine emekliye ayrılmıştır.

Aykut EK Z E N 'den açılan Başkan (Guvernör) Yardımcılığına Doç. Dr. Erdem BAŞÇI, 08 Ekim 2003 tarih ve 2003/5044 sayılı kararla atanmıştır.

V.4. D E N E T LE M E K U R U L U

07 Nisan 2003 tarihinde yapılmış olan Hissedarlar Genel Kurulu Olağan toplantısında, Denetleme Kurulundaki görev süreleri 30 Nisan 2003 tarihi bitiminde sona eren; (B-C) Sınıfı Üyesi Mustafa Saim U Y S A L 'dan açılan üyeliğe Bilal SAN (B-C) Sınıfı Hissedarlarınca, (D) Sınıfı Üyesi Ayce O V A L IO G L U 'ndan açılan üyeliğe Mustafa Saim U Y SA L (D) Sınıfı Hissedarlarınca, 01 Mayıs 2003 tarihinden 30 Nisan 2005 tarihi bitimine kadar 2 yıl görev yapmak üzere Denetleme Kurulu Üyeliklerine seçilmişlerdir.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

V.5. K A D R O VE P E R SO N E L D U R U M U

Merkez Bankası’nın personel kadro sayısı 2003 yılı sonu itibarıyla 5653 olarak tespit edilmiştir. Fiili personel adedi 4770 olup personel kadrolarının faaliyet dönemi sonu itibanyla doluluk oranı yüzde 84,38 olmuştur.

Bu faaliyet dönemi içinde emeklilik, istifa, nakil ve ölüm gibi sebeplerle 755 personel Bankamızdan ayrılmış, buna karşılık birimlerdeki iş durumunun gerektirdiği zorunluluklar nedeniyle Araştırmacı, Denetçi Yardımcısı, Uzman Yardımcısı, Sekreter, Koruma ve Güvenlik Memuru ve Hizmetli gibi elemanlar olmak üzere toplam 84 personel alınmıştır. Ayrıca, çeşitli nedenlerle Bankamızdan ayrılan 18 mensubumuz da tekrar göreve başlamışlardır.

Böylece yıl sonu itibarıyla fiili personel mevcudu 2002 yılına göre 653 kişi azalarak 4 7 7 0 ’e düşmüştür. Ayrıca, Banknot Matbaası Genel M üdü rlü ğ ü ’nde 2003 yılı sonu itibarıyla 4 kişi işçi olarak çalışmaktadır.

Banknot Matbaası Genel M üdürlüğü'nde çalışan işçiler adına 01 Mart 2001 tarihinden itibaren iki yıl müddetle yürürlükte kalmak üzere akdedilen "İş Yeri" düzeyindeki 19. Dönem Toplu İş Sözleşmesinin yürürlük süresi 28 Şubat 2003 tarihinde sona erdiğinden, Bankamızın üyesi bulunduğu Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası ile Türkiye Basın Yayın, Grafiker ve Ambalaj Sanayii İşçileri Sendikası arasında 12 Mayıs 2003 tarihinde başlayan yeni Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandırılmış ve akdedilen yeni Toplu İş Sözleşmesi 01 Mart 2003 tarihinden geçerli ve 2 yıl süreli olmak üzere yürürlüğe konulmuştur.

Merkez B ankasfndaki personel mevcudunun yüzde 69,56’sım genel idare hizmetleri, yüzde 12,14’ünü yardımcı hizmetler sınıfı, yüzde 6,79’unıı destek hizmetleri personeli (sağlık, teknik, avukatlık grubu) ve yüzde 11,51 'ini sözleşmeli elemanlar oluşturmaktadır.

İnsan K aynaklan Genel M üdiirlüğirne bağlı Eğitim Müdürlüğü ile Eğitim Planlama Müdürlükleri kaldırılarak, 3 Nisan 2003 tarihinden itibaren Personel Geliştirme ve Yetiştirme Müdürlüğü adı altında yeniden örgütlenmiştir.

V.6. E Ğ İT İM F A A L İY E T L E R İ

2003 yılında düzenlenen eğitim etkinliklerine Merkez Bankası ve diğer kumullardan toplam 2720 kişi katılmıştır.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

Banka içi eğitim programları kapsamında, “Bankacılık ve M eslek Eğitimi”, “Yönetim Eğitimi”, “Genel Amaçlı Eğitim”, “Bilgisayar Eğitimi”, “Konferans ve Paneller” ana başlıkları çerçevesinde düzenlenen 84 programdan 2298 kişi yararlanmıştır.

Diğer kurumlarm düzenlediği kısa süreli programlara yurt içinde 163, yurt dışında 199 kişi katılmıştır. Lisansüstü (master/doktora) eğitim programlarına yurt içinde 25, yurt dışında 15 kişinin katılımı sağlanmıştır. Böylece, Banka dışında düzenlenen programlardan toplam 422 Banka personeli yararlanmıştır.

Ayrıca, Üniversiteler, Bankalar, Türkiye Bankalar Birliği, çeşitli kamu kurum ve kuruluşları tarafından Bankanın görev alamna giren konularda düzenlenen 21 programda öğretim elemanı veya konuşmacı olarak 44 Banka mensubu görevlendirilmiştir. 2003 yılında toplam 932 üniversite öğrencisine çeşitli birimlerde staj olanağı tanınmıştır.

Eğitim çalışmaları çerçevesinde düzenlenen, Banka çalışanları ve Banka dışından izleyicilerin katıldığı "Uzaktan Eğitim Teknolojileri" ve "Kurumsal Şirket Yönetimi" konferanslarına ait bildiriler yayma hazırlanmış ve Banknot Matbaası Genel M üdürlüğünde kitap olarak bastırılmıştır.

V.7. T E K N İK D O N A N IM Ç A L IŞM A L A R I

Bankamız İdare Merkezi ve Şubelerinde bilişim teknolojilerinin etkin ve yaygın kullanımını sağlamaya yönelik çalışmalara 2003 yılı planlan çerçevesinde devam edilmiştir. Teknolojik yenilikler ve gelişmeler ışığında ortaya çıkan donanım, yazılım, yöntem ve stratejik değişimler değerlendirilerek, uygun bulunanlar Banka’ya kazandırılmıştır.

Kurumiçi bilişim hizmetlerinin yanısıra, bankacılık sektörüne temel altyapı oluşturan ve Bankamız kanunu çerçevesince doğrudan sorumlu olduğumuz EFT ve EM KT gibi ödeme sistemleri alanında geçtiğimiz dönemlerde de olduğu gibi hem ulusal hem de uluslararası düzeyde etkin çalışmalar yürütülmüş, bu sistemlerin, sistemik öneme sahip ödeme sistemleri için BIS - Bank for International Settlement tarafından belirlenen temel prensiplere uyumu değerlendirilerek, uyum seviyesinin artırılması için gerekli düzenleme çalışmaları başlatılmıştır.

e-Devlet, e-Türkiye yaklaşımlarına destek olmak üzere internet teknolojilerinin yaygın kullanımı ile diğer Kurum, Kuruluş ve vatandaşlara

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

sunulan hizmetlerde etkinliği artırmaya yönelik araştırmalara devam edilmiş, yürtülmekte olan çalışmalara destek olunmuştur.

Ülkemizin Avrupa Birliğine üyelik sürecinde, mevcut mevzuatların uyumlaştırılması ve ihtiyaç duyulacak diğer düzenlemelerin hazırlanması çalışmalarına Birimimiz sorumluluk alanı çerçevesinde katkı sağlanmıştır.

V.8. İN ŞA A T VE O N A R IM Ç A L IŞM A L A R I

İdare Merkezi ve Şubelerde m uhtelif tadilat, iyileştirme, bakım-onarım ve teknik işlem faaliyetleri yürütülmüş ve İdare Merkezi Hizmet Binası elektrik alt yapısı yenilenmiştir.

İşçi Dövizleri Genel Müdürlüğü eski Hizmet Binası Bankamız Eğitim Merkezi olarak kullanılmak üzere düzenlenmiştir. Bankamızın 1. ve 2. derece deprem bölgelerindeki hizmet binaları ile lojman ve sosyal tesis binalarının deprem güçlendirme projeleri yaptırılmıştır.

Türkiye Cumhuriyet M erkez Bankası

T ÜRK İYE CU M H U R İY E T M ERK EZ BANKASI Ö RG ÜT ŞEM ASI GENEL KURUL İÇ DENETİM GN. MD. PİYASALAR GN.MD ' TEFTİŞ KURULU „ BAŞKANLIĞI DENETLEME KURULU M İ BANKA MECLİSİ PARA POLİTİKASI KURULU YÖNETİM KOMİTESİ j s t

.

BAŞKAN YARDIMCISI EMİSYON GN.MD. BANKNOT MATBASI GN.MD. BİLGİ İŞLEM GN.MD. I i l » GÜVENLİK VE SAVUNMA SEKRETERLİĞİ ŞUBELER BAŞKAN YARDIMCISI ARAŞTIRMA GN.MD.

BAŞ HUKUK MUŞ.VE H UKUK İŞLERİ GN.MD. İSTATİSTİK GN.MD. İŞÇİ DÖVİZLERİ GN.MD. BAŞKAN YARDIMCISI İNSAN KAYNAKLARI GN.MD. MUHASEBE GN.MD. SOSYAL İŞLER GN.MD. İNŞAAT VE MALZEME GN.MD. :w iilBMll BAŞKAN YARDIMCISI

BAN KAC ILIK VE FİNANSAL KURULUŞLAR GN.MD. DIŞ İLİŞKİLER GN.MD. YURT DIŞI TEMSİLCİLİKLER FRANKFURT I Bertin B ürosu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

VI

Belgede 2003 YILLIK RAPOR (sayfa 156-162)