• Sonuç bulunamadı

YÖNETİM, PERSONEL VE İDARİ İŞLER

Belgede 2001 YILLIK RAPOR (sayfa 174-180)

V .l. BANKA MECLİSİ

24 N isan 2001 tarihinde yapılm ış olan Bankam ız H issedarlar Genel Kurulu O lağan toplantısında, Banka M eclisi'ndeki görev süreleri 30 Nisan 2001 tarihi bitim inde sona eren Banka M eclisi Ü yelerinden Prof. Dr. M ehm et B ilsay K U R U Ç ile Tuncay ALTA N, Banka Meclisi Üyeliklerine 01 M ayıs 2001 tarihinden itibaren 30 N isan 2004 tarihi bitim ine kadar 3 yıl görev yapm ak üzere tekrar seçilm işlerdir.

V.2. PARA POLİTİKASI KURULU

05 M ayıs 2001 tarih ve 24393 sayılı Resmi G azete'de yayım lanan 4651 sayılı “Türkiye C um huriyet M erkez Bankası Kanununda Değişiklik Y apılm asına Dair K anun”un 2. maddesi ile 1211 sayılı Bankam ız K anunu’nun “Teşkilat ve O rganlar’' Başlığı altındaki 13. maddesi başlığı “O rganlar” şeklinde değiştirilm iş, m evcut organlar arasında yer alan “ M erkez ve Şubeler İskonto K om iteleri” ile "Ş ubeler” ibareleri çıkarılarak, organlar arasına “Para Politikası K urulu” eklenm iştir.

Para Politikası K urulu’nun, Başkan (G uvernör)’ın başkanlığı altında Başkan (G uvem ör) Y ardım cıları, Banka M eclisi’nce üyeleri arasında seçilecek bir üye ve Başkan (G uvernör)’ın önerisi üzerine m üşterek kararla atanacak bir üyeden oluşacağı hüküm altına alınm ıştır.

Bu itibarla, Banka M eclisi'nin 03.07.2001 tarih ve 8128/17727 sayılı Kararı ile, 1211 sayılı Türkiye C um huriyet M erkez Bankası K anunu’nun 22/A maddesi uyarınca, Banka Meclisi Üyelerinden Prof. Dr. Bilsay KURUÇ Para Politikası Kurulu Üyesi olarak seçilm iş olup, Bankam ız kadrolarında oluşturulan Para Politikası Kurulu Ü yeliği’ne ise, 28 Ağustos 2001 tarih ve 2001/2049 sayılı kararla A nkara Üniversitesi; Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güven SAK atanm ış ve adı geçen 06.09.2001 tarihinde görevine başlam ıştır. Para Politikası Kurulu ilk toplantısını 27 Eylül 2001 tarihinde yapm ıştır.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

V.3. YÖNETİM KOMİTESİ

Başkan (G uvem ör) G azi ERÇEL 01 M art 2001 akşamı itibariyle em ekliye ayrılm ış ve Banka M eclisim in aynı tarihli toplantısında yeni B aşkan atanarak görevine başlayıncaya kadar Başkanlık (G uvem örlük) görevini ifa etm ek ve yetkilerini kullanm ak üzere Başkan (G uvem ör) Yardımcısı A ykut EKZEN Başkan V ekili olarak seçilm iştir.

B ankam ız B aşkanlığına (G uvem örlüğüne) 02 M art 2001 tarih ve 2001/2070 sayılı B akanlar Kurulu Kararı ile Başkan (G uvem ör) Y ardım cısı N ecip Süreyya SERD EN G EÇ Tİ atanm ıştır.

B ankam ız Başkan (G uvem ör) Y ardım cılıklarına;

G örev süreleri 01 Ocak 2001 tarihinde sona eren Başkan (G uvem ör) Y ardım cıları A ykut EKZEN ile N ecip Süreyya SERD EN G EÇ Tİ, 22 A ralık 2000 tarih ve 2000/1264 sayılı kararla yeniden,

N ecip Süreyya SE R D E N G E Ç T İ’den açılan B aşkan (G uvem ör)

Y ardım cılığına Siyasal B ilgiler Fakültesi Ö ğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Fatih Ö ZA T A Y , 15 M ayıs 2001 tarih ve 2001/1639 sayılı kararla,

atanm ışlardır.

D iğer Başkan (G uvernör) Y ardım cıları Haşan Şükrü B İNAY ve A ydın ESEN, 2001 yılında görevlerini sürdürm üşlerdir.

V.4. DENETLEME KURULU

24 N isan 2001 tarihinde yapılm ış olan H issedarlar G enel Kurulu O lağan toplantısında, D enetlem e K urulundaki görev süreleri 30 N isan 2001 tarihi bitim inde sona eren; (B-C) Sınıfı Üyesi M ustafa Saim U Y S A L (B -C ) Sınıfı H issedarlarınca tekrar, (D) Sınıfı üyesi M ehm et Ayhan T Ü M E R ’den açılan üyeliğe Doğan SEVİM (D) Sınıfı Hissedarlarınca, 01 M ayıs 2001 tarihinden geçerli olm ak üzere, 30 N isan 2003 tarihi bitim ine kadar 2 yıl görev yapm ak üzere D enetlem e Kurulu Ü yeliklerine seçilm işlerdir.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

V.5. KADRO VE PERSONEL DURUMU

M erkez B ankası’nın personel kadro sayısı 2001 yılı sonıı itibariyle

6105 olarak tespit edilm iş ve personel kadrolarının faaliyet dönem i sonu itibariyle doluluk oranı yüzde 89,42 olmuştur.

Bu faaliyet dönem i içinde emeklilik, istifa, nakil ve ölüm gibi sebeplerle 205

personel ayrılm ış, buna karşılık birim lerdeki iş durum unun gerektirdiği

zorunluluklar nedeniyle. Genel M üdür Yardımcısı, Uzman, A raştırm acı, B ilgisayar Uzm an Y ardım cısı, İşletmen, Elektrik-Elektronik M ühendisi, Sayıcı-O peratör, K orum a M em uru, Nöbet D estek Hizmetleri Görevlisi olm ak üzere toplam 104 personel alınm ıştır. Ayrıca, çeşitli nedenlerle Bankadan ayrılan 10 m ensubum uz da tekrar göreve başlam ışlardır.

B öylece yıl sonu itibariyle fiili personel mevcudu 2000 yılına göre 91 kişi azalarak 5459’a düşm üştür. Ayrıca, Banknot M atbaası Genel M üdürlüğü’nde 2001 yılı sonu itibariyle 11 kişi işçi olarak çalışm aktadır.

Banknot M atbaası Genel M üdürlüğü'nde çalışan işçiler adına 01 M art 1999 tarihinden itibaren iki yıl m üddetle yürürlükte kalm ak üzere akdedilen “İş Y eri” düzeyindeki 18. Dönem Toplu İş Sözleşm esinin yürürlük süresi 28 Şubat 2001 tarihinde sona erdiğinden, Bankam ızın üyesi bulunduğu Kamu İşletm eleri İşverenleri Sendikası ile Türkiye Basın, Yayın, G rafıker ve A m balaj Sanayii İşçileri Sendikası arasında 05 Tem m uz 2001 tarihinde başlayan yeni Toplu İş Sözleşm esi görüşm eleri, 02 Ağustos 2001 tarihinde sonuçlandırılm ış ve akdedilen yeni Toplu İş Sözleşm esi 01 Mart 2001 tarihinden geçerli ve 2 yıl süreli olm ak üzere yürürlüğe konulm uştur.

M erkez B ankası’ndaki personel m evcudunun yüzde 69,66’sını genel idare hizm etleri, yüzde 13,30’unu yardım cı hizm etler sınıfı, yüzde 17,04’ünü destek hizm etleri personeli (sağlık, teknik, avukatlık grubu ile sözleşm eli elem anlar) oluşturm aktadır.

Personelin etkinliğini ve verim liliğini artırmak ve norm kadro yapısını belirlem ek am acıyla başlatılan iş analizi çalışm aları sürdürülm üştür.

V.6. EĞİTİM FAALİYETLERİ

Banka içi ve Banka dışı eğitim etkinliklerinden M erkez Bankası ve diğer kıırum lardan toplam 3589 kişi yararlanm ıştır.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

Banka içinde, B ankaeılık-M erkez B ankacılığı Eğitim i, Y önetim Eğitim i, M eslek Eğitim i, Genel A m açlı Eğitim, B ilgisayar Eğitimi ve birim lere özgü program lar çerçevesinde düzenlenen sem iner ve kurslara 2314 kişi katılm ıştır. Düzenlenen 6 konferans ve 3 bilgilendirm e toplantısına ise toplam 1002 kişinin katılım ı sağlanm ıştır. Böylece 2001 yılında düzenlenen 135 Banka içi eğitim program ına 3316 kişinin katılım ı sağlanmıştır.

B anka dışı eğitim program ları çerçevesinde yer alan Y urt İçi Kısa Süreli Eğitim Program larına 106, Y urt içi lisansüstü (m aster/doktora) program larına ise 21 kişi gönderilm iştir. Y urt Dışı K ısa Süreli Eğitim Program larına 110, B undesbank eğitim program larına 22 kişi olm ak üzere 132 B anka personeli yurt dışına gönderilm iştir. Ayrıca, yurt dışı lisansüstü eğitim için İngiltere ve A B D ’ye 14 elem anım ız gönderilm iştir. Böylece, B anka dışı (yurt içi ve yurt dışı) eğitim program larına katılan personel sayısı toplam 2 7 3 ’e ulaşmıştır.

Ayrıca, B anka dışı kurum ve kuruluşlar (üniversiteler, bankalar, Türkiye B ankalar Birliği, çeşitli kamu kurum ve kuruluşları vb) tarafından B ankanın görev alanına giren konularda düzenlenen 65 program a 26 Banka elem anı, öğretim elem anı veya konuşm acı olarak görevlendirilm iştir. 2001 yılında toplam 767 üniversite öğrencisine ilgili birim lerde staj olanağı tanınm ıştır.

Bankam ız tarafından düzenlenen “Yeni Ekonom i-Bilgi T eknolojileri, Yeni Ekonom i ve K üreselleşm e” sem pozyum una ait kitap basımı sağlanm ış ve dağıtım ı yapılm ıştır.

V.7. TEKNİK DONANIM ÇALIŞMALARI

2001 yılı faaliyetleri, 2000 yılı sonunda hazırlanan “Faaliyet Planı”na göre

yürütülm üştür. Faaliyet Planı her üç aylık dönem lerde yenilenm iş ve

gerçekleşm eler denetlenm iştir. Planlarda önem li bir sapm a olm am ıştır.

B ankam ız anabilgisayar, şube, EFT-EM K T sistem leri ve iletişim ortam larının 365 gün 24 saat kesintisiz çalışm asını sağlam ak am acıyla ihtiyaç duyulan işletim , yardım m asası ve teknik destek hizm etleri düzenli ve koordineli olarak gerçekleştirilm iştir. D iğer taraftan, güvenlik altyapım ızın geliştirilm esine yönelik çalışm alar donanım lar, iletişim ağı ve uygulam alar bazında devam etm iştir.

İdare M erkezi ve Şube sistem lerinin etkin ve kesintisiz iletişim ini sağlam ak am acıyla yürütülen M erkez Bankası İletişim Ağı (M E R N E T )’in yeniden yapılandırılm ası çalışm alarında son aşam aya gelinm iştir. 2001 yılı sonuna

Türkiye Cumhuriyet M erkez Bankası

gelindiğinde. Bankamızın tüm birim leri, M E R N E T 'in yam sıra IP üzerinden de geniş elektronik haberleşm e olanaklarına ve internet erişimi im kanına kavuşm uş olacaktır.

On yılı aşkın bir geçmişi olan Para Piyasaları uygulam aları, teknolojik gelişm elere uygun ve bakım -destek hizmetleri en iyi şekilde verilebilecek bir m im aride tam am en yeniden yapılandırılarak işletime alınm ıştır.

İnternet altyapısını kullanarak bankalar ve finans kuram larıyla Bankam ız arasındaki istatistiksel bankacılık bilgilerinin değişim i am acıyla 2000 yılında işletim e açılan EVAS Sistemi, kapsamına, M aliye Bakanlığı ve BDDK uygulam alarını da dahil ederek, 250 katılım cıyla 19 projeye ilişkin veri alış­ verişini etkin, hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirm ektedir. N ezdim izde hesapları olan kuruluşların telefonla hesap bilgilerini sorguladıkları TCM B-H B S Sistemi, 2000 Y ılında Ankara Şubesi’nde açılm asını takiben, 2001 yılında grup provizyon ve döviz hesap seçenekleri de eklenerek İstanbul Ş ubesi’ne de açılm ış olup, 2002 yılında tüm şubeleri kapsaması planlanm aktadır.

Ö dem e Sistemleri alanında, uluslararası düzeyde yürütülm ekte olan standart geliştirm e ve yaygınlaştırm a çalışm alarına gereken katkı sağlanarak, gelişm eler çerçevesinde Bankam ız ödem e sistem lerinin uyum luluk durum u tespit edilm iştir.

Ülkem izdeki tüm kurum ve kuruluşların e-kurum olm a çalışm alarında bilgi paylaşım ı sağlanm akta olup yönlendirici roller üstlenilm ektedir. Aynı zam anda, e-D evlet olm a yolunda Türkiye ve e-A vrupa+ Projelerine a k tif olarak katılım sağlanm aktadır.

V.8. İNŞAAT VE ONARIM ÇALIŞMALARI

İdare M erkezi ve Şube hizmet binalarında m uhtelif bakım -onarım . yenilem e işleri ve İstanbul hizm et binaları için deprem e karşı dayanıklılık inceleme çalışm aları yapılm ıştır. Frankfurt Tem silciliği, yeni ofisine taşınm ıştır. M uhtelif şube hizm et binalarına para nakil ve taşım a sistemleri m ontajı tam am lanm ıştır.

Banka araç filosunun yeniden yapılandırm a çalışm alarına başlanm ış, bir kısmı tam am lanm ıştır.

İdare M erkezi ve A nkara Şubesi hizm et binalarına kontrollü geçişin sağlanabilm esi am acıyla turnike sistemleri tesis edilm iştir.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

T Ü R K İY E C U M H U R İY E T M E R K E Z B A N K A S I Ö R G Ü T ŞE M A SI G E N E L K U R U L G E N E L S E K R E T E R L İ K P İ Y A S A L A R G E N E L M D . T E F T İ Ş K U R U L U B A Ş K A N L I Ğ I D E N E T L E M E K U R U L U BA Ş KA N B A N K A ME C L İ S İ P A R A P O L İ T İ KA S I K U R U L U Y Ö N E T İ M K O M İ T E S İ B A Ş K A N Y A R D I M C I S I B A Ş K A N Y A R D I M C I S I B A Ş K A N Y A R D I M C I S I B A Ş K A N Y A R D I M C I S I E M İ S Y O N B A N K A C I L I K V E F İ N A N S A L İ N S A N K A Y N A K L A R I A R A Ş T I R M A G E N E L M Ü D . K U R U L U Ş L A R G E N E L M U D . G E N E L M U D . G E N E L M U D . B A N K N O T M A T B A A S I B İ L Gİ İ Ş L E M M U H A S E B E DI S İ L İ Ş K İ L E R G E N E L M U D . G E N E L M U D . G E N E L M U D . G E N E L M U D . İ N Ş A A T V E M A L Z E M E İ S T AT İ S Tİ K BAS H U K U K M Ü S . VE S O S Y A L İ SL ER G E N E L M U D . G E N E L M U D . H U K U K İ Ş LE Rİ G N M D . G E N E L M U D . İSÇİ D Ö V İ Z L E R İ K O N T R O L K U R U L U G Ü V E N L İ K VE S A V U N M A G E N E L M U D . B A Ş K A N L I Ğ I S EK RETE RLİ Ğİ ŞUBELER A D A N A A N K A R A A N T A L Y A B U R S A E D İ R N E E R Z U R U M E S K İ Ş E H İ R D İ Y A R B A K I R Y U R T D I Ş I T E M S İ L C İ L İ K L E R İ S T A N B U L İ Z M İ R İ Z M İ T K A Y S E R İ K O N Y A M A L A T Y A M E R S İ N S A M S U N T R A B Z O N L O N D R A N E W Y O R K T O K Y O Berlin

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

VI

Belgede 2001 YILLIK RAPOR (sayfa 174-180)