• Sonuç bulunamadı

YÖNETİM, PERSONEL VE İDARİ İŞLER

V.1. BANKA MECLİSİ

24 Nisan 2001 tarihinde yapılmış olan Bankamız Hissedarlar Genel Kurulu Olağan toplantısında, Banka Meclisi’ndeki görev süreleri 30 Nisan 2001 tarihi bitiminde sona eren Banka Meclisi Üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Bilsay KURUÇ ile Tuncay ALTAN, Banka Meclisi Üyeliklerine 01 Mayıs 2001 tarihinden itibaren 30 Nisan 2004 tarihi bitimine kadar 3 yıl görev yapmak üzere tekrar seçilmişlerdir.

V.2. PARA POLİTİKASI KURULU

05 Mayıs 2001 tarih ve 24393 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4651 sayılı

“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 2. maddesi ile 1211 sayılı Bankamız Kanunu’nun “Teşkilat ve Organlar” Başlığı altındaki 13. maddesi başlığı “Organlar” şeklinde değiştirilmiş, mevcut organlar arasında yer alan “Merkez ve Şubeler İskonto Komiteleri” ile

“Şubeler” ibareleri çıkarılarak, organlar arasına “Para Politikası Kurulu”

eklenmiştir.

Para Politikası Kurulu’nun, Başkan (Guvernör)’ın başkanlığı altında Başkan (Guvernör) Yardımcıları, Banka Meclisi’nce üyeleri arasında seçilecek bir üye ve Başkan (Guvernör)’ın önerisi üzerine müşterek kararla atanacak bir üyeden oluşacağı hüküm altına alınmıştır.

Bu itibarla, Banka Meclisi’nin 03.07.2001 tarih ve 8128/17727 sayılı Kararı ile, 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu’nun 22/A maddesi uyarınca, Banka Meclisi Üyelerinden Prof. Dr. Bilsay KURUÇ Para Politikası Kurulu Üyesi olarak seçilmiş olup, Bankamız kadrolarında oluşturulan Para Politikası Kurulu Üyeliği’ne ise, 28 Ağustos 2001 tarih ve 2001/2049 sayılı kararla Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güven SAK atanmış ve adı geçen 06.09.2001 tarihinde görevine başlamıştır. Para Politikası Kurulu ilk toplantısını 27 Eylül 2001 tarihinde yapmıştır.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

V.3. YÖNETİM KOMİTESİ

Başkan (Guvernör) Gazi ERÇEL 01 Mart 2001 akşamı itibariyle emekliye ayrılmış ve Banka Meclisi’nin aynı tarihli toplantısında yeni Başkan atanarak görevine başlayıncaya kadar Başkanlık (Guvernörlük) görevini ifa etmek ve yetkilerini kullanmak üzere Başkan (Guvernör) Yardımcısı Aykut EKZEN Başkan Vekili olarak seçilmiştir.

Bankamız Başkanlığına (Guvernörlüğüne) 02 Mart 2001 tarih ve 2001/2070 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Başkan (Guvernör) Yardımcısı Necip Süreyya SERDENGEÇTİ atanmıştır.

Bankamız Başkan (Guvernör) Yardımcılıklarına;

Görev süreleri 01 Ocak 2001 tarihinde sona eren Başkan (Guvernör) Yardımcıları Aykut EKZEN ile Necip Süreyya SERDENGEÇTİ, 22 Aralık 2000 tarih ve 2000/1264 sayılı kararla yeniden,

Necip Süreyya SERDENGEÇTİ’den açılan Başkan (Guvernör) Yardımcılığına Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Fatih ÖZATAY, 15 Mayıs 2001 tarih ve 2001/1639 sayılı kararla,

atanmışlardır.

Diğer Başkan (Guvernör) Yardımcıları Hasan Şükrü BİNAY ve Aydın ESEN, 2001 yılında görevlerini sürdürmüşlerdir.

V.4. DENETLEME KURULU

24 Nisan 2001 tarihinde yapılmış olan Hissedarlar Genel Kurulu Olağan toplantısında, Denetleme Kurulundaki görev süreleri 30 Nisan 2001 tarihi bitiminde sona eren; (B-C) Sınıfı Üyesi Mustafa Saim UYSAL (B-C) Sınıfı Hissedarlarınca tekrar, (D) Sınıfı üyesi Mehmet Ayhan TÜMER’den açılan üyeliğe Doğan SEVİM (D) Sınıfı Hissedarlarınca, 01 Mayıs 2001 tarihinden geçerli olmak üzere, 30 Nisan 2003 tarihi bitimine kadar 2 yıl görev yapmak üzere Denetleme Kurulu Üyeliklerine seçilmişlerdir.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

V.5. KADRO VE PERSONEL DURUMU

Merkez Bankası’nın personel kadro sayısı 2001 yılı sonu itibariyle 6105 olarak tespit edilmiş ve personel kadrolarının faaliyet dönemi sonu itibariyle doluluk oranı yüzde 89,42 olmuştur.

Bu faaliyet dönemi içinde emeklilik, istifa, nakil ve ölüm gibi sebeplerle 205 personel ayrılmış, buna karşılık birimlerdeki iş durumunun gerektirdiği zorunluluklar nedeniyle, Genel Müdür Yardımcısı, Uzman, Araştırmacı, Bilgisayar Uzman Yardımcısı, İşletmen, Elektrik-Elektronik Mühendisi, Sayıcı-Operatör, Koruma Memuru, Nöbet Destek Hizmetleri Görevlisi olmak üzere toplam 104 personel alınmıştır. Ayrıca, çeşitli nedenlerle Bankadan ayrılan 10 mensubumuz da tekrar göreve başlamışlardır.

Böylece yıl sonu itibariyle fiili personel mevcudu 2000 yılına göre 91 kişi azalarak 5459’a düşmüştür. Ayrıca, Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü’nde 2001 yılı sonu itibariyle 11 kişi işçi olarak çalışmaktadır.

Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü’nde çalışan işçiler adına 01 Mart 1999 tarihinden itibaren iki yıl müddetle yürürlükte kalmak üzere akdedilen “İş Yeri”

düzeyindeki 18. Dönem Toplu İş Sözleşmesinin yürürlük süresi 28 Şubat 2001 tarihinde sona erdiğinden, Bankamızın üyesi bulunduğu Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası ile Türkiye Basın, Yayın, Grafiker ve Ambalaj Sanayii İşçileri Sendikası arasında 05 Temmuz 2001 tarihinde başlayan yeni Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri, 02 Ağustos 2001 tarihinde sonuçlandırılmış ve akdedilen yeni Toplu İş Sözleşmesi 01 Mart 2001 tarihinden geçerli ve 2 yıl süreli olmak üzere yürürlüğe konulmuştur.

Merkez Bankası’ndaki personel mevcudunun yüzde 69,66’sını genel idare hizmetleri, yüzde 13,30’unu yardımcı hizmetler sınıfı, yüzde 17,04’ünü destek hizmetleri personeli (sağlık, teknik, avukatlık grubu ile sözleşmeli elemanlar) oluşturmaktadır.

Personelin etkinliğini ve verimliliğini artırmak ve norm kadro yapısını belirlemek amacıyla başlatılan iş analizi çalışmaları sürdürülmüştür.

V.6. EĞİTİM FAALİYETLERİ

Banka içi ve Banka dışı eğitim etkinliklerinden Merkez Bankası ve diğer kurumlardan toplam 3589 kişi yararlanmıştır.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

Banka içinde, Bankacılık–Merkez Bankacılığı Eğitimi, Yönetim Eğitimi, Meslek Eğitimi, Genel Amaçlı Eğitim, Bilgisayar Eğitimi ve birimlere özgü programlar çerçevesinde düzenlenen seminer ve kurslara 2314 kişi katılmıştır.

Düzenlenen 6 konferans ve 3 bilgilendirme toplantısına ise toplam 1002 kişinin katılımı sağlanmıştır. Böylece 2001 yılında düzenlenen 135 Banka içi eğitim programına 3316 kişinin katılımı sağlanmıştır.

Banka dışı eğitim programları çerçevesinde yer alan Yurt İçi Kısa Süreli Eğitim Programlarına 106, Yurt içi lisansüstü (master/doktora) programlarına ise 21 kişi gönderilmiştir. Yurt Dışı Kısa Süreli Eğitim Programlarına 110, Bundesbank eğitim programlarına 22 kişi olmak üzere 132 Banka personeli yurt dışına gönderilmiştir. Ayrıca, yurt dışı lisansüstü eğitim için İngiltere ve ABD’ye 14 elemanımız gönderilmiştir. Böylece, Banka dışı (yurt içi ve yurt dışı) eğitim programlarına katılan personel sayısı toplam 273’e ulaşmıştır.

Ayrıca, Banka dışı kurum ve kuruluşlar (üniversiteler, bankalar, Türkiye Bankalar Birliği, çeşitli kamu kurum ve kuruluşları vb) tarafından Bankanın görev alanına giren konularda düzenlenen 65 programa 26 Banka elemanı, öğretim elemanı veya konuşmacı olarak görevlendirilmiştir. 2001 yılında toplam 767 üniversite öğrencisine ilgili birimlerde staj olanağı tanınmıştır.

Bankamız tarafından düzenlenen “Yeni Ekonomi-Bilgi Teknolojileri, Yeni Ekonomi ve Küreselleşme” sempozyumuna ait kitap basımı sağlanmış ve dağıtımı yapılmıştır.

V.7. TEKNİK DONANIM ÇALIŞMALARI

2001 yılı faaliyetleri, 2000 yılı sonunda hazırlanan “Faaliyet Planı”na göre yürütülmüştür. Faaliyet Planı her üç aylık dönemlerde yenilenmiş ve gerçekleşmeler denetlenmiştir. Planlarda önemli bir sapma olmamıştır.

Bankamız anabilgisayar, şube, EFT-EMKT sistemleri ve iletişim ortamlarının 365 gün 24 saat kesintisiz çalışmasını sağlamak amacıyla ihtiyaç duyulan işletim, yardım masası ve teknik destek hizmetleri düzenli ve koordineli olarak gerçekleştirilmiştir. Diğer taraftan, güvenlik altyapımızın geliştirilmesine yönelik çalışmalar donanımlar, iletişim ağı ve uygulamalar bazında devam etmiştir.

İdare Merkezi ve Şube sistemlerinin etkin ve kesintisiz iletişimini sağlamak amacıyla yürütülen Merkez Bankası İletişim Ağı (MERNET)’in yeniden yapılandırılması çalışmalarında son aşamaya gelinmiştir. 2001 yılı sonuna

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

gelindiğinde, Bankamızın tüm birimleri, MERNET’in yanısıra IP üzerinden de geniş elektronik haberleşme olanaklarına ve internet erişimi imkanına kavuşmuş olacaktır.

On yılı aşkın bir geçmişi olan Para Piyasaları uygulamaları, teknolojik gelişmelere uygun ve bakım-destek hizmetleri en iyi şekilde verilebilecek bir mimaride tamamen yeniden yapılandırılarak işletime alınmıştır.

İnternet altyapısını kullanarak bankalar ve finans kurumlarıyla Bankamız arasındaki istatistiksel bankacılık bilgilerinin değişimi amacıyla 2000 yılında işletime açılan EVAS Sistemi, kapsamına, Maliye Bakanlığı ve BDDK uygulamalarını da dahil ederek, 250 katılımcıyla 19 projeye ilişkin veri alış-verişini etkin, hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirmektedir. Nezdimizde hesapları olan kuruluşların telefonla hesap bilgilerini sorguladıkları TCMB-HBS Sistemi, 2000 Yılında Ankara Şubesi’nde açılmasını takiben, 2001 yılında grup provizyon ve döviz hesap seçenekleri de eklenerek İstanbul Şubesi’ne de açılmış olup, 2002 yılında tüm şubeleri kapsaması planlanmaktadır.

Ödeme Sistemleri alanında, uluslararası düzeyde yürütülmekte olan standart geliştirme ve yaygınlaştırma çalışmalarına gereken katkı sağlanarak, gelişmeler çerçevesinde Bankamız ödeme sistemlerinin uyumluluk durumu tespit edilmiştir.

Ülkemizdeki tüm kurum ve kuruluşların e-kurum olma çalışmalarında bilgi paylaşımı sağlanmakta olup yönlendirici roller üstlenilmektedir. Aynı zamanda, e-Devlet olma yolunda Türkiye ve e-Avrupa+ Projelerine aktif olarak katılım sağlanmaktadır.

V.8. İNŞAAT VE ONARIM ÇALIŞMALARI

İdare Merkezi ve Şube hizmet binalarında muhtelif bakım-onarım, yenileme işleri ve İstanbul hizmet binaları için depreme karşı dayanıklılık inceleme çalışmaları yapılmıştır. Frankfurt Temsilciliği, yeni ofisine taşınmıştır. Muhtelif şube hizmet binalarına para nakil ve taşıma sistemleri montajı tamamlanmıştır.

Banka araç filosunun yeniden yapılandırma çalışmalarına başlanmış, bir kısmı tamamlanmıştır.

İdare Merkezi ve Ankara Şubesi hizmet binalarına kontrollu geçişin sağlanabilmesi amacıyla turnike sistemleri tesis edilmiştir.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI ÖRGÜT ŞEMASI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

VI