• Sonuç bulunamadı

Araştırma kapsamında kullanılan harmanlanmış öğrenme ortamı, harmanlanmış öğrenme ortamında sunumu gerçekleştirilen uygulama dersi, öğrencilerin internet kullanımına yönelik ölçek, öğrencilerin İngilizce ile ilgili öz yeterlik algıları ölçeği,

55

öğrencilerin akademik başarılarını ölçmek amacıyla kullanılan teste yönelik bilgiler aşağıda sunulmuştur.

3.3.1. Uygulama

Araştırma, Ankara ilinde özel bir yabancı dil kursunda 2013-2014 eğitim ve öğretim yılında yürütülmüştür. Deney grubundaki ve kontrol grubundaki öğrenciler yabancı dil eğitimi alırken aynı konularda eğitim görmüşlerdir. Araştırma sürecinin devam ettirildiği derste, yabancı dil becerilerinden okuma, yazma, dinleme becerilerine yönelik eğitim etkinlikleri düzenlenmektedir. Araştırmanın verileri yedi haftalık bir uygulama sonunda elde edilmiştir. Uygulama süreci başlamadan önce öğrencilerin akademik başarılarını ve öz yeterlik algılarını ölçmek amacıyla ön test akademik başarı testi ve ön test öz yeterlik algısı ölçeği uygulanmıştır.

Araştırmada deney ve kontrol grubundaki öğrenciler haftada dört saat geleneksel yüz yüze ortamda ders görmüşlerdir. Kontrol grubundaki öğrenciler geleneksel yüz yüze eğitim ortamında, sınıf içinde eğitim görmüşler, çeşitli konularda alıştırmaları, ödevleri evlerinde uygulamışlar ve çevrim içi ortamda herhangi bir etkinlikte bulunmamışlardır. Deney grubuna dâhil olan öğrenciler ise harmanlanmış öğrenme ortamında eğitim görmüşlerdir. Yabancı dil eğitimlerini sürdürürken sınıf dışında, çevrim içi ortamda çeşitli etkinliklerde bulunan deney grubu öğrencileri geleneksel yüz yüze eğitim ortamında da bulunmuşlardır. Eğitim süreci deney ve kontrol gruplarında farklı ortamlar üzerinden aktarılmasına karşın aldıkları dersin süresi, amaç ve kazanımları (EK 4) aynıdır.

Dersin içeriği ve amacı ile ilgili bilgiler deney grubu tarafından kullanılan öğrenme yönetim sisteminde (LMS) de yer almaktadır. Araştırmaya başlamadan önce deney grubuna sisteme nasıl üye olacakları, nasıl giriş yapacakları, uygulamalara nasıl katılacakları ve sistemi nasıl kullanabilecekleri ile ilgili bilgiler verilmiştir. Ayrıca öğrenme yönetim sistemine daha önceden hazırlanmış olan bir kullanma kılavuzu da eklenmiştir. Öğrencilerin sistemin kullanımı ile ilgili herhangi bir sorunla karşılaşmaları durumunda sorunun çözümüne yönelik soru sormaları ve cevap almaları amacıyla bir tartışma forumu oluşturulmuştur.

Kontrol grubunda dersler geleneksel yüz yüze ortamda ve sınıf içinde işlenmiş, eğitim süreci sunumlar, uygulamalar ve ödevler ile tamamlanmıştır. Deney grubunda ise

56

dersler, geleneksel yüz yüze ortamda dersin sunulması ile başlamış ve harmanlanmış öğrenme ortamında çeşitli okuma, yazma, dinleme alıştırma ve uygulama etkinlikleri ile devam etmiştir. Harmanlama konu bazında olmuştur.

1. Hafta: Bu haftanın teması kişisel özellikler ve hobiler olarak belirlenmiştir. Kendi

özellikleri veya başka bir insanın kişisel özellikleri ile ilgili değerlendirmeler yapmışlardır. İlgi alanları ve hobilerinden bahsettikleri etkinlikler yapmışlardır. Karşılıklı fikir alışverişi ile ilgili alıştırmalar yapmışlardır. Deney ve kontrol grubundaki öğrenciler, sınıf içinde geleneksel yüz yüze öğretim yöntemiyle dersi işlemişlerdir. Her iki grupta eğitimlerine devam eden öğrenciler kelime bilgisi, kültür ve dil bilgisi konularında eğitim görmüşlerdir. Temel dil becerilerinden okuma, yazma, dinleme beceri alanlarında etkinlikler gerçekleştirmişlerdir. Sınıf içi dersten sonra kontrol grubundaki öğrencilere dersle ilgili alıştırmalar dağıtılmış ve ders dışında çözmeleri istenmiştir. Sınıf içinde işlenen dersteki konularla aynı konuda olan alıştırmalarda çoktan seçmeli, boşluk doldurma, kısa cevaplı, sıralama, bulmaca tipi sorular bulunmaktadır. Ayrıca uygulama sonunda kendi becerilerini değerlendirdikleri bir alıştırma çözmüşlerdir. Deney grubunda ise sınıf içinde işlenen dersten sonra ve ders dışında, çevrim içi ortamda aynı alıştırmaları çözmeleri istenmiştir. Deney grubundaki öğrenciler de kendilerini değerlendirdikleri alıştırmayı tamamlamışlardır.

2. Hafta: Bu haftanın teması spor olarak belirlenmiştir. Farklı spor dallarını öğrenmişler

ve spor etkinlikleri ile ilgili etkinlikler yapmışlarıdır. Bir zaman çizelgesini nasıl kullanacakları ve etkinlik takvimini nasıl planlayacakları ilgili etkinlikler yapmışlardır. Deney ve kontrol grubundaki öğrenciler, sınıf içinde geleneksel yüz yüze öğretim yöntemiyle dersi işlemişlerdir. Her iki grupta eğitimlerine devam eden öğrenciler kelime bilgisi, kültür ve dil bilgisi konularında eğitim görmüşlerdir. Temel dil becerilerinden okuma, yazma, dinleme beceri alanlarında etkinlikler gerçekleştirmişlerdir. Sınıf içi dersten sonra kontrol grubundaki öğrencilere dersle ilgili alıştırmalar dağıtılmış ve ders dışında çözmeleri istenmiştir. Sınıf içinde işlenen dersteki konularla aynı konuda olan alıştırmalarda çoktan seçmeli, boşluk doldurma, kısa cevaplı, sıralama, bulmaca tipi sorular bulunmaktadır. Ayrıca uygulama sonunda kendi becerilerini değerlendirdikleri bir alıştırma çözmüşlerdir. Deney grubunda ise sınıf içinde işlenen dersten sonra ve ders dışında, çevrim içi ortamda aynı alıştırmaları çözmeleri istenmiştir. Deney grubundaki öğrenciler de kendilerini değerlendirdikleri alıştırmayı tamamlamışlardır.

57

3. Hafta: Bu haftanın teması yaşam alanları ve tarzları olarak belirlenmiştir. Farklı

yaşam alanlarının özellikleri ve farklı yaşam tarzları ile ilgili değerlendirmeler yapmışlardır. Şehir hayatı, köy hayatı ve alternatif tarzlarla ilgili bilgi edinmişlerdir. Adres tarifi ve yol bulma ile ilgili etkinlikler yapmışlardır. Medya okuryazarlığı ile ilgili etkinlikler yapmışlardır. Deney ve kontrol grubundaki öğrenciler, sınıf içinde geleneksel yüz yüze öğretim yöntemiyle dersi işlemişlerdir. Her iki grupta eğitimlerine devam eden öğrenciler kelime bilgisi, kültür ve dil bilgisi konularında eğitim görmüşlerdir. Temel dil becerilerinden okuma, yazma, dinleme beceri alanlarında etkinlikler gerçekleştirmişlerdir. Sınıf içi dersten sonra kontrol grubundaki öğrencilere dersle ilgili alıştırmalar dağıtılmış ve ders dışında çözmeleri istenmiştir. Sınıf içinde işlenen dersteki konularla aynı konuda olan alıştırmalarda çoktan seçmeli, boşluk doldurma, kısa cevaplı, sıralama, bulmaca tipi sorular bulunmaktadır. Ayrıca uygulama sonunda kendi becerilerini değerlendirdikleri bir alıştırma çözmüşlerdir. Deney grubunda ise sınıf içinde işlenen dersten sonra ve ders dışında, çevrim içi ortamda aynı alıştırmaları çözmeleri istenmiştir. Deney grubundaki öğrenciler de kendilerini değerlendirdikleri alıştırmayı tamamlamışlardır.

4. Hafta: Bu haftanın teması filmler ve sinemalar olarak belirlenmiştir. Filmlerin

özellikleri ve sinemaya nasıl gidebilecekleri ile ilgili etkinlikler yapmışlardır. Beğendikleri bir film hakkında değerlendirmeler yapmışlardır. Bir sosyal etkinliğe katılmak için gereken randevu işlemlerinin nasıl yapılacağı ile ilgili etkinlikler yapmışlardır. Deney ve kontrol grubundaki öğrenciler, sınıf içinde geleneksel yüz yüze öğretim yöntemiyle dersi işlemişlerdir. Her iki grupta eğitimlerine devam eden öğrenciler kelime bilgisi, kültür ve dil bilgisi konularında eğitim görmüşlerdir. Temel dil becerilerinden okuma, yazma, dinleme beceri alanlarında etkinlikler gerçekleştirmişlerdir. Sınıf içi dersten sonra kontrol grubundaki öğrencilere dersle ilgili alıştırmalar dağıtılmış ve ders dışında çözmeleri istenmiştir. Sınıf içinde işlenen dersteki konularla aynı konuda olan alıştırmalarda çoktan seçmeli, boşluk doldurma, kısa cevaplı, sıralama, bulmaca tipi sorular bulunmaktadır. Ayrıca uygulama sonunda kendi becerilerini değerlendirdikleri bir alıştırma çözmüşlerdir. Deney grubunda ise sınıf içinde işlenen dersten sonra ve ders dışında, çevrim içi ortamda aynı alıştırmaları çözmeleri istenmiştir. Deney grubundaki öğrenciler de kendilerini değerlendirdikleri alıştırmayı tamamlamışlardır.

58

5. Hafta: Bu haftanın teması alışveriş olarak belirlenmiştir. Alışveriş yaparken

karşılaştıkları durumlar, memnun kalmadıklarında ne yapabilecekleri gibi durumlar görmüşlerdir. Alışveriş ve fiyat listesi oluşturma, çeşitli mağazalar hakkında bilgi edinme ile ilgili etkinlikler yapmışlardır. Satın alınan bir ürün ile ilgili şikayette bulunma ile ilgili bir etkinlik yapmışlardır. Deney ve kontrol grubundaki öğrenciler, sınıf içinde geleneksel yüz yüze öğretim yöntemiyle dersi işlemişlerdir. Her iki grupta eğitimlerine devam eden öğrenciler kelime bilgisi, kültür ve dil bilgisi konularında eğitim görmüşlerdir. Temel dil becerilerinden okuma, yazma, dinleme beceri alanlarında etkinlikler gerçekleştirmişlerdir. Sınıf içi dersten sonra kontrol grubundaki öğrencilere dersle ilgili alıştırmalar dağıtılmış ve ders dışında çözmeleri istenmiştir. Sınıf içinde işlenen dersteki konularla aynı konuda olan alıştırmalarda çoktan seçmeli, boşluk doldurma, kısa cevaplı, sıralama, bulmaca tipi sorular bulunmaktadır. Ayrıca uygulama sonunda kendi becerilerini değerlendirdikleri bir alıştırma çözmüşlerdir. Deney grubunda ise sınıf içinde işlenen dersten sonra ve ders dışında, çevrim içi ortamda aynı alıştırmaları çözmeleri istenmiştir. Deney grubundaki öğrenciler de kendilerini değerlendirdikleri alıştırmayı tamamlamışlardır.

6. Hafta: Bu haftanın teması teknolojik gelişmeler ve araçlar olarak belirlenmiştir.

Hangi teknolojik araçları nasıl kullandıkları, hangi durumlarda işe yaradıkları ile ilgili durumlar görmüş ve değerlendirmeler yapmışlardır. İletişim araçları ile haberleşme, konsept teknolojik araçlarla ilgili değerlendirmeler yapmışlardır. Bir etkinliğe davet etme veya davet edilen bir etkinliğe katılma ile ilgili etkinlikler yapmışlardır. Deney ve kontrol grubundaki öğrenciler, sınıf içinde geleneksel yüz yüze öğretim yöntemiyle dersi işlemişlerdir. Her iki grupta eğitimlerine devam eden öğrenciler kelime bilgisi, kültür ve dil bilgisi konularında eğitim görmüşlerdir. Temel dil becerilerinden okuma, yazma, dinleme beceri alanlarında etkinlikler gerçekleştirmişlerdir. Sınıf içi dersten sonra kontrol grubundaki öğrencilere dersle ilgili alıştırmalar dağıtılmış ve ders dışında çözmeleri istenmiştir. Sınıf içinde işlenen dersteki konularla aynı konuda olan alıştırmalarda çoktan seçmeli, boşluk doldurma, kısa cevaplı, sıralama, bulmaca tipi sorular bulunmaktadır. Ayrıca uygulama sonunda kendi becerilerini değerlendirdikleri bir alıştırma çözmüşlerdir. Deney grubunda ise sınıf içinde işlenen dersten sonra ve ders dışında, çevrim içi ortamda aynı alıştırmaları çözmeleri istenmiştir. Deney grubundaki öğrenciler de kendilerini değerlendirdikleri alıştırmayı tamamlamışlardır.

59

Deneysel işlem tamamlandıktan sonra deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin akademik başarıları ve öz yeterlik algılarını ölçmek amacıyla son test akademik başarı testi ve son test öz yeterlik algısı ölçeği kullanılmıştır.