• Sonuç bulunamadı

Uzlaşma Müzakereleri

2. AB HUKUKUNDA UZLAŞMA PROSEDÜRÜ

2.1. Uzlaşma Aşamasından Önceki Standart Soruşturma

2.1.1. Uzlaşma Süreci

2.1.1.2. Uzlaşma Müzakereleri

Dava açılmasına karşı olan tarafların her biri, uzlaşma müzakerelerine katılma isteğini onayladığında, uzlaşma görüşmeleri başlatılmaktadır. Bu görüşmelerin içeriği kanıt olarak kullanılmamaktadır ve uzlaşma prosedürünün başarısız olması durumunda dava sonucuna halel getirmemektedir. Uzlaşma müzakerelerine katılım da ihlalin kabul edildiği anlamına gelmemektedir. İhlal ve sorumluluk, yalnızca uzlaşma görüşmeleri sona erdiğinde, sürecin sonunda kabul edilmektedir.

Her iki teşebbüs ile eş zamanlı yoğun ve gizli ikili görüşmeler yapılmakta ve hepsiyle fikir birliği içinde olunması beklenmektedir. Komisyon, toplantıların uygunluğunu, düzenini ve hızını belirleme konusundaki takdir yetkisini bünyesinde barındırmaktadır.271 Uzlaşma müzakerelerinin teşebbüslere, ihlalin varlığını veya hangi yaptırımın uygulanacağı ile ilgili olarak Komisyon ile müzakere etme kabiliyeti vermediğini vurgulamak gerekmektedir. Komisyon deliller veya itirazlar hakkında pazarlık masasına oturmamaktadır. Teşebbüslerin haklarını etkin bir şekilde kullanabilmeleri bu noktada önem arz etmektedir. İtirazlar dinlenmekte ve mevcut kanıtların incelenmesi açısından oldukça geniş imkanlar sağlanmaktadır. Ayrıca, bir ihlalin varlığını ve para cezasını kabul etmeleri istenmeden önce teşebbüslere verilebilecek azami miktardaki para cezasını Komisyon açıklamaktadır. Uzlaşmada, davalar arasında tutarlılığı sağlamak ve emsal kararlar eşliğinde devam etmekte olan diğer davalarda hızlı bir şekilde müessesinin uygulanmasını sağlamak amacıyla, soruşturma ekiplerinin, uzlaşma görüşmelerinin hazırlanmasında ve ele alınmasında büyük katkı sağlayacağı yadsınamaz. Komisyon, tüm şirketlere adil ve eşit davranmak

270 773/2004 sayılı Tüzüğün 10a (1) maddesi (622/2008 Tüzüğü ile değiştirildiği üzere); Uzlaşma Bildirimi

8–13. Bölümleri.

konusunda özellikle tedbirli davranmaktadır. Örneğin, şirketlere hem kanıt hem de prosedür bakımından aynı düzeyde bilgi verilmektedir. Teşebbüsler ayrıca, “Sözlü

Savunma Birimi”ne272, uzlaşma sürecinde ortaya çıkabilecek süreçlerle ilgili ve ortaya

çıkabilecek meselelerle ilgili herhangi bir zamanda bildirimde bulunmaktadır.

Uzlaşma görüşmelerine katılan teşebbüsler ve yasal temsilcileri, uzlaşma görüşmelerinin gizliliğinin yanı sıra tarafların uzlaşmada erişebildikleri kanıtların gizliliğinin de korunması açısından bazı sınırlamalar getirilmesini isteyebilirler.273 Gizliliğin sağlanması, tarafların tamamını ve uzlaşma prosedürünün uygulandığı diğer yargılama alanlarını da koruma işlevi görmektedir. Komisyon, davadaki kanıtların değerini ve teşebbüslerin uzlaşma için verdiği taahhütlerin yerine getirilmesini esas almaktadır. Komisyon, gizlilik yükümlülüğünün yerine getirildiğinden emin olmak için süreci dikkatle izlemektedir. Gizliliğin ihlal edilmesi durumunda, Komisyon uzlaşmayı durdurmaya ve standart prosedüre geri dönmeye karar verebilir. Bu ihlali gerçekleştiren teşebbüsler ayrıca standart prosedürün uygulanması dolayısıyla olası bir ağırlaştırıcı duruma maruz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Gizlilik konusundaki güvenceyi garanti altına almak için Komisyon, uzlaşma sürecine katılan her bir katılımcının, uzlaşma görüşmeleri bağlamında açıklanan bilgi ve belgelerin yanı sıra uzlaşma müzakereleri ile ilgili olarak gerekli beyanları ve gizlilik beyanlarını imzalamasını istemektedir.

Yönetmelikte belirtildiği gibi, uzlaşma görüşmeleri sırasında, Komisyon tarafından beklenen itirazlar, bu itirazların desteklenmesi için teşebbüslerce kullanılacak kanıtlar (taraflarca talep edilebilecek ilave belgeler ile teşebbüslerin uzlaşmaya olan yakınlığını gözlemleme) ve olası para cezalarının kapsamı hakkında taraflar bilgilendirilmektedir.274 Komisyon, her iki taraf ile uzlaşma müzakerelerini birbirini izleyen üç resmi ikili toplantılar şeklinde düzenlemektir.

İlk uzlaşma toplantısında, Komisyon uyuşmazlığı değerlendirmesinin yanı sıra uyuşmazlığın çözümündeki “kilit” bilgi ve belgeleri sunmaktadır. Ön değerlendirme

272 “Hearing Officer” yerine kullanımıştır.

273 773/2004 sayılı Tüzüğün 10a (2) Maddesi (622/2008 Tüzüğü ile değiştirildiği gibi); Uzlaşma Bildirimi

7. Bölümü.

raporları275 sözlü olarak sunulurken, tarafların itirazlarını destekleyecek nitelikteki kanıtları savunmaları beklenmektedir. Ayrıca, bu ilk toplantıda uzlaşma sürecinin farklı aşamaları gösterge niteliğindeki bir takvim ile açıklanmaktadır. İlk toplantıyı, dosyada bulunan daha önemli bilgi ve belgelerin savunulduğu aşama izlemektedir. Bu kanıtlar Komisyon dosyasında yer alan bilgi ve belgelerden oluşmaktadır. Teşebbüse yöneltilen suçlamalar ve olası para cezasını belirlemek için kullanılan kanıtların değerlendirilmesi yapılmaktadır. Ek kanıtlara ihtiyaç duyulursa Komisyon tarafından değerlendirilmeye alınabilir. Bu amaçla, taraflara ayrıca dava dosyasında erişilebilir olmayan belgelerin gizli olmayan sürümlerine erişimlerine izin verilmektedir.276 Tarafların tam dosyaya erişimi sadece standart prosedürde öngörülür. Uzlaşma Bildirisi’nde belirtildiği gibi, dosyaya erişimde sağlanan tasarrufla usul ekonomisine, uzlaşma prosedürünün işletildiği uyuşmazlığın seçimi ve takibi açısından dikkat edilmektedir.

İkinci uzlaşma toplantısının asıl amacı, uyuşmazlıktaki olası itirazların kapsamına ilişkin olarak Komisyon ile tarafların her biri arasında ortak bir anlayış olup olmadığını anlamaktır. Aynı zamanda, cezaların hesaplanmasında göz önünde bulundurulan satışların değerinin etkilenmesi konusunda da ortak bir çözüme varılmaktadır. Komisyon, toplantıda müzakereyi ve uzlaşmayı kolaylaştırmak için taraflarla temas kurmaktadır.

Üçüncü uzlaştırma toplantısının asıl amacı, taraflara, davayı çözme taahhüdünde bulunması gereken azami cezanın miktarını açıklamak ve uzlaşma başvurusunun şeklini ve zamanlamasını tartışmak ve onaylamaktır. Herhangi bir kartelde olduğu gibi Uzlaşmada ve Cezaların Belirlenmesine İlişkin Kılavuz İlkeleri’nin uygulanmasında

275 Ön değerlendirme raporu” ifadesi Tüzük’ün 9’uncu maddesinde geçen “preliminary assesment” yerine

kullanılmaktadır. Teşebbüslere ulaştırılması öngörülen bu yazılı döküman, bir ihlal hakkında Komisyon tarafından verilen görüşlerin henüz tam olarak netleşmediği, sağlanan bilgi ve belgelerin sadece ön değerlendirmeden geçirildiği bir aşamada hazırlanmaktadır. Bu nedenle “ön değerlendirme raporu” ibaresinin uygun olacağı düşünülmektedir. Bu rapor 4054 sayılı Kanun’da mevcut olan “önaraştırma raporu”na benzer bir nitelik arz etmektedir.

276 773/2004 sayılı Tüzüğün 10(a) m. 2 (622/2008 sayılı Tüzük ile değiştirildiği gibi); Uzlaşma Bildirimi

dikkatli hesaplamalar yapılır. Uzlaşma prosedüründe, %10 oranında bir indirim 277 uygulanmaktadır.278

Taraflarla yapılan üç tur resmi toplantı arasında, Komisyon ve isteyen teşebbüsler arasında teknik görüşmeler yapılabilmektedir. Taraflar ayrıca, davanın belirli teknik yönlerini daha ayrıntılı ele almak için teknik makaleler ("kanıt niteliği taşımayan"279) da sunabilirler. Bu tür makalelerin amacı sadece görüşmeleri kolaylaştırmaktır, kanıt olarak kullanılmamaktadırlar. Teşebbüsler Komisyonun öngördüğü sistemi takip ederek, prosedürde gereksiz yazılı evraklar en aza indirilmektedir.

Dengenin korunması adına, ihlalin teşebbüsçe kabul edilmesinden önce para cezaları hakkında görüşmeler yapılmamaktadır. Teşebbüs ihlalin varlığını kabul ettiği takdirde yapılacak indirim hakkında masaya oturulmaktadır. Bir şirketin uzlaşmadan vazgeçmeye karar verebileceği son an, dava unsurları ve olası para cezaları hakkında tam olarak bilgi sahibi olduktan sonra ve uzlaşma başvurusunu sunmadan öncedir. Bu nedenle her bir taraf, yükümlülüğü kabul etmeden önce cezanın azami miktarını bilmektedir.