• Sonuç bulunamadı

4.3. Alt problemlere ilişkin bulgular

4.3.3. Uygulama sonrasında BİLSEM’lerde görev yapan fen grubu öğretmenlerinin

4.3.3.3. Uygulamaların derslerde kullanımının sunduğu genel avantajlar

Katılımcılar, eğitimini almış oldukları araçlara yönelik değerlendirmelerini belirtirken, araçları kullanmanın genel olarak sağladığı avantajlarla birlikte bazı noktalarda özelleşmiş olarak sundukları avantajlardan bahsetmişlerdir. Bu bağlamda, araçların her biriyle ilgili araç bazında yapılan değerlendirmeler, proje sürecinde bu araçların kullanımı, öğrencilerin en beğeneceğini düşündükleri araçların değerlendirilmesi başlıkları ele alınmıştır. Aynı zamanda araçların derste kullanımıyla ilgili yaşanabilecek sıkıntılar ve olumsuzluklara ilişkin de görüşler sunulmuştur. Bu kısımda, araçların derslerde kullanımının genel olarak sağladığı avantajlara değinilmiştir.

Tablo 16

Uygulamaların Derslerde Kullanımının Sunduğu Genel Avantajlar

Tema Kodlar Sıklık Uygulamaların Derslerde Kullanımının Sunduğu Genel Avantajlar İlgi çekicilik 10 Ürün dosyası oluşturma 5 Kalıcılık sağlama 4 Hızlı dönüt alma 4 Yaratıcılık 3

Öğrenciyi aktif kılma 2

Bireyselleştirilmiş öğretim 2

Uzaktan eğitim 2

Girişimcilik 1

Tablo 16’da görüldüğü gibi, uygulamaların derslerde kullanımı, en çok ilgi çekme, ürün dosyası oluşturma, kalıcılık ve hızlı dönüt alma amaçları doğrultusunda avantajlar sunmaktadır.

İlgi çekicilik: Katılımcılar, uygulama sürecinde kullandıkları araçların öğrencilerin birçok duyu organına hitap etmesi sebebiyle ilgilerini çekerek derslere daha istekli bir şekilde katılacaklarını ifade etmişlerdir. Örneğin, Ö_E6 “…bir de mesela yazmayı çok sevmeyen

öğrenciler olduğu için Bu dijital şeyler interaktif şeyler onlar için daha keyifli hoşlarına giden şeyler…” şeklinde görüşünü belirtmiştir.

Ürün dosyası oluşturma: Katılımcılar, öğrencilerle ilgili bilgilerin yer aldığı ürün dosyalarının kağıt tabanlı olarak hazırlamanın kendileri için iş yükü getirdiğini belirterek, derslerinde yaptıkları aktiviteler ve öğrencilerle ilgili bilgilerin teknolojiyle zenginleştirilmiş mesleki gelişim programı kapsamında kullandıkları bazı araçlarla elde ettikleri bilgilerin elektronik ortamda bir portfolyo sistemi şeklinde yapılandırma ve burada saklamanın mümkün olmasının kolaylık sağlayacağını ifade etmişlerdir.

“Doküman için mesela portfolyo dosyaları toplamak hep evrak, fotokopi… Mesela bunlar bilgisayar üzerinde olduğu için, çocuklar bilgisayar üzerinde hazırlayıp bize onları toplama imkanı veya anında görüp, değerlendirme imkanı olabilir. Çocukların ee sorularının cevaplarını, dediğim gibi ürün dosyası olarak saklayabiliriz” (Ö_E3).

Kalıcılık sağlama: Uygulamada kullanılan araçların derslerde, öğrencilerin edindikleri bilgilere destek olarak, öğrenilen bilginin daha iyi akılda kalabileceği ve kalıcılığını artırma noktasında destek olabileceği belirtilmiştir.

“Yani etkinlik hazırlama, yaptığı ders içeriği, ee yaptığı bir dersi ee çocuğun anlama düzeyi atıyorum 20’lerdeyse, bununla anlama düzeyi en aşağı 40’a 50’ ye 60’ a vurabilir yani en aşağı söylüyorum, biraz daha hafızada kalma etkisi fazla olabilir.” (Ö_E7).

Hızlı dönüt alma: Katılımcılar, öğrencileriyle hızlı bir şekilde iletişim kurma ve dönüt almanın önemini vurgulayarak, bazı uygulamaların derslerini uygulama sürecinde çeşitli amaçlara yönelik olarak kullanabileceklerini ve işlerini kolaylaştıracağını düşündüklerini, bu bağlamda çeşitli planlamalar yaptıklarını belirtmektedir.

“Direkt çocukların dönütünü alabileceğim şeyler var. Ben mesela her hafta çocuklara araştırma ödevi veriyorum. Edmodo sayesinde, onu planlıyorum mesela, Dönüt almak için. Hani söylediğim gibi bu araştırma konularını direkt bana göndermeleri anlamında olabilir” (Ö_E3).

Yaratıcılık: Katılımcıların, kullandıkları bazı araçların öğrencilerin yaratıcılığını geliştirmeye yönelik olarak derslerde işe koşulabileceğini, bu durumun dersleri daha eğlenceli hale getirerek, öğrencilerin ilgilerini çekeceğini belirttikleri görülmektedir. Örneğin, kavram karikatürü hazırlama programıyla ilgili olarak yapılan bir yorumda bu duruma değinilmektedir.

“...ama çocuklara hazırlattırmak ve çocukların yaratıcılığını da hem geliştirme açısından etkili, çünkü her zaman için çocuklar renkli, ilgi çekici resimli şeyleri seviyorlar. Ve birde espriler falan da hani konuyla ilgili yaparlarsa daha renkli olur” (Ö_E1).

Öğrenciyi aktif kılma: Yapılan uygulamaların öğrencilerin her birini aktif olmasını sağlayacak özellikte olduğu, böylelikle derse katılmama ya da ilgisiz kalma gibi sorunların üstesinden gelinebileceği belirtilmektedir.

“Çocukların birebir kendileri yaptığı için her bir çocuğun aktif olması…Derse katılmama gibi durumlar olabiliyor, normalde ama burada sürekli bilgisayarın içinde kendileri bir şey yapıyorlar, aktifler.” (Ö_E1)

Bireyselleştirilmiş öğretim: Uygulama süresince kullanılan bazı araçların öğrencinin ihtiyacına göre kullanılabileceği, bireysel öğrenme noktasında yardımcı olabileceği belirtilmektedir. Örneğin QR kodların ödev, soru çözme, ya da verilen görevlerin kişilere göre farklılaştırarak birçok amaca hizmete edecek şekilde kullanılabileceğini belirten Ö_E1 görüşlerini aşağıdaki şekilde açıklamaktadır.

“…mesela onu okutur, farklı soruyu çözer, öbürü aynı anda farklı soruyu çözer. Ve aynı şekilde ödev, mesela diyelim ki proje ödevi atıyorum. İşte kodunu okutacak işte görevleri veya birinci görev, görev ee kodları okutarak birçok göreve ulaşabilir.” (Ö_E1).

Uzaktan eğitim: Katılımcıların, uygulamada kullanılan araçların ders dışında kullanılabilir olma özelliğinden dolayı öğrencilerin yaptıkları deneyleri kaydedip daha sonra ulaşabilme, ev ödevlerini ve hazırladıkları dokümanlara ulaşabilme, ya da çalışmalarını istedikleri zaman erişebilme imkanı sağlamasından dolayı uzaktan eğitim avantajı sunduğunu belirtmektedir.

“…Az önce benim bahsettiğim gibi ev ödevlerinde, işte siz mesela evde yapabileceğiniz deney ya da çalışmayı rahatlıkla QR kodla gönderip oradan o içeriklere erişimi sağlayabilirsiniz, uzaktan eğitimde kullanılabilir.” (Ö_E6).

Girişimcilik: Katılımcı Ö_E2, kullanılan bazı araçların öğrencilerin yapacağı sunumu daha işlevsel hale getirebileceğini düşündüğünü belirterek, öğrencinin bir sunum yapması durumunda kendisini ifade etmesi noktasında destek olacağını ve girişimciliğini artırma noktasında yardımı olabileceğini düşünmektedir.

“Girişimcilik çok önemli şu anda bu girişimci özelliklerini yaratıcı özelliklerini destekleyeceğini düşünüyorum yani nasıl daha farklı yollarla kendimizi ifade edebiliriz nasıl sunabiliriz ve de ıı destekleyeceğini düşünüyorum.” (Ö_E2).

4.3.3.4. Uygulamaların derslerde kullanımının özelleşmiş olarak sunduğu avantajlar