• Sonuç bulunamadı

4.3. Alt problemlere ilişkin bulgular

4.3.1. Mesleki gelişim programının geliştirilmesi sürecinde ihtiyaç analizi aşamasında yer

4.3.1.1. Derste Teknoloji Kullanım Durumu

Katılımcıların görüşleri incelendiğinde, derslerinde teknoloji kullanımıyla ilgili olarak, deneylerle ilgili hazır içeriklerden yararlanma veya konu anlatımı, ders tekrarı gibi süreçlerde yararlanıldığı belirlenmiştir. Ayrıca bir araştırma konusu veya sürecinde teknolojiye başvurmanın yanı sıra derse ilgi çekme veya öğretimi zenginleştirme gibi amaçlar doğrultusunda kullanılabildiklerini belirtmişlerdir. Buradaki bulgulardan yola çıkılarak öğretmenlerin özellikle daha sıklıkla deneylerle ilgili bilgi alma ya da konu anlatımı ya da kavramların öğretimi sürecinde akıllı tahtadaki hazır video uygulamalarından yararlandıkları belirtilmiştir.

Derste teknoloji kullanımı teması ile ilgili kodlar Tablo 9’da verilmekte ve aşağıda detaylı olarak anlatılmaktadır.

Tablo 9

Derste Teknoloji Kullanımı Teması ve Kodları

Tema Kodlar Sıklık

Derste Teknoloji Kullanımı

Deneylerle ilgili kullanma 7

Konu anlatımı ve tekrar 5

Araştırma yapma 3

Derse ilgi çekme 3

Öğretimi zenginleştirme 3

İletişim kurma 1

Deneylerle ilgili kullanma: Katılımcılar, sıklıkla derslerinde gerçekleştirdikleri etkinliklerin deney yapma üzerinde kurulu olduğunu belirterek, deney sürecinin çeşitli aşamalarında teknolojiden yararlandıklarını ifade etmişlerdir. Bazı katılımcılar, malzeme eksikliği ya da ortamdan kaynaklanan sorunlardan kaynaklı olarak deneyin yapılamadığı durumlarda, animasyon ve/veya simülasyon kullanımının yararlı olduğunu ifade etmişlerdir.

“Yeterli gelmediği zaman malzeme ki malzememiz yeterli gelmiyor. Bunu çocuklara bir şekilde somutlaştırmak için bunları kullanıyorum.” (Ö_İ3).

“Tabi şey eksikse deney malzemesi, şeyden Youtube’dan falan o deneyin videolarını izletebiliyoruz mesela.” (Ö_İ8).

Deneyi gerçekleştirme sürecinde de bazı programlardan yararlanıldığı belirtilmektedir. Bu aşamada sıklıkla mobil uygulamalara başvurulduğu görülmektedir. Örneğin, Ö_İ5, “Ama

normalde çocuk bunu sadece gözle görmeye çalışıyor ki tuz tutuyoruz biz hani belli tuzlar var onu tuttuğun zaman sadece turuncu görürsün örneğin. Yani o alev renginde şeyi göremezsin tuzun rengini göremezsin ama spektruma tutunca tuzun rengini görebiliyor örneğin. Güzel bir program mobil uygulama” diyerek, mobil uygulamanın deneyi

pekiştirmek için kullanıldığını belirtmektedir.

Katılımcılardan biri ise, deney sonuçlarını yorumlamada teknolojiden yararlandığını ifade etmektedir. “Yani şu programı kullanın. Veya ilginç bir program var bunu biliyor musunuz

falan dediğim çok olur. Genelde deney sonuçlarını yorumlamada..”(Ö_İ7).

Konu anlatımı ve tekrar: Katılımcı görüşlerine göre derslerde teknolojiden konu anlatımı ve konu tekrarı yapılırken yararlanılmaktadır. Bu süreçte öğretmenler bir konu anlatımı gerçekleştirirken kavramların somutlaştırılmasında ve konuyu özetleyip tekrar etme amacına yönelik olarak kullandıklarını belirtmektedirler. Aynı zamanda, ders öncesi hazırlık (sunum hazırlama vb.) amaçlı olarak da kullandıklarını ifade etmişlerdir. Bu durumla ilgili katılımcı ifadelerine yönelik örnekler aşağıda sunulmaktadır.

“Yani ünite başında bir giriş olarak kısa video olarak kullanıyoruz. Ee bazen süreye göre ünite bittikten sonra özetleme amaçlı kullanıyoruz. Etkinlikleri var, onları tabi sınıfta yapmıyoruz ama ben açık tutuyorum istediği zaman yapıyor öğrenciler ya da girebilen evde yapıyor online olarak..” (Ö_İ12).

“Özellikle dersle ilgili konuyla ilgili 5 dk da kısa böyle şey anlatan, konuyu anlatan bir video varsa onu kullanırım mesela. Ayrıca astronomi derside veriyorum. Astronomi de şahane şeyler oluyor bu konuda. Ayrıca astronomiyle ilgili bizim ne kadar küçük olduğumuzu gösteren birçok görsel kıyaslama, resimler, görseller var..” (Ö_İ6)

“.Morpa’ yı kullanıyorum mesela. Morpa’da çok güzel video anlatımları var konularla ilgili..”(Ö_İ8).

Araştırma Yapma: Derslerde teknoloji kullanımının bir diğer amacı ise, öğrencilerin bir konu hakkında araştırma yapmalarını sağlamak ya da ödev konularıyla ilgili dokümanlara ulaşmak amacıyla kaynak arayışını gerçekleştirmeye yöneliktir. Katılımcı Ö_İ10 bu durumu, “Alt yapıyı yeni kurdular işte 2 yıldır internet var, akıllı tahtayla beraber. Ya onu

derslerde aktif çok kullanmıyorum açıkçası. E araştırma için ya da bir video seyretmek için kullanıyorum” şeklinde ifade etmiştir. Ö_İ9 ise, “Açıyoruz Google’ ı veya telefonları oradan bakıyoruz. Eğer dersle ilgili değilse hemen kısa bir cevap verip çocuğu tatmin ediyorum o soru konusunda..” diyerek dersle ilgili soruların olduğu zaman, cevapları

bulma noktasında teknolojiden yararlandığını ifade etmektedir Ö_İ1 de benzer şekilde derslerde araştırma yapılacağı zaman kullanmayı tercih ettiğini “ …Hani şu bilgisayarı

açın bakalım şu araştırmayı yapın bakalım. “ sözleriyle görüşlerini sunmuştur.

Derse ilgi çekme: Katılımcıların teknolojik araçların derste kullanım amaçlarından birinin derslerindeki konular bağlamında görsellikle zenginleşmesi ve öğrencilerin dikkatini çekmek için derse giriş basamağında hazır materyallerin bulunduğu içerikleri kullanmayı tercih ettikleri görüşü ortaya çıkmıştır.

“Şimdi teknoloji özellikle dediğim gibi bu etkinlik siteleri, video siteleri her geçen gün biraz daha gelişiyor. Etkinliklerin ben genellikle bunları daha öncesinden hazırlıyorum yani neyi nerde kullanabilirim çünkü sürekli takip ediyorum onları. Yeri ve zamanı geldiğinde de ders içerisinde bunu kullanıyorum. Dersin neresinde derseniz özellikle hani ilk girişte soru soruyoruz, ilgisini çekiyoruz ya tam onun peşine.” (Ö_İ3).

“Etkinliğe başlarken ilk aşamada onların bir ilgisini çekecek bir materyalim yoksa elimde Ee o güne ait bir, konuyla ilgili anında akıllı tahtayı açıp orda görsellerden şemaları, fotoğrafları hatta şeyin etkinliğin sonunda konuyla ilgili ee bir çok uygulamayı gösterebiliyorum.” (Ö_İ8).

Öğretimi zenginleştirme: Katılımcıların teknolojiyi öğretimin zenginleştirmesi amacıyla kullanılması gerektiğini düşündükleri ve öğrencilerin bireysel özelliklerine göre gerektiğinde süreci hızlandırma ya da içeriğe uygun şekilde farklılaştırma amacına yönelik olarak görüş sundukları görülmektedir. Ayrıca, katılımcıların öğrencilerin teknolojiye karşı duydukları ilgiden ötürü bu uygulamalara yer verilmesinin gerekli olduğunu savundukları belirlenmiştir. Bu duruma örnek görüşler aşağıda sunulmaktadır.

“Olması gereken noktalarda yardımcı olacak belki süreci hızlandıracak ya da zenginleştirecek. Tabii ki kullanılmalı teknolojiden kaçamayız yani artık bu çağda. Akıllı tahtaları kullanıyorum ben, tabletleri kullanıyorum. Zenginleştirmede kullanıyorum Hani amaç değil de benim için bir araç teknolojiyi kullanmak.” (Ö_İ4).

“Powerpoint sunuları hazırlayabilir, veya bir canlı organizmayı ee takip için mesela ee çünkü bize haftada iki gün iki saat geliyorlar ya, kamera görüntüsüyle evden izleyebilir onu. Bu tarz şeyler zenginleştirmeye girer. Tabi bence gereklidir yani. Çünkü çocuklar artık hep elektronik ortamdalar. Hani bir şeylere rapor çiz, yaz ya da resim yerine işte bu tarz dosyalama yap. Ya da film çek, belgesel yap dedikleri zaman daha keyif alabiliyorlar yani. Yani teknolojiyi onlar aktif olarak zaten kullanmak istiyorlar.”(Ö_İ8).

İletişim kurma: Katılımcı Ö_İ9, öğrencilerle sosyal medya araçları üzerinden iletişim kurduğunu belirterek, bu yolun öğrenciler tarafından daha çok tercih edildiği ve daha pratik olduğunu düşünmektedir. Öğrencilerin telefonlarındaki sosyal medya uygulamalarını kullanarak sorularını sorabildikleri ya da bir konu hakkında tartışabildiklerini ifade etmiştir.

“Ama şey yapabiliyorum bazen, mesela Whatsapp’ tan konuşuyoruz bazen, Facebook’ tan iletişime geçenler oluyor, yani şey Google Classroom gibi bir ödev sistemi hiç kullanmadım ben sınıflarımda, işte eve, ee orda bir portalımız olsa çocuk soru ve cevaplarını… Orada ya da forum, forumda yazsa altında hepimiz tartışsak öyle bir şey yapmadım. İhtiyaç duymadım çünkü çocuklar istediği zaman bana ulaşabiliyorlar. Telefonum açık 7/24 onlara.” (Ö_İ9).

Verileri elektronik ortamda saklama: Katılımcı Ö_İ8, öğrencilerin yaptıkları çalışmaları, yürüttükleri etkinliklerle ilgili dokümanları biriktirerek, öğrencilerin yeteneklerini ve ilgi

alanlarını kestirmede veri kaynağı olarak kullandığını belirtmektedir. Bu dokümanların henüz gerçekleştirmemekle birlikte, teknolojik ortamda saklanmasının mümkün olması durumunda işlerinin kolaylaşacağını düşündüğünü ifade etmektedir. Bu bağlamda oluşturulacak bir sistemin varlığına ihtiyaç duyduğunu söylemektedir.

“Ve her çocukla ilgili portfolyom var benim ee o her etkinlikle ilgili geri dönütü de dosyalıyorum. Ee sene sonunda da o çocuğun fizik mi, kimya mı, biyoloji etkinliklerine mi daha yatkın olduğunu tespit etmiş oluyorum. Bu da işimi kolaylaştırıyor. Çocukların çizimlerini fotoğraf haline getirip tabi elektronik ortamda dosyalayabilirim. Hani uzun süre eee şey yapmak adına, saklamak adına da elektronik ortama yerleştirilebilir.” (Ö_İ8).