• Sonuç bulunamadı

4.3. Alt problemlere ilişkin bulgular

4.3.3. Uygulama sonrasında BİLSEM’lerde görev yapan fen grubu öğretmenlerinin

4.3.3.1. Dersin Yürütülmesi Süreci

Dersin yürütülmesi süreci teması kapsamında araştırmada kullanılan uygulamaların, dersin çeşitli aşamalarında uygulamaların kullanıma uygun olduğu ifade edilerek, farklı amaçlar doğrultusunda kullanılabileceği belirtilmiştir. Dersin yürütülmesi temasının altında bu amaçlara ilişkin açıklamalar yapıldığı görülmüştür. Bu açıklamalarla ilgili kategorilendirmenin, dersi destekleme, ders sırasında kullanma, derse hazırlık, ders sonu değerlendirme amaçlarına ilişkin yapılan açıklamalar alt tema başlığı altında sınıflandırılarak, içeriklerle ilgili gösterim Tablo 13’te sunulmuş ve örnekler detaylı bir şekilde açıklanmıştır.

Tablo 14

Dersin Yürütülmesi Süreci Temasından Elde Edilen Bulgular

Tema Alt tema Kodlar Sıklık

Dersin yürütülmesi

süreci

Derse hazırlık Hazır bulunuşluk tespiti 1

Dersi destekleme

İletişim kurma 2

Ders dışında kullanılabilir olma 1 Deneyin yapılamadığı durumlarda kullanma 1

Ders sırasında kullanma

Dersi çeşitlendirme 7

Öğrenciyi Motive Etme 6

Ders girişinde bilgi verme ve dikkat çekme 5

Kavram Öğretimi 3

Derste Sunum 3

Konu tekrarı 2

Ders Öncesi Hazırlık 2

Dersi derinleştirmede kullanma 1 Ders sonu

değerlendirme Değerlendirme 8

Derse Hazırlık: Katılımcıların bazılarının kullanmış oldukları yenilikçi teknoloji uygulamalarıyla ilgili öğrencileri ders öncesi hazırlık ve hazırbulunuşluk düzeyini tespit etme noktasında uygulanabileceğini düşündükleri görülmüştür. Örneğin, Ö_E7 bu durumla ilgili olarak, “Mesela bulmacayı ee sonda etkinliklerde veya ön testte hazırlıkta, çocuk

hazır gelmiş mi? Bulmaca verilebilir.” diyerek, bulmaca etkinliğinin ön ve son test olarak

kullanılabileceğini belirtirken, öğrencinin hazırbulunuşluk düzeyini belirlemek için yararlanabileceğini düşünmektedir. Benzer şekilde, Ö_E1 ise, “Çocuklara bir konuyla ilgili

araştırma yapmaları söylenir mesela. Bununla ilgili önce kendi panolarını oluşturmaları istenebilir çocuklara ders öncesi bir hazırlık olarak ve derse başladığımızda, oradan interaktif olarak soru cevap yapılabilir.” şeklinde görüşlerini ifade ederek derse hazırlık

aşamasında bu uygulamalardan yararlanabileceğini söylemektedir.

Dersi destekleme: Katılımcılar, öğretim ortamlarında yenilikçi teknoloji uygulamalarından ders dışında kullanılabilir olma, verilen bir araştırma problemi ya da ödev konusu hakkında kaynak araştırması yapma, öğrencilerle iletişim kurma ve donanımsal ya da malzeme eksikliği yaşanması gibi sorunlardan ötürü deney ya da etkinliklerin gerçekleştirilemediği

durumlarda bu uygulamaları kullanma gibi dersi desteklemeye yönelik yararlanabileceklerini belirtmişlerdir. Örneğin, Ö_E6 “ QR kod zaten onu biliyoruz ama

işte o daha çok kolay erişimi sağlayan mesela işte ben şey düşünüyorum, laboratuvarımda bazı derslerin deneylerini gömüp oradan ee çocukların derste olmasa da kullanmasını düşünüyorum, az önce benim bahsettiğim gibi ev ödevlerinde, işte siz mesela evde yapabileceğiniz deney ya da çalışmayı rahatlıkla QR kodla gönderip oradan o içeriklere erişimi sağlayabilirsiniz” şeklinde görüş bildirerek, dersi desteklemenin yanı sıra ders

dışında kullanılabilecek ve öğretim ortamının dışında da kullanımın olabileceğini ifade etmektedir. BİLSEM’lerde öğrencilerle ortak çalışmaların yapılması, proje veya ödevlerin planlanması ve iletişime geçilmesi noktasında da kullanılabilecek araçların olduğu ve bu araçlar vasıtasıyla daha sağlıklı bir iletişim kurma yolu olacağı belirtilmiştir. Ö_E5 “Proje

gruplarını kesinlikle açacağım başka türlü çünkü işin içinden çıkamam ben yani Whatsapp’la hani böyle iletişim uygulamaları var ya onlarla çocuklarla iletişime geçmek çok sağlıklı bulmuyorum ben. O yüzden hani yetişkin kontrolünde yetişkin erişiminin verildiği Edmodo’yla daha güvenli.” şeklinde bu durumu örneklendirmiştir.

Aynı zamanda, katılımcıların yapılan görüşmelerde mekan ve donanımsal kısıtlılıklardan sıklıkla söz ettiği ve yenilikçi teknoloji uygulamalarının bazılarının bu noktada yardımı olabileceğini düşündükleri ortaya çıkmıştır. Ö_E4 “Fen laboratuvarında her zaman

koşullar uygun olmayabiliyor bir deneyi yapmak için. Görselliğe daha fazla ihtiyaç olabiliyor konularla ilgili olarak. Görselleri kullanmak, videoları kullanmak, ee deneyleri izleyebilmek, bazen deney yapmadan ee deney izleyebilmek bunlar çok yararlı tabi. Olanakların sınırını genişletiyor.” şeklinde görüş belirtmiştir.

Ders sırasında kullanma: Katılımcıların bazı uygulamaları, derslerinde derse giriş, öğrencilerin ilgi ve motivasyonlarını sağlama gibi derse giriş aşamalarının yanı sıra, kavram öğretimi, derste sunum yapma, dersi zenginleştirme ve derinleştirme basamaklarında kullanma ve konu tekrarı gibi pek çok duruma yönelik olarak ihtiyaçlarını gidermede yararlanabileceklerini ifade etmişlerdir. Bu durumlara ilişkin örnek ifadeler aşağıda sunulmaktadır.

“Tagul(kelime bulutu hazırlama programı), biraz daha az önce de söylediğim gibi biraz eğlence işte şekil eee ne diyelim ona biz böyle yani ııı daha çok kavramların belli konulardaki kavramları öğretebiliriz, bizim hani gözümüzle göremediğimiz, somut şekilde anlatamadığımız soyut şeyleri de animasyon vb. şeylerle…”(Ö_E6).

“Çocuğun ilgisini çekecek kısımda kullanılacak şeyler..Evet giriş. Birde çocukta ortak bir payda bütün öğrencilerin aynı payda üzerinde yapacak çalışmalarda kullanılacak etkinlikler var”(Ö_E7).

“Ya aslında ben şey taraftarıyım çocuklarla birlikte kullanma taraftarıyım. Yani mesela kendim akşam hazırlayıp götürmektense sınıfta çocuklarla birlikte derinleştirme aşamasında animasyonu hazırlayalım.” (Ö_E5).

“Kavram haritasını, onu kendimde yani kendim sunum yapacaksam ya da işte öğrencilerin kendi de hazırlayabilir hani öğretmen de hani hazırlayabilirler. Ona bir kolaylık sağlıyor aslında dijital ortamda.” (Ö_E6).

“Dersin öğretiminde kullanılabilir. Oyunlaştırarak….oyunlaştırarak yani aslında hepsini her aşamada konunun niteliğine göre çeşitlendirebiliriz. Farklı yöntemlerle dersin, en azından ayda bir iki ayda bir bile birini kullansam eminim ki çocuklar açısından da benim açımdan da zenginleşmiş olur ders.” (Ö_E1).

“Mesela hücre bölünmesi yaptı, süreci orada öğrendi, “Bu böyle mi oluyor” diye. Mesela onlar hani ilgilerini çekti ve bunu böyle dijital ortamda onları daha çok şey yapacaktır, motive edecektir”(Ö_E2).

“Mesela bulmacayı ııı kullanmayı düşünüyorum. Bu konuyu tekrar etme açısından da olabilir” (Ö_E3).

Değerlendirme: Katılımcıların, dersin yürütülmesi sürecinde öğrencilerin konuyla ilgili bilgi seviyelerini, kavramlarla ve yaptıkları etkinliklerle ilgili öğrendiklerini ortaya çıkarması bağlamında değerlendirme aracı olarak kullanılabileceğini düşündükleri belirlenmiştir. Bulmaca, kavram haritası ve afiş hazırlama programlarının bu amaca yönelik olarak kullanılabileceğinin sıklıkla vurgulandığı görülmektedir. Bu duruma örnek ifadeler aşağıda yer almaktadır.

“Aslında onla bir de etkinliğin sonunda yaptırılır kavram haritası. Bakılabilir; hani ilk başta ne anladılar, ders bittikten sonra ne anladılar, kavramlarla ilgili neler değişti?’ diye konuşulabilir” (Ö_E5).

“Her öğrenciden bir kelimeyle ya da iki kelimeyle bir konu hakkında fikir almak istediğimiz zaman böyle ön poster son poster gibi bir şey hazırlayabiliriz”(Ö_E4).

“Evet, eee şimdi şöyle, mesela eee crossword (bulmaca programı) sınav yapmıyoruz ama quiz ya da değerlendirme sorularının olduğu bölümlerde kullanılabilir.” (Ö_E7).