• Sonuç bulunamadı

4.3. Alt problemlere ilişkin bulgular

4.3.3. Uygulama sonrasında BİLSEM’lerde görev yapan fen grubu öğretmenlerinin

4.3.3.4. Uygulamaların derslerde kullanımının özelleşmiş olarak sunduğu avantajlar

araçlar bazında listelenmiş olup, aşağıda bu bilgilerle ilgili detaylı açıklamalar yer almaktadır.

Animoto (animasyon/hareketli video hazırlama programı): Katılımcılarla yapılan

görüşmelerde, uygulanan teknolojiyle zenginleştirilmiş mesleki gelişim programında kullanılan araçlardan biri olan animasyon ya da hareketli video ve görselleri bir araya getirerek oluşturulan SBK içerikli konularla yapılan uygulamalar sonucunda, Animoto’nun hareketli bir içerik hazırlama imkanı vermesi sebebiyle öğrencilerin ilgi duyması ve yapacakları sunumları daha zengin bir içerikle görselleştirmeleri gibi derslerde kullanımıyla ilgili çeşitli avantajlar ve olumlu özelliklerden bahsetmişlerdir. Örneğin, Ö_E6 “Animasyonlar zaten görselleştiriyor, hareket kazandırıyor, kalıcılık sağlayabilir.”

“Fotoğraf karelerini bulup animasyon haline getirerek hani baştan sona ya da o süreci işletme konusunda ıı öncelik olabilir.”(Ö_E1).

Eclipse crossword (Bulmaca hazırlama programı): Bulmaca hazırlama programıyla ilgili

katılımcıların çoğu, böyle bir programın varlığından haberdar olmadıklarını, bu sebeple uygun şekilde hazırlamakta zorlandıklarını ifade etmektedirler. Aynı zamanda, özel yetenekli öğrencilerin, bulmaca çözmeye ilgi duymaları ve derslerinde performans görevi, kavram öğretimini değerlendirme, bilgiyi sorgulama gibi çeşitli amaçlar doğrultusunda kullanmaya uygun olduğunu belirttikleri görülmektedir.

“Eee …bulmaca eee bunu daha çok böyle performans ödevleri, ölçme değerlendirme gibi terim öğretmen istediğim zaman, benim branşıma çok uygun, biyoloji olması dolayısıyla. Eee, ev ödevi şeklinde daha çok vermeyi düşünüyorum” (Ö_E9).

“Ben hep kendim bulmaca hazırlıyordum. Kendim hazırlıyordum ve gerçekten onu oturtturmak falan çok zor oluyor. Word’ de hazırlıyordum falan, bu hazır yapılması çok güzel oluyor.”(Ö_E1).

“Mesela, bulmaca mesela olabilir çocuklar değişik sorular yapıldığı zaman ee buradaki çocuklar bulmaca sever, çünkü devamlı mesela fizik anlatıyorum, çocuğun elinde şey var. Bulmaca çözüyor elinde” (Ö_E7).

Edmodo (Sosyal öğrenme platformu): Katılımcılar, öğretmen, öğrenci veli erişimlerini

sunan bir sosyal bir öğrenme platformu olan Edmodo’nun BİLSEM’lerde kullanımının küçük grupla çalışma için oldukça avantajlı olduğunu, güvenlik sorunları, proje sürecinde tartışma ortamı olarak yürütme ve derslerle ilgili duyuruları takip etme gibi iletişim kurma ve veri paylaşımı açısından birçok dokümanı türünü desteklemesi sebebiyle kullanışlı

olduğunu ifade etmişlerdir. Ayrıca güncel versiyonlarında Türkçe dil desteğinin bulunmasının önemli olduğunu vurgulamışlardır.

“O rahat olur projelerinde mesela birlikte çalışmak için Edmodo çok rahat olucak. Zaten Edmodo’yu direkt ben gelir gelmez onlara söyleyip direkt sınıf gruplarını açacağım yani Edmodo’da.” (Ö_E5).

“Edmodo‘yu ben daha önce kullanmaya çalıştım. Ve eee kullanmaya başladığım zaman sadece İngilizce içeriği vardı. Çocukların ingilizce bilgisinin yeterli olmaması ııı bu programdan beni geri çekti. Şu an biraz daha rahat bir kullanım görebilirim hani BİLSEM’de bulunmam dolayısıyla buradaki öğrencilerle çok daha rahat kullanabilirim. Iıı sınıf çokluğu açısından iyi, veri paylaşma açısından hızlı ve ııı gizlilik açısından da iyi bir program.” (Ö_E8).

Bubbl.us (Kavram haritası/zihin haritası hazırlama programı): Katılımcıların, kavram

haritası ya da zihin haritası oluşturma imkanı sağlayan Bubb.us programı için, derslerinde sunum esnası, değerlendirme, konu anlatımı gibi birçok süreç içerisinde kullanıma uygun olduğunu ifade ettikleri gözlemlenmiştir. Ayrıca, dijital ortamda çeşitli kavram haritası programlarına aşina olup, kullandıklarını belirten öğretmenlerden bazıları bu programın içerik olarak ve hazırlama kolaylığı bakımından daha uygun olduğunu belirtmişlerdir.

“Kavram haritasını. Onu kendimde yani kendim sunum yapacaksam ya da işte derste kendim eeee onu kullanıyorum çok, ama burada öğrendiğim daha o kullandıklarımdan biraz daha farklı ve daha zengindi.” (Ö_E6).

“Kavram haritasını oluşturduğumuz şey, çocukların çok ıı şeyi bağlantıları kurdukları yerleri çok net göstermeye yarayabilir. İşte bu kavram haritasını oluşturmada, şey zihin haritasını oluşturmada orada hani bağlantıları kurduklarında yanlışları doğruları da belki oluşturabiliriz. Taksonomi canlıların sınıflandırılmasında kullanılabilir.” (Ö_E3).

Tagul/Word Art (Kelime bulutu oluşturma aracı): Katılımcıların kelime bulutu oluşturma

aracının öğrencilerinin proje sunumu başta olmak üzere afiş hazırlama, herhangi bir konuyla ilgili ürünü poster olarak sergileme ve bir kavramın öğretimiyle ilgili önemli hatları vurgulamak ya da özetleme yaparken dikkat çekilmek istenen noktaları vurgulamak amacıyla yararlanabileceğinin altını çizdikleri görülmektedir.

“Zaten ben önceden de kullanmıştım ama bence bir şeyleri özetlemek ya da çarpıcı bir afiş hazırlamak için gerçekten güzel. Afiş olabilecek şey en sonda çocuklardan da istenecek bir şey hani o yüzden konuya göre flexible yani sabit değil diye düşünüyorum.” (Ö_E10).

“Poster yaptık, kullandık. Çocuklar da çok sevdiler. Oradan kendi e şey tasarımlarını seçtiler, renklerini seçtiler. Sınıf kuralları oluşturuyorduk o gün. Yine böyle genel ifadelerle bir konuyu genel çerçevede konuşmak istediğimizde e ders başında mesela yine konuşabiliriz bir konu hakkında öğrencilerin neler bildiklerini nelerin önemli olduklarını düşünüyorlarsa onları o maddeleri WordArt’ta yazıp e sergileyebiliriz. Her öğrencinin kendi şeyi katkısı posterin içinde yer almış olur.” (Ö_E4).

Padlet (Dijital pano hazırlama programı): Dijital pano hazırlama programının katılımcılar

tarafından, tartışma gerektiren konular hakkında fikirlerini birbiriyle paylaşmaları amacıyla kullanılabileceğine yönelik görüşler bildirilmiştir. Programın kullanımının interaktif olması ve ortak çalışmaya imkan veren yapısının, ders öncesi, sırası ya da sonrasında kullanım imkanı sunmasının avantajlarına değinilmiştir.

“Çocuklara bir konuyla ilgili araştırma yapmaları söylenir mesela. Bununla ilgili önce kendi panolarını oluşturmaları istenebilir çocuklara ders öncesi bir hazırlık olarak ve derse başladığımızda, oradan interaktif olarak soru cevap şeklinde ama tabi her konu değil, ama tartışma gerektiren konularda” (Ö_E1).

“Padlet’i sevdim ee çünkü böyle tartışıma ortamında her öğrencinin söz almasına gerek kalmadan kendi fikirlerini ifade edebilecekleri bir ortam. Padlet güzel. Mesela grup çalışması sonrası tartışmalarda, grupların tartışma argümanlarını yazmaları için ders esnasında, ders sonrası da olabilir ama ödev vermektense orada aktif olarak kullanmalarını tercih ederim ben.” (Ö_E4).

Powtoon (Animasyon/kısa film hazırlama): Katılımcılar, animasyon, kısa film ya da sunu

hazırlama gibi amaçlara yönelik olarak kullanılabilen Powtoon programının özellikle bir konu öğretimi kapsamında kullanılabileceğini belirtmişlerdir. Ayrıca programda yer alan hareketli içeriğin öğrenciler tarafından ilgi çekici bulunacağını ifade ederek, zor anlaşılan kavramları somutlaştırmada etkili olacağının altını çizmişlerdir.

“Eee katmanlarda kullanılabilir işte görme bozuklukları konusunda kullanılabilir. Gözle ilgili spesifik olarak… Evet, bir animasyon. Görmenin nasıl oluştuğunu anlatmak çok zor. Iıı beynine ters düşecek işte orada düzeltilecek falan gibi şeyler retina noktası, Eee kullanışlı bulduğum için ıııı …Powtoon beğendim ve ders içinde öğrencilere kullandırabileceğimi düşünüyorum.” (Ö_E8).

“Yine Powtoon’da animasyonda olur onu büyük gruplarda seviyor. Animasyon, ee kamu spotu oluştururken çok kullanılabilir.” (Ö_E2).

Toondoo (Kavram karikatürü hazırlama programı): Katılımcıların sıklıkla değindikleri ve

derslerde kullanımının gerekli olduğunu düşündükleri bir diğer araç ise kavram karikatürü hazırlama programıdır. Bu programın öğrencilerin yaratıcılığını geliştirmesi, kolaylıkla ilgilerini çekmesi gibi özelliklere sahip olduğu vurgulanmıştır. Ayrıca, görsel zekalarındaki yüksek düzeyde gelişmiş olan özel yeteneklilerin bu programın daha etkili olacağı, diğer öğrencilerin ise, programın hızlı bir şekilde sonuç almaya yönelik olması ve yapılan işlemlerin ya da değişikliklerin hızlıca görülebilme yapısından ötürü öğrencilerin görsel yetenekleri ve yaratıcılık özelliklerini geliştirme noktasında işe yarayacağını belirtmişlerdir.

“Eee en çok tabi ki karikatür herhalde. Çünkü o orijinal. Ama çocuklara hazırlattırmak ve çocukların yaratıcılığını da hem geliştirme açısından ve bir de espriler falan da hani konuyla ilgili yaparlarsa daha renkli olur diye düşündüm. Onu kendim kullandıracağım açıkçası.” (Ö_E1).

“Toondoo da güzeldi. Çünkü çocukların böyle hani karikatür hazırlama, bizim çocuklarımızda şey çok güçlü olan çocuklar var görsel tarafı çok zayıf olanlarda var. Bu onların o zayıf taraflarını güçlendiren bir şey çünkü orada karakterler var. Hani o karakterlerde bir şeyler ortaya koyuyorlar bir de içerisinde espri de içeren bir şey çocuklar için o yüzden onu da beğendim” (Ö_E2).

QR kodlar (Karekod oluşturma): Katılımcılar, karekod oluşturma uygulamasıyla ilgili

olarak, günlük hayatın birçok yerinde kullanılan bu uygulamanın derslerin yürütülmesi süecinde kullanılan teknikler kapsamında yer alabileceği gibi, ders dışında pek çok amaç doğrultusunda kullanılabileceğini düşündüklerini, böylelikle öğrenciler için her branşta

kullanılabilecek türde, istenilen düzeyde bireyselleştirilmiş ve özgün ders içeriklerinin planlanabileceğini ifade etmişlerdir.

“Mesela, QR kodda bir ürünün hazırlanış sürecini, o proje çalışmasını sürecini oradaki dinleyenlere ya da izleyenlere ya da ziyaretçilere video oluşturarak ya da süreci video oluşturur işte farklı bağlantılara onlar da aydınlatıcı bağlantılara yönlendirebilir.” (Ö_E6).

“QR kod zaten mutlaka bence her branşta kullanılabilir. Kullanılması gerekiyor. Mesela soru hazırlayabiliriz, çocuklar kodları okutup bireysel soru, çocuğa özel kod yapabiliriz. Örneğin, diyelim ki istasyon tekniği diye bir teknik vardır. Bu istasyon teknikleri, istasyonlara QR kod konulabilir. Görevler bu şekilde gelebilir yani, öğretimde kullanılabilir.” (Ö_E1).

Bunların yanı sıra katılımcılar, uygulamaların bazılarıyla ilgili görüşmeler sırasında, özel yetenekli öğrencilerin özelliklerini göz önünde bulundurarak kullanılan uygulamalarla ilgili çeşitli değerlendirmelerde bulunmuş ve öğrenciler açısından uygulamaların ne şekilde kullanılabileceği ve öğrencilerin bu programları kullanmayı tercih etme nedenlerine ilişkin açıklamalar yapmışlardır. Bazı programların yapısı sebebiyle öğrenciler tarafından daha çok beğenileceği ve doğrudan ilgilerini çekebilecek nitelikte olduğu vurgusu ön plana çıkmıştır. Bu bağlamda, en çok vurgulanan hususlar öğrencilerin dikkatini çekmeyi başaracak nitelikte programların görsellik yönünden zengin ve hareketli unsurlardan oluşması, hızlı bir şekilde sonuç alabilme imkanı sunması, grup çalışması ve işbirliği sunması gibi özelliklere sahip programların tercih edileceğiyle ilgili olmuştur. Dolayısıyla, öğrencilerin en çok ilgisini çekecek ve beğenecekleri düşünülen programın animasyon programları olacağı ifade edilmiştir. Bu durumun sebebi olarak hareketli ve renkli ögelerin öğrencilerin dikkatini çekmesi, kendilerini yansıtabileceği, üzerinde değişiklikler yapabilme fırsatı ve oyun tasarlama gibi amaçlara yönelik olarak kullanılabileceğiyle ilgili ifadelere sıklıkla yer verildiği görülmektedir. Bu konuyla ilgili bazı örnekler aşağıda sunulmaktadır.

Powtoon çok hoşuma gitmişti mesela, çocukların çok ilgisini çekeceğini düşünüyorum. Benim öğrencilerimin yaş grubuna baktığımda daha renkli daha hareketli, hani onların ııı tabir-i caizse canlandırabilecekleri şeyler çok dikkatini çekecektir.” (Ö_E3).

“Ee görselliği seviyorlar çocuklar, özellikle küçük yaş gruplar. O yüzden animasyonu seveceklerini düşünüyorum.” (Ö_E2).

Aynı zamanda katılımcılar, sınıflarında aktif olarak kullanmayı düşündükleri ve öğrencilerin kullanmayı en çok tercih edeceği programlardan bir diğerinin kavram karikatürü programı olduğunu belirtmektedir. Bu programın kullanımıyla ilgili olarak Ö_E8 “Hızlı bir internet olursa, çocukların çok çok çok keyif alacağını düşünüyorum. Yani

fazlaca kullanabileceğim bir program bence..” derken, Ö_E9, “Orda hazır şablonlarda vardı uyguladığı, onları da kullanabilirler. Onların hepsi hoşlarına gider hepsi hareketli olmaları böyle. Komik figürler vardı onlar hoşlarına gider, yani o şablonlar hoşlarına gider. Kendileri de üretebilirler bir şeyler tabi.” şeklinde, programının yapısının

öğrencilerin dikkatini çekecek ve kendilerinin bir şey üretmeye teşvik edecek nitelikte olduğunu belirtmektedir. Öğrencilerin bilişsel olarak aktif olması, meraklı olması ve problem çözmeyi sevmesi ve hızlı bir şekilde sonuç alma odaklı olması gibi özelliklerinden dolayı bulmaca etkinliğinin öğrenciler tarafından kullanmak isteneceğini ve beğenileceğinin altı çizilmiştir. Örneğin Ö_E7 bu durumu, “Buradaki öğrenciler, bir kez

bulmaca etkinliğini severler. Şey yapıyorlar bunlar eee direkt soru sorduğu zaman cevaplanıyo, hoşlarına gidiyor. Bir de çözemedikleri zaman çok şey yapıyorlar. Nasıl çözemedim diye kendilerine, hırslanıyorlar” şeklinde ifade etmiştir. Benzer şekilde Ö_E5 “ Mesela bulmacayı çok severler çünkü çok kolay. Onlar şeyler yapıp hemen görmek istiyorlar etkiyi.” şeklinde açıklama yapmıştır.

Dijital pano uygulamasının, öğrencilerin işbirliği ve fikirlerini tartışmak için kullanabilecekleri bir platform olarak düşünülmesiyle birlikte bazı katılımcılar, bu uygulamanın öğrenciler açısından rekabeti artıracağı ve kolay erişim sağlayarak etkileşim imkanı sunması sebebiyle kullanımının tercih edilebilir türde olacağını ifade etmektedir. Örneğin Ö_E7 bu durumla ilgili olarak, “Evet, dijital pano aynı anda. Sen oraya… çünkü

çocuk onu görüyor. Karşı taraf başka bir şey yaptığı zaman, aa ben onu niye düşünemedim. Bende yapmaya çalışayım, çocukların kendi aralarında bir rekabet olabilir. Onu beğenebilir.” şeklinde görüşlerini açıklarken, Ö_E6 “Çünkü dijital pano, aslında benim anladığım kadarıyla o paylaşım özelliği vardı onun birbirinizle …işbirlikçi çalışmalarda bunlar kullanılabilir, grup çalışmalarında, uzaktan eğitimde de kullanılabilir uzaktan, evden herkes bağlanabilir. Mesela bu daha hoş dijital pano hazırlama eee mesela bulmaca çocukların ilgisini çekebilir…” Sonuç olarak animasyon, kavram karikatürü,

kısa film hazırlama uygulamalarının da tercih edilebilir olduğuyla ilgili görüşler mevcuttur. Bu durum, katılımcıların her uygulamayla ilgili özelleşmiş olarak sunduğu avantajlara ilaveten, öğrenciler tarafından beğenileceği ve uygulamaların dersle entegrasyonu doğru bir şekilde sağlandığı takdirde, derse ilgi ve motivasyonu artırma potansiyeline sahip olduğu ve öğrencilere katkı sağlayacağı görüşüyle birleşmektedir.

4.3.3.5. Etkinlik değerlendirme formu aracılığıyla uygulamaların değerlendirilmesi