• Sonuç bulunamadı

A.4. Paydaş Katılımı

A.5.3. Uluslararasılaşma performansı

Fakültenin politika ve stratjiler çerçevesinde oluşturulan komisyon/koordinatörlükler çalışmalar yapmaktadır. Ayrıva öğrenci ve öğretim üye ve elemanlarımızın hazırladığı projelerle uluslararasılaşmaya katkı sağlanmaktadır (KANIT A47).Olgunluk düzeyi 3.

31

A. LİDERLİK, YÖNETİM ve KALİTE

A.5. Uluslararasılaşma

1 2 3 4 5

A.5.3. Uluslararasılaşma performansı

Üniversitemizde uluslararası protokoller ve işbirliklerinin izlenmesi Dış İlişkiler Ofisi tarafından yapılmaktadır. Bu ofis altında Erasmus, Farabi ve Mevlana programları ile Uluslararası Öğrenci Ofisinin iş ve işlemlerini gerçekleştirmek için birer koordinatör görevlendirilmiş, ancak, Covid-19 salgını nedeniyle 2019-2020 ve 2020-2021 eğitim öğretim yılında uluslararası öğrenci ve öğretim elamanı değişim programları uygulamaları olmamıştır.

Spor Bilimleri Fakültesi öğrenci ve öğretim elemanları Erasmus+

projeleriyle fakültemizi temsil etmiştir.

Kurumda

uluslararasılaşma faaliyeti

bulunmamaktadır .

Kurumda

uluslararasılaşma politikasıyla

uyumlu faaliyetlere yönelik

planlamalar bulunmaktadır.

Kurumun

geneline yayılmış uluslararasılaşma faaliyetleri bulunmaktadır.

Kurumda uluslararasılaşm a faaliyetleri izlenmekte ve iyileştirilmekted ir.

İçselleştirilmiş, sistematik, sürdürülebilir ve örnek gösterilebilir uygulamalar bulunmaktadır.

Örnek Kanıtlar

A47. Erasmus+ projesi (https://sporbilimleri.nevsehir.edu.tr/tr/29436)

32

B. EĞİTİMVEÖĞRETİM

Fakültede eğitim öğretim faaliyetleri Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Antrenörlük Eğitimi ve Spor Yöneticiliği bölümlerinde yerine getirilmektedir. Bu faaliyetler sonundabölümlerin amacı beden eğitimi öğretmeni, spor branşlarında ihtiyaç duyulan ileri kademedeantrenörler ile mentorler, kondisyoner ve masör gibi elemanlar, spor endüstrisi içinde yer alankurum, kuruluş ve organizasyonlarda görev alacak, uygulayacak ve yönetecek uzmanlar yetiştirmektir. Bu bölümde eğitim öğretim faaliyetlerine yönelik gerçekleştirilen ve gerçekleştirilmesi düşünülen etkinlikler her başlık altında ayrıntılı olarak verilecektir.

Programların Tasarımı ve Onayı

Fakültemiz, yürüttüğü programların tasarımını, öğretim programlarının amaçlarına ve öğrenmeçıktılarına uygun olarak yapmaktadır. Programların yeterlilikleri, TYYÇ’yi esas alacak şekildetanımlanmaktadır.Fakültemiz,program tasarımveonayıiçin tanımlısüreçleresahiptir.

Programlarıntasarımıveonayı

Fakülte bünyesinde yer alan bölümlerin programları beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümüiçin YÖK tarafından gönderilen program çerçevesinde yürütülmekte olup, antrenörlük bölümünün programı 2020 yılında yenilenmiştir.2021-2022 eğitimöğretim yılında1 .sınıflar bu yeni programa göre ders almaya başlamıştır. Müfredat programı yenileme çalışmaları sırasında bölümlerin amaçları ve öğrenme çıktıları (kazanımları) oluşturulmuş, TYYÇ ile uyumları konusunda ilgili oldukları çerçeve programlar dikkate alınmış ve kamuoyu ile paylaşılmıştır. Program yeterliliklerinin hangie ylemlerle kazandırılabileceği hazırlanan matrislerde gösterilmiştir. Program yeterlilikleri belirlenirken yeterlilikler çerçevelerinin yanı sıra her bölümkendisinin ve fakültenin misyon ve vizyonunu göz önünde bulundurmuştur. Yenilenen ve şu an 2020 ve öncesi kayıtlılar için geçerli olan ders bilgi paketleri bölümlerin web sayfasında paylaşılmıştır.Ayrıca beden eğitimi ve spor öğretmenliği ve antrenörlük eğitimi bölümleri SPORAK tarafından hazırlanan çekirdek programda istenen nitelikleri sağladığı için akreditasyon için başvurularını yapmıştır. Spor yöneticiliği bölümü henüz öğrenci kabulüne başlamamıştır.Yenilenen ders programlarında kazanımların (PÖÇ) ifade edilmesinde Bloom’un taksonomisinde öngörülen bilişsel, duyuşsal ve psiko-motor (devinimsel) seviyeyi açıkça belirtir şekilde yapılmasına özengösterilmiştir.

Program çıktılarının gerçekleşmelerinin nasıl izleneceğine dair planlama yapılmışve A.2.2. İç kalite güvencesi mekanizmaları (PUKÖ çevrimleri, takvim, birimlerin yapısı) başlığı altında daha önce açıklanmıştır.Öğrenme çıktılarının ve gerekli öğretim süreçlerinin yapılandırılmasında bölüm bazında ilk eve kurallar bulunmaktadır.Programların yenilenen tasarımlarında güncel ve teknolojik gelişmelerle,kurumun fiziksel ve teknolojik olanakları dikkate alınmıştır.

33

EĞİTİM ve ÖĞRETİM

B.1.ProgramlarınTasarımıveOnayı

Birim, yürüttüğü programların tasarımını, öğretim programlarının amaçlarına ve öğrenme çıktılarına uygun olarak yapmalıdır.Programların yeterlilikleri, Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikleri Çerçevesi’ni esas alacak şekilde tanımlanmalıdır. Ayrıca birim,programtasarımve onayıiçintanımlısüreçlere sahipolmalıdır. Olgunluk seviyesi 4.

1 2 3 4 5

Kurumda programların tasarımı ve onayına ilişkin süreçler tanımlanmamıştır.

Kurumda programların tasarımı ve onayına ilişkin ilke, yöntem, TYYÇ ile uyum ve tasarımı ve onayı gerçekleşen programlar,

programların amaç ve öğrenme çıktılarına uygun olarak yürütülmektedir.

Programların tasarım ve onay süreçleri sistematik olarak izlenmekte ve ilgili paydaşlarla birlikte

değerlendirilerek iyileştirilmektedir.

İçselleştirilmiş, sistematik, sürdürülebilir ve örnek gösterilebilir uygulamalar bulunmaktadır.

B.1.1.Programlarıntasarımıve onayı

Programların amaçları ve öğrenme çıktıları (kazanımları) oluşturulmuş, TYYÇ ile uyumu belirtilmiş, kamuoyuna ilan edilmiştir. Program yeterlilikleri belirlenirken kurumun misyon-vizyonu göz önünde bulundurulmuştur. Ders bilgi paketleri varsa ulusal çekirdek programı, varsa ölçütler (örneğin akreditasyon ölçütleri vb.) dikkate alınarak hazırlanmıştır. Kazanımların ifade şekli öngörülen bilişsel, duyuşsal ve devinimsel seviyeyi açıkça belirtmektedir.

Program çıktılarının gerçekleştiğinin nasıl izleneceğine dair planlama yapılmıştır, özellikle kurumun ortak (generic) çıktıların irdelenme yöntem ve süreci ayrıntılı belirtilmektedir.Öğrenme çıktılarının ve gerekli öğretim süreçlerinin yapılandırılmasında bölüm bazında ilke ve kurallar bulunmaktadır. Program düzeyinde yeterliliklerin hangi eylemlerle kazandırılabileceği (yeterlilik-ders-öğretim yöntemi matrisleri) belirlenmiştir. Alan farklılıklarına göre yeterliliklerin hangi eğitim türlerinde (örgün, karma, uzaktan) kazandırılabileceği tanımlıdır. Programların tasarımında, fiziksel ve teknolojik olanaklar dikkate alınmaktadır (erişim, sosyal mesafe vb.)

Fakültemizde bölümlerin ders bilgi paketleri Örnek Kanıtlar

34 TYYÇ ile uyumlu olarak hazırlanmış olup web

sitemizde duyurulmuştur.

Fakültemizde lisans düzeylerinde program tasarım süreçleri,

- YÖK’ün program açma ölçütleri,

-Önlisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği,

- Fakülte Kurulu Kararları - Senato Kararları, İle yapılmaktadır.

Açılacak bir bölüm ve program için, gerekçelerin belirlenmesi, ilgili ulusal örnekler incelenip dersler ve içeriklerinin belirlenmesi, öğretim elemanı bazında altyapısı, öğrenci kabul koşulları vb.

bilgileri içeren dosya ilgili bölüm kurullarında değerlendirilip karara bağlandıktan sonra Fakülte kurulunda değerlendirilerek karara bağlanır. Bölüm ve Fakülte talebi, Rektörlük Makamına sunulur.

Rektörlüğün inceleme ve değerlendirme işlemlerinden sonra Üniversite Senatosu tarafından da değerlendirilir. Üniversite Senatosunda olumlu karar alınması durumunda dosya, Yükseköğretim Kurumuna gönderilmekte, Yükseköğretim Kurumunca uygun görüldüğü takdirde bölüm ve program açılma süreci tamamlanmış olmaktadır.

B1. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bilgi Paketi

B2. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği B3. Yükseköğretim Kurulu Program Açma Ölçütleri

B4. YÖK tarafından gönderilen Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü Müfredatının Kabulüne İlişkin Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Senato Kararı

B5. Antrenörlük Eğitimi BölümüYeni Müfredatının Kabulüne İlişkin Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Senato Kararı

35 Programın ders dağılım dengesi

Programın ders dağılımına ilişkin ilke, kural ve yöntemler N.H.B.V.Ü Senatosunun 24/06/2021 tarihli, 18 sayılı toplantısı, 2021/121 sayılı kararı gereğince “Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Program Açma/Kapatma,MüfredatOluşturmaveGüncellemeYönergesi”ninhükümlerindeaçıkçabelirtilmiştir.Buyönergeçerçevesinde gerçekleştirilen müfredat yenileme sürecinde öğretim programlarının (müfredat)yapısı zorunlu-seçmeli ders, alan-alan dışı ders dengesi, yönergede belirtilen ağırlıklara göredüzenlenmiş ve öğretim programlarının kültürel derinlik sağlaması ve farklı disiplinleri tanımaolanağı sunmasına özen gösterilmiştir. Ayrıca her dönem öğrencilerin alması gereken derslerinsayısı ve haftalık ders saatlerinin (ders yükü) belirlenmesinde öğrencilerin akademik olmayan etkinliklere de zaman ayırmasını sağlayacak şekilde düzenlenmesine dikkat edilmiştir.Bu kapsamda geliştirilen ders bilgi paketlerinin amaca uygunluğu ve işlerliği süreçleri yeni başlamışolup, izlenmesi ve üzerinde iyileştirmeler yapılması daha önce bilgi ve belge sunulan ölçek,anketlerle, staj ve uygulama formlarında yer aldığı şekliyle elde edilmesi yönünde birim kaliteekiplerinin yaptıkları toplantılarda görüş oluşmuştur. Formların hazırlığı ile içeriklerinin paydaş geri bildirimleri almaya yönelik maddeleri ilgili bölümlerce harızlanacak,analiz edilecek,değerlendirileck ve izlenmesi yapılacaktır.

Olgunluk düzeyi 3.

EĞİTİMveÖĞRETİM

B.1.ProgramlarınTasarımıveOnayı 1 2 3 4 5

B.1.2.Programındersdağılımdengesi

Programın ders dağılımına ilişkin ilke, kural ve yöntemler tanımlıdır. Öğretim programı (müfredat) yapısı zorunlu-seçmeli ders, alan-alan dışı ders dengesini gözetmekte, kültürel derinlik ve farklı disiplinleri tanıma imkânı vermektedir. Ders sayısı ve haftalık ders saati öğrencinin akademik olmayan etkinliklere de zaman ayırabileceği şekilde düzenlenmiştir. Bu kapsamda geliştirilen ders bilgi paketlerinin amaca uygunluğu ve işlerliği izlenmekte ve bağlı iyileştirmeler yapılmaktadır.

Fakültemiz Eğitim öğretim programı Üniversitemiz Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği kapsamında TYYÇ ve Ulusal Çekirdek Eğitim Programı çerçevesinde belirlenmektedir.

Öğrencinin mezun olabilmesi için gerekli koşullar müfredat ile tanımlanır. Fakülte Kurulu ile belirlenen eğitim planı Senato tarafından onaylandıktan sonra uygulanır. Müfredat, öğrencinin

Ders ış ve ilanedilmiştir.

Programlarda

36

mezun olabilmesi için başarmak zorunda olduğu dersler ile varsa tamamlaması gerekli bilimsel ve sosyal etkinlik puanı, proje, staj, seminer ve benzeri diğer koşullardan oluşur. Müfredatta belirtilen her bir dersin yarıyıllık ya da yıllık olduğu, yarıyılı ya da yılı, kredisi, haftalık teorik ve uygulama ders saati, varsa ön koşul ve yan koşullar belirtilir. Program müfredatının her bir yarıyılı, ders ve/veya staj ve benzeri faaliyetler olmak üzere toplam 30 krediden oluşur. Bir yarıyıl için belirlenen derslerin haftalık teorik ve uygulama saatlerinin toplamı en fazla 30 olacak şekilde, mezuniyet için toplamda 240 olacak şekilde düzenlenir.

Müfredatta hangi derslerin zorunlu olduğu, hangi derslerin seçmeli ya da isteğe bağlı olduğu belirtilir.

ÖrnekKanıtlar

B6. Antrenörlük Eğitimi Bölümü dersler ve AKTS kredileri B7. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği dersler ve AKTS kredileri

37 Ders kazanımlarının program çıktılarıyla uyumu

Fakültenin tüm programlarında yer alan derslerin öğrenme kazanımları (PÖÇ) karma, uzaktanhibrit eğitime uygun olarak tanımlanmıştır. Bu kapsamda derslerin öğrenme çıktılarıyla ders kazanımları eşleştirmesi ders tanımlama formlarında/kartlarında açıkça belirtilmiş ve paylaşılmıştır. Kazanımların ifade edilmesinde Bloomtaksonomisinde öngörülen bilişsel,duyuşsalve psikomotor (devinişsel) düzeyler belirtilmiş ve tüm düzeyler için PÖÇ oluşturulmasına dikkat edilmiştir.Alanla ilgili derslerin öğrenme kazanımlarının gerçekleşme düzeyinin belirlenmesi için planlama bulunmasına karşın,özellikle alana özgü olmayan(genel)kazanımların irdelenme yöntem ve süreçleri ayrıntılı yer almamaktadır. Olgunlukdüzeyi 3.

EĞİTİMveÖĞRETİM B.1.Programların Tasarımı ve Onayı

1 2 3 4 5

B.1.3. Ders kazanımlarınınprogram çıktılarıyla uyumuDerslerin öğrenme kazanımları (karma ve uzaktan eğitim de dahil) tanımlanmış ve program çıktıları ile ders kazanımları eşleştirmesi oluşturulmuştur. Kazanımların ifade şekli öngörülen bilişsel, duyuşsal ve devinimsel seviyeyi açıkça belirtmektedir.

Ders öğrenme kazanımlarının gerçekleştiğinin nasıl izleneceğine dair planlama yapılmıştır, özellikle alana özgü olmayan (genel) kazanımların irdelenme yöntem ve süreci ayrıntılı belirtilmektedir.

Fakültemiz bölümlerinde ders kazanımları ile program çıktıları eşleştirilmiştir.

Öğrenci iş yüküne dayalı tasarım

38

Bölümlere ait ders programları ve bu derslere ait ders tanımlama formları (AKTS değeri,değerlendirme sistemi, öğrenci iş yükü) web sayfası üzerinden paylaşılmış ve öğrenci iş yükütakibi yapılarak doğrulanması sağlanmaktadır. Bölüm ders programlarında staj ve mesleğe ai tuygulamalı öğrenme fırsatları yaratacak derslerin yeralması sağlanmış ve bu derslerin sayılarının uygunluğu ve zamanlaması ders programları, öğrenci iş yüküleri ve krediler çerçevesindedeğerlendirilmektedir. Gerçekleşen uygulamanın niteliği irdelenmektedir. Öğrenci iş yüküne dayalı tasarımda uzaktan eğitimle ortaya çıkan çeşitliliklerde gözönünde bulundurulmaktadır. Olgunlukdüzeyi 4.

EĞİTİMveÖĞRETİM B.1.ProgramlarınTasarımıveOnayı

1 2 3 4 5

B.1.4.Öğrenci iş yüküne dayalı ders tasarımı Tüm derslerin AKTS değeri websayfası üzerinden paylaşılmakta,öğrenci iş yükü takibi

iledoğrulanmaktadır. Staj ve mesleğeait uygulamalı öğrenme fırsatlarımevcuttur ve yeterince öğrenci işyükü ve kredi çerçevesindedeğerlendirilmektedir.

Gerçekleşenuygulamanın

niteliğiirdelenmektedir.Öğrenciişyükünedayalı tasarımda uzaktan eğitimleortaya çıkan çeşitlilikler de gözönündebulundurulmaktadır.

B9. Spor Bilimleri Fakültesi Bilgi Paketi

39 Ölçme ve değerlendirme sistemi

Birimde bütüncül bir ölçme-değerlendirme sistemi vardır. Bu sistem Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi önlisans ve lisanseğitim-öğretim ve sınav yönetmeliğinde ayrıntıları ile (harf notları, değerlendirme sistemleri, devam,devamsızlık gibi) belirlenmiştir. Ölçme-değerlendirme için ana ilke ve kurallar tanımlanmış ve öğretim elemanlarına öğrenci işleri bilgi sisteminde‘bağıl ve mutlak’iki yöntemle değerlendirme fırsatı yaratılmıştır.Değerlendirme sistemin de öğrenme çıktıları ve kazanımı, öğretim programı(müfredat),eğitim hizmetinin verilme biçimi (örgün, uzaktan, karma, açıktan), öğretimyöntemiveölçme-değerlendirme sistemlerinin uyumlarını sağlama görevi öğretim elemanlarınca yerine getirilmektedir. Sınav uygulama ve güvenliği(örgün/çevrimiçisınavlar,dezavantajlıgruplarayöneliksınavlar)mekanizmaları oluşturulmuş ve uygulanmaktadır. Salgın döneminde derse yönelik değerlendirmeler sınav veya ödevler şeklinde yine öğretim elemanının sorumluluğu çerçevesinde yürütülmektedir.Salgın döneminde ders tanımlama formlarında yeralan uygulama şekli yanında her öğretim elemanı ders izlence formları hazırlayarak uzaktan eğitim ilkeleri çerçevesinde haftalık dersleri ve değerlendirme sistemlerini öğrencilerle paylaşmaktadır.

Fakültede derslere ilişkin ölçme-değerlendirme yaklaşımları, yaşanan aksaklıklar ve uygulama şartları öğrenci-öğretim elemanı geribildirimine dayalı biçimde iyileştirilme yapılmaktadır.Olgunlukdüzeyi4.

EĞİTİMveÖĞRETİM B.1.ProgramlarınTasarımıveOnayı

1 2 3 4 5

B.1.5.Ölçmevedeğerlendirmesistemi Kurumda bütüncül bir ölçme-değerlendirme sistemi vardır.

Ölçme-değerlendirme için ana ilke ve kurallar tanımlıdır. Öğrenme kazanımı, öğretim programı (müfredat), eğitim hizmetinin verilme biçimi (örgün, uzaktan, karma, açıktan), öğretim yöntemi ve ölçme-değerlendirme uyumu gözetilmektedir. Sınav uygulama ve güvenliği (örgün/çevrimiçi sınavlar, dezavantajlı gruplara yöneliksınavlar) mekanizmaları bulunmaktadır.

Kurum, ölçme-değerlendirme yaklaşım ve olanaklarını öğrenci-öğretim elemanı geri bildirimine dayalı biçimde iyileştirmektedir.

Fakültemiz bölümlerinde yeterlilik temelli ölçme vedeğerlendirme sisteminin tasarımı bulunmaktadır.

Ölçme ve değerlendirme süreçleri, öğrenci merkezli ve yeterlilik temelli bir yaklaşıma imkan sağlayacak şekilde oluşturulmuştur.

B10. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi önlisans ve lisans eğitim-öğretim ve sınav yönetmeliği

40 Öğrenci Kabulü ve Gelişimi

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü ile Antrenörlük Eğitimi Bölümü’ne lise diplomasına sahip, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınavlarda veyaYüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) kabul ettiği uluslararası sınavlarda belirli başarıyı gösterenadaylar, ön puanla birlikte Özel Yetenek sınavına tabi tutularak yerleştirilir. Öğrenci kabulü Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ÖğrenciİşleriBilgiSistemiaracılığıylayapılır.Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SporBilimleriFakültesiLisansProgramlarına öğrenci kabulleri, YÖK ve ÖSYM Başkanlığı ile Rektörlük tarafından belirlenen ilkeler ve ilan edilen tarihler arasında istenen belgelerle Fakülte ve Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır. Öğrencilerin örgün, yaygın, uzaktan/karma eğitim ve serbest öğrenme yoluyla edinilen bilgi vebecerilerini kapsayan önceki öğrenmelerinin tanınması ve kredilendirilmesi bölümlerin ‘intibak komisyonları’tarafından gerçekleştirilir.Öğrencilerin akademik gelişim, kariyer planı gibi konularda izlenmesi bölüm öğretim elemanlarından oluşan danışmanlar aracılığıyla yapılmaktadır.Öğrencilerin başarı durumları, derse devamları ve eğitim öğretim süreciyle ilgili diğer bilgileriÖğrenci İşleri Bilgi Sistemi aracılığı ile izlenmektedir. Bu izleme sürecinde elde edilen bilgiler öğrencilerin eğitim öğretim süreçleriyle ilgili sorunlarının giderilmesi ve danışmanlık hizmetlerinin daha etkin hale getirilmesinde kullanılmaktadır.

Öğrenci kabulü ve önceki öğrenmein tanınması ve kredilendirilmesi

Üniversitenin ve Fakültenin web sayfasında başvuru ile ilgili tüm süreçler ilan edilir ve gerekligüncellemeler bu sayfa üzerinden duyurulur. Spor Bilimleri Fakültesine öğrenci kabulüne ilişkin ilk eve kurallar tanımlanmıştır. Konuyla ilgili komisyonca alınan kararlar gereği (geçen yıl toplantılar yapılmıştı) özel yetenek sınavlarında uygulanacak mekanizmalar her yıl izlenir vegerekli yenilemeler yapılır. Özel yetenek sınavlarıyla ilgili duyurular üniversitenin ve fakülteninweb sayfalarından ilan edilerek kamuoyu ile paylaşılır ve gerekli güncellemeler yine bu sayfalarüzerinden duyurulur. Öğrenci kabulüne yönelik ilkeve kurallar tutarlı ve uygulamalar da komuoyuna açıktır.

Öğrencilerin örgün, yaygın, uzaktan/karmaeğitim ve serbest öğrenme yoluyla önceki öğrenmelerinden edindikleri bilgi ve becerilerinin tanınması işlemleri ilk eve kurallar çerçevesinde yapılmaktadır. Bu kural ve ilkeler Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi önlisans ve lisans kredi transferi ve intibak işlemleri yönergesinde belirlenmiştir. Bu çerçevede ilgili süreçler öğrenci işleri dairebaşkanlığına verilen dilekçe ve belgelerle başlar ve bölüm intibak komisyonlarınca tanınma ve kredilendirme yapılmaktadır. Uluslararasılaşma uygulamaları ile hareketliliğe katılan öğrencilere kredilendirme iligili bilgiler bölüm koordinatörleri tarafından açıklanır.Olgunlukdüzeyi 4.

41

EĞİTİMveÖĞRETİM B.2.Öğrenci KabulüveGelişimi

Birim,öğrenci kabullerine yönelik açık kriterler belirlemeli;diploma,derece ve diğer yeterliliklerin tanınması ve sertifikalandırılması ile ilgili olarakönceden tanımlanmışve yayımlanmış kuralları tutarlı ve kalıcı bir şekilde uygulamalıdır.

1 2 3 4 5

B.2.1.Öğrencikabulü,öncekiöğrenmenintanınm ası

ve kredilendirilmesi*

Birimde uygulamalar şeffaftır. Diploma, sertifika gibi belge talepleri titizlikle takip edilmektedir.

Önceki öğrenmenin (örgün, yaygın, uzaktan/karma eğitim ve serbest öğrenme yoluyla edinilen bilgi ve becerilerin) tanınması ve kredilendirilmesi yapılmaktadır. Uluslararasılaşma politikasına paralel hareketlilik destekleri, öğrenciyi teşvik, kolaylaştırıcı önlemler bulunmaktadır ve hareketlilikte kredi kaybı olmaması yönünde uygulamalar vardır.

Fakültemiz bölümlerine, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi sonuçları ve ortaöğretim başarı puanları kullanılarak yerleştirme işlemleri yapılmaktadır.

Diploma, derece ve diğer yeterlilikler ilgili kriterler Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliğince belirlenmiştir. Fakültemizdeöğrencilerin daha önceki öğrenmelerinin tanınması için NEVÜ Muafiyet ve İntibak İşlemleri Yönergesiuygulanmaktadır. Fakültemiz bölümlerinde İntibak Komisyonları kurulmuş olup, öğrencilerin ders muafiyeti bu komisyonların önerisi ve bölüm kurul kararları doğrultusunda Fakülte

YönetimKurulu kararları ile yapılmaktadır.

ÖrnekKanıtlar

B11. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi önlisans ve lisans kredi transferi ve intibak işlemleri yönergesi

B12. 2021-2022 eğitim-öğretim yılı özel yetenek sınavı temel kılavuzu

42 Yeterliliklerin sertifikalandırılması ve diploma

Fakültede yeterliliklerin onayı, mezuniyet koşulları, mezuniyet karar süreçleri açık, anlaşılır, kapsamlı ve tutarlı şekilde tanımlanmış ve kamuoyu ile paylaşılmıştır. Sertifikalandırma ve diploma işlemleri bu tanımlı sürece uygun olarak yürütülmekte, izlenmekte ve gerekli önlemleralınmaktadır. Sertifikalandırma ve diploma işlemleri Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Diploma, Diploma Eki ve Diğer Belgelerin Düzenlenmesine İlişkin Yönergesi dikkate alınarak gerçekleştirilmektedir. Bunun yanısıra Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı mezuniyet işlemlerinin nasıl yapılacağına ilişkin bir doküman hazırlanıp web sayfasından ilan etmiştir.Olgunlu düzeyi 4.

EĞİTİMveÖĞRETİM B.2.Öğrenci Kabulü veGelişimi

1 2 3 4 5

B.2.2.Yeterliliklerin sertifikalandırılması ve diploma Yeterliliklerin onayı, mezuniyet koşulları,mezuniyet karar süreçleri açık, anlaşılır,kapsamlı ve tutarlı şekilde tanımlanmış vekamuoyuilepaylaşılmıştır.Sertifikalandırmave diploma işlemleri bu tanımlı sürece uygunolarak yürütülmekte, izlenmekte ve gerekliönlemler alınmaktadır.

Fakültemizi başarı ile tamamlayan öğrencilere lisans diploması verilir.

Diplomalar hazırlanıncaya kadar öğrencilere, diplomasını alırken iade etmek üzere, geçici mezuniyet belgesi verilir. Diploma, derece ve diğer yeterliliklerin tanınması ve sertifikalandırılmasına ilişkin açık, anlaşılır, kapsamlı ve tutarlı şekilde tanımlanmış kriterler ve süreçler tüm bölümlerimizde uygulanmaktadır. Fakültemize yatay ve dikey geçiş işlemleri yürürlükteki genel yönetmelikler çerçevesindeyapılmaktadır.

Birimdediplom

B13. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Diploma, Diploma Eki ve DiğerBelgelerin Düzenlenmesine İlişkin Yönerge

43 Öğrenci Merkezli Öğrenme, Öğretm Eve Değerlendirme

Fakülte programlarında ödev, proje sunumları, staj raporu sunumları, akran değerlendirmesi gibifarklı ve öğrencilerin öğrenme süreçlerine aktif katılımını sağlayan yöntemlerin kullanılmasınaönem verilmektedir. Derslerin öğretim yöntemlerine ilişkin bilgiler Spor Bilimleri Fakülesi BilgiPaketi web sayfasında açıklanmaktadır. Üniversitemizin ölçme değerlendirmeye yönelik süreçleriNevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve SınavYönetmeliği ile tanımlanmıştır. Programlarda yeralan derslerin öğrenci işyüküne dayalı kredi değerleri (AKTS), Bologna süreci gözönünde bulundurularak değerlendirilmekte ve belirlenmekte, bu bilgilerin Bologna kriterlerine uygunluğu Üniversitemiz Eğitim Komisyonu tarafından denetlenmektedir.Öğrencilerimizin yapmış oldukları stajlar, eğitim kataloğunda AKTS’ye dâhil edilmektedir. Ders içeriklerine uygun olarak öğretim elemanlarının öğrencilere verdiği ödev, proje ve sunumlar not

Fakülte programlarında ödev, proje sunumları, staj raporu sunumları, akran değerlendirmesi gibifarklı ve öğrencilerin öğrenme süreçlerine aktif katılımını sağlayan yöntemlerin kullanılmasınaönem verilmektedir. Derslerin öğretim yöntemlerine ilişkin bilgiler Spor Bilimleri Fakülesi BilgiPaketi web sayfasında açıklanmaktadır. Üniversitemizin ölçme değerlendirmeye yönelik süreçleriNevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve SınavYönetmeliği ile tanımlanmıştır. Programlarda yeralan derslerin öğrenci işyüküne dayalı kredi değerleri (AKTS), Bologna süreci gözönünde bulundurularak değerlendirilmekte ve belirlenmekte, bu bilgilerin Bologna kriterlerine uygunluğu Üniversitemiz Eğitim Komisyonu tarafından denetlenmektedir.Öğrencilerimizin yapmış oldukları stajlar, eğitim kataloğunda AKTS’ye dâhil edilmektedir. Ders içeriklerine uygun olarak öğretim elemanlarının öğrencilere verdiği ödev, proje ve sunumlar not