• Sonuç bulunamadı

D. Toplumsal Katki Süreçlerinin Yönetimi Ve Toplumsal Katki Kaynaklari

D.2. Toplumsal Katkı Performansı

Kurum, toplumsal katkı stratejisi ve hedefleri doğrultusunda yürüttüğü faaliyetleri periyodik olarak izlemeli ve sürekli iyileştirmelidir

1 2 3 4 5

D.2.1.Toplumsal katkı performansının izlenmesi ve değerlendirilmesi

Kurum, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile uyumlu, dezavantajlı gruplar dahil toplumun ve çevrenin

ihtiyaçlarına cevap verebilen ve değer yaratan toplumsal katkı faaliyetlerinde bulunmaktadır. Ulusal ve uluslararası düzeyde kurumsal iş birlikleri, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan görevlendirmeler ile kurumun bünyesinde yer alan birimler aracılığıyla yürütülen eğitim, hizmet, araştırma, danışmanlık vb. toplumsal katkı

faaliyetleri izlenmektedir. İzleme mekanizma ve süreçleri yerleşik ve sürdürülebilirdir. İyileştirme adımlarının kanıtları vardır.

Kurumda toplumsal izlenmekte ve ilgili

paydaşlarla

81

82

83

SONUÇ VE DEĞERLENDİRME

Fakültemiz kalite değerlendirme sürecini benimsemiş olup, öğretim üye ve elemanları ile idari personelin kuruma hizmet konusunda Spor Bilimleri Fakültesi Stratejik Planına uygun olarak hareket etmeleri amaç edinilmektedir.

Fakültemizin güçlü yönleri ve iyileşmeye açık yönler aşağıda belirtilmiştir.

Liderlik,Yönetim,Kalite

Birimdeki kalite güvence sistemi yeni başlamış olup tüm öğretim üye ve elemanlarına aktarımlar sağlanmış olup, akademik ve idari personel konuyla ilgili desteğini artarak devam ettirmektedir. Yönetimin de kalite güvence sistemine vermiş olduğu önem 2020 yılında artış göstermiş, fakülte kalite komisyonu oluşturularak hazırlık ve raporlamalar başta olmak üzere çeşitli toplantılar düzenlenmiştir.

Öğrenci hareketliliğini daha aktif hale getirmek üzere bölümlerdeki akademik sorumlulara bilgilendirmeler yapılmış, yurt dışına kongre, sempozyum vb. bilimsel aktiviteler ile değişim programları nedeniyle katılabilecek öğretim üyelerine gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır.

Uluslararasılaşma açısından değerlendirildiğinde iki öğretim üyemizin “yürütücü” olarak görev yaptığı erasmus projesinin yanında, üç adet erasmus projesinde “araştırmacı” unvanıyla görev yapması, fakültemiz adına önemli bir unsurdur. Diğer yandan yayınlar değerlendirildiğinde 65 ulusal, 137 uluslar arası makale, 17 ulusal, 48 uluslararası bildiri ve 3 adet kitap akademik personelimizce 2020 yılında yayınlanmıştır.

Eğitim Ve Öğretim

SPORAK tarafından Türkiye’deki tüm Spor Bilimleri Fakültelerine yapılacak akredite işlemleri için 2022 yılında mezun verme şartı sağlanması beklenmektedir.

Fakültemiz öğrenci kabulü için yapılan yetenek sınavı, 2021 yılı Mart ayında küresel salgın nedeniyle ilan edilen “kısıtlama” sürecine uygun hale getirilerek en düşük riskli olacak şekilde sınav düzeneği hazırlanarak yapılmıştır.

Lisans öğrencilerinin ulusal ve uluslararası değişim programlarına yönlendirilmesinin özendirilmesi önemsenmektedir. Bu nedenle 2 yıl Erasmus ofisinde görevli bir araştırma görevlisi Spor Yöneticiliği bölümüne aktarımı yapılarak bu anlamda öğrencilerle kontak içerisindedir.

Yeni gelişmekte olan Fakültemiz’de gelişmekte olan akademik yapısı ile alanda öncü eğitim kurumu olma özelliğini vermesinin yanında ulusal ve uluslararası kongre, sempozyum vb bilimsel görevlerde oldukça yoğun bir destek sunmayı amaçlamaktadır.

Küresel salgın nedeniyle yüz yüze eğitimin 16 Mart 2020 tarihinden sonra ara verildiği dönemden sonra çevrimiçi yapılan eğitimlerde akademik personelimiz uygulama dersleri dahil olmak üzere akademik süreci olumlu bir şekilde yürütmektedirler.

Araştırma ve Geliştirme

Öğretim üye ve elemanlarına Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Akademik Yükseltme ve Atama Yönergesine göre gerekli atanma desteği verilmektedir. Bu kapsamda kadro bekleyen öğretim üyelerinin tamamı 2021 yılında hak ettikleri kadrolara atanmışlardır.

Toplumsal Katkı

Akademik personelimiz sadece bilimsel anlamda değil, topluma fayda sağlayacak alanda uygulamalar kapsamında da çeşitli görevlerde bulunmaktadır. Bununla birlikte, akademik personelimiz başta federasyonların açmış oldukları antrenörlük kursları olmak üzere birçok eğitim programında eğitici olarak görev almaktadır.

84

ZAYIF YÖNLERİMİZ

 Fakültemize ait bağımsız bir binanın bulunmaması

 Bilimsel ve teknik anlamda hizmet verecek malzeme ve donanım olmayışı

 Kurumsal performans yönetimi

 İç kalite güvencesi - Kalite Ekibi’nin yeni oluşması.

 Yeni gelişmekte olan bir Fakülte

 Uluslararasılaşma kaynakları

 Uluslararasılaşma perfomansının izlenmesi ve iyileştirilmesi

 Toplumsal katkı kaynakları

 Toplumsal katkı performansının izlenmesi ve iyileştirilmesi

 Öğretim

GELİŞMEYE AÇIK YÖNLERİMİZ

 İç ve dış paydaşların kalite güvencesi, eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme, yönetim ve uluslararasılaşma süreçlerine katılımı

 Uluslararasılaşma süreçlerinin yönetimi ve organizasyonel yapısı

 Programların tasarımı ve onayı

 Ders kazanımlarının program çıktıları ile eşleştirilmesi

 Öğrenci iş yüküne dayalı tasarım

 Ölçme ve değerlendirme

 Öğrenci geri bildirimleri (Ders-öğretim üyesi-program-genel memnuniyet anketleri, talep ve öneri sistemleri)

 Rehberlik, psikolojik danışmanlık ve kariyer hizmetleri

 Program çıktılarının izlenmesi ve güncellenmesi

 Araştırma kaynakları: fiziki, teknik, mali

 Öğretim elemanlarının araştırma yetkinliği ve araştırma yetkinliğinin geliştirilmesi

 Öğretim elemanlarının araştırma yetkinliğini geliştirmeye yönelik ortak programlar, ortak araştırma birimleri

 Araştırma performansının değerlendirilmesi ve sonuçlara dayalı iyileştirilmesi

 Toplumsal katkı süreçlerinin yönetimi ve organizasyonel yapısı

85

GÜÇLÜ YÖNLERİMİZ

 Programın yapısı ve ders dağılım dengesi (Zorunlu-seçmeli ders dağılım dengesi; alan ve meslek bilgisi ile genel kültür dersleri dengesi, kültürel derinlik kazanma, farklı disiplinleri tanıma imkânları)

 Tesis ve altyapılar (Spor Merkezi ,Yemekhane, Kongre Kültür Merkezi)

 Öğrenci kabulü ve önceki öğrenmenin tanınması ve kredilendirilmesi (Örgün eğitim, yaygın eğitim ve serbest öğrenme yoluyla edinilen bilgi ve beceriler)

 Öğretim yöntem ve teknikleri (Aktif, disiplinler arası çalışma, etkileşimli, araştırma/öğrenme odaklı)

 Akademik danışmanlık

 Atama, yükseltme ve görevlendirme kriterleri

 Sosyal, kültürel, sportif faaliyetler

 Kurumun araştırma politikası, hedefleri ve stratejisi

 Yönetim ve İdari Birimlerin Yapısı