• Sonuç bulunamadı

B. Eğitim Ve Öğretim

B.3. Öğrenci Merkezli Öğrenme, Öğretme ve Değerlendirme

B.3.4. Akademik danışmanlık

Öğrencinin akademik gelişimini takip eden, yön gösteren, akademik sorunlarına ve kariyer planlamasına destek olan bir danışman öğretim üyesi bulunmaktadır; etkinliğin öğrenci portfolyosu gibi yöntemlerle takibi ve iyileştirme adımları vardır ve gerçekleşme irdelenmektedir. Öğrencilerin danışmanlarına erişimi kolaydır ve çeşitli erişimi olanakları (yüz yüze, çevrimiçi) bulunmaktadır.

Fakülteye kayıt olan öğrencilere ilgili bölüm başkanlığı tarafından bölümün öğretim elemanları arasından Fakülte Yönetim Kurulu Kararı ile bir danışman belirlenir ve Öğrenci Bilgi Sistemine tanımlanır. Danışmanlık görevi öğrencinin Üniversiteye kayıt olması ile başlar, öğrencinin Üniversiteden mezun olması ya da ilişiğinin kesilmesine kadar devam eder. Danışman, Üniversite yaşamı ile ilgili konularda öğrenciye rehberlik yaparak, sorunlarının çözümünde ve eğitim-öğretim ile ilgili ders seçme, ders şubesini belirleme, ders ekleme, ders silme işlemlerinde öğrenciye yardımcı olur.

Birimde

B17. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Akademik Danışmanlık Yönergesi

49 Öğretim Elemanları

Fakültemizde eğitim-öğretim sürecinin aksamadan ve kaliteli bir şekilde devam edebilmesi için yeterli sayı ve kalitede öğretim elemanı bulunmaktadır. İhitiyaç duyulması halinde alanında yetkin öğretim elemanlarının akademik takıma katılmaları için rektörlükten kadro talepleri dekanlık birimi aracılığıyla yapılmaktadır. Dışarıdan ders vermek üzere öğretim elemanı seçilirken alanında uzman olmasına bakılmaktadır. Bölümlerdeki ders görevlendirmelerinde eğitim-öğretim kadrosunun uzmanlık alanına göre ders dağılımları yapılmaktadır.

Tablo1:AkademikKadro

UnvanlarİtibariİleAkademikPersonelSayısı

Unvan 2022

Profesör 1

Doçent 6

Dr.ÖğretimÜyesi 4

ÖğretimGörevlisi 3

AraştırmaGörevlisi 3

TOPLAM 17

Atama, yükseltme ve görevlendirme kriterleri

Fakültemiz her geçen gün akademik kadrosunu nitelik ve nicelik yönünden genişletmeye devam etmektedir. Büyümekte olan fakülte akademik kadrosunun işe alınması, atanması ve yükseltilmeleri ile ilgili süreçleri; 2547sayılı Yükseköğretim Kanunu ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Akademik Yükseltilme ve Atanma Kriterleri Yönergesi referans alınarak yürütülmektedir. Birimin tüm alanlar için tanımlı ve paydaşlarca bilinen atama, yükseltme ve görevlendirme kriterleri uygulanmakta ve karar almalarda(eğitim-öğretim kadrosunun işe alınması,atanması,yükseltilmesi ve ders görevlendirmeleri vb.)kullanılmaktadır.

İhtiyaç halinde kuruma dışarıdan ders vermeküzere öğretim elemanı seçiminde 2547sayılıYükseköğretim Kanunu’nun hükümlerine göre öğretim elemanı talep edilmekte, ilgili akademik personelin yetkinlikleri (çalışmaalanı/akademik uzmanlık alanıvb.)ile ders içeriklerinin örtüşmesine dikkat edilmekte, aynı şekilde kurum içindeki ders görevlendirmelerinde de eğitim-öğretim kadrosunun yetkinlikleri (çalışmaalanı/akademik uzmanlık alanıvb.)ile ders içeriklerinin örtüşmesine önem verilmektedir.

Eğitim-öğretim kadrosunun mesleki gelişimlerini sürdürmeleri ve öğretim becerilerini iyileştirmeleri için alanları ile ilgili yurtiçi ve yurtdışı mesleki eğitimlere,kongre ve sempozyumlara katılmaya teşvik edilmekte ve destek sağlanmakta,süreç“NEVÜ Akademik Personel Yurtiçi ve Yurt dışı Görevlendirme Yönergesi”ile izlenmektedir.Olgunlukdüzeyi3.

50

EĞİTİMveÖĞRETİM B.4.ÖğretimElemanları

Birim,öğretim elemanlarının işe alınması,atanması,yükseltilmesi ve ders görevlendirmesi ile ilgili tüm süreçlerde adilve açık olmalıdır.Öğretim elemanlarının eğitimve öğretim

Yetkinliklerini sürekli iyileştirmek için olanaklar sunmalıdır.

1 2 3 4 5

Biriminatama, Birimin atama,yükseltm

Kadro ihtiyaçları birim bazında tespit edilir Rektörlüğe sunulur.

Akademik kadrolar için öğretim elemanlarının işe alınması, atanması, yükseltilmesi ile ilgili süreçlerin açık ve adil

yürütülebilmesi yürürlükteki ilgili mevzuat çerçevesinde sağlanır.

Bu kapsamda boş kadrolar için verilen ilanlar resmî gazete ve web sayfamızda yayınlanarak duyurulur. İlanlara başvuran adaylar, atama–yükseltme kriterlerin açıkça belirtildiği ve objektif bir atama yükseltme sisteminin yer aldığı yönerge ile değerlendirilir.

ÖrnekKanıtlar

B18. 2547sayılıYükseköğretimKanunu

B19. NEVÜ AkademikPersonelYurtiçiveYurtdışıGörevlendirmeYönergesi B20. NEVÜ Akademik Yükseltilme ve Atanma Kriterleri Yönergesi

51

Öğretim yetkinliği(Aktiföğrenme,ölçmedeğerlendirme,yenilikçiyaklaşımlar,materyalgeliştirme, yetkinlikkazandırma vekalitegüvencesistemi)

Gelişen teknoloji ve korona virüs salgını ile birlikte değişen eğitim yapılarına uyum sağlanabilmesi amacıyla fakültemiz öğretim elemanlarının Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Uzaktan Eğitim merkezi öncülüğünde verilen eğitimlere katılmaları sağlanmakta, ayrıca birim sorumluları atanarak öğretim elemanlarının eksiklikleri giderilmeye çalışılmaktadır.

Olgunlukdüzeyi 3.

EĞİTİMveÖĞRETİM B.4.ÖğretimElemanları

1 2 3 4 5

B.4.2.Öğretimyetkinliği

Tüm öğretim elemanlarının etkileşimli-aktifders verme yöntemlerini ve uzaktan eğitimsüreçlerini öğrenmeleri ve kullanmaları

içinsistematikeğiticilerineğitimietkinlikleri(kurs,çalıştay, ders,seminervb)vebunuüstlenecek/gerçekleştirecek

öğretme-öğrenmemerkezi yapılanması vardır. Öğretimelemanlarının pedagojik ve teknolojikyeterlilikleri artırılmaktadır. Birimin öğretimyetkinliği geliştirme performansıdeğerlendirilmektedir.

Fakültemiz öğretim elemanlarının performansını izlemek üzere, performans değerlendirme sistemi mevcut olup gerekli izleme ve değerlendirmeler yapılmaktadır. Üniversitemiz genelinde öğretim elemanlarına yönelik eğitim ve seminerler

düzenlenmektedir.

B21. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

52 B.4.3 Eğitim faaliyetlerine yönelik teşvik ve ödüllendirme

Olgunluk düzeyi 4 olarak belirlenmiştir. Fakültemiz öğretim elemanlarının yayın performansısistematik olarak ölçülmekte ve Uluslararası Literatürde (SCI-EXPANDED, SSCI, AHCI) yeralarakNevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Üniversitesinin adını duyuran makale,atıf,patent ve editörlükleri, kitap/kitap bölümü, kitap editörlüğü ve uluslararası projeler ödüllendirilmektedir. Ödüller her yıl Haziran ayında Uluslararası Yayın Teşvik Ödülleri töreni ile öğretim elemanlarına sunulmaktadır. Teşvik ödüllerinin verilmesinde aranan esasların belirlenmesi,duyurulması,başvuruların kabulü ve değerlendirilmesi ile ödüllerle ilgili itirazların incelenmesi“Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Üniversitesi Uluslararası Yayınları Teşvik Ödülleri Komisyonu” tarafından Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Üniversitesi Ödül Yönergesi uyarınca yapılır.

EĞİTİMveÖĞRETİM B.4.ÖğretimElemanları

1 2 3 4 5

B.4.3.Eğitim faaliyetlerine yönelik teşvik ve ödüllendirme Öğretim elemanları için“yaratıcı/yenilikçi eğitim

fonu”;yarışma

Ve rekabeti arttırmak üzere“iyi eğitimödülü”gibiteşvik Uygulamaları vardır.Eğitim ve öğretimi önceliklendirmek üzere

Yükseltme kriterlerinde yaratıcı eğitim faaliyetlerine yer verilir.

Fakültemiz öğretim elemanlarının teşvik ve ödüllendirme çalışmaları, öğretim elemanlarının yetkinlikleri dikkate alınarak adil ve şeffaf bir şekilde yapılmaktadır.

Öğretimkadros

53 Öğrenme Kaynakları

Fakültemizeğitim-öğretim faaliyetlerini yürütmek için uygun kaynaklara ve altyapıya sahip olup, öğrenme olanaklarının tüm öğrenciler için yeterli v eerişilebilir olmasını güvence altına almaktadır. Olgunluk düzeyi2 olarak belirlenmiştir.Birimde tüm programlarındaki uygun nicelik ve nitelikte,erişilebilir öğrenme kaynakları sağlamak üzere öğrenme kaynakları yönetilmektedir. Tüm buuygulamalardan elde edilen bulgular, sistematik olarak izlenmekte ve izlem sonuçları paydaşlarla birlikte değerlendirilerek önlemler alınmakta ve ihtiyaçlar/talepler doğrultusunda kaynaklar çeşitlendirilmektedir. Fakültemize ait H Blok (derslikler ve öğretim elemanları odaları ve Üniversitemiz kampüsü içerisinde Spor Merkezi hizmet binası bulunmaktadır. Fakültemiz şu olanaklara sahiptir. H Blokta öğrencilerin kullandığı 4 derslik,1 seminer salonu,Spor Merkezi içerisinde(1500 seyirci kapasiteli spor salonumuzda voleybol, basketbol, hentbol, tenis ve badmintonbranşlarının yapılabileceği 3 ayrı sahaayrıca squash, dans salonu, masa tenisi, Cimnastik, Fitness v.b.

çok Amaçlı), 1 açık basketbol sahası, 1 açık voleybol sahası, 2 açık tenis kortu, 1 futbol sahası ve 1 adet atletizm pisti bulunmaktadır.Sınıflarımızın her birinde projeksiyon cihazı bulunmaktadır. Öğrencilerimiz ders dışında da bütün salonlarımızdan faydalanabilmektedir.Dinlenme ve sosyal faaliyetleri için okulumuz bahçesinde kamelyalar bulunmaktadır.

54

EĞİTİMveÖĞRETİM B.5.Öğrenme Kaynakları

Kurum, eğitim ve öğretim faaliyetlerini yürütmek için uygun kaynaklara ve altyapıya sahip olmalı ve öğrenme olanaklarının tüm öğrencileriçin yeterlive erişilebilir olmasınıgüvence

altınaalmalıdır.

1 2 3 4 5

B.5.1. Öğrenme ortamı ve

kaynaklarıSınıf,laboratuvar,kütüphane,stüdyo;derskitapları,ç evrimiçi(online)

kitaplar/belgeler/videolar vb. kaynaklar uygunnitelikveniceliktedir,erişilebilirdir

veöğrencilerinbilgisine/k ullanımınasunulmuştur.Öğrenmeortamı ve

kaynaklarının kullanımı izlenmekte veiyileştirilmektedir. Birimde eğitim-öğretimihtiyaçlarına tümüyle cevap verebilen,

kullanıcıdostu, ergonomik, eş zamanlı ve eş

zamansızöğrenme,zenginleştirilmiş içerikgeliştirme ayrıca ölçme ve değerlendirme ve

hizmetiçieğitimolanaklarınasahipbiröğrenmeyönetimsistemi bulunmaktadır. Öğrenme ortamı vekaynakları öğrenci-öğrenci, öğrenci- öğretimelemanı ve öğrenci-materyal

etkileşiminigeliştirmeyeyönelmektedir.

Öğrencilerimiz için Üniversitemiz Merkez Kütüphanesi 24 saat boyunca hizmet vermektedir. Üniversitemizde internet oldukça hızlı ve güvenli biçimde kullanılmaktadır.

B23. Derslik ve tesislerle ilgili bilgiler

55 Sosyal,kültürel,sportif faaliyetler

Fakültemizde öğrenim gören öğrenciler, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonun’un faaliyet takviminde yeralan faaliyetlere Üniversite Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığına bağlı SporHizmetleri Müdürlüğü ve Spor Bilimleri Fakültesi’nin koordineli şekilde çalışmasıyla düzenliolarakNevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nitemsilen katılım göstermektedir.Olgunlukdüzeyi4.

EĞİTİMveÖĞRETİM B.5.ÖğrenmeKaynakları

1 2 3 4 5

B.5.2. Sosyal, kültürel,sportif

faaliyetlerÖğrencitopluluklarıvebutoplulukl arın etkinlikleri,sosyal,kültürelvesportif faaliyetlerineyönelikmekân,bütçe ve rehberlik desteğivardır.Ayrıcasosyal,kültürel, sportif faaliyetleriyürütenveyönetenidari

örgütlenmemevcuttur.

Gerçekleşen uygulamairdelenmektedir.

Üniversitemizdeki sosyal, kültürel, sportif faaliyetler Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından planlanmakta ve desteklenmektedir. Üniversitemiz Öğrenci Kulüpleri Yönergesi çerçevesinde öğrenci kulüpleri ve toplulukları oluşturulmaktadır.

Üniversitesi Spor Merkezinde 1500 seyirci kapasiteli spor salonumuzda voleybol, basketbol, hentbol, tenis ve badminton branşlarının yapılabileceği 3 ayrı saha personel ve öğrencilerimizin kullanımına açıktır. Spor Merkezimiz içerisinde

taekwondo, güreş, boks, karate, pilates, yoga ve step-aerobik, dans, squash ve cimnastik salonları mevcuttur. Spor Merkezimiz içerisinde sauna ve fin hamamı mevcuttur.

Birimde

B24. TürkiyeÜniversiteSporlarıFederasyonuFaaliyetTakvimi B25. NEVÜ Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı

56

Tesis ve altyapılar (Yemekhane, yurt,teknoloji donanımlı çalışma alanları,medikovs.)

Olgunluk düzeyi 4 olarak belirlenmiştir. Birimin tüm programlarında uygun nitelik ve niceliktekitesis ve altyapı sağlamak üzere fiziksel kaynaklar ve mekânlar bütünsel olarak yönetilmektedir.Tüm tesis ve altyapıların kullanımına ilişkin sonuçlar sistematik olarak izlenmekte ve izlem sonuçları paydaşlarla birlikte değerlendirilerek önlemler alınmakta ve ihtiyaçlar/talepler doğrultusunda kaynaklar çeşitlendirilmektedir. Fakültemizde öğrenim gören öğrenciler B.5.1.

debelirtilen tesis ve imkanların yanı sıra yemek ihtiyaçlarını kampüste bulunan öğrenci yemekhanesinden,sağlık ihtiyaçlarından bazılarını karşılamak için yine kampüstebulunanmerkezimiz 1 Doktor, 4 Hemşire, 1 Psikolog ve 1 Diyetisyen ile hafta içi her gün 08.30-12.00 /13.00-17.30 saatleri arasında hizmet vermektedir. Bunun yanı sıra yenilenen merkez kütüphanede öğrencilerin kullanımına açılmıştır. Yemekhane ve poliklinikle ilgili bilgiler Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığının, kütüphane ile ilgiler bilgilerise merkez kütüphanenin web sayfalarında bulunmaktadır.Olgunlukdüzeyi 4.

EĞİTİMveÖĞRETİM B.5.ÖğrenmeKaynakları

1 2 3 4 5

B.5.3.Tesis ve altyapılar

Tesisvealtyapılar(yemekhane,yurt,teknolojidonanımlı çalışmaalanları;sağlık,ulaşım,bilişimhizmetleri,uzaktan eğitimaltyapısı)ihtiyacauygunnitelikveniceliktedir, erişilebilirdir ve

öğrencilerinbilgisine/kullanımınasunulmuştur. Tesis ve altyapılarınkullanımıirdelenmektedir.

Üniversitemiz öğrencilerinin hizmetine sunulan kantin ve yemekhane bulunmaktadır.Üniversitemizde uygun nitelik ve nicelikte tesis ve altyapı sağlamak üzere fiziksel kaynaklar ve mekânlar bütünsel olarak yönetilmektedir.

Öğrencilerin barınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere öğrenci yurtları bulunmaktadır.

57 Engelsiz üniversite

Fakültemizin özel yetenek sınavlarıyla öğrenci alan Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği ve Antrenörlük Eğitimi bölümlerine engelli öğrenci alımı gerçekleştirilmektedir. BESÖ’ye2Antrenörlük Bölümüne 5 olmak üzere 2020/2021 eğitim-öğretim yılı için toplamda 7 kontenjan ayrılmıştır. Fakültemiz halen bazı eksiklikler bulunmasına rağmen engelli öğrencilerin eğitimalacakları şekilde düzenlenmiştir. Fakülte binasının karşısında 3 adet engelli araç park yeri vefakülte binası içerisinde asansör ve rampalar bulunmaktadır. Engelli öğrencilerin sınavları ilgili dersin öğretim elemanı tarafından engel durumları dikkate alınarak yapılmaktadır. Engelli öğrencilere ayrılan kontenjanlara ulaşmak içinT.C. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Özel Yetenek Sınavı Temel Kılavuzu incelenebilir.

EĞİTİMveÖĞRETİM B.5.ÖğrenmeKaynakları

1 2 3 4 5

B.5.4. Engelsiz üniversite

Planlananveuygulananengelsiz üniversite unsurlarıbelirtilmiştir. Gerçekleşenuygulamalar irdelenmektedir.Uzaktan eğitim

altyapısı,dezavantajlıöğrencilerineğitimolanaklarına erişiminisağlamaktadır.

Engelli öğrencilere yönelik olarak Üniversitemiz Engelsiz Üniversite Birimi kurulmuştur. Fakültemizde engelli öğrencilerin eğitim ve öğretimlerine devam edebilmeleri için gerekli ortamın oluşturulması faaliyetleri devam etmektedir. Üniversitemizde engelli öğrencilerin üniversite yaşamlarını kolaylaştırmaya yönelik alt yapı olanaklarının yanı sıra öğrenim hayatlarının diğer yönleriyle de kolaylaştırılmasına yönelik faaliyetler yapılmaktadır.

Birimde

B28. T.C. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Özel Yetenek Sınavı Temel Kılavuzu

B29. Engelsiz Kampüs

58 Rehberlik, psikolojik danışmanlık ve kariyer hizmetleri

Fakültemiz bünyesinde rehberlik,psikolojik danışmanlık ve kariyer hizmetleri kapsamında kurulmuş bir birim bulunmamakla birlikte bu konuda yardıma ihtiyacı olan öğrenciler Sağlık, Kültür ve Spor dairesine bağlı olarak açılışı yapılan rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetlerine yönlendirilmektedir.

EĞİTİMveÖĞRETİM B.5.ÖğrenmeKaynakları

1 2 3 4 5

B.5.5.Psikolojik danışmanlıkve kariyer hizmetleriPsikolojik danışmanlık vekariyermerkezi hizmetlerivardır, erişilebilirdir(yüzyüzeveçevrimiçi) ve öğrencilerinbilgisine

sunulmuştur.

Hizmetlerinyeterliliğitakipedilmektedir.

Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde yer alan Psikolojik Danışma Merkezi uzman kadrosuyla öğrencilerimizin kendilerini tanımaları ve geliştirmelerine yardımcı olmak amacıyla hizmet vermektedir. Öğrencilerimize kariyer ile ilgili danışmanlık yapmak üzere Üniversitemizde Kariyer Planlama ve Araştırma Merkezi bulunmaktadır.

B30. Rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetleri B31. Kariyer Merkezi

59 Programların İzlenmesi ve Güncellenmesi

Fakültemiz eğitim programlarının sürekli izlenmesi ve güncellenmesi için hazırlıklar tüm bölümlerde titizlikle yürütülmektedir. İç paydaşlarımız olan öğrencilerle iletişim danışmanlıksistemi ve memnuniye anketleri ile kurulmaktadır.İç ve dış paydaş görüşleri doğrultusundabilimsel ve teknolojik gelişmelere uygun olarak, ulusal ve uluslararası gelişmeler de göz önünde bulundurularak belirlenen programlara ait ders bilgi paketleri Spor Bilimleri Fakültesi Bilgi Paketi vasıtasıyla eğitim amaçları ve öğrenme çıktıları kamuoyu ile paylaşılmakta ve güvence altınaalınmakta, ayrıca fakültemiz web sayfasından yayınlanmakta ve kamuoyu ile paylaşılmaktadır.Ayrıca bölümlerimizin akreditasyon çalışmaları da devam etmektedir. Öncelikle bölümlerimizinmüfredatları üniversite senato kararlarıyla güncellenmiş, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği ve Antrenörlük bölümlerinin akreditasyon başvuruları tamamlanmış fakat süreç henüz tamamlanmamıştır.

EĞİTİMveÖĞRETİM B.6.Programların İzlenmesi veGüncellenmesi

Birim,programlarının eğitim-öğretim amaçlarına ulaştığından, öğrencilerin ve toplumun ihtiyaçlarına cevap verdiğinden emin olmak için programlarını periyodik olarak gözden geçirmelivegüncellemelidir.Mezunlarınıdüzenliolarakizlemelidir.

1 2 3 4 5

B.6.1.Program çıktılarının Program Programçıktıları

nınizlenmesine vegüncellenmesi neilişkin periyot,ilke, kural

vegöstergelerolu şturulmuştur.

Programların Programçıktıları İçselleştirilmiş,

Izlenmesi ve güncellenmesi çıktılarının genelinde bu sistematik,

Her programvedersiçin(örgün, izlenmesineve program mekanizmalarile sürdürülebilirve

uzaktan,karma,açıktan)program güncellenmesine çıktılarının izlenmekteve örnek

amaçlarınınveöğrenmeçıktılarının ilişkin izlenmesineve ilgili gösterilebilir

izlenmesiplanlandığışekilde mekanizma güncellenmesine paydaşların uygulamalar

gerçekleşmektedir.Busürecinisleyişi bulunmamaktadır. ilişkin görüşleri bulunmaktadır.

vesonuçlarıpaydaşlarlabirlikte mekanizmalar dealınarak

değerlendirilmektedir.Eğitimve işletilmektedir. güncellenmektedi

öğretimileilgiliistatistiki göstergeler r.

(her yarıyılaçılandersler,öğrenci sayıları,başarıdurumları,geribesleme sonuçları,dersçeşitliliği,lab

uygulama,lisans/lisansüstüdengeleri, ilişkikesmesayıları/nedenleri,vb) periyodik ve sistematik şekildeizlenmekte,tartışılmakta, değerlendirilmekte,karşılaştırılmakta

60 ve kaliteli eğitim yönündeki gelişimsürdürülmektedir.

Program akreditasyonu planlaması,teşvikiveuygulaması vardır; Biriminakreditasyon stratejisi belirtilmiş vesonuçlarıtartışılmıştır.

Akreditasyonu ngetirileri, içkalite güvence sistemine katkısı değerlendirilmektedir.

Programlarının eğitim-öğretim amaçlarına ulaştığından ve öğrencilerle toplumun ihtiyaçlarına cevap verdiğini kontrol etmek için programlar periyodik olarak gözden geçirilerek güncellenmektedir. Her yıl en geç Nisan ayında programda değişikliğe uğrayan dersler, eklenen ve kaldırılan dersler senatoya sunulmak üzere, öğrenci bilgi sistemi üzerinden Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına gönderilmektedir.

ÖrnekKanıtlar

B32. YÖKtarafındangönderilenBedenEğitimiveSporÖğretmenliğiBölümüMüfredatının KabulüneİlişkinNEVÜSenatoKararı

B33. AntrenörlükEğitimiBölümüYeniMüfredatınınKabulüneİlişkinNEVUSenatoKararı B34.Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı

61

Program çıktılarının izlenmesi ve güncellenmesi (Hazırlık okullarındaki dil eğitim pogramlarını da kapsamaktadır.)

Eğitim planının öngörüldüğü biçimde uygulanması dersi yürüten Öğretim Üyesinin sorumluluğu altındadır. Öğretim Üyesi eğitim planına dayalı olarak derslerin yürütülmesinden, gelişiminin sağlanmasından bizzat sorumludur. Müfredatın güncellenmesi ve geleceğe yönelik alınması gereken tedbirleri her dönem sonunda ilgili ders için hazırlamış olduğu ders dosyasında belirtmektedir. Ders dosyasında hedeflenen ders kazanımlarına ne ölçüde ulaşıldığını analiz etmek amacıyla ders değerlendirme anketi kullanılmaktadır. Ders

Değerlendirme anketlerinin kullanılmasının temel amacı, herhangi bir ders inprogram çıktılarına katkısını ve bunabağlı olarak o derste başarılı olan öğrencinin program çıktıları kazanımlarını somut verilere dayalı olarak,sistematik ve doğrudan ölçme imkânı

sağlamaktır.Öğretim Üyeleri,ders tanımlama formu vasıtası ile ders çıktısına uygun gördükleri 1 ile 5 arasında değişen puanı, dönem içi ve dönem sonunda gerçekleştirdikleri sınavlar, öğrencilerin hazırlamış oldukları ödevler, raporlar, sunumlar ve projeler ile doğrudan ilişkilendirme ve sınıf ortalaması ile somut olarak ölçme imkânı bulmaktadırlar. Hazırlanan ders dosyaları, ilgili komisyon tarafından incelenerek, öneriler yetkili birimlere iletilmektedir.

62

EĞİTİMveÖĞRETİM B.6.Programların İzlenmesi ve Güncellenmesi

Birim,programlarının eğitim-öğretim amaçlarına ulaştığından, öğrencilerinvetoplumunihtiyaçlarınacevapverdiğindeneminolmakiçinprogramlarınıperiyodikolarakgözden geçirmelivegüncellemelidir.Mezunlarınıdüzenliolarakizlemelidir.

1 2 3 4 5

B.6.1.Programçıktılarınınizlenmesivegüncellenmesi

Her program ve ders için (örgün, uzaktan,karma, açıktan) program amaçlarının veöğrenmeçıktılarınınizlenmesiplanlandığışekilde gerçekleşmektedir. Bu sürecinisleyişi ve sonuçları paydaşlarla birliktedeğerlendirilmektedir. Eğitim ve öğretimile ilgili istatistiki göstergeler (her yarıyılaçılan dersler, öğrenci sayıları, başarıdurumları, geri besleme sonuçları, dersçeşitliliği, lab uygulama,

lisans/lisansüstüdengeleri, ilişki kesme sayıları/nedenleri,vb) periyodik ve sistematik şekildeizlenmekte,

tartışılmakta,değerlendirilmekte,karşılaştırılmaktasürdürülmektedir.

Program akreditasyonuplanlaması, teşvikive kaliteli eğitim veuygulaması vardır; Birimin akreditasyonstratejisi belirtilmiş yönündeki gelişim vesonuçları tartışılmıştır. Akreditasyonungetirileri, iç kalite güvence sisteminekatkısıdeğerlendirilmektedir.

Programçıktıların ınizlenmesine vegüncellenmesin eilişkinmekanizm abulunmamaktadı r.

Programçıktıları nınizlenmesine vegüncellenmesi neilişkinperiyot, ilke,kuralvegöst ergeleroluşturul muştur .

Programlarıngene lindeprogramçıktı larınınizlenmesin e

vegüncellenmesin eilişkinmekanizm alarişletilmektedi r.

Program

çıktılarıbumekani zmalarile izlenmekte veilgilipaydaşl arıngörüşleri de

alınarakgüncellen mektedir.

İçselleştirilmiş,sistemati k,sürdürülebilir

veörnekgösterilebiliruyg ulamalarbulunmaktadır.

ÖrnekKanıtlar

B35. Ders değerlendirme anketi

63 Mezun izleme sistemi

Fakültemiz bünyesinde mezun izleme sistemi bulunmamaktadır. Fakat yeterli bilgi sağlamamakla birlikte üniversitenin mezun bilgi sistemi takip edilmektedir.

EĞİTİMveÖĞRETİM B.6.Programların İzlenmesive

Güncellenmesi 1 2 3 4 5

B.6.2.Mezun izleme sistemi

Mezunlarınişeyerleşme,eğitimedevam,gelir düzeyi, işveren/ mezun memnuniyetigibi istihdam bilgileri sistematik ve

kapsamlıolaraktoplanmakta,değerlendirilmekte,birimgelişmestratej ilerindekullanılmaktadır.

Birimde mezunizleme sistemibulunmamakta dır.

Programlarınamaç vehedeflerineulaşılıp ulaşılmadığınınirdelen mesiamacıyla birmezunizleme sistemine

Birimdekiprogra mlarıngenelindem ezun

izleme

sistemiuygulamalar ıvardır.

Mezun

izlemesistemiuygul amalarıizlenmekte veihtiyaçlardoğrult usundaprogramlard agüncellemeleryapı lmaktadır.

İçselleştirilmiş,sistematik ,sürdürülebilir

veörnekgösterilebiliruygu lamalarbulunmaktadır.

ilişkin planlama bulunmaktadır.

ÖrnekKanıtlar

B36. NEVÜ Mezun Bilgi Sistemi

64

C. ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME

C.1. Araştırma Stratejisi

Spor bilimleri alanında tüm boyutlarıyla toplumsal ihtiyaçların yakından takibinin yapılması yönünde, iç ve dış paydaşların destek ve katılımını esas alan bir araştırma stratejisi izlenmektedir. Buna bağlı olarak; strateji ve hedeflerle örtüşen konuların (araştırma, eğitim, akademik kadro vb.) Bölüm kurul toplantılarında görüşülerek karara bağlanması prensibi uygulanmaktadır. Araştırma stratejisi kapsamında; akademik personel ve öğrenciler araştırma fikirlerini gerçekleştirmeleri için cesaretlendirilmekte, üniversite araştırma kaynaklarından mümkün olduğunca bilgilenmeleri ve yararlanmaları sağlanmakta; yönetim birimleri ise bu aşamada mali kaynak dağılımının kontrolünü sağlayarak, iç kontrol mekanizmalarını dinamik ve işlevsel bir şekilde yürütülmesinde görev almaktadır. Fakülte belirlediği hedefler, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesi için gerekli olan idari ve fiziki altyapıyı sağlamak, bilimsel çalışmaları desteklemek için araştırmacıların güncel gelişmeleri takip edebilecekleri yaratıcı bir araştırma geliştirme ortamı oluşturmak, araştırma ve geliştirmeye yönelik oluşturulan idari ve fiziki altyapının, sistemin etkin ve verimli şekilde çalışması için kullanılmasını sağlamak, spor bilimi alanı için ile ilgili proje, araştırma ve diğer akademik faaliyetleri desteklemek ve yapmak, teorik ve pratik bilgilerin araştırma geliştirme projelerine dönüştürülmesini desteklemek, bilimsel çalışmaların sonuçlarının yaygınlaştırılmasına katkı sağlamak için fakülte dergisinin alt yapısını kurmak ve sürekliliğini sağlamak, kaynakların etkin ve verimli şekilde kullanılmasını sağlamak, bilimsel araştırma projelerinin çeşitli süreçlerine öğrencileri dahil etmektir.

C.1.1. Birimin araştırma politikası, hedefleri ve stratejisi

Spor Bilimleri Fakültesi araştırma geliştirme alanı ile ilgili kurum stratejik planı çerçevesinde (Kanıt C1), evrensel değerler ışığında spor bilimleri alanında öncelikli olarak nitelikli akademik yayın ve araştırmaların geliştirilmesi, sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla araştırmacı (öğretim elemanları, lisans ve kurulması planlanan

Spor Bilimleri Fakültesi araştırma geliştirme alanı ile ilgili kurum stratejik planı çerçevesinde (Kanıt C1), evrensel değerler ışığında spor bilimleri alanında öncelikli olarak nitelikli akademik yayın ve araştırmaların geliştirilmesi, sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla araştırmacı (öğretim elemanları, lisans ve kurulması planlanan