• Sonuç bulunamadı

1. BÖLÜM

1.5. ULUSAL GÜÇLER VE ULUSAL KURUMLAR: ULUSAL POLĠTĠK PAZAR

çekiciliğini korumaktadır (Doğan, 2004:13-15).

1.5. ULUSAL GÜÇLER VE ULUSAL KURUMLAR: ULUSAL POLĠTĠK PAZAR

Partiler, daha çok ulusal ölçekte faaliyet gösterirler. Kendi ülkelerinde faaliyet gösterirken ortak bağlantılı olarak diğer ülkelerinde oluĢturduğu bölgesel ve küresel birliklere de üye olabilirler. Bir baĢka Ģekilde de yerel olarak hizmet etmektedirler. Genellikle bulundukları grubun, bölgenin, ilin ya da topluluğun temel sorunlarıyla ilgilenirler Politik pazarda siyasal partiler stratejik yaklaĢımlarında seçmen kitlesinin daha iyi analizini yapabilmek için özellikle seçmenlerini belli gruplara ayırarak oylarını en yüksek düzeye çıkarmayı hedeflerler. Bu zorunluluk seçmen kitlesinin geniĢ olması ve bu kitlenin yaĢ cinsiyet eğitim ve sosyal yapılarının farklılık göstermesinden kaynaklanmaktadır. Bunların hepsini ortak bir paydada toplamak oldukça zordur. Bu nedenle seçmenleri belirlenen kriterlere göre gruplayarak bu grupların her biri için önceliklerine göre farklı söylemler geliĢtirmek ve kendi içinde tutarlı ve inandırıcı bir politika geliĢtirmek önemlidir. Bu Ģekilde geniĢ kitlelere ortak paydada hitap etmek mümkün olmaktadır. Politik pazarda siyasal partiler ve siyasetçiler görüĢ ve parti politikalarını sunan birer pazarcı iken, seçmen ise alıcı konumda olan ve bu politikaların sonucu yaĢamında değiĢiklikler olacak halktır. Politik pazarın kitlesi olan seçmeni memnun etmek kitlenin yapısının önceliklerinin ve düĢüncelerinin iyi analizi ve çıkarılacak sonuçlarının etkin bir propaganda ile sürekli geliĢtirilmesi ile mümkün olur. Bu durum özellikle kitle partileri açısından önemlidir. Türkiye‟de politik pazarın fırsat alanları yaĢ, cinsiyet, etnik köken, meslek gibi farklılıklar gözetilerek insanların talep ettikleri iyileĢtirme ekonomik sosyal alanlarda hizmet vermek iddiası ile gerçekleĢmektedir. Bunun için özellikle siyasetçiler hitap ettikleri kitleyi, kitlenin sorunlarını, bu sorunlara çözüm yollarını iyice tanımlamak ve bu düzlemde siyaset üretmek zorundadırlar. Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye‟de de genel anlamıyla eğitim, sağlık, ekonomi yönünden eksikleri olabilir bu alanlardaki doğru tespit ile üretilen politikaların sonucu genel olarak aynı etkiyi sağlayacaktır. Bu alandaki geliĢmeler o ülkenin kalkınmıĢlık

36 sorunu ile de yakından ilgili olup bir kalkınmıĢlık göstergesi de olmaktadır. Yani kısaca kalkınmıĢlık durumu ile ilgili huĢulardan önemlilerinden bir kaçıdır. Örneğin, ülke eğitimi için gerekli eksiklikler tespit edilerek yola çıkıldığı zaman bu yöndeki politikalar ile seçmenin gereksinimlerine gerçekten cevap verilmiĢ olur ki buda pazar fırsatının değerlendirilmesine söz konusu olur. Pazar fırsatlarının en önemlisi ve diğer önemli faktörlerle etkileĢim halinde olanı ekonomidir. Türkiye‟nin henüz ekonomik olarak geliĢmiĢ ülkeler düzeyinde olmaması parti ve ülke politika ve söylemlerinde ekonomik durumun etkili olmasını beraberinde getirmektedir. Sektörel bazda bakıldığında ise Türkiye tarım, sanayi ve hizmet sektörünün bir arada yürüdüğü bir ülkedir. Ülkede kiĢi baĢına düĢen milli gelir, henüz herkesin refah içerisinde yaĢamasını sağlayacak düzeyde ve adil bir paylaĢım oranlarına ulaĢmamıĢtır. Bu nedenle özellikle ekonomik vaatleri içeren politika ve söylemler kullanmak bir partinin en önemli kozu olmaktadır. Politik pazarlamada önemli bir husus da bir partinin etnik ve dini hassasiyetlere sahip toplumlarda dini, dünyevi görüĢünü açıklayarak çoğunluk kazanmasıdır. Bu husus özellikle partiyle aynı yönde düĢünen seçmenlerin oy kullanmalarında belirleyici olması durumunda sosyal alanda kutuplaĢma ve toplumda ayrıĢmaları da beraberinde getirmektedir. Toplumsal huzurun bozulmasına kadar varacak olan bu politikaların kamu kaynaklarının kullanılması ile yapılması bu süreci hızlandıracaktır. Fakat siyasi partiler tüm bu olumsuzluklara rağmen elde edecekleri oy oranı nedeniyle bu Ģekilde bir seçim stratejisi kullanabilir seçim sonrası ise bu alanda politikalarında güncellemeye giderek sosyal sorunların oluĢmasını engelleyebilirler. Politik pazarda kalkınmakta olan ülkeler için ülkenin içerisinde bulunduğu demografik hareketler, düĢünce geliĢimleri de dikkat izlenmeli ve politik hedeflerine ulaĢmak için kullanılacak fırsatlar arasında olmalıdır. Örneğin, belli bir dönem Türkiye‟de baĢlayan kırdan kente göç olgusu, halkın yeni yeni bir yere alıĢmasını ve değiĢik bir alana girmesi ile öncelikleri buna paralel olarak değiĢecektir. Bu süreçte, özellikle halkın kent hayatındaki tutunma macerasında yaĢadığı sıkıntı ve sorunları çözmek amaçlı politikalar ona destek olucu söylemler, belli ve yeni bir kitlenin de siyasi partiye kazandırılmasını amaçlamaktadır. Politik Pazar fırsatları ana kriterler olarak özellikle ekonomik, demografik, siyasi görüĢ yönlerinden ele alınıp değerlendirildiğinde seçmenin davranıĢlarını etkileyecek önemli adımların atılabileceği bir siyaset arenası olarak değerlendirilebilir.(Topcu, 2006:45).

37 Bir ülkede ulusal güç olarak siyasal partilerin ve diğer baskı gruplarının olduğunu söyleyebiliriz. Siyasal güç olarak siyasi partiler belli bir program üzerinde bir araya gelmiĢ insanların kurdukları bir güçtür. Siyasi partilerin asıl amacı devlet yönetimini ele geçirmektir. Bu özellikleriyle diğer baskı gruplarından ayrılırlar. Siyasi partiler yasalarla kurulur. Kendi iç tüzükleriyle veya yönetmelikleriyle yönetilirler. Siyasi partiler üyeleri tarafından alacakları aidatlarla, devlet yardımlarıyla, belli oranı geçmemek üzere destekçilerin maddi yardımlarıyla yaĢamını sürdürürler. Siyasal partiler seçim sürecinde elde ettikleri oy oranında ülkeyi temsil ederler. Siyasi parti örgütleri genel merkez, il, ilçe, belde teĢkilatları olmak üzere örgütlenmelerini gerçekleĢtirirler. Siyasal partiler iktidar mücadelesinde kendi programlarıyla, adaylarıyla seçmenin karĢısına çıkarlar. Ulusal güç olarak siyasal partiler, parti içi demokrasiyi iĢleterek demokratik yöntemlerle adaylarını belirler. Ülke yönetimine katılırlar. Bir tüzel kiĢiliğe sahip olan siyasi partiler demokratik geliĢmiĢliği, hukuksal düzenlemeleri içselleĢtiren bir kültürle toplumun siyasi, kültürel ekonomik vb. düĢüncelerini iktidara geldiğinde temsil eder ve uygularlar (Gökçe, 2013:68-77).

Türkiye‟de baskı gruplarının siyaseti etkilediğini söyleyebiliriz. Bu baskı gruplarının baĢında gelen ĠĢçi Sendikaları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Sanayici ve ĠĢ Adamları Derneği, Öğrenci Dernekleri, DüĢünce Dernekleri, Meslek Odaları, Esnaf Odaları, Sanayi Ticaret Odaları vb. siyasal, ekonomik, sosyal amaçlı diğer dernek ve kuruluĢlar seçmenler olarak belirtebiliriz. Baskı grupları ülkemizde gün geçtikçe daha bilinçli bir sistemde büyümektedir. Siyaset arenasında etkilerini gün geçtikçe daha belirgin hale getirdiklerine tanık olmaktayız. Yeterli derecede yasaların geliĢtirilmesi sivil toplum kuruluĢları ve demokratik kitle örgütlerinin siyasal bir güç olarak geliĢmesi ve büyümesi önünde engelleri zaman içinde aĢabileceğini görmekteyiz. Sonuç olarak Türkiye‟de baskı gruplarının çağdaĢ ülkelerde olduğu gibi örgütlenmesi önündeki yasal iĢlemlerin geliĢtirilmesi topluma, siyasal yönetime ve devlet yönetimine katkı sağlayacaktır. Ulusal gücün etkisini gösterebilmesi baskı gruplarının ve siyasi partilerin oluĢturdukları ulusal gücün ortaklaĢa oluĢturacakları çalıĢmayla ülkenin uluslararası arenada politik, rekabetçi gücünü olumlu yönden etkileyecektir. Ülkenin uluslararası pazarlara yayılmasında

38 siyasal partilerin ve baskı gruplarının ortak çalıĢmaları ülkenin stratejik gücünü arttıracaktır (Aslan ve Gül, 2004:94-98).

1.6. ULUSAL PAZARDAN BÖLGESEL VE KÜRESEL PAZARLARA