• Sonuç bulunamadı

Pazarlama ĠletiĢimi/Tutundurmanın ÇeĢitleri ve Özellikleri

1. BÖLÜM

2.3. POLĠTĠK BEKLENTĠLERE UYGUN PARTĠ, PARTĠ LĠDERĠ VE ADAY

2.3.1.5. Pazarlama ĠletiĢimi/Tutundurmanın ÇeĢitleri ve Özellikleri

Tutundurma profesyonel kurumlar aracılığı ile yapıldığı takdirde etkinliği artacağından bu yol tercih edilir. Tutundurmanın, oy potansiyelinin arttırılması ve kurulan iletiĢim için önemi oldukça büyüktür. Bu nedenle tutundurmanın, bireysel çabalardan çok, özellikle profesyonel yöntemlerle yapılması ve etkili olması gereklidir. Bu amaçla, çeĢitli tutundurma araçları vardır. Bunlar;

a. KiĢisel propaganda

89 c. Tanıtım ve Halkla ĠliĢkiler

d. Diğer Çabalardır.

KiĢisel Propaganda; bir öğretinin düzenli ve sistematik olarak yayılması, bir fikrin benimsetilmesi amacıyla duyurulması anlamına gelir. Kısaca bir ideolojinin aĢılanması amaçlanır. Teknolojik ilerlemelerle artan haberleĢme araçlarından faydalanarak kiĢiyi bir düĢünce sistemini kabule ve sitemin gereklerini yerine getirmeye zorlamak diye tanımlanabilen propaganda tek yönlüdür. Bir çeĢit monolog olarak algılanabilir. Sonuç olarak kabul ettirilmek istenen, kitleye sunum biçiminde yapılacak değiĢiklik Ģeklinde belirir. Propaganda sürecinin bir yanında düĢünceler sistemi veya örgüt aynı kalacak, yalnız hitap edilen kitlenin düĢünce ve davranıĢlarında değiĢiklik beklenecektir. Siyasi partilerin kiĢisel propagandaları, oy almak ve destek kazanmak adına seçmenle bire bir görüĢmeler yapmak, seçmene düĢüncelerini ifade etmek, benimsetmek yoluyla gerçekleĢmektedir. Birebir görüĢmeler olduğu için ikna etkisi oldukça yüksektir. KiĢisel propagandada özellikler seçmenle görüĢecek lider, parti adayı kimselerin hitabet ve ikna gücü, misyonu oldukça önemlidir (Mermer, 2007: 2).

Reklam; bir ürünün, hizmetin, fikrin, düĢüncenin geniĢ kitlelere tanıtılması adına yapılan çalıĢmalar bütünüdür. Reklamın amacı kitlelere ürünü tanıtarak müĢteri potansiyeli yaratmak veya var olan müĢteri kitlesini arttırmak içindir. 21. yüzyılda özellikle görsel medyanın teknolojinin artan oranda hayatın her alanına girmesi ile reklamcılığın da geliĢmesine ve önemli bir sektör olmasına olanak vermiĢtir. Politik pazarlama içerisinde reklamın, bir siyasi araç olarak kullanılması oldukça sık rastlanan bir olgudur. Siyasi reklam, siyasal hayatta ulaĢılmak istenen hedefe seçmen kitlesine aracı kurumlar ve reklam araçlarının kullanılması vasıtası ile sağlanır. Siyasi reklamın içerdiği seçim kampanyasından beklenen stratejiler Ģunlardır:

a. Kitle iletiĢim araçlarında siyasi tartıĢmaları ve gündemdeki siyaseti takip edilebilmesine yönelik stratejiler.

b. Parti programına dayalı temel faktörler ortaya çıkartılarak parti programlarının konulaĢtırılmasının sağlamasına iliĢkin stratejiler.

90 c. Hükümet olunduğunda hizmet verecek kadroların oluĢturulmasına yönelik stratejiler.

d. Siyasal olarak daha özel gruplara yönelik stratejiler hazırlanması. e. Üyelere yönelik stratejiler.

f. Adayların tespitine yönelik stratejiler.

g. Toplumda örnek kiĢiliğe sahip olanları kullanarak ele alınan konuların hızlandırılmasına yönelik stratejiler.

h. Rekabete dayalı stratejilerdir (Kaplan, 2013:41-42).

Siyasal reklamın stratejileri, öncelikli amacı seçmeni kendi politik alanına çekmek ve kendi partisine oy vermesini sağlamak olarak belirtilebilir. Bu stratejilerde temel öğe seçmendir. Stratejinin her aĢaması, seçmenin istekleri, düĢünceleri hesaplanarak ve kamuoyu araĢtırmasına gidilerek tespit edilmesinden geçer. Çünkü siyasal reklamın hedef kitlesi seçmendir. Seçmenin varlığı, seçimin iĢlevlerini oluĢturmaktadır. Seçmen dıĢında, siyasal reklamların seçim dönemlerindeki temel iĢlevlerinden bazıları Ģunlardır: (TaĢ ve ġahım, 1996: 97)

a. Adayın/partinin kamuoyunda yeterince tanıtılması,

b. Adayın/partinin özelliklerinin ve yeteneklerinin sergilenmesi, c. Adaya/partiye karĢı seçmende ilgi uyandırması,

d. Seçmenlerin siyasal katılıma teĢvik edilmesi,

e. Kamuoyunda tartıĢılması istenen sorunların medya aracılığıyla gündeme getirilmesi,

f. Seçmenlerin ilgili partiye/adaya oy olarak desteğinin sağlanması (Bongrad, 1992: 52).

Siyasal reklam ile siyasi parti politikası, amaç ve seçim mesajlarının propaganda ve düĢüncelerinin geniĢ bir kitleye tanıtılması, adayların ve liderlerin

91 görüĢlerinin bildirilmesi vaatlerin anlatılması olarak özetlenebilir. Reklamlar olağandıĢı unsurları da içerecek Ģekilde kiĢileri etkilemek adına da yapılabilmektedir. Siyasal reklamların da kimi zaman bu yöntemlere baĢvurduğu gözlemlenmektedir. Siyasal reklamlar türleri içerikleri açısından Ģu Ģekilde sınıflandırılmaktadır:

a. Adayın partililik bağını, partiye olan bağlılığını vurgulayan reklamlar, b. Adayın (lider) sahip oldukları özellikleri iĢleyen, kiĢisel özelliklerini ya da devlet deneyimlerini, baĢarılarını öne çıkaran reklamlar,

c. Ġktidarın kendi icraatlarını öven, vurgulayan (olumlu reklamlar)ya da muhalefet açısından iktidarın icraatlarını yeren, küçümseyen reklamlar(olumsuz reklamlar),

d. Özel toplumsal katmanları ya da demografik grupları doğrudan hedef alan reklamlar.

Siyasal reklam, seçmen ve siyasal parti arasında tanıtım anlamında önemli bir misyon üstlenen aracı bir kurum olmuĢtur. Özellikle 21. yüzyıldaki seçim kampanyalarında reklamın bu önemli etkisi göz ardı edilemez derecede büyüktür (Uztuğ, 2003:5 - 6).

Propaganda ve Reklam Mukayesesi

Propaganda, reklama göre iĢleyiĢ bakımından farklılıklar göstermektedir. Reklam politik ürünlerin seçmenlere ulaĢtırılması için ürünlere ait bilgilerin ve özelliklerin belirtildiği bildirim araçlarıdır. Bu araçlar basın, film, televizyon vb. iletiĢim teknikleriyle gerçekleĢir. Propaganda reklama göre kendine has bazı özellikler taĢımaktadır. Propaganda hedef kitleyi ikna etmek için önce hedef kitlenin bakıĢ açısını tespit etmeye ve bu iknaya amaç edindirip bu amaca ulaĢmak için ikna taktikleri geliĢtirerek hedef kitleye doğru mesajlar vermeye yönelik strateji belirlemesi sonucunda gerekli iletiĢimin sağlanmasıdır. Propaganda da ikna sürecinin en önemli unsuru dildir. Ġnsanlar çevreleriyle daima iletiĢim halinde olduğundan dolayı çevresindeki etkileri dil aracılığıyla ifade ederler. Bu bakımdan dil konuĢma aracı olarak ifade edildiğinden dolayı hislerin, duyguların ve düĢüncelerin çevreye aktarılmasında canlılık gösterir. Bir düĢünceyi, inancı baĢkalarına tanıtmak,

92 benimsetmek, yaymak dil aracılığıyla gerçekleĢmektedir. Politik süreçte propagandayı kullananlar politik ürünler kitleleri etkileme kamuoyunu yönlendirme iĢlevini yoğun olarak iĢlemektedirler. Propaganda gerek kitle iletiĢim araçlarıyla gerek parti üyeleri tarafından birebir görüĢmelerle hedef seçmene ulaĢmayı sağlar. Reklamda en önemli özellik ise davranıĢlardan çok görüntüleri dikkate almasıdır. Reklam anlık bir etki yaratırken propaganda ise daha sistemli bilgi süreciyle seçmene yaklaĢım gösterir. Politik propaganda da asıl amaç seçmenlerin zorunlu olmadan baĢkalarının otoritesini kabul etmesidir. Reklamlarda ilahi bir inancın kullanımı mümkün değilken propaganda da mümkündür. Propaganda davranıĢları dikkate alırken, reklam ise görüntüleri dikkate alır (Karaçor, 2006:85-87).

Tanıtma ve Halkla ĠliĢkiler

Tanıtma ve Halkla ĠliĢkiler reklamdan farklı olarak ücretsiz olması yönüyle ayrılır ve siyasi partilerin kamuoyunda halka tam anlamıyla anlatılması, tanıtılması sürecini içeren önemli bir araçtır. Halkla ĠliĢkiler açısından tanıtma yöntemleri Ģunlardır:

a. Büyük halk toplantıları, b. Özel toplantılar,

c. Halkla yüz yüze iliĢkiler, d. Mahalle gezileri,

e. Destek komitesi.

Halkla ĠliĢkiler partinin siyasi hayatı boyunca uzun vadeli destekçi bulması adına düzenlenen etkinlikler bütünü Ģeklinde uygulanmalıdır. Özellikle aracısız halkla iç içe olunması sebebiyle yaratacağı etki nedeniyle oldukça önemli olan bu organizasyonlar, halkla birebir görüĢülmesi noktasında da oldukça etkilidirler.

Diğer Çabalar

Siyasi partilerin seçmenlerde kalıcı bir olumlu imaj oluĢturması açısından diğer çabalar; tanıtma, reklam kadar göz önünde olmayan, bu nedenle de belli bir

93 sınıflandırma yapması oldukça zor olan çalıĢmalardır. Fakat genellikle, partilerin halka “aile gibi” olma çabalarını içeren bu çalıĢmalar; bayramlarda tebrik kartları gönderme, sivil toplum kuruluĢlarının etkinliklerine katkı sağlamak, para yardımı yapma, seçmene konferans düzenleme, Ramazan‟da birlikte oruç açma etkinlikleri gibi etkinlikler örnek verilebilir. Bu etkinliklerin fonksiyonu ise Ģu Ģekildedir:

a. YaklaĢma: Siyasi parti temsilcilerinin seçmenle birebir diyaloğa girmesi açısından etkileme gücü oldukça fazla olan bir süreçtir.

b. Güven: Siyasi parti temsilcilerinin birebir seçmenle görüĢmesi ve etkileyici konuĢmaları, seçmende güven oluĢturmaktadır.

c. Takdim: Siyasal parti temsilcilerinin kendilerini ve partilerini daha iyi Ģekilde takdim etmesidir.

d. Ġtiraz: Siyasi parti temsilcilerinin seçmenin sorunlarını ve Ģikâyetlerini ilk ağızdan dinlemesidir.

e. Tamamlama (Sonuçlandırma):Siyasi parti temsilcilerinin kendisine oy verecek kiĢileri kesin olarak tespit etmesi sürecidir. Özellikler birebir iletiĢimde olunduğundan dolayı, siyasal partiler için belli bir oy kitlesi kesinleĢmektedir.

f. Ġzlemek: Siyasal partinin yakın iletiĢim sonucu kendisine oy veren kitlenin bir sonraki seçimlere kadar davranıĢlarını izleme sürecidir (Dalkıran, 1995: 74).