• Sonuç bulunamadı

Ulaşım ve Aktarma Merkezleri

Belgede ÇORLU ULAŞIM VE TRAFİK PLANI (sayfa 62-66)

4. TOPLU ULAŞIM SİSTEMİ

4.8. Ulaşım ve Aktarma Merkezleri

Halen Çorlu’da biri şehirler arası yolculuklara da hizmet veren iki bölgesel ulaşım ter-minali (Otogar ve Borsa Meydanı) bulunmakta, kentiçi ulaşım hizmetleri ise herhangi bir ulaşım ve aktarma merkezi olmadan yürütülmekte, tüm toplu ulaşım hatlarının kul-landığı Omurtak ve Kumyol Caddeleri’nin kent merkezindeki durakları bu görevleri üst-lenmektedir.

Çorlu’da orta dönemde yapılması planlanan yeni şehirler arası otobüs terminaline ilave olarak kısa ve orta dönemde üç ayrı yerde kentiçi ulaşım aktarma merkezinin gelişti-rilmesi öngörülmektedir (Şekil-4.4).

Yeni Otogar: Kentin kuzeyinde, yeni işletmeye açılan Kuzey Çevre Yolu ile Çerkezköy Yolu’na doğrudan bağlantısı bulunan ve Çerkezköy Yolu ile TEM’e erişim sağlanan bir alanda yapılması planlanan yeni şehirlerarası otobüs terminalinin yeri konusunda Be-lediye tarafından yapılan çalışmalar sürdürülmekte olup, henüz yeri kesinleştirileme-miştir. Ancak yer seçimi kriterleri açısından bir yandan dış bağlantılara kolay erişim sağlaması (TEM), bir yandan da kentiçi yol şebekesi üzerine yük getirmeden kente

erişim vermesi açısından değerlendirilmekte olan kentin kuzeyindeki alanlar uygun al-ternatiflerdir.

Yeni otogar, halen Atatürk Bulvarını kullanarak Otogar’a ulaşmak için kenti bir uçtan bir uca kat eden transit otobüs trafiğinin kentiçi karayolu ağı üzerindeki baskısını azal-tacaktır. Ancak kısa ve orta dönemde Çerkezköy-Tekirdağ arasındaki transit hareketler Kışla Kavşağına kadar kente girmek durumundadır.

Yeni otogarın orta dönemde hizmete girmesiyle birlikte otobüs şirketlerinin servis araç-ları daha önemli bir görev üslenecekler ve kentin dışına alınan yeni otogarla kent ara-sındaki ilişkiyi sağlamaları gerekecektir. Yeni otogarın işletmeye girmesiyle birlikte oto-büs şirketlerinin servislerine ek olarak yeni otogarla kent merkezi arasında bir toplu ulaşım hattı konması gerekecek, ya da bu koridora hizmet eden hat (Avantaj’a giden hat) bölünerek veya güzergahı değiştirilerek buraya hizmet edecektir.

Mevcut Otogar: Kent içindeki ana ulaşım terminali olması önerilen bugünkü Otogar kent merkezinin batı kıyısında yer alan geniş bir arsa üzerinde bulunmaktadır. Bu alanda yapılacak yeni bir yatırımla yeni bir kent odağı yaratılması, bu eylem odağının aynı zamanda bir ulaşım ve aktarma merkezi olarak düzenlenmesi önerilmektedir.

Hem otomobil ve hem de toplu ulaşım araçlarıyla kolay erişilebilecek bu alanda yapıl-ması önerilen tesiste, çeşitli büroları içeren bir iş merkezi, bir alışveriş merkezi, otel, sinema, yeme-içme ve eğlence kullanımları ile bir kentsel eylem odağı oluşturulması ve tüm bunlara ilave olarak kentteki otobüs ve minibüs hatlarının önemli bir bölümünün son bulacağı bir ulaşım terminali, bu terminalde inerek kentin diğer kesimlerine giden yolcuların diğer hatlara ve merkezin odağına giden yolcuların ücretsiz ring seferlerine aktarma yapabileceği aktarma alanları bulunması önerilmektedir.

Bu tesis Tekirdağ ve Edirne yönlerinden gelen çevre yerleşmeler araçlarının da uğra-yacağı bir nokta olacak ve yolcular burada kentiçi toplu ulaşım sistemine transfer edi-lecek, araçları ise ya Yeni Otogar’da ya da Kale arkasında düzenlenmesi önerilen yeni ulaşım merkezinde bekleyecektir.

Mevcut Otogarda yapılması önerilen kompleks içinde büyük kapasiteli bir otoparkın da yer alması önerilmekte ve bu yeni park kapasitesi ile kent merkezinde park etme yacının azaltılması planlanmaktadır. Bu otoparka araçlarını park edecek kentliler, ihti-yaçlarının büyük bir kısmını burada karşılayabilecekler; iş takibi veya çalışma için kent merkezine girmeleri gerekiyorsa otopark biletleri ile binebilecekleri otobüs ring servisle-ri ile merkezin farklı yerleservisle-rine kolayca ve ucuza ulaşabileceklerdir. Bu otopark tesisi sa-yesinde hem kent merkezindeki otopark ihtiyacı azaltılacak, hem de merkeze daha az otomobil gireceği için merkezin yetersiz yolları üzerindeki taşıt trafiği baskısı artmaya-caktır.

Şekil-4.4 Ulaşım ve Aktarma Merkezleri

Kale (Sebze Hali): Halen Belediye’nin Sebze Hali olarak kullanılan alanla karşısındaki alanın yeni bir ulaşım ve aktarma terminali olarak düzenlenmesi önerilmekte ve Borsa Meydanını terminal olarak kullanan tüm çevre yerleşmeler araçlarının bu noktada ter-minal yapması planlanmaktadır. Bu düzenleme ile Borsa Meydanında şu andaki dü-zensiz durum ortadan kalkacak ve alan bir kentsel tasarım planı ile örnek bir kent meydanına dönüştürülebilecektir. Otobüs ve minibüslerin buradan kaldırılması ile meydan bir çöküntü alanı olmaktan kurtarılacak, Borsa Meydanında ve Sebze Halinde uygulanacak bir kentsel dönüşüm projesi ile bir kentsel mekanda birikmesi istenmeyen minibüsler ve otobüsler Kale arkasına alınacaktır.

Bu düzenleme sonucunda çevre yerleşme araçlarından Edirne ve İstanbul yönünden gelenler yeni Kuzey Çevre Yolunu kullanarak, Çerkezköy Yolundan gelenlerle birleşe-cek ve Borsa Meydanında duruş yapmadan Sebze Hali yerinde düzenlenen yeni “ula-şım ve aktarma merkezine” girecektir. Bu düzenleme sonucunda Çerkezköy Yolundan gelerek Fatih Caddesine giren taşıtlar hiç sol dönüş ve kesişme yapmadan, Salhane Sokaktan Sebze Halindeki yeni Aktarma Merkezine ulaşacak, buradan çıkarken de Kale’nin batısındaki yolu kullanarak A. Taner Kışlalı Caddesine çıkarak kentiçi yollar üzerinde ilave baskı yaratmayacaktır.

Tekirdağ ve Edirne yönlerinden gelen çevre yerleşme araçları Kışla Kavşağından son-ra geliştirilmesi ve tek yöne çevrilmesi önerilen Sait Güngör Sokağı kullanason-rak, ya da bugünkü Otogarda yapılacak aktarma merkezine uğrayacaklarsa Otogar Kavşağından Kale arkasındaki bu merkeze ulaşabileceklerdir.

Bu alan merkeze çok yakın olmasına karşılık şimdiye kadar “merkezin arkası” olarak değerlendirilmiş ve gelişime açılmamıştır. Oysa ki bu alan Sebze Hali karşısındaki ala-nın çok katlı tesislerle geliştirilmesi durumunda, kot farkından dolayı bina içinden ge-çilmesiyle merkezin omurgası olan Omurtak Caddesine çok yaklaşmakta, diğer yan-dan da Borsa Meyyan-danı ve Fetih Caddesi ile merkezin odağına yürüme mesafesi içinde bağlanmaktadır.

Stadyum: Kent geliştikçe kentin merkezinde kalmış bulunan Stadyum’un yeni bir işle-ve dönüştürülmesi gerekmektedir. Kent merkezinin doğu kesiminde bulunan Stadyum alanı, bir yandan üst gelir gruplarının yaşadığı alanlara yakınlığı ve diğer yandan da alandaki kot farkı nedeniyle önemli gelişme potansiyellerine sahiptir. Kentin merkezin-de olmasına karşılık etkin kullanılmayan ve merkeze ait işlevlere hizmet etmeyen bu alanın da kent merkezinde bir eylem odağı olarak geliştirilmesi gerekmektedir.

Merkeze uygun (işyerleri, ticarethaneler, yeme-içme, konaklama gibi) faaliyetler gelişti-rilmesi gereken bu alandaki iş yerleri özellikle kentin doğusundaki yüksek gelir grubun-daki kentlilerin çalışma ve diğer yolculuklarının varış noktası olacak şekilde geliştiril-meli, böylece bu kesimdekilerin özel otomobilleri ile kent çekirdeğine girmelerine gerek kalmamalıdır.

Bu tesis bünyesinde yapılacak yüksek kapasiteli bir otopark ve orta kapasiteli bir kenti-çi ulaşım terminali taşıtların merkez üzerindeki baskısını azaltacaktır. Omurtak Cadde-sinin kuzeyinde Cengizhan Caddesi ve diğer bazı sokaklar kullanılarak geliştirilmesi önerilen tek yönlü iki koridordan da kolay erişilebilecek bir noktada olan Stadyum’daki yeni ulaşım merkezi ve kent odağı, Cengizhan Caddesi’nden sağlanacak erişimle da-ha etkin kullanılacaktır.

Pazaryeri: Omurtak Caddesinin kuzeyinde halen pazar yeri olarak kullanılmakta olan alanın bir başka kent odağı ve ulaşım merkezi olarak geliştirilmesi önerilmekle birlikte bu alan toplu ulaşım ağırlıklı değil, otomobil yolculuklarının terminal noktası olarak de-ğerlendirilmektedir. Bu alanda yer alması önerilen yüksek katlı binalardaki iş yerleri ve ticarethanelerle birlikte düşünülecek yüksek kapasiteli bir otopark özellikle otomobil yolculukları için bir aktarma ve terminal noktası niteliğinde hizmet görerek, geleneksel kent merkezi üzerindeki otopark baskılarını azaltacak, otomobillerin kent koridorlarını kullanması ihtiyacını azaltacaktır.

Önerilen bu ulaşım ve aktarma merkezleri belirli bir sıra ile gerçekleştirilirken yapım programında öncelik mevcut Otogar ve Sebze Hali’nde önerilen ulaşım ve aktarma merkezlerine verilmelidir. Daha sonra Pazar Yeri ve orta dönemde Stadyum’da yer

alacak tesisin gerçekleştirilmesi planlanmalıdır. Bugünkü Otogar’ın yeni işlevlerine dö-nüştürülmesine paralel olarak yeni Otogarın yapımı ve işletmeye alınması gerekmek-tedir.

Belgede ÇORLU ULAŞIM VE TRAFİK PLANI (sayfa 62-66)