• Sonuç bulunamadı

Trafik ve Dolaşım Sistemi

Belgede ÇORLU ULAŞIM VE TRAFİK PLANI (sayfa 13-16)

2. KISA DÖNEM ULAŞIM VE TRAFİK DÜZENLEMELERİ

2.2. Stratejiler

2.2.2. Trafik ve Dolaşım Sistemi

Ulaşım sisteminin motorlu taşıt trafiği akımlarına daha etkin bir şekilde hizmet vere-bilmesi için trafik ve ulaşım mühendisliği teknikleri dikkate alınarak mevcut karayolu altyapısının fiziksel nitelikleri ve işletme özellikleri yeniden düzenlenmelidir. Mevcut karayolu altyapısında tanımlanmamış olan “işlevsel kademelenme” oluşturulmalı ve Çorlu kenti özelliklerine göre yol şebekesinin işlevleri yeniden belirlenerek "yeni bir yol kademelenmesi getirilmesi" ve bu yol kademelenmesi ile birlikte uygulanacak

"yeni bir dolaşım şeması hazırlanması ve uygulanması" temel stratejilerden biri ol-malıdır.

Bu düzenlemeler sırasında merkezden başlayarak "kavşak çözümlerindeki hataların giderilmesi", altyapının daha verimli ve trafik tekniğine uygun bir şekilde kullanılması amacıyla "yol yüzeyinin kullanımının yeniden düzenlenmesi", bu düzenlemelerde

“yaya” ve "toplutaşım önceliklerinin geliştirilmesi", "kent merkezine yaya ve toplu ta-şımla erişimin kolaylaştırılırken otomobille erişime kısıtlamalar getirilmesi" yönlendi-rici stratejiler olmalıdır.

Trafik sisteminin etkin bir şekilde işleyebilmesi için karayolu şebekesinin farklı bağ-lantıları, farklı nitelikte işlevler üstlenmeli ve bu işlevlere uygun fiziksel ve işletme özelliklerine sahip olmalıdır. Kent içindeki yolların işlevsel kademelenmesi olarak ta-nımlanan bu sınıflandırmada konut alanlarındaki parsellere erişim sağlayan en

dü-şük kademedeki yollardan başlayıp trafiğin kesintisiz aktığı erişme kontrollü çevre yollarına kadar uzanan bir yelpaze içinde farklı yol kademeleri bulunmaktadır. Mev-cut yapıda konut alanları içinden ana trafik koridorları geçerken, çok şeritli bazı yol-lar otopark oyol-larak kullanılmaktadır.

Çorlu dolaşım sisteminde yapılması gereken ilk operasyon, yol sisteminde bir an-lamda kendiliğinden oluşmuş mevcut yanlış yol kademelenmesinin yeniden düzen-lenmesidir. Kısa dönemde ve fazla yatırım gerekmeden gerçekleştirilecek yeni yol kademelenmesi, mevcut yol profilleri içinde yeni inşaat gerektirmeden yapılabilecek bir düzenlemedir. Kısa dönemde uygulanabilecek ve yararları yine kısa dönemde görülebilecek olan bu planlama ile trafiğin akışkanlığı sağlanacak ve yol sisteminin performansı artacaktır.

Mevcut yolağının kullanımındaki düzensizlik ve tanımsızlık nedeniyle ortaya çıkan karmaşa sonucunda yollar kapasitelerince hizmet edememekte ve başta yayalar için olmak üzere trafik güvenliği ortadan kalkmaktadır. Kentin çekirdeğini oluşturan merkezde yollar çok dardır (5-7 m.). Bu yolların çift yönlü kullanımı bir yandan yolu kullanan yayaları güvensiz şekilde yol kenarlarına sıkıştırırken, bir yandan da taşıt akışkanlığını zaman zaman ve yer yer durdurmaktadır. Bu nedenle yolların fiziki ka-rakteristikleri göz önüne alınarak, özellikle darlıkları nedeniyle yaya hareketlerine öncelik verilerek, bu darlıktaki yolların yayaların yanı sıra sadece bir şerit taşıt trafi-ğine izin verebileceği göz önüne alınarak bir dolaşım planının oluşturulması kaçınıl-mazdır. Bu da ağırlıklı olarak tek-yönlü yollardan oluşan bir dolaşım planını ortaya koyacaktır.

2.2.2.2. Yol ve Kavşak Geometrisi İyileştirmeleri

Çorlu'daki yol şebekesinde yapılacak basit ve kolay düzenlemelerle bağlantıların kapasitelerinin artırılması, bazı yeni bağlantılar açılması ve yön değişiklikleriyle kısa dönemde şebekenin daha verimli kullanılması ve yolculukların kısaltılması mümkün-dür.

Çorlu'daki yol sisteminin en önemli eksikliklerinden birisi yol ve kavşak kapasitele-rindeki uyumsuzluktur. Ayni koridor üzekapasitele-rindeki farklı yol kesimlerinin fiziksel ve işlet-me özellikleri (şerit sayısı, yol boyu park imkanı ve yasağı, bekleişlet-me/durma yasağı, parsel girişi, yaya geçitleri gibi) sık sık değişmekte, bu ise o koridorun kapasite ve akışkanlığında değişmelere ve düzensizliklere sebep olmaktadır. Özellikle şerit sa-yısının sürekli olmaması, yer yer tıkanıklıklar yaratmakta ve bazı kesimlerde yol yü-zeyinin büyük bir bölümü kullanılamamaktadır. Benzer şekilde kavşak kapasiteleri de birbirleri ve takip eden yol kesimleri ile tutarsızlıklar göstermekte, trafiğin akış-kanlığı zedelenmektedir. Hazırlanan dolaşım planı ve ona uygun yol ve kavşak

dü-zenleme planı ile özellikle kent merkezinde trafik akışkanlığında önemli iyileşmelerle yol şebekesinin daha verimli kullanımını sağlanmaktadır.

Çorlu’nun karayolu şebekesindeki bazı yol kesimlerinde ve kavşakların çoğunda geometrik ve fiziksel iyileştirmeler yapılması gerekmektedir. Halen bazı kavşaklar-daki mevcut geometrik düzenlemeler trafik mühendisliği ve trafik tekniği kuralları ile çelişen nitelikte olup, trafik güvenliği açısından sakıncalı bulunmaktadır. Bazı kav-şaklar ise tasarım kurallarına uygun olmadıkları için kavşağın kapasitesi ve gerek yaya, gerekse taşıt trafiği için güvenlik ciddi bir şekilde azalmış olarak hizmet gör-mektedir.

Özellikle kavşak geometrisi düzenlemeleri ile, kavşak kapasitesi ve trafik güvenliği konusunda kısa sürede ve düşük maliyetle önemli geliştirmelerin gerçekleştirilmesi mümkün bulunmaktadır.

Mevcut yolağının işletilmesinde, kapasitesince hizmet verebilmesinde en önemli eleman olan sinyal kontrollü kavşaklar, mevcut fiziki yapılarının yanı sıra, işletme koşullarının (peryod-süre, faz) uyumsuzluğu nedeniyle verimli ve trafik güvenliğini sağlayacak şekilde işletilememektedir. Kavşakların fiziki yapıları ile kavşak işletme planları (peryod, faz diyagramları ve süreleri) birlikte ele alınmalı, kent merkezinde-kiler yeni tek-yön ağırlıklı dolaşım planlarına göre olabildiğince iki fazlı olarak düzen-lenmelidir. Kent ve merkezi alan girişlerindeki kavşaklar ise, merkeze girecek taşıt adedini alt düzeyde tutabilmek, merkezde taşıt baskısını azaltmak için üç, hatta dört fazlı planlanmalıdır.

2.2.2.3. Yatay ve Dikey İşaretleme:

Çorlu'da yatay ve dikey işaretlemelerde çok ciddi yetersizlikler, eksiklikler ve hatalar bulunmaktadır. Kısa dönemde hazırlanacak yeni bir işaretleme planı, bu planın uy-gulanması ve sürekli güncel tutulmasıyla birlikte trafik akışkanlığında ve kurallara uyum sağlanmasında önemli iyileşmeler sağlanabilecektir.

2.2.2.4. Merkezden Geçişin Caydırılması:

Çorlu'da yapılacak yeni dolaşım şemasındaki düzenlemelerin en önemli unsurların-dan birisi, kent merkezinin bir geçiş alanı ve koridoru olmaktan kurtarılması olmalı-dır. Kentin farklı kesimlerine gitmek isteyenler mevcut dolaşım şeması ve trafik dü-zenlemelerinde kent merkezini kullanmaktadırlar. Oysa ki kent merkezi, bir geçiş alanı olmaktan kurtarıldığında ve sadece buraya gelmek isteyenlerin ulaştığı bir yer olarak tasarlandığında, merkezdeki trafik yoğunluğu azalacak ve akışkanlık artacak-tır. Bunun sağlanması için, bu amaca yönelik olarak hazırlanacak yol

kademelen-mesi, sinyal zamanlaması, bilgilendirme ve yönlendirme gibi önlemler kullanılarak kısa sürede uygulamaya konmalıdır.

Belgede ÇORLU ULAŞIM VE TRAFİK PLANI (sayfa 13-16)