• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 2: MOTİVASYON VE TURİZME KATILIM

2.2. Turizme Katılımın Motivasyon Araçları İçerisindeki Yeri ve Önemi

2.2.1. Turizme Katılımın İşveren ve Yöneticiler Üzerindeki Etkileri

Turizm hareketine katılım gerek işveren ve gerekse yöneticilerin davranışlarına olumlu olarak yansıyacağı beklentisi olmasına rağmen araştırmada değişkenliklerin oluştuğu görülmektedir. Turizme katılımın işveren ve yöneticiler üzerindeki etkileri üç açıdan değerlendirilebilir.

2.2.1.1. Ekonomik Etkileri

Yönetici ve işverenlerin turizme katılımı gerçekleştirdikten sonra motivasyon algıların-da meyalgıların-dana gelen değişimlerin faktörlere yansımasının olumlu olması sonucunalgıların-dan yola çıkılacak olursa; motivasyon artışının performans artışına ve verimliliğe etkisinin eko-nomik karşılığı bulunmamaktadır. Motivasyonu yüksek işveren ve yöneticilerin tatil dönüşü yeni üreteceği fikirler ve üretim tekniklerine getireceği düşük maliyet faktörü ile çalışanlarına uygulayacağı olumlu yaklaşımların üretime verimlilik olarak yansıması ekonomik açıdan etki olarak değerlendirilebilir. Turizm hareketine katılan işveren ve

yöneticilerin ekonomik motivasyon araçları olan ücret, başarı ödüllendirme, sosyal gü-venlik (İşgüvenliği) ve prim gibi konularda göstereceği olumlu davranışlar çalışanların üretim kapasitelerine, kaliteli ürün ve hizmet üretmelerine dolayısıyla ekonomik kazan-ca yol açabilir.

Ülke ekonomileri düşünüldüğünde, makro bir ekonomik hareketin genelinde gerek dev-let yöneticilerinin, gerekse diğer özel sektör işdev-letmelerinin yönetici ve işverenlerinin, turizme katılım neticesinde olumlu davranışlarını yükselterek çalışanlara gösterecekleri yaklaşımların uygunluğu çalışanların verimliliğini arttıracaktır. Bu artışın sonucu olarak uzun süreli çalışan işletmeler ve verimliliklerinin cazibesi uluslararası sermaye hareket-lerinin ülkeye gelmesini sağlayacak, çalışanlar açısından ise kayıt dışı ekonomik hare-ketlere ilgi göstermelerini engelleyecektir. Uluslararası sermayenin ilgi gösterdiği eko-nomilerin istikrarlı olması ve sürekliliğinin sağlanması adına ilgili ülkelerin politik istik-rarları da uluslararası sermayenin özen göstereceği bir durum olacaktır. Gösterilecek özen ekonomik kazanç olarak motivasyonun kelebek etkisi gibi bir etkisinin olduğunu gösterebilir.

2.2.1.2. Psikolojik ve Sosyal Etkileri

Gerek işveren gerekse yöneticilerin turizme katılımlarının olumlu motivasyon algısının yaratacağı doğru ve etkili davranışların verimliliğe yansıması da kaçınılmaz olacaktır. Verimli çalışanların fazla olduğu bir işletmede beklenen kârlılık yakalanacağı için iş-letmenin sürekliliği hedefi gerçekleştirilmiş olacaktır. Böyle işletmelerde çalışanların uzun yıllar çalışabileceği ortamların oluşturulması aynı kişiler ile çalışmanın uzmanlık sağlayacağı beklentisini de karşılamaktadır. İşletmelerin uzun yıllar aynı kişilerle çalış-ması insan kaynaklarının tercihini etkileyerek, personel alımının getireceği yeni mali-yetlere katlanmayan işletmelerin kârlılığı artabilir.

Bir işletmede uzun yıllar çalışılabileceği düşüncesi psikolojik olarak çalışanlar ve ilgili işletmelerde çalışmak isteyenler için olumlu etki yapacaktır. Turizme katılan işveren ve yöneticilerin motivasyon algılarındaki olumlu değişimleri takdir, övgü, sosyal imkanlar, iş tatmini-ilgi çekici iş, yetenek-öneri, beklentiler-imaj, tatile çıkma, başarma duygusu, iş bağımsızlığı, işin çeşitliliği ve İşgüvencesi gibi araçlara olumlu yansıtır ise çalışanla-rın psikolojik ve sosyal olarak motivasyonu arttırılabilir.

Turizme katılan yönetici ve işverenlerin motivasyon artışlarının ekonomik, psiko-sosyal, örgütsel ve yönetsel motivasyon araçlarına olumlu yansımasının gerçek-leştiği iş ortamlarında çalışanların huzurlu olması, güvence hissetmesi, işin sahibi gibi hissetmesi, yetenek ve önerilerinin önemsenmesi, tatmin duygusunu yaşaması fiziksel ve ruhsal açıdan sağlıklı çalışanların oluşmasını sağlar. Doğal olarak turizme katılımın işveren ve yöneticilerin sağlıklarına ve dolaylı olarak çalışanların sağlıklarına olumlu etkisi olabilir.

2.2.1.3. Örgütsel ve Yönetsel Etkileri

Tatile çıkan, kendisine boş zaman oluşturabilen ve bu zamanları turizm hareketine katı-larak değerlendiren işveren ve yöneticilerin çalışanlarına göstereceği olumlu yaklaşım-ların motivasyon algısını arttıracağı öngörülebilir. Öncelikle turizme katılımın işveren ve yöneticilerin hedeflenen başarılı örgütü oluşturmalarında motivasyon katkısının ol-duğuna inanmaları gerekmektedir. Bu inançla yönetici ve işverenlerin boş zamanlarını verimli geçirmeleri gereklidir.

Tatile çıkan, turizm hareketine katılan yöneticilerin ve işverenlerin motivasyon algıla-rındaki olumlu değişimleri, terfi, yetki-sorumluluk, ast-üst ilişkileri, çalışma koşulları, kararlara katılma, örgüt kültürü-örgüt iklimi, tatil-izin hakları gibi araçlara olumlu yan-sıması durumunda çalışanların örgütsel ve yönetsel olarak motivasyonunu arttırabilir. Psikolojik bir varlık olan insanın yönetici, işveren veya çalışan olması fark etmeksizin olumlu örgütsel ve yönetsel ortamların varlığından etkilenecektir. Bu durumda farklı oluşum sadece işverenlerin örgütsel ve yönetsel araçları elinde bulunduran, yöneticilerin bu durumları uygulama yetkisi bulunan, çalışanlar ise örgütsel ve yönetsel araçların uygulandığı kişi olmasıdır. İşverenleri motive edecek olan sahibi oldukları işyerinde örgütsel ve yönetsel açıdan başarılı bir ortamın oluşturulmasıdır. Yönetici açısından ise kendisine verilen yetki ve sorumluluk çerçevesinde örgütsel ve yönetsel motivasyon araçlarını doğru uygulayarak başarılı bir işletme yönetimi gerçekleştirmek iken, çalışan-lar açısından ise kendisini ait hissettiği bir örgüte bağımlılık yaşadığı ortamda çalışmak olabilir.

Yukarıda bahsi geçen işveren, yönetici ve çalışanların örgütsel ve yönetsel motivasyon araçları açısından tatmin edilmesi öncelikle işin sahibinin boş zamanlarını turizme

katı-larak kaliteli kullanmasına, motivasyonunu arttırmasına daha sonra yöneticilerin yine boş zamanlarını kaliteli kullanarak motivasyonunu arttırmasına, son olarak ta çalışanla-rın boş zamanlaçalışanla-rını turizm ve tatil ile değerlendirerek verimli çalışmaları gereklidir. Turizme katılımın bütün paydaşlar açısından örgütsel ve yönetsel motivasyon araçları-nın kullanımında etkisi büyük olabilir.