• Sonuç bulunamadı

Toplam Kalite Yönetiminin Felsefesi

Belgede Lojistikte toplam kalite yönetimi (sayfa 168-171)

Toplam kalite yönetiminin temel felsefesini anlamak için W. Edwards Deming’in düşüncelerini değerlendirmek “Lojistikte Hız Yönetimi”ne giden sürecin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Deming, toplam kalite konusundaki düşüncelerini bazı temel ilkeler ya da uyulması gereken kurallar şeklinde ifade etmiştir. Bu kurallar (ilkeler) şunlardır:107

• Ürünün ve hizmetin kalitesini geliştirmeyi en önemli ilke olarak kabul edin. Ayrıca bu konuda bir amaç tutarlılığı yaratın. Amaç tutarlılığı için yenilik yapın, ürün tasarımını ve hizmetleri sürekli geliştirin ve bunun için kaynak yaratın. Kalitenin kardan daha önemli olduğunu benimseyin.

• Yeni bir yönetim felsefesini uygulayın. Çünkü yeni bir ekonomik çağdayız. Bu nedenle bu yeniçağa uygun bir yönetim felsefesini kabul edip bunun için gerekli olan sorumluluğu üstlenin ve değişimin liderliğini yapın.

• İstenilen düzeyde kaliteyi sağlamak için denetimden yararlanmayın. Başka bir deyişle, toplu kontrolden vazgeçin. Çünkü kalite kontrolle değil, üretimle gerçekleştirilir. Kaliteyi artırmak için kontrol hem çok geç hem de etkisiz ve masraflıdır.

• Çalışanları etiket fiyatına göre ödüllendirmekten vazgeçin. Kısaca iş başarısını fiyatlara göre değerlendirmeyiniz. Çünkü kalite ile birleştirilmemiş fiyatlar pek anlamlı değildir.

• Devamlı iyileştirme sürecini sınırlamayın. Sürecin devamlı olmasını sağlayın. • İş başındaki eğitimi kurumlaştırın. Eğitim programlarını tamamen yeniden düzenleyin. Çünkü yönetimin giren malzemeden müşteriye varana dek işletmeyi tanıması için eğitime ihtiyacı vardır. Bunun için uygulamalı örnek olaylar, kalite ve iletişim konularındaki seminerler ve benzeri bilinçlendirme eğitim programlarını ihmal etmeyin

• Liderliği benimseyin ve kurumsallaştırın. Başka bir deyişle, kurumsal liderlik anlayışını ön plana çıkarın. Çünkü yönetimin işi, denetlemek değil, liderlik yapmaktır.

Denetimin amacı; insanlara, araç ve gereçleri kullanarak işlerini daha iyi yapmalarına yardımcı olmaktır. Yönetimin denetimi de üretimi gerçekleştiren iş görenlerin denetimi kadar önemlidir.

• Çalışanları, yaratıcılıklarını olumsuz yönde etkileyen korku ve endişelerden uzak tutun. Korku nedeniyle oluşan kayıplardan biri de belirli kurallara uymak ya da her ne olursa olsun kota doldurmak zorunluluğu nedeniyle, işletmenin asıl çıkarlarına hizmet etmemektir. Kalitenin oluşturulması için gerekli olan doğruların söylenmesi konusunda iş görenler teşvik edilmelidir.

• Departmanlar arası engelleri ortadan kaldırın. Daha geniş bir açıklamayla, çalışanlar, yöneticiler ve müşteriler arasında iletişimi ve bilgi alışverişini engelleyen tüm faktörleri ortadan kaldırın. Tüm çalışanlar ortaya çıkan sorunlardan haberdar olmalıdır. Özellikle çalışanlar ve yöneticiler arasında veya bunların kendi aralarında hedefler konusunda farklılıklar olmamalıdır. Bütün iş görenler aynı amaç için

çalıştıkları konusunda bilinçlendirilmelidir.

• Sloganlar, öğütler ve çalışanlar için konan hedefler bir kenara atılmalıdır. Performans teşvikinde iş görenleri ve yöneticileri bir birey olarak ortaya çıkaran ve ekip çalışmasını engelleyen amaç ve sloganların kullanılmasına izin verilmemelidir. Kısaca,

çalışanlar ve yöneticiler kalitenin oluşturulması için kendi sloganlarını kendileri bulsun. Bu konuda onları zorlamamak gerekir.

• İşgücü ve yönetimdeki insanlar için konan sayısal kotaları kaldırın. İşletmelere özgü nümerik hedefleri ve kotaları da bir kenara bırakın. İnsanları bu sayılara göre değerlendirmeyin. Miktarlar, kalite ile değerlendirilmedikçe bir anlam ifade etmezler.

Hedefler, sayısal hedefler yerine kaliteye göre belirlenmelidir. Kullanılan değerlendirme yöntemlerinin, performans ölçüm sistemlerinin ve belirlenen standartların, çalışanların performanslarına etkileri güncel olarak yakından incelenmelidir.

• Çalışanların yaptıkları işlerden gurur duymalarını engelleyen bütün olumsuzlukları ortadan kaldırın. İş birliği içinde çalışmayı ön planda tutun. Yanlış yönetim tarzı, hatalı araç-gereçler iyi performansı engellediği unutulmamalıdır.

• Herkes için eğitimi ve kendini geliştirmeyi destekleyin. İşletme içinde bireyi geliştirmeye yönelik olan eğitim programlarını destekleyin. Eğitim ve kendini 90 geliştirme programları herkese açık olacak şekilde hazırlanmalıdır. Yani her şey insana göre yapılmalıdır. İşletmelerin gücünün insanların oluşturduğu hatırda tutulmalıdır.

• Dönüşümü gerçekleştirecek somut işleri yapın (dönüşümü gerçekleştirmek için hemen harekete geçin). Yani istenen değişimin sağlanması için planlama yapılmalı ve bununla ilgili uygulamalar zaman kaybetmeden gerçekleştirilmelidir. Bütün iş görenlerin kalite kültürünü uygulamaları için iş birliği yapmalarının bir zorunluluk olduğu unutulmamalıdır.

Deming’in ilkelerinin gerçekleşmesi öncelikle “ne üretirsem onu satarım” düşüncesinin kırılmasıyla başarı kazanmaktadır. Üretilen mallara talebin istenilen düzeyde gerçekleşmesi II nci Dünya Savaşı’ndan sonra olmuştur. Bu dönemde üretilen ürünlerin miktarında artış olmuş ama kalitenin artışında aynı gelişmeler olmamıştır.

Bütün bu gelişmeler tüketicinin bilinçlenmesine ve iş yaşamının yeniden şekillenmesine neden olmuş ve sonuçta kalite olgusunun da önemli bir gerçeklik olduğu anlaşılmıştır.108

Yukarıdaki prensip ve unsurlara dayalı oluşum, yönetimin sorumluluğunu artırmış ve varlıklarını sürdürmek isteyen yöneticilerin eski paradigmaları terk edip yeni paradigmalar benimsemelerini zorunlu kılmıştır. Bu doğrultuda “her şey süt liman” veya “tek beden herkese uyar” türünden yaklaşımların lojistikte geçerli olmadığı ve kalite gereklerini karşılamadığı bilinmektedir.Deming’in 14 maddesine dayanan sistem, 21’inci yüzyılda kurumsal başarı için geleneksel paradigmalardan oldukça farklı dört paradigma değişiminden bahsetmektedir. Bu anlamda, Gitlow’un geleneksel ve yeni paradigmalara ilişkin bulguları ise tablo 10’de gösterilmektedir.109

Genel olarak tümevarıma, çalışan rekabetine ve sıfır toplamlılığa dayalı olan geleneksel paradigmanın bu özellikleri yukarıdaki değişimle önemini ve baskınlığını yitirmektedir. Yeni paradigma ise tümdengelime, süreç yönetimine ve ortak rekabete yönelmektedir.

Tablo 10 TKY’de geleneksel ve yeni paradigmalar.

• Ödül ve cezalandırma en iyiyi ön • Tamamen sonuçlara odaklanarak

plana çıkarır. değil, sonuçları ortaya çıkaran süreçleri

• Sonuçlara odaklanmak, sonuçlarda iyileştirerek yönet.

iyileşmeye neden olur. • İnsan kaynağını sadece dışsal

• Krize müdahale uzun vadede motivasyona güvenerek değil, içsel ve organizasyonu geliştirecektir. dışsal motivasyon arasında bir denge • Etkili kararlar önseziler yardımıyla yaratarak yönet.

verilebilir. • Rekabeti değil, işbirliğini geliştirerek

• Rasyonel kararlar yalnızca görünen yönet.

değerler kullanılarak verilebilir. • Sistemin parçalarını değil, bütününü • Kalite ve miktar birlikte başarılamaz. optimize ederek yönet.

• Çoğu etkileşimde, kazananlara karşılık kaybedenler vardır.

Geleneksel Paradigmalar Yeni Paradigmalar

Belgede Lojistikte toplam kalite yönetimi (sayfa 168-171)