• Sonuç bulunamadı

Tedarik Zinciri Yönetiminde Entegrasyon

1.6 Tedarik Zinciri Yönetimi ile Lojistik Yönetimi İlişkisi

1.6.2 Tedarik Zinciri Yönetiminde Entegrasyon

Entegrasyonun lojistik açıdan tanımlanması kullanılan bilgi teknolojileri ve mimarisine göre iki şekilde adlandırılır: Büyük I ve küçük i.Bu ayrımda büyük I’nın tek merkezli entegrasyonu ifade ederken, küçük i arayüzler arasında etkileşim sağlayan çok uçlu bütünleşmeyi çağrıştırmaktadır.26

Tedarik zincirinde süreçler aslında birbirini takip eden bütünleşik yapıların yetenek karmasını göstermektedir. Bu anlamda, şekil 9’da gösterilen bütünleşmiş tedarik zinciri modeli lojistik operasyonların taleplerini karşılayan işletmeleri incelemek için kullanılmaktadır. Model, organizasyonel özellikler ve bilgi teknolojisi içinde fırsat sağlayan yeteneklerle desteklenen altı fonksiyonel süreç yeteneğinden oluşmaktadır.

Lojistiği yönetmek için bütünleşmiş yaklaşıma sahip bir organizasyon bu yeteneklerin çoğunluğuna sahip olmaya yönelecektir. Tedarikçiden müşteriye kadar uzanan süreçte dağıtım ve envanter yönetimi yatay entegrasyon sağlarken; malzeme 25 Donald W. Dobler ve David N. Burt,“Purchasing and Supply Management”, McGraw Hill, New York, 1996, s. 8 9 26 Thomas Gulledge, “What is integration?”, Industrial Management & Data Systems, Vol. 106, No:

gereksinimleri, planlama, satın alma, MRP, üretim, ana programlama, paketleme, satışların öngörümlemesi ve sipariş işleme dikey bütünleyicilerdir. Entegrasyonun işletme performansına olan katkısını araştıran çalışmalarda fonksiyonel seviyedeki işbirliğinin (özellikle lojistik ve pazarlamada) işletme çapında bir ön koşul oluşturduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, tedarik zincirleri üretim ve hizmet organizasyonlarının (malzeme tedariki, tamamlanmış ürünlere malzemelerin transformasyonu ve aynı ürünün nihai müşteriye dağıtımı) her ikisinde de bulunabilirler ve esasen tedarik zincirine üye organizasyonlar arasında ürün ve bilginin akışı ile ilgilenmektedir.

Şekil 9 Bütünleşik tedarik zinciri modeli.

Kaynak: Peter Gilmour, “Benchmarking Supply Chain Operations”, International Journal of Physical Distribution & Logistics Management, Vol. 5, No: 4, 1999, s. 259-266.

Bugünün bilgi güdümlü entegre tedarik zincirleri; organizasyonlara, envanter ve maliyetlerin azaltılmasını, ürüne değer katmayı, kaynakları genişletmeyi, pazara giriş zamanını ivmelendirmeyi ve müşteriyi muhafaza etmeyi sağlamaktadır. TZ’nde işbirliğinin çerçevesi bu anlamda beş yapısal özellik taşımaktadır:

İşbirliği performans sistemi, bilgi paylaşımı, kararların uyumu, teşvik sıralaması ve entegre TZ süreçleri.27 Diğer yönden; kamu sektöründe, entegre tedarik zincirleri lojistik desteğin optimizasyonunda ve ikincil stok olarak adlandırılan malzeme yönetimini geliştirmede kritik bir rol oynamaktadır. İkincil stok; onarılabilir parçalar (tekrar tamir edilebilir ve kullanılabilir hidrolik pompalar ve seyrüsefer bilgisayarları gibi pahalı malzemeleri), sistemleri destekleyen yedek parçalar, yiyecek, tıbbi malzeme ve giysİ gibi gündelik malzemeyi içermektedir.

Son olarak, tedarik zinciri operasyonlarını kıyaslamada lojistik yeteneklerin katkısı tablo 4’de incelenmektedir. Yönetime ait faaliyet sahasıyla lojistik yeteneklere karar vermek üzere; 11 adet yeteneğin her biri için beş boyut tespit edilmiştir. Bu boyutlar; strateji ve organizasyon, planlama, işletme süreç ve bilgisi, ürün akışı ve ölçümdür.

Tablo 4 Tedarik zinciri operasyonlarını kıyaslamada lojistik yetenek bileşenleri

A. Süreç yetenekleri 1. Müşteri güdümlü tedarik zinciri

Müşteri güdümlü bir tedarik zinciri üreticilerin müşteri gereksinimlerini anlamalarına ve proaktif bir şekilde değer sağlayan çözümleri sunmalarını sağlar. 2. Verimli

lojistik

Malzeme ve ürünlerin üretim yoluyla tedarikçilerden müşterilere; müşteri ihtiyaçlarını karşılamada mümkün olan en düşük fiyatla hareket etme yeteneğidir. 3. Sipariş

güdümlü satış planlama

Ürün hacmi ve karışımı için tahminlerin doğruluğu ile bunların üretim planlama, müşteri yönetimi ve satış ve operasyon planlamasındaki organizasyon boyunca tutarlı kullanımıdır.

4. Yalın üretim

Kalite ve esnekliğin yüksek seviyelerini muhafaza ederken varlığa dayalı üretimin (yüksek ekipman

güvenilirliği, minimum tekrar, düşük envanter, kısa parça işlem zamanını başararak) etkin kullanımıdır.

5. Tedarikçi ortaklığı

Satın alınmış mal ve hizmetlerin değer ve maliyet etkinliğinin maksimizasyonu için üretici ve tedarikçi tedarik zinciri faaliyetlerinin entegrasyonudur. 6. Entegre

tedarik zinciri

İki seviyede tedarik zincirinin yönetimidir: Fonksiyonel ortamda ve işletme sınırları çerçevesinde taktik yönetim, fiyat ve performans seçeneklerinin stratejik kabulüdür. B. Bilgi

teknolojisi

yetenekleri 1. Entegre bilgisistemleri

Karar vermenin yüksek bütünlük ve tutarlılığında sonuçlanacak şekilde ortak bir temelden tedarik zinciri planlaması, icrası ve performans izlemeyi sürdürecek işletme verilerinin gelişen kalitesi ve zamanlılığıdır.

27 Togar M. Simatupang ve Ramaswami Sridharan, “An Integrative Framework for Supply Chain Collaboration”,

2. İleri teknoloji İş akışlarının etkinliğini artırma ve tedarik zincirininyönetilmesine yeni yollar sağlamaktır.

C.Organizasyon yetenekleri

1. Entegre performans

TZ içindeki unsurlar için operasyonel ve finansal hedeflere özgü ölçüm içerisine işletme hedeflerinin naklini sağlamaktadır. TZ performansının düzenli ölçüm ve analizi müşteri ve tedarikçilere kar sağlamaktadır.

2. Takım çalışması

Bireylerin bilgi tabanını oluşturmada odak performansı artırma ve daha büyük işletme hedeflerini başarmada işgörenlerin hep birlikte etkin bir şekilde çalışma yeteneğini geliştirir.

3. Sıralı organizasyon

yapısı İşletme süreçlerini destekleyecek hedefe bağlı çapraz birfonksiyonel yapı. Kaynak: Gilmour a.g.e , 1999, 285.

Entegre tedarik zinciri, kalite, teslimat ve hızla birlikte artan müşteri taleplerine göre son yıllarda geniş bir kabul gören ispatlanmış bir işletme stratejisidir Düşük maliyet ve bağımlı tedarikçi, hizmet sağlayıcı ve müşteri ilişkileriyle bağlantılı olarak iletişimin yeni ve radikal yolları; entegre tedarik zinciri yaklaşımının oluşmasına katkı sağlamaktadır.28

İşletmelere uygulandığında, tedarik zincirleri maliyetin yaklaşık yarısı kadar bir bedelle daha üstün bir şekilde müşteriye karşılık verdiğini göstermektedir. Endüstri uzmanları, tedarik zinciri maliyetlerinin organizasyonun toplam işletme bütçesinin yarıdan fazlasını oluşturduğunu tahmin etmektedir.

Tedarik zincirinin etkin yönetimi, sadece son kullanıcının bakış açısından malzeme akışını geliştirmekle kalmaz; aynı zamanda lojistik maliyetleri de azaltır. “Lojistik boru hattı” veya “tedarik zinciri kanalı” olarak bilinen sistem; malzemenin istenilen yer ve zamanda sağlanmasında rol oynayan birkaç ilişkiler arası faaliyetleri içermektedir. Bu faaliyetler, tüketim malzemelerinden oluşan ürünlerin satın alınması, depolanması, onarımı ve dağıtımından ibarettir. Tüm bunlar, personel, teçhizat, tesisler ve envantere hatırı sayılır bir sermaye yatırımını İgerektirmektedir. Etkin tedarik zinciri yönetimi; verilerin doğruluğu, operasyonel karmaşıklığın indirgenmesi, tedarikçi 28 Peter Gilmour, “Benchmarking Supply Chain Operations”, International Journal of Physical Distribution &

seçimi, satın alma, depolama ve dağıtım gibi sahalarda sürekli gelişime yönelen neredeyse tüm işletme süreçlerini etkilemektedir.

Bu yönetimin diğer faydaları:

• Artan teslimat performansı – daha hızlı müşteri cevaplama ve yerine koyma oranları,

• Yüksek verimlilik ve düşük maliyetler, • Zincir boyunca azalan envanter,

• Gelişmiş tahminleme hassasiyeti,

• Daha az tedarikçiler ve daha kısa planlama dönemleri, • Teknolojik olarak daha ileri ürünler ve artan kalite, • Operasyonlar arası yükselen iletişim ve işbirliği,

• Kısaltılmış onarım süreleri ve teçhizatın yüksek hazır olma durumu, • Daha güvenilir finansal bilgidir.