• Sonuç bulunamadı

Üniversiteler ve Öğrenciler ile İlişkiler

3. ÇALIŞMA RAPORU

3.2. ÖRGÜTLENME VE ÜYE İLİŞKİLERİ ÇALIŞMALARI

3.2.5. Üniversiteler ve Öğrenciler ile İlişkiler

HKMO İstanbul Şubesi Genç Harita Mühendisleri Komisyonu, HKMO Öğrenci Komisyonunu ve İTÜ Jeodezi ve Fotogrametri Kulübü 25 Mart 2014 tarihinde İTÜ İnşaat Fakültesi Konferans Salonunda “MEZUN OLDUK YA SONRA?” başlıklı bir etkinlik gerçekleştirdi. Etkinlikte konuşmacı olarak genç mühendislerden Akif Yılmazkaya, Osman Bal, Emrah Volkan ve Hüseyin Kurt yer alırken, moderatörlüğünü de genç mühendislerden Evrim Gülcan Savaş yaptı. Konuşmacılar iş hayatında nelerle karşılaştıklarını katılımcılarla paylaştı. Özel sektörde yaşanan sıkıntılar katılım-cılara aktarılırken, etkinliğin son kısmında ise iş yaşamına ilişkin sorulara cevap verildi. Konuş-macılar yaşanan sıkıntıların aşılması için örgütlü bir mücadeleye ihtiyaç duyulduğu ve bunun da meslek örgütümüz olan HKMO da örgütlenerek ve çeşitli komisyonlara katılarak mümkün olduğu özellikle vurguladı

YTÜ Konferans Salonunda “Mezun Olduk Ya Sonra” Başlıklı Etkinlik Gerçekleştirildi

İlki 25 Mart 2014 tarihinde İstanbul Tek-nik Üniversitesinde gerçekleştirilen HKMO İstanbul Şubesi Genç Harita Mühendisleri Komisyonu ve HKMO Öğrenci Komisyonu-nu tarafından düzenlenen “Mezun Oldu Ya Sonra?” başlıklı etkinliğin ikincisi 20 Mayıs 2014 tarihinde Yıldız Teknik Üniversitesi İn-şaat Fakültesi Konferans Salonunda yapıldı.

Şube Yönetim Kurulu üyemiz Akif Yılmaz-kaya, Boğaziçi Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisi ve üyemiz Osman Bal, Yıldız Teknik Üniversi-tesi Öğretim Görevlisi ve İş yeri Temsilcimiz Taylan Öcalan‘ın konuşmacı olarak katıldığı etkinliğin genç meslektaşlarımız açısından verimli geçtiğine inanıyoruz.

23. Dönem Şube Yönetim Kurulu Çalışma Raporu / Şubat 2016

YTÜ Staj Başvuru Masası Açıldı

Üniversitelerin Harita Mühendisliği Bö-lümü öğrencilerinin yaz döneminde yap-mak zorunda oldukları arazi ve büro stajları için Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühen-disliği Bölümünde 5 Nisan 2014 tarihinde Şube Öğrenci Komisyonumuz tarafından HKMO Staj Başvuru masası açıldı. Staj ya-pacak öğrencilerin staj yeri bulması konu-sunda yardımcı olduğunu düşündüğümüz başvuru masasına çok sayıda bölüm öğren-cisi başvurdu. Staj masasının açılmasında emeği geçen Öğrenci Komisyonu Üyeleri-mize teşekkür ederiz.

Okan Üniversitesinde Tanışma Çayı Yapıldı

21 Ekim 2014 Salı günü saat 14.00’te Okan Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Bölümün-de Tanışma çayı düzenlendi. Tanışma çayında İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Nejat Tuncay açılış konuşmasında Okan Üniversitesinde Geomatik Mühendisliği Bölümünün olmasına değer verdiklerini ve önemsediklerini, Geomatik Mühendisliğini yaşamın her alanında önemli bir meslek olarak gördüklerini belirterek tanışma çayı dolayısı ile katılan Şube Yöneticilerimize te-şekkür etti. Geomatik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nihat Enver Ülger meslek hayatının başından itibaren oda çalışmaları içinde yer aldığını ve İstanbul Şubenin kuruluşunda bulundu-ğunu vurgulayarak, odanın üyelerinin önünü açması üyelerin de odalarına sahip çıkması gerekti-ğini söyledi. Öğrenci Komisyonunun etkinliklerinin tanıtıldığı sunumdan sonra Şube Başkanımız Mehmet Yıldırım Şube etkinlikleri hakkında bilgi verdikten sonra öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Geomatik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nihat Enver Ülger‘e Toplantının düzenlenme-sinde emeği geçen öğrenci üyemiz Nergis Durak‘a, Araştırma Görevlisi Can İban‘a, toplantıya katılan YTÜ Öğrenci üyemiz Can Boz‘a ve Okan Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Bölümü öğ-rencilerine teşekkür ederiz.

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi

İTÜ’de Tanışma Çayına Katıldık

İstanbul Teknik Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Bölümünde 23 Ekim 2014 tarihinde Jeo-dezi ve Fotogrametri Kulübü ile HMO Öğrenci Komisyonunun ortaklaşa düzenledikleri Tanışma çayına katıldık. Tanışma çayında söz alan Geomatik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Doğan Uçar bölüme yeni gelen öğrencilerin odamızla birlikte yapılan bu etkinliklere katılımının daha fazla olması gerektiğini belirtti. Şube Başkanımız Mehmet Yıldırım, Odamızın öğrenci komisyonu çalışmaları içerisinde yeni gelen öğrenci arkadaşlarımızın aktif rol almasının gelecekte kuracak-ları ilişkiler açısından da önemli olduğunu belirtti. Jeodezi ve Fotogrametri Kulübü Danışmanı Prof. Dr. Rahmi Nurhan Çelik toplantıya katılmayan öğrencilerin sonraki süreçlerde buralarda yer alacaklarına olan inancını belirttikten sonra Odamız ve Kulübümüzle birlikte meslek alanımızda ulusal ve uluslar arası birçok etkinliğin yapıldığını ve bu etkinliklerin genç meslektaşların ufkunun açılmasında belirleyici olduğunu belirtti. Konuşmalardan sonra HKMO Öğrenci Komisyonu etkin-likleri ile Jeodezi ve Fotogrametri Kulübü etkinetkin-liklerini anlatan sunumlar yapıldı. Sunumlardan sonra Bölüm kantininde tanışma çayı etkinlikleri devam etti.

Tanışma çayına katılan üyelerimize, Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen Bölüm başkanı Prof. Dr. Doğan Uçar‘a JFK Bölüm Danışmanı Rahmi Nurhan Çelik‘e, Jeodezi ve Fotogrametri Ku-lübüne ve HKMO İstanbul Şubesi Öğrenci Komisyonuna teşekkür ederiz.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’ne Teknik Gezi Düzenlendi

21 Kasım 2014 tarihinde Şube-miz Öğrenci Komisyonu Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü‘ne Teknik gezi düzenledi. YTÜ ve İTÜ öğrencilerinin katıldığı ziyarette Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Ra-sathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Jeodezi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Özener Öğrenci Komisyonu Üyelerimize

23. Dönem Şube Yönetim Kurulu Çalışma Raporu / Şubat 2016 Çalışmalar hakkında bilgi verdi. Teknik Gezimizde yardımcı olan başta Boğaziçi Üniversitesi Kan-dilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Jeodezi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Özener, bölüm öğretim görevlilerine ve çalışanlarına teşekkür ederiz.

Öğrenci Komisyonumuz Kahvaltılı Toplantı Yaptı

Şubemiz öğrenci üyeleri ve genç Harita Mühendisleri arasındaki sosyal iletişimi güçlendir-mek ve öğrenci üyelerimize Şube çalışmalarını aktarmak amacı ile 6 Aralık 2014 Cumartesi günü Genç Harita Mühendisleri ve Şubemiz Öğrenci üyelerinin katılımı ile Şube Toplantı Salonumuzda kahvaltılı bir toplantı gerçekleştirildi. Şubemiz tarafından yürütülen çalışmalar hakkında öğrenci üyelerimize bilgi aktarımının yapıldığı ve öğrenci komisyonu olarak gelecek süreçte neler yapıla-bileceğinin tartışıldığı toplantımıza katılan üyelerimize teşekkür ederiz.

İTÜ Geomatik Mühendisliği Bölümü Arazi Pikniği Yapıldı

11 Haziran 2015 Perşembe günü İTÜ Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğrencileri ile her yıl geleneksel olarak düzenlediğimiz Arazi Pikniği İTÜ Maslak Yerleşkesi Orta Bahçede gerçekleşti-rildi. Yılsonunda gerçekleşen arazi çalışmaları sonunda yaptığımız arazi pikniğine İTÜ Geomatik Mühendisliği Bölüm Öğrencileri, Öğretim üyeleri, Yönetim Kurulu üyelerimiz ve emekçilerimiz katıldı. Piknikte Yönetim Kurulu Üyemiz Selin Bostan, HKMO İstanbul Şubesi 23. Dönem Yönetim Kurulu olarak her yıl gerçekleştirdiğimiz arazi pikniğinde bu sene de İTÜ‘de öğrenci üyelerimiz

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi

ve öğretim görevlilerimizle birlikte olmaktan mutluluk duyduklarını, oda örgütlülüğümüzün öğ-rencilik döneminden başlayarak sonraki yıllarda da aktif olarak devam etmesi gerektiğini söyledi.

Pikniğimize katılan tüm öğrencilerimize, öğretim üyelerimize ve İTÜ Geomatik Mühendisliği Bö-lüm Başkanlığına teşekkür ederiz

Öğrenci Komisyonu Pikniği Heybeliada’da Yapıldı

Şubemiz Öğrenci Komisyonu 12 Haziran 2015 Cuma günü yoğun geçen eğitim dönemi so-nunda Heybeliada‘da Piknikte buluştu. YTÜ Harita Mühendisliği Bölümü öğrencileri, Şube Yöne-tim Kurulu Üyeleri ve Emekçilerinin katıldığı Piknik Heybeliada Değirmenburnu Piknik Alanında yapıldı. Sabah 08.30 da Kabataş Vapur iskelesinde buluşan komisyon üyeleri piknik alanında çe-şitli etkinlikler ile eğlendi. Yemekten sonra Şube Yönetim Kurulu üyemiz Akif Yılmazkaya, Şube Personelimiz Tekin Akçapınar, Metin Uğumlu, Öğrenci Temsilcilerimiz Odamızın öğrenci üyeli-ğinin önemi ve meslek alanımızda oda örgütlülüğümüz konusunda konuşmalar yaptıktan sonra öğrenci üyelerimiz odadan beklentilerini dile getirdiler. Yoğun ve eğlenceli geçtiğine inandığımız pikniğimize katılan öğrenci üyelerimize teşekkür ederiz.

İTÜ Tanışma Çayı Yapıldı

İstanbul Teknik Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Bölümü ve İTÜ Jeodezi ve Fotogramet-ri Kulübü (JFK) tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen İTÜ tanışma çayı, bu yıl 7 Ekim

23. Dönem Şube Yönetim Kurulu Çalışma Raporu / Şubat 2016 2015 Çarşamba günü, Bölüm öğrencileri, Bölüm Öğretim Üyeleri, Şube Yönetim Kurulu ve Öğ-renci Üyelerimizin katılımıyla gerçekleştirildi. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Doğan Uçar‘ın Geomatik Mühendisliği eğitimi ve bölüm işleyişi hakkında yaptığı bilgilendirmenin ardından JFK adına Prof.

Dr. Rahmi Nurhan Çelik de bir konuşma yaptı. HKMO Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım‘ın, Oda örgütlülüğü ve Öğrenci üyelik konusunda bilgilendirmede bulunmalarının ar-dından tanışma çayı, yapılan ikram ve sohbetlerle devam etti. Oda-Öğretim Görevlisi-Öğrenci ilişkilerinin geliştirilmesinde önemli bir araç olduğuna inandığımız tanışma çaylarının düzenlen-mesinde emeği geçen Jeodezi ve Fotogrametri Kulübü ve bölüm başkanlığına teşekkür eder, Oda-Öğrenci ilişkilerinin pekiştirilmesi ve geleceğe taşınmasında önemli rolü olan bu tür etkin-liklerin ilerleyen dönemlerde de sürdürülmesini dileriz.

İTÜ ve YTÜ’de FIG Tanıtım Toplantısı Yapıldı

2018 yılında İstanbul‘da gerçekleştirilecek olan FIG2018 Kongresi için Odamız tarafından ya-pılan bilgilendirme toplantıları 11 Kasım 2015 tarihinde Yıldız Teknik Üniversitesi ve 12 Kasım 2015 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi‘nde yapıldı.

Yıldız Teknik Üniversitesi‘nde 11 Kasım 2015 tarihinde YTÜ İnşaat Fakültesi Konferans Salo-nunda FIG 2 inci Komisyon Temsilcimiz ve Harita Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Fatma Gül Batuk koordinasyonunda gerçekleştirilen toplantıya Şube Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Bölüm Öğretim Üyeleri ve Bölüm Öğrencileri katıldı. Şube Başkanımız Mehmet Yıldırım, yaptığı konuşmada Uluslararası haritacıların örgütü olan FIG‘in 2018 yılında Türkiye‘de yapacağı etkinliğinin mesleki alanda bir dayanışma ve bilgi paylaşımı olması gerektiğine vurgu yaptı.

İstanbul Teknik Üniversitesinde 12 Kasım 2015 tarihinde İTÜ İnşaat Fakültesi Konferans Sa-lonunda FIG2018 Ulusal Danışma Kurulu üyemiz ve Geomatik Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Do-ğan Uçar koordinasyonunda yapılan toplantıya Şube Yönetim Kurulu Üyelerimiz, İnşaat Fakültesi Dekan Yardımcısı meslektaşımız Yrd. Doç. Dr. Serdar Bilgi, Uluslararası Kartoğrafya Birliği (ICA) temsilcimiz ve Ulusal Danışma Kurulu üyemiz Prof. Dr. Necla Uluğtekin, Bölüm öğretim üyeleri ve bölüm öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

FIG2018 Kongre Direktörümüz Dr. Orhan Ercan tarafından gerçekleştirilen sunumlarda FIG tanıtılmış, FIG 2018 sürecinde yapılan çalışmalar özetlenmiş ve öğretim üyeleri ve öğrencilerden beklentilerimiz ortaya konmuştur.

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi

YTÜ Tanışma Çayı Yapıldı

19 Kasım 2015 tarihinde, YTÜ İnşaat Fakültesi Konferans Salonu‘nda Şubemiz Öğrenci Ko-misyonu ve YTÜ Harita Mühendisliği Bölüm Başkanlığı tarafından her yıl olduğu gibi bu yıl da öğrenciler arasında iletişimi sağlamak, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası‘nı ve çalışmalarını öğrencilere aktarmak, Öğrenci Komisyonu çalışmalarını özellikle bölüme yeni başlayan öğrenci-lerle paylaşmak amacıyla Tanışma Çayı düzenledi. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gül Batuk, Harita Mü-hendisliği eğitimi ve bölüm işleyişi hakkında bilgilendirme yaptıktan sonra, odamıza bu etkinliği düzenlemesinden dolayı teşekkür ederek öğrencilere de Oda ile ilişkilerini her zaman sıcak tut-maları ve oda çalıştut-malarına aktif katıltut-maları gerekliliğini belirtti. Daha sonra HKMO İstanbul Şube Başkanı Mehmet Yıldırım ve HKMO Öğrenci Komisyonu adına Nimet Karagöz birer konuşma yaptılar. Şube Öğrenci Komisyonu etkinliklerini anlatan sunumun ardından Öğrenci Komisyonu Müzik Grubu bir dinleti yaptı. Oda-Öğretim Görevlisi-Öğrenci ilişkilerinin geliştirilmesinde önem-li bir araç olduğuna inandığımız tanışma çaylarının düzenlenmesinde emeği geçen tüm öğrenci arkadaşlarımıza ve bölüm başkanlığına teşekkür eder, Oda-Öğrenci ilişkilerinin pekiştirilmesi ve geleceğe taşınmasında önemli rolü olan bu tür etkinliklerin ilerleyen dönemlerde de sürdürül-mesini dileriz.

3.2.6. TMMOB ve İstanbul İl Koordinasyon Kurulu (İKK) ile İlişkiler Berkin Elvan’ın Cenaze Töreni Yapıldı

Taksim Gezi Parkı‘nın alışveriş mer-kezi ve otel yapılmasına karşı Haziran ayı boyunca süren ve Türkiye‘nin dört bir ya-nına yayılan kitlesel eylemler sırasında 16 Haziran 2013 tarihinde Okmeydanı‘ndaki evinden ekmek almak için dışarı çıktığı sı-rada, polisin attığı gaz bombası fişeğinin başına isabet etmesiyle ağır yaralanan ve 269 gün süren hayat mücadelesi sürdüren 15 yaşında ki bir çocuk Berkin Elvan‘ın 11 Mart 2014 tarihinde hayatını kaybetmesi üzerine 12 Mart 2014 günü Cenaze töreni

23. Dönem Şube Yönetim Kurulu Çalışma Raporu / Şubat 2016 yapılmıştır. Okmeydanı Cem evinden kaldırılan cenaze yüz binlerce İstanbullunun katılımı ile kit-lesel olarak toprağa verilmiştir. Cenaze törenine şube üyelerimiz tarafından da katılım sağlanmış, cenaze sonrasında Taksim’e gitmek isteyen kitleye polis gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etmiştir.

1 Mayıs İşçi Bayramı

İşçi ve Emekçilerin Birlik, Mücadele ve Dayanışma günü olan 1 Mayıs İşçi Bayramı geçen sene olduğu gibi bu sene de İstanbul‘da sıkıyönetim günlerine sahne oldu. Taksim‘e çıkan birçok ula-şım noktasında trafik ve toplu ulaula-şım engellenerek emekçilerin Taksim meydanına ulaşması en-gellenmeye çalışıldı. TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu tarafında Beşiktaş olarak belirlenen toplanma noktasında diğer yerlerde olduğu gibi yoğun bir polis baskısı gerçekleşti. Tomalarla su sıkarak ve gaz bombaları ile emekçilerin yürüyüşü engellendi.

Somada Yaşanan İş Cinayeti İçin Yapılan İş Bırakma Eylemine Katıldık

TMMOB, DİSK, KESK ve TTB olarak 13 Mayıs 2014 günü Manisa‘nın Soma ilçesin-deki Madende meydana gelen İş cinayetin-de hayatını kaybecinayetin-den 301 işçi için yapılan iş bırakma eylemine katıldık.

İstanbul Gayrettepe Türk Telekom Mü-dürlüğü önünde başlayan yürüyüş Mecidi-yeköy meydanında yapılan basın açıklama-sı ile son buldu.

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi

Ölümünün 7. Yılında Gülseren Yurttaş ve İş Cinayetleri Hakkında Basın Açıklaması Yapıldı

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Ku-rulu tarafından 27 Eylül 2007 tarihinde İSKİ Melen Çayı Boğaz Geçiş Projesinin Saray-burnu Şantiyesi‘ndeki Kutay İnşaat firması-nın taşeronu olan DETEK (Deniz Teknolojisi Limited Şirketi) adlı firmada çalışan değerli meslektaşımız, şube eski müdürümüz ve yoldaşımız Gülseren Yurttaş‘ın, vinç bomu-nun kopması sonucunda meydana gelen “iş kazası” değil bir iş cinayeti sonucu hayatını kaybetmesinin 7. Yılında olayın meydana geldiği yerde basın açıklaması yapıldı. Şube sekreterimiz Evrim Gülcan Savaş‘ın okuduğu basın açıklamasında “aradan geçen zamana rağmen iş cinayetlerinin artarak devam ettiği ve son 12 yıl içinde kayıtlara geçen 14670 insanımızı kaybettiğimizi” belirtti. Savaş basın açıklamasının so-nunda Karın ön planda tutulduğu, insan yaşamının değersizleştirilerek taşeronlaşmaya ve dene-timsizliğe kurban edildiği şantiyelerdeki, tersanelerdeki, fabrikalardaki, maden ocaklarındaki ve yaşamın tüm alanlarındaki “iş cinayetlerini” lanetliyoruz ve bu sürece seyirci kalan tüm yetkilileri bir kez daha sorumluluklarını yerine getirmeye ve sesimize kulak vermeye davet etti.

Aynı gün içerisinde Oda çalışanlarımız tarafından Gülseren Yurttaş‘ın Bilecik Gölpazarı’nda bulunan ailesi ve mezarı da ziyaret edildi.

TMMOB’nin 60. Yıl Dönümü İçin Taksim’de Stand Açıldı

20 Ekim 2014 tarihinde TMMOB‘nin kuruluşunun 60. yılı olması nedeni ile İs-tanbul İl Koordinasyon Kurulu ile birlikte Taksim Galatasaray Lisesi önünde oda ta-nıtım masaları açıldı. Açılan tata-nıtım masa-larında şube ve oda yayınlarımız ile birlikte oda çalışmalarımız hakkında bilgi verildi.

Tanıtım masalarından sonra İstanbul İl Ko-ordinasyon Kurulu tarafından saat 18.00’de 60. Kuruluş Yıldönümü dolayısıyla bir basın açıklaması yapıldı.

Üyemiz Hüseyin Mercan’ın İşe İadesi İçin Yapılan Basın Açıklamasına Katıldık

23 Ekim 2014 Perşembe günü İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğü önünde İTÜ Geomatik Mühendisliği Bölümü araştırma görevlisi ve üyemiz Hüseyin Mercan‘ın işe iadesi için yapılan basın açıklamasına katıl-dık. Saat 12.30da Asistan Dayanışmasının yaptığı basın açıklamasına Eğitim-Sen Ge-nel Merkezi, Öğretim Üyeleri Derneği, Şube Yönetim Kurulumuz ve üyelerimiz katıldı.

23. Dönem Şube Yönetim Kurulu Çalışma Raporu / Şubat 2016 Yapılan açıklamada 50/d kadrosu nedeni ile işten çıkartıldıktan sonra bölüm ve fakülte kararı ile 33/a kadrosuna alınmasına rağmen Hüseyin Mercan‘ın işten çıkartıldığını, açılan dava sonucun-da mahkemenin 4 Eylül tarihinde işe iade kararını verdiğini ancak İTÜ Rektörlüğünün bu kararı uygulamadığı vurgulandı. Bunun sonucunda mahkeme kararını hiçe sayarak kamuoyunu yanıl-tan İTÜ Rektörü hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ve sonucunda savcılığın dosyayı ka-bul ederek YÖK‘ten soruşturma için izin istediği belirtildi. Bu gelişmeler üzerine oturma eylemine son verdiklerini belirttiler.

Haydarpaşa`nın Yağmalanmasına Karşı Nöbetteydik

Kentteki yaşam alanlarımızın yok edilmesine ve Haydarpaşa‘nın talan edilmesine dur demek için Haydarpaşa Dayanışması‘nın çağrısıyla her Pazar 13.00-14.00 saatleri arasında gerçekleştiri-len oturma eylemleri devam ediyor. Geçmiş yıllar da İstanbul dışından eğitim için gegerçekleştiri-len Harita Mühendislerinin hatıralarında da önemli yeri olan Haydarpaşa Tren Garı ve toplumsal belleğimiz yok edilmek isteniyor. Bu nedenle Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak bu hafta nöbet sırası bizdeydi.

Haydarpaşa dayanışması bileşenleri ve İstanbul halkı; 104 yıldan beridir gar olarak hizmet veren ve İstanbul‘un simgesi haline gelmiş dünya kültür mirasımız Haydarpaşa Garı ve Limanının endüstriyel işlevini devam ettirmesi, ayrıca bu bölgede uygulanmak istenen yağma projelerinin hayata geçmemesi için mücadelesini sürdürüyor.

Haydarpaşa Garı ve Limanı ile çevresi hakkındaki yağma projesi (Haydarpaşa Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı) geri çekilinceye, Haydarpaşa Garı ve Limanının endüstriyel işlevini sürdürmesi-nin önündeki engeller kaldırılıncaya kadar Haydarpaşa Gar merdivenlerinde oturma eyleminde tepkimizi göstereceğiz.

Ulaşım hakkına, yaşam hakkına, kültürel mirasımıza, toplumsal belleğimize ve Haydarpaşa‘ya sahip çıkmak için 2 Kasım 2014 Pazar günü 13:00-14:00 saatleri arasında Şubemiz tarafından dü-zenlenen ve Haydarpaşa Garı‘nda sohbetimizle, müziğimizle, karikatür sergimizle gerçekleştirdi-ğimiz 145. Pazar buluşmasında Basın Açıklamasını Yönetim Kurulu Üyemiz Selin Bostan okudu.

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Bünyesinde, Harita ve Kadastro, Çevre, Jeo-loji Mühendisleri ve Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubelerinden Oluşturulan Çalışma Grubu 3. Havalimanı Projesi İle İlgili Hazırladığı Teknik Raporu Kamuoyu İle Paylaştı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu (İKK) bünyesinde, Harita ve Kadastro, Çev-re, Jeoloji Mühendisleri ve Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubelerinden oluşan çalış-ma grubu 3. havaliçalış-manı ile ilgili hazırlanan teknik raporu kamuoyu ile paylaştı: “Buraya 3. Havalimanı yapılamaz!”

Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi‘nde düzenlenen basın toplantısın-da açılışı yapan ve basın metnini okuyan TMMOB İKK sekreteri Süleyman Solmaz, 3.havalimanı projesinin doğal yaşam ortamlarının ve önemli su havzalarının yok olması ile sonuçlanacağını ve projenin; ekolojik ve jeolojik kriterler, zemin özellikleri, kazı ve dolgu alanları, kent bilimi ve uçuş güvenliği açısından kabul edilebilir olmadığını belirtti.

Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beyza Üstün ise projenin çevreye, su kaynaklarına ve kuzey ormanlarına olan etkisini anlattı. Amacın; suyun taşınması ve ticarileştirilmesi ile özel şirketlere rant sağlamak ve doğal alanları kullanıma açarak orman ekosisteminin yok etmek olduğunu belirtti. Ayrıca Üstün, proje ile sadece Terkos gölünün değil tüm dere ve yer altı sularının tehdit altında kaldığını vurgulayarak, İstanbul‘un %22‘lik su ihtiyacını karşılayan bu bölgedeki barajların devre dışı kalacağını ve başta İstanbul olmak üzere tüm Trakya‘yı su krizinin beklediğini vurguladı.

Yıldız Teknik Üniversitesi Ulaştırma Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zerrin Bay-rakdar, projenin İstanbul için hazırlanmış 1/100.000‘lik çevre düzeni planında yer almadığını ve bu dayatmacı proje ile İstanbul anayasasının ihlal edildiğini söyledi. Çevre planlamasında İstan-bul için 3. havalimanı gereksinimi olduğu, bunun için ise Silivri‘deki Gazipaşa havaalanı olarak seçildiğini hatırlattı. Şimdi yapılmak istenen çok daha büyük ne İstanbul‘a ne ülkeye bir yarar getirmeyeceği çok açık olan, ÇED raporlarında da açık açık belli olan bu projenin yapılmaması gerektiğini vurguladı. Ayrıca havalimanı için planan 150 milyon yolcu hedefine ulaşılmayacağını vurgulayan Bayrakdar, havalimanı alanın işlevsiz olacağını ve amacın rant olduğunu söyledi.

Şubemiz Yönetim Kurulu Üyesi Selin Bostan ise projenin pist kotu, kazı ve dolgu alanları ile uçuş güvenliği açısından önemli olan tırmanma eğimlerini inceleyen görsel sunumunda, 105 m kot ile ihalesi yapılan havalimanın, ihale sonrasında maliyetin düşürülmesi amacıyla 70 m indiril-diğini; 105 m kot ile 2 milyar 500 milyon m3 dolgu alanın, 70 m kot ile 420 milyon m3‘e indiğini

Şubemiz Yönetim Kurulu Üyesi Selin Bostan ise projenin pist kotu, kazı ve dolgu alanları ile uçuş güvenliği açısından önemli olan tırmanma eğimlerini inceleyen görsel sunumunda, 105 m kot ile ihalesi yapılan havalimanın, ihale sonrasında maliyetin düşürülmesi amacıyla 70 m indiril-diğini; 105 m kot ile 2 milyar 500 milyon m3 dolgu alanın, 70 m kot ile 420 milyon m3‘e indiğini