• Sonuç bulunamadı

EĞİTİM, SEMİNER VE KURS ÇALIŞMALARI

3. ÇALIŞMA RAPORU

3.3. EĞİTİM, SEMİNER VE KURS ÇALIŞMALARI

Şubemiz gerek meslek alanlarımızı ya-kından ilgilendiren güncel mesleki, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri meslektaşlarımız-la buluşturan başlıkmeslektaşlarımız-lardaki çalışmameslektaşlarımız-larını, gerekse meslektaşlarımızın istem ve talep-leri doğrultusunda şekillenen eğitimtalep-lerini yeni dönemde de sürdürdü.

Bu kapsamda NetCAD Firması ile yapı-lan protokol çerçevesinde 11-12-13 Nisan 2014 tarihlerinde NetCAD Temel Eğitimi, 25-26-27 Nisan 2014 tarihlerinde NetCAD Yol Proje Eğitimi, 2-3-4 Mayıs 2014 tarihlerinde NetCAD Harita ve İmar Uygulamaları eğitimi Şube Toplantı Salonumuzda verildi.

23. Dönem Şube Yönetim Kurulu Çalışma Raporu / Şubat 2016

Şubemiz Fotoğraf Atölyesi Çalışmaları Yapıldı

Şubemiz Bünyesinde oluşturulan Fotoğraf Atölyesi-nin ilk toplantısı 20 Haziran 2014 tarihinde Şube Toplantı Salonunda yapıldı.

Ali Hasan Bakır Tarafından verilen eğitimde atölye katılımcılarına, Fotoğraf Makinesi, Işık, Çekim teknikleri, Filtreler ve yardımcı araçlar konusunda bilgi verildi.

Nükleer Karşıtı Platformun Eğitim Kampına Katıldık

Bileşeni olduğumuz Nükleer Karşıtı Platform‘un İstanbul Bileşenleri tarafından 21-25 Temmuz 2014 tarihleri arasında Marmaris Beldesi Turunç‘ta düzenlenen “Eğitimcilerin Eğitimi” kampına ka-tılım sağladık.

Kampta NKP‘nin nükleer güç santrallerine karşı uzun zamandır yürüttüğü mücadelede yer alan deneyimli aktivistler, konunun uzmanları bilim insanları ve ekoloji mücadelesinin yanında toplumsal mücadelenin bir çok alanında emek veren insanlar bir araya geldi.

Oldukça yoğun bir programla 5 gün süren kampta, nükleer enerji problemi; NKP‘nin

tarihin-TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi

den İstanbul, Sinop ve Mersin‘deki mücadele süreçlerine, ÇED raporlarına karşı yürütülecek huku-ki süreçlerden nükleer güç santrallerinin yarattığı atık problemlerine dek bir çok yönüyle mercek altına alındı. Aktivistlerin özellikle yerel halklarla iletişim kurarken dikkat etmeleri gereken nokta-lara da eğilinen kampta, ülke çapında basın ve internet medyası olanaklarının etkin kullanımına dair de çalışmalar yürütüldü ve alternatif enerji kaynaklarının dünya üzerindeki kullanımı ve fay-da-maliyet analizlerini içeren sunumlar gerçekleştirildi.

Her günün sonunda gerçekleştirilen forumlarla da, nükleere karşı mücadeleyi güçlendirmeye katkı sağlayacak farklı yollar araştırıldı. Nükleer karşıtı mücadelenin vizyonu ve nasıl geliştirilebi-leceği, toplumda farkındalık yaratmanın yeni ve daha etkili yollarla nasıl sağlanabileceği üzerine fikir paylaşımında bulunuldu. Nükleere karşı mücadelede önemli bir viraj olan kamp, nükleer güç santrallerine yaslanan ve alternatif kaynaklara yönelmeyerek devasa maddi ve manevi kayıplar yaratan enerji politikalarının ülke geleceği için oluşturduğu tehdidi anlama ve mücadeleyi genç-leştirip güçlendirme anlamında önemi bir boşluğu doldurdu.

2014 Yılı Kamulaştırma Bilirkişiliği Eğitimi Yapıldı

Kamulaştırma Davalarında Görev Ya-pacak Bilirkişilere yönelik olarak 02 Kasım 2014 tarihinde TMMOB Elektrik Mühen-disleri Odası İstanbul Şubesi Perpa Eğitim ve Konferans Salonunda Kamulaştırma Bilirkişiliği eğitimi gerçekleştirildi. Eğitime 45 meslektaşımız katıldı. Yoğun olarak ger-çekleşen eğitimde Arş. Gör. Ahmet Yılmaz meslektaşlarımızı bilgilendirdi. Eğitimi ve-ren Sayın Arş. Gör. Ahmet Yılmaz ‘a, toplan-tı salonu konusunda yardımcı olan Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi‘ne teşekkür ederiz.

Keşan’da İnteraktif Cors Eğitimi Düzenlendi

8 Kasım 2014 tarihinde Keşan‘da Şube Yönetim Kurulu II. Başkanı Turğay Erkan, Yö-netim Kurulu Üyesi Akif Yılmazkaya, Üye Ör-gütlenme ve Dayanışma Komisyonumuz-dan Nail Güler, Hüseyin Çiçek, Rifat Gelbal ve Keşan bölgesindeki meslektaşlarımızın katılımıyla İstanbul Teknik Üniversitesi Geo-matik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Rahmi Nurhan Çelik‘in sunumu ile Sürekli Gözlem Yapan Sabit GNSS Referans İstasyonları (Cors) Ağı “ İnteraktif Seminer gerçekleştirildi.

Verimli geçen toplantı ve Eğitimin yapılmasında emeği geçen Keşan İlçe temsilcimiz Serkan Deniz‘e, İnteraktif seminer sunumu yapan Meslek İçi Eğitim Komisyonu Üyemiz, İ.T.Ü. Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahmi Nurhan Çelik‘e ve toplantıya katılan meslek-taşlarımıza teşekkür ederiz.

23. Dönem Şube Yönetim Kurulu Çalışma Raporu / Şubat 2016

NETCAD Eğitimi Yapıldı

Şubemiz gerek meslek alanlarımızı ya-kından ilgilendiren güncel mesleki, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri meslektaşlarımızla buluşturan başlıklardaki çalışmalarını, ge-rekse meslektaşlarımızın istem ve talepleri doğrultusunda şekillenen eğitimlerini sür-dürmektedir. Bu kapsamda 8 -9 Kasım 2014 tarihlerinde Şube Toplantı Salonumuzda Netcad Temel Eğitimi kursu düzenlendi.

29 - 30 Kasım 2014 tarihlerinde

Şube-miz tarafından düzenlenmekte olan Program eğitimlerine devam edildi. NetCAD Firması tara-fından düzenlenen NETCAD Ana Modül-Yol Proje ve İmar Modülü eğitimine çok sayıda üyemiz katıldı.

Yersel Fotogrametri ve Röleve Uygulamaları Eğitimi Yapıldı

13 -14 Aralık 2014 tarihlerinde Şube Toplantı Salonunda Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Bülent Bayram ve Harita Mühendisi Sadık Demir tarafından Yersel Fotogrametri ve uygulamaları konusunda eğitim verildi. İki gün boyunca süren eğitime üyelerimiz yoğun ilgi gös-terdi. Son dönemlerde yaygınlaşmaya başlayan ve Röleve ölçümlerinde kullanılan Yersel Fotogra-metri konusunda teorik ve pratik uygulamaların anlatıldığı eğitimde, diğer meslek disiplinleri ile özellikle mimarlar ile ortak uygulamalar yapılmasının önemine değinildi.

Şubemiz tarafından önümüzdeki dönem içerisinde değişik mesleki alanlar ve uygulamalar konusunda bu tip eğitimler devam edecektir. Eğitmen olarak etkinliğimize katılan YTÜ Harita Mühendisliği Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Bülent Bayram ve Üyemiz Sadık Demir‘e katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi

Şubemiz Fotoğrafçılık Atölyesi II. Çalışması Yapıldı

Şubemiz bünyesinde Ali Hasan Bakır yürütücülüğünde gerçekleştirilen Fotoğ-rafçılık Atölyesi çalışmaları 16 Ocak 2015 Cuma günü Şubemizde yapılan 4. buluş-ma ile devam etti. Yeni katılımlar ile devam eden Fotoğrafçılık atölyesinde fotoğraf makinesi, ışık, çekim teknikleri, filtreler ve yardımcı araçlar, kompozisyon, fotoğrafta belirginliği sağlayan öğeler, fotoğraf tarihi-ne giriş konuları işlendi.

İnsansız Hava Araçları (İHA) İle Havadan Haritalama Çalışmaları Eğitim Semineri Düzenlendi

Şubemiz Meslek İçi Eğitim Komisyonu tarafından düzenlenen Eğitim Seminerlerinin ikincisi 21 Mart 2015 Cumartesi günü Şube toplantı salonunda 80‘den fazla üyemizin katılımı ile gerçek-leştirildi.

Etkinliğin açılışını yapan Şube II. Başkanımız Turğay Erkan, Şubemiz Meslek İçi Eğitim Komis-yonu tarafından düzenlenen “İnsansız Hava Araçları ile Havadan Haritalama Çalışmaları” eğitimi-nin bir dizi eğitim seminerieğitimi-nin başlangıcı olduğu ve sonraki haftalarda değişik konular ile devam edeceğini belirterek, özel sektörden bu eğitime destek veren eğitmenlere teşekkür etti.

Meslek İçi Eğitim Komisyonu adına söz alan Taylan Öcalan ise konuşmasında son zamanlarda meslek alanımızda büyük değişim ve dönüşümler yaşandığını belirterek, ABD Ticaret Bakanlığı-nın yayınladığı bir raporda önümüzdeki dönem teknolojik gelişmelerden etkin şekilde yararlana-cak üç alan içerisinde Geoinformasyon alanının yer aldığını, bununda mesleğimiz uygulamalarını yansıttığını söyledi. Bu kapsamda gerek bilimsel ve teknolojik gelişmelerin mesleğimiz uygula-malarına hızla yansıması, gerekse meslektaşlarımız ve üyelerimizden gelen talepler dikkate alı-narak farklı başlıklarda eğitim semineri dizisinin hazırlandığını belirterek, bu sürece katkı koyan katılımcılara teşekkür etti. Eğitim seminerleri boyunca ele alınacak konularda birçok mevzuat de-ğişikliğinin gündemde olduğu ve de ülkemizdeki lisans eğitimi veren bölümler hakkında kısaca

23. Dönem Şube Yönetim Kurulu Çalışma Raporu / Şubat 2016 bilgi veren Taylan Öcalan, ilgili eğitimlerin mesleki uygulamalarda gelecek açısından önemli bir yerde olacağına vurgu yaptı.

Sayın Taylan Öcalan‘ın konuşmasından sonra ilk eğitimci olarak Sistem A.Ş. firmasından mes-lektaşımız Hasan Bora Yavuz “bilgi bizde kalırsa sorun çıkar, bilgiyi paylaşmak lazım” sözleri ile ko-nuşmasına başlayarak, özellikle multikopterlerin donanım yapısı ve çalışma prensipleri, çalışma alanları hakkında bilgi verdi. İnsansız uçaklar ve de multikopterlerin karşılaştırmasını yaparak, haritacılık uygulamalarındaki avantaj ve dezavantajlarından bahsetti.

Eğitim Seminerinin ikinci konuşmacısı olan Atay Mühendislik firmasından meslektaşımız Ha-san Gezgin ise hem inHa-sansız uçaklar, hem de multikopterler hakkında kapsamlı bilgi verdikten sonra, bu sistemlerden elde edilen verilerin değerlendirilmesi ve analizinde kullanılan yazılımlar-dan uygulama örnekleri gösterdi. Ayrıca İHA sistemlerinin arazi uçuş planları ve veri değerlendir-melerindeki stratejiler konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

Eğitim Seminerinin üçüncü konuşmacısı olan Paksoy Teknik firmasından meslektaşımız Sayın Mehmet Ünal ise, özellikle GNSS RTK sistemine sahip insansız uçaklar hakkında kapsamlı bilgiler vererek, sistemin arazi uçuş ve haritalama çalışmaları konusundaki uygulamalarını videolu olarak katılımcılarla paylaştı.

Eğitim sonunda katılımcılar ile eğiticiler arasında soru-cevap bölümü gerçekleştirilirken, sa-yın Hasan Bora Yavuz, sasa-yın Hasan Gezgin vesasa-yın Mehmet Ünal‘a Yönetim Kurulumuz tarafın-dan eğitim seminerimize verdikleri katkı ve destekten dolayı plaket verildi.

Üyelerimizin yoğun katılımı ile gerçekleşen, mesleğimiz ve meslektaşlarımız açısından önem-li bir eksikönem-liği gidereceğine inandığımız eğitim seminerleri dizisinin hazırlanmasında büyük emek harcayan Meslek İçi Eğitim Komisyonumuza ve de Taylan Öcalan‘a, eğitici olarak katkı sunan sa-yın Hasan Bora Yavuz, sasa-yın Hasan Gezgin ve sasa-yın Mehmet Ünal‘a ve de eğitime katılan üye ve öğrenci üyelerimize teşekkür ederiz.

Hidrografik ve Batimetrik Ölçme Çalışmaları Eğitim Semineri Düzenlendi

Şubemiz Meslek İçi Eğitim Komisyonu tarafından düzenlenen ve mesleğimiz uygulama alan-larına ilişkin güncel teknolojik gelişmelerin ele alındığı eğitim seminerlerinin üçüncüsü olan “Hid-rografik ve Batimetrik Ölçme Çalışmaları” başlıklı Eğitim Semineri “Barajlar ve Göllerde Hid“Hid-rografik Ölçme Çalışmaları” konusunda sayın Mehmet Fakıoğlu ile “Nehir, Göl, Liman, Açık Deniz ve

Baraj-TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi

larda Derinlik Ölçme Sistemleri, Sualtı inşaatına Yönelik Konumlandırma” konusunda sayın Harun Karaman‘ın sunumu ile 11 Nisan 2015 Cumartesi günü 13.00-17.00 saatleri arasında Şubemizde gerçekleştirildi.

Etkinliğin açılışını yapan Şube II. Başkanımız Turğay Erkan, Şubemiz Meslek İçi Eğitim Komis-yonu tarafından düzenlenen “Hidrografik ve Batimetrik Ölçme Çalışmaları” eğitiminin şubemi ze-ğitim seminerlerinin üçüncüsü olduğu ve sonraki haftalarda değişik konular ile devam edeceğini belirterek, kamu kurumu ve özel sektörden bu eğitime destek veren eğitmenlere teşekkür etti.

Etkinliğin birinci bölümünde DSİ Genel Müdürlüğü Harita Şube Müdürü meslektaşımız sayın Mehmet Fakıoğlu öncelikle DSİ‘nin görev ve sorumlulukları, faaliyetleri, mevzuatı hakkında kap-samlı bilgiler verdikten sonra, özellikle DSİ sorumluluğunda bulunan göller ve barajlarda harita mühendisleri tarafından gerçekleştirilen batimetrik ölçme çalışmaları hakkında kapsamlı bilgiler verdi. Özellikle DSİ sorumluluğunda bulunan barajların periyodik olarak izlenmesi zorunluluğu-na değinen Sayın Fakıoğlu, bu barajlarda yürütülen hidrografik ve batimetrik çalışmalarda harita mühendislerinin teknik sorumlulukları, kullandıkları alet, donanım, yazılım sistemleri hakkında kapsamlı bilgiler vererek, sonuç ürün olan batimetrik haritalardan örnekler göstermiştir. Ayrıca Büyük Ölçekli Harita ve Harita Bilgileri Üretim Yönetmeliği (BÖHHBÜY) kapsamında gerçekleş-tirilen revizyon çalışmaları kapsamında hidrografik ölçmelere ilişkin mevzuat hazırlığı hakkında bilgiler vermiştir.

Etkinliğin ikinci bölümünde Kordil Mühendislik Firmasından sayın Harun Kahraman hidrog-rafik ve batimetrik ölçme çalışmalarında kullanılan tek-bimli iskandil, çok-bimli iskandil ve yan-dan taramalı sonar cihazları ile deniz altı inşaatlarında kullanılan diğer konumlandırma sistemleri konusunda kapsamlı bilgilendirme yapmıştır. Sayın Karaman Türkiye‘de bu konuda yeterli eğiti-min bulunmadığı, eğitimlerin ağırlıklı olarak yurtdışında alınabildiğini vurgulayarak, bu konunun ülkemizde önemle takip edilmesi gerekliliğe vurgu yapmıştır. Ayrıca bu cihazların ölçme çalış-malarından önce kalibrasyonlarının yapılmasının önemine değinen Sayın Karaman, batimetrik ölçüm cihazları konusunda ayrıntılı bilgi ve örnekler vermiştir.

Meslektaşlarımızın yoğun katılımı ile gerçekleştirilen eğitim seminerinin mesleğimiz ve mes-lektaşlarımız açısından önemli bir eksikliği gidereceğine inanıyoruz. Seminerimizin düzenlenme-sinde büyük emek harcayan Sayın Taylan Öcalan‘a, eğitimci olarak katkı sunan Sayın Mehmet Fakıoğlu‘na ve Sayın Harun Karaman‘a, eğitime katılan meslektaşlarımız ve öğrenci üyelerimize teşekkür ederiz..

Yersel-Mobil-Hava Lidar Sistemleri ve Uygulamaları Eğitim Semineri Düzenlendi

Şubemiz Meslek İçi Eğitim Komisyonu tarafından düzenlenen ve mesleğimiz uygulama alan-larına ilişkin güncel teknolojik gelişmelerin ele alındığı eğitim seminerlerinin 3.sü olan “Yersel-Mobil-Hava Lidar Sistemleri ve Uygulamaları” başlıklı Eğitim Semineri, Yersel ve Mobil Lidar‘ın Mü-hendislik Çözümleri konusunda sayın Hasan Nokay ve de Hava Lidar ile İstanbul Üç Boyutlu Kent Modeli Uygulamaları konusunda Sayın Serdar Bayburt‘un sunumları ile 25 Nisan 2015 Cumartesi günü 13.00-17.00saatleri arasında Şubemizde gerçekleştirildi.

Etkinliğin açılışını yapan Şube II. Başkanımız Turğay Erkan, Şubemiz Meslek İçi Eğitim Ko-misyonu tarafından düzenlenen eğitim seminerlerimizin devam ettiğini ve üyelerimiz tarafından yoğun ilgi ile karşılandığını belirterek, bu seminerlerin mesleğimizde gelişmekte olan yeni uygu-lama alanları açısından önemli bir açığı kapattığı inancında olduklarını belirtti.

Yersel-Mobil-Ha-23. Dönem Şube Yönetim Kurulu Çalışma Raporu / Şubat 2016

va Lidar Sistemleri ve Uygulamaları başlıklı üçüncüsünü düzenlediğimiz etkinliğimize verdikleri katkılardan dolayı sayın Hasan Nokay ve sayın Serdar Bayburt‘a teşekkür eden Turğay Erkan, sonraki eğitim seminerlerinde de üyelerimizi Meslek Odamızda görmek istediğini belirtti.

Etkinliğin birinci bölümünde söz alan EMİ Bilgi Teknolojileri A.Ş.‘den sayın Hasan Nokay, deği-şen ve hızla gelideği-şen teknolojide özellikle lazer sistemlerinin mesleğimiz uygulama alanlarına hızla girerek, farklı nitelikteki birçok mühendislik çözümü açısından mesleğimiz için önemli bir gelişim alanı olduğunu belirtmiştir. Bu kapsamda öncelikle lazer teknolojileri konusunda teknik bilgiler veren sayın Nokay, ardından kendilerinin özellikle mobil lazer sistemleri kullanarak yaptıkları ça-lışmaları görsel anlamda oldukça zengin olan uygulama örnekleri ile katılımcılarla paylaşmıştır.

Eğitim seminerinin ikinci bölümünde söz alan İBB BİMTAŞ‘ tan sayın Serdar Bayburt ise hızlı, efektif ve yüksek doğrulukta nokta bulutunun üretilmesinde önemli avantajlara sahip olan Hava Lidar Sistemleri konusunda ülkemizdeki ulusal düzeyde gerçekleştirdikleri ve ilk olan İstanbul üç boyutlu kent modeli örneğini katılımcılarla paylaşmıştır. Bu kapsamda kurumsal olarak önemli deneyime sahip olduklarını belirten sayın Bayburt, önümüzdeki süreçte bilimsel ve ticari birçok çalışma için hava lidar sistemi çözümlerinin sağlayacağı avantajlardan bahsederek, BİMTAŞ olarak bu konuda yapmış oldukları farklı nitelikteki uygulamaları görsel ve yazılımsal uygulama örnek-leriyle katılımcılara sunmuştur.

Meslektaşlarımızın yoğun katılımı ile gerçekleştiğimiz eğitim seminerinin mesleğimiz ve meslektaşlarımız açısından önemli bir eksikliği giderdiğine inanıyoruz. Seminerimizin düzenlen-mesinde büyük emek harcayan sayın Taylan Öcalan‘a, Eğitimci olarak katkı sunan sayın Hasan Nokay ve sayın Serdar Bayburt‘a ve eğitime katılan meslektaşlarımız ve öğrenci üyelerimize te-şekkür ederiz.

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi

Taşınmaz Değerleme ve Kentsel Dönüşümde Hak Sahipliği Tespitleri Eğitim Semineri Düzenlendi

Şubemiz Meslek İçi Eğitim Komisyonu tarafından düzenlenen eğitim seminerlerinin 4.sü olan “Taşınmaz Değerleme ve Kentsel Dönüşümde Hak Sahipliği Tespitleri” başlıklı Eğitim Semine-ri, Taşınmaz Değerleme konusunda sayın Prof. Dr. Erol Köktürk ve Kentsel Dönüşümde Hak Sa-hipliği Tespitleri konusunda sayın Özgür Karataş‘ın sunumu ile 9 Mayıs 2015 Cumartesi günü 13.00-17.00saatleri arasında Şubemizde gerçekleştirildi.

Etkinliğin açılışını yapan Şube II. Başkanımız Turğay Erkan, Meslek İçi Eğitim Komisyonumuz tarafından düzenlenen ve üyelerimiz tarafından yoğun ilgi ile karşılanan eğitim seminerlerimizin dördüncüsünde bizlerle bir arada olan sayın Erol Köktürk ve sayın Özgür Karataş‘a teşekkür ede-rek, mesleğimiz ve de ülke gündemi açısından oldukça önemli bir başlıkta verimli ve ön açıcı bir eğitim seminerinin gerçekleşeceğini belirtti.

Etkinliğin birinci bölümünde konuşan Prof. Dr. Erol Köktürk, Kentsel Dönüşüm Amaçlı Taşın-maz Değerleme ve Hak Sahipliği konusunda yapmış olduğu sunumda öncelikli olarak uluslara-rası karşılaştırmalarıyla birlikte kentsel yenileme, iyileştirme, dönüşüm ve gelişim kavramlarını açıklayarak, ülkemizde kentsel dönüşüm denilince ne anlaşılması gerektiğini yaşanan süreçten verdiği çarpıcı örneklerle açıklamıştır. Özellikle kentsel dönüşümdeki kavram karmaşasının mev-cut yasa ve yönetmeliklerdeki çelişkileriyle birlikte ülkemizde ne şekilde uygulandığı konusunda kapsamlı açıklamalarda bulunan sayın Köktürk, taşınmaz değerlemesi konusunda da kentsel dö-nüşüme özgü özel bir yaklaşımın sunulması gerekliliğine vurgu yapmıştır.

Konuşması kapsamında toplum tarafından kısaca Kentsel Dönüşüm yasası olarak adlandırı-lan6306 sayılı yasanın, adının dahi farklı olduğunu belirten sayın Köktürk, özellikle yasa ve yönet-melikteki çelişkilerin ve eksikliklerin ülkemiz için doğru bir model yaratmadığına vurgu yaparak, ülkemizde bu sürecin çok daha sağlıklı yeni bir mevzuatla ele alınması gerektiğini söylemiştir.

Özellikle mevcut yasa yürürlüğe girdiğinde ülkemizde 20 milyona yaklaşan konutun %40‘ının kentsel dönüşüm içinde kaldığı belirtilirken devlet olarak bu sayının bile kesin olarak verisinin

23. Dönem Şube Yönetim Kurulu Çalışma Raporu / Şubat 2016 tespit edilmediği vurgusunu yapan sayın Köktürk,bu yasadan yararlanılarak yapılan bina

yeni-lenmesinin kentsel dönüşüm olarak yansıtıldığını söyledi. Yaşanan sürecin ekonomik süreç ile de ilgili olduğunu, son 10-15 yıl içerisinde binlerce işçinin çalıştığı fabrikalar kurulmaz iken inşaat sektörünün giderek büyüdüğünü, büyük sanayicilerin bile inşaat sektörüne yöneldiğini belirten sayın Köktürk, kentsel dönüşüm çalışmalarının özü itibariyle amacından uzak, ranta hizmet eder hale geldiğini belirtmiştir.

Etkinliğin ikinci bölümünde söz alan değerli meslektaşımız sayın Özgür Karataş, Kentsel Dö-nüşüm başlığı altında; mühendislik, mimarlık ve planlama disiplinleri arakesitinde kalan onbeşe yakın altbaşlık bulunduğunu ve uygulamalarda teknik ve hukuki zorluklar yaşandığını belirtti.

Hak Sahipliliği Tespitinde kullanılan hukuki dayanaklar hakkında bilgi veren Karataş,sunumunda mevzuata göre hak sahipliğinin kanıtlanabilirliği konusuna değinerek bu kanıtlara ulaşma yön-temleri ve kanıtların sabitlenebilirliği konularında bilgiler verdi. Ayrıca; kentsel dönüşümde Bilgi Sistemi uygulamaları ve teknolojilerinin daha yoğun kullanılmasına yönelik fikirler verdi.

Meslektaşlarımızın yoğun katılımı ile gerçekleştiğimiz eğitim seminerinin mesleğimiz ve mes-lektaşlarımız açısından önemli bir eksikliği giderdiğine inanıyoruz. Seminerimizin düzenlenme-sinde büyük emek harcayan sayın Taylan Öcalan‘a, Eğitimci olarak katkı sunan sayın Prof. Dr.

Erol Köktürk ve sayın Özgür Karataş‘a ve eğitime katılan meslektaşlarımız ve öğrenci üyelerimize teşekkür ederiz.

Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Mekânsal Bilişim Coğrafi İş Zekâsı Çözümleri Eğitim Semineri Düzenlendi

Şubemiz Meslek İçi Eğitim Komisyonu tarafından düzenlenen eğitim seminerleri-nin 5.si olan “Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Me-kansal Bilişim - Coğrafi İş Zekası Çözümleri”

başlıklı Eğitim Semineri, ”Mekansal Bilgi Yönetiminde Geleceğe Dönük Eğilimler: Glo-bal Bakış” konusunda sayın Doç. Dr. Melih Başaraner ve “Değişen ve Gelişen CBS Tekno-lojisi Uygulamalarının Kamu ve Özel Sektöre Adaptasyonu - Konumsal İş Zekası Çözümle-ri” konusunda sayın Alim Küçükpehlivan‘ın

sunumu ile 16 Mayıs 2015 Cumartesi günü 13.00-17.00saatleri arasında Şubemizde gerçekleşti-rildi.

Etkinliğin açılışını yapan Şube II. Başkanımız Turğay Erkan, Meslek İçi Eğitim Komisyonumuz tarafından düzenlenen ve üyelerimiz tarafından yoğun ilgi ile karşılanan eğitim seminerlerimizin beşincisinde bizlerle bir arada olan YTÜ‘ den sayın Doç.Dr. Melih Başaraner ve Başarsoft Bilgi Tek-nolojileri A.Ş.‘den Sayın Alim Küçükpehlivan‘a teşekkür ederek, mesleğimizin gelişim dinamiği açısından oldukça önemli olan CBS ve de mekansal bilişim gibi önemli bir başlıkta verimli ve ön açıcı bir eğitim seminerinin gerçekleşeceğini belirtti.

Etkinliğin birinci bölümünde konuşan Doç.Dr. Melih Başaraner, mekânsal bilginin artık gün-lük yaşamın bir parçası haline geldiğini belirterek, farklı nitelikteki birçok hizmet ve ürünün ge-liştirilmesinde günümüzde etkin olarak kullanılan mekânsal ve coğrafi bilgi sistemlerinin

Etkinliğin birinci bölümünde konuşan Doç.Dr. Melih Başaraner, mekânsal bilginin artık gün-lük yaşamın bir parçası haline geldiğini belirterek, farklı nitelikteki birçok hizmet ve ürünün ge-liştirilmesinde günümüzde etkin olarak kullanılan mekânsal ve coğrafi bilgi sistemlerinin