• Sonuç bulunamadı

MESLEĞİMİZDE GÜNCEL GELİŞMELER – ETKİNLİKLER

3. ÇALIŞMA RAPORU

3.4. MESLEĞİMİZDE GÜNCEL GELİŞMELER – ETKİNLİKLER

Rantsal Dönüşüm Olmadan Kentsel Dönüşüm Mümkün mü? Etkinliği Yapıldı

26 Ekim 2014 Pazar günü Yalova Belediyesi Raif Dinçkök Kültür Merkezinde Harita ve Kadast-ro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından “Rantsal Dönüşüm olmadan Kentsel Dönüşüm Mümkün mü?” başlıklı Panel Forum Etkinliği Yapıldı. İTÜ Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç Dr. M. Tevfik Özlüdemir‘in moderatörlüğünü yürüttüğü etkinliğe Beykoz Belediyesi Eski Baş-kan Yardımcısı Harita Mühendisi Dr. Erdal Köktürk, YTÜ Harita Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr.

Mehmet Gür, Avukat Ziya Çelik ve Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derne-ğinden Şükrü Pündük katıldı.

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli alan olarak ilan edilen Yalova Bağlarbaşı Mahallesi‘nde Kentsel Dönüşüm uygulaması yapılması-nın gündeme gelmesi üzerine HKMO İstanbul Şubesi ve HKMO Yalova il Temsilciliği tarafından düzenlenen etkinlikte Kentsel Dönüşüm uygulamaları farklı boyutlarda ele alındı. İlk konuşmayı

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi

yapan Dr. Erdal Köktürk Türkiye‘de Kentsel Dönüşüm uygulamaları ve yasal mevzuat konusun-da bilgi verirken 6306 sayılı Afet Riski Altınkonusun-daki Alanların Dönüştürülmesi Hakkınkonusun-da Kanun‘un çok sert yaptırımlarının bulunduğunu belirtti. Panelin başlığında da belirtildiği gibi ülkemizdeki uygulamaların daha çok rantsal boyutu ile tartışıldığını belirten Köktürk, Kentsel dönüşümün ilk olarak Amerika‘da uygulanmaya başladığı ve buradan sonra İngiltere ile birlikte Avrupa‘da uy-gulandıktan sonra 2000‘li yıllardan itibaren de değişik kanun maddeleri çerçevesinde Türkiye‘de uygulandığını söyledi. Ancak diğer ülkelerde katılımcılığın önemsendiği ve Kentsel Dönüşümün vazgeçilmez parçası olduğunu, oysa ülkemizde kentsel dönüşümden etkilenen ve orada yaşayan halkın sürece en son aşamada katıldığını belirtti. 6306 sayılı yasa ile afet riski altındaki alan ola-rak ilan edilen yerlerde bakanlığın çok fazla yetkisinin bulunduğu belirtilirken en son riskli alan kararının 18 Aralık 2013 olmasının ve bundan sonra riskli alan ilanının bulunmamasının 17 Aralık operasyonu ile denk gelmesinin düşündürücü olduğu belirtildi.

YTÜ Harita Mühendisliği Öğretim Üyesi Mehmet Gür, Türkiye‘de yapılan Kentsel Dönüşüm uygulamaları hakkında bilgi verirken bu uygulamalarda kapsamlı bir araştırma yapıldığı ve ana-lizler çıkartıldıktan sonra bölgede yaşayan halka kentsel dönüşüm bölgesi ile ilgili tasarımların sunulduğunu belirtti. Yalova Bağlarbaşı mahallesinde afet riski olarak ilan edilen alanın jeolojik yapı anlamında sıkıntılı olduğunu vurguladı.

Panelde söz alan Avukat Ziya Çelik özellikle İstanbul‘da yaşanan kentsel dönüşüm örnekle-rinde Kürtler, Roman vb. azınlık olarak tabir edilebilecek insanların yaşadığı bölgelerin seçildiği belirtildi. Yalova‘da da Roman vatandaşların yaşadığı Bağlarbaşı mahallesinin seçilmiş olmasının İstanbul Sulukule örneğini akla getirdiğini belirten Ziya Çelik Kentsel Dönüşüm uygulamalarında vatandaşlara maketler ile projelerin sunulmasının yerine hukuki dayanakların bulunduğu sağlam sözleşmelerin yapılması gerektiğini vurguladı. Bu gün açısından kentsel dönüşümün en büyük sorununun vatandaşın devlete güveninin olmaması olduğunu, bunu İstanbul Sulukule, Başıbü-yük gibi birçok alanda gördüğümüzü söyledi.

Son konuşmacı olan Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneğinden Şükrü Pündük, Sulukule‘de yaşanan kentsel Dönüşüm sonucunda evlerini ve mahallelerini kaybettikle-rini belirterek kendilekaybettikle-rinin çalışma alanlarından 40 km ilerde kayabaşında yapılan apartmanlara yerleştirildiğini, ancak geçimini müzikle karşılayan romanların buradan tekrar Sulukule civarına

23. Dönem Şube Yönetim Kurulu Çalışma Raporu / Şubat 2016 geri döndüğünü belirtti. Daha önce evi olanların şu an kirada oturduğunu, geçimini kaybeden mahallenin uyuşturucu tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirti. Kentsel Dönüşüm bölgelerinin romanların yaşadığı bölgelerin seçilmesinin nedeninin kendilerinin zayıf halka olarak görülmesi olduğunu belirtti. Bu nedenle Sulukule‘de kendilerinin yaşadığı sıkıntıları aynı özellikleri taşıyan Bağlarbaşı Mahallesinin çekmemesi gerektiğini söyledi.

200 kişinin katıldığı etkinlikte panelden sonra katılımcıların görüş belirttiği ve panelistlere soru sordukları Forum bölümü ile devam edildi. Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen Ya-lova Temsilcimiz Cemil Selçuk‘a, Temsilci Yardımcımız ve YaYa-lova Belediyesi İmar Müdürü Levent Kasap‘a, Salonu kullanımımıza açan ve her türlü yardımı gösteren Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman‘a, Etkinliğimize sunumları ile katkı veren Dr. Erdal Köktürk‘e, Dr. Mehmet Gür‘e, Av. Ziya Çelik, Şükrü Pündük, Oturum yürütücülüğünü gerçekleştiren Doç. Dr. M. Tevfik Özlüdemir‘e ve emeği geçen Şube Personelimiz ile etkinliğe katılan üyelerimize teşekkür ederiz.

Yeni Teknolojiler İle Gelişen CBS Vizyonu Başlıklı Etkinlik Yapıldı

Dünya CBS Günü nedeniyle her yıl ge-leneksel olarak Şubemiz Mekansal Bilişim ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Komisyonu ta-rafından organize edilen CBS etkinliği bu yıl “Yeni Teknolojiler İle Gelişen CBS Vizyonu”

başlığıyla 26 Aralık 2014 Cuma günü 14:00-17:00 saatleri arasında TMMOB Makina Mü-hendisleri Odası İstanbul Şubesi Konferans Salonu‘nda gerçekleştirildi. Açılışı Mekansal Bilişim ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Komisyo-nu ve İTÜ Öğretim Üyesi Y. Doç. Dr. Ahmet Özgür Doğru‘nun yaptığı etkinlikte,

Başar-soft Bilgi Teknolojileri Şirketinden Alim Küçükpehlivan “Coğrafi Bilgi Teknolojileri ile Değişen Ha-yatımız”, ESRİ Türkiye‘den Serhat Özeren “Geleceğimizi Tasarlayan CBS ve ArcGIS Patformu”, Netcad Ulusal CAD ve GIS Çözümleri A.Ş.‘den Dr. Emin Bank “Coğrafi Bilgi Teknolojilerinde NETCAD Çö-zümleri” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler. Sunumların ardında soru-cevap kısmının olduğu ve oldukça verimli geçen etkinliği düzenleyen Şubemiz Mekansal Bilişim ve Coğrafi Bilgi Sistemleri komisyonuna, sunumları ile katkıda bulunan Alim Küçükpehlivan, Serhat Özeren ve Dr. Emin Bank‘a, Toplantı salonunu şubemize tahsis eden Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi‘ne ve etkinliğimize katılan üyelerimize teşekkür ederiz.

Torba Yasa Tasarısının Mesleğimize, Odalarımıza ve TMMOB‘ye Etkileri Konulu Panel-Forum Etkinliği Yapıldı

Şubemiz tarafından 1 Şubat 2015 Pazar günü 14:00‘da TMMOB Makina Mühen-disleri Odası İstanbul Şubesi‘nde TMMOB Kanunundaki değişiklikleri de içeren “3194 Sayılı İmar Kanunu ve Bazı Yasalarda Deği-şiklik Yapılmasına Dair Kanun” isimli Torba Yasa Tasarısının Mesleğimize, Odalarımıza ve TMMOB‘ye etkileri konulu Panel-Forum etkinliği düzenlendi.

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi

Etkinliğin açılışını yapan Şube Başkanımız Mehmet Yıldırım, uzun zamandır siyasi iktidarın TMMOB‘ye yönelik müdahalesi olduğunu ve bu sürecin Yapı Denetim Yasa Taslağı ile başlayıp bu güne kadar geldiğini belirtti. TMMOB yasasında üç kere değişiklik yapıldığını ve Meclis alt komisyonunda bulunan son halinin etkinlikte anlatılacağını, tartışılacağını ve bu konuda neler yapılabileceğinin ele alınacağını belirtti.

İTÜ Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Tevfik Özlüdemir Torba Yasanın TMMOB‘ye etkilerini anlatarak, TMMOB‘nin bireylerin, siyasi grupların, sermayenin değil emeğin, toplumun, kamu yararının sa-vunucusu olan bir örgüt olduğunu vurguladı. Bugün yapılmak istenenin TMMOB‘nin bu yapısının yok edilmesi olduğu ve bugün TMMOB‘ye sahip çıkılmazsa ilerde toplumun bütününün daha büyük saldırılara maruz kalacağını belirtti.

Prof. Dr. Erol Köktürk ise Torba Yasanın içerisinde yer alan değişiklikler konusunda asıl şikliğin TMMOB Yasasında yapıldığını belirtti. Bu Torba yasa içerisinde TMMOB‘ye yönelik deği-şikliklerde TMMOB‘nin yeni örgütlenme modellerini bu güne kadar yaratması gerektiğini, ancak bu yapılmadığı için bu gün istemediğimiz bir yapı ile karşı karşıya kaldığımız ifade edildi. Sayın Köktürk‘ün 2012 yılı Aralık ayında hazırlanan taslak yasa ile bu gün karşı karşıya kaldığımız Torba Yasanın karşılaştırılmalı olarak gerçekleştirdiği sunumunun ardından Torba Yasanın Meslek alanı-mıza etkileri ayrıntılı şekilde tartışıldı.

Yararlı olduğunu düşündüğümüz etkinliğimize sunumları ile katkı veren sayın Tevfik Özlüde-mir, Sayın Erol Köktürk‘e, etkinliğe katılan üyelerimize ve toplantı salonunu bizlere tahsis eden Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesine teşekkür ederiz.

Dünya CBS Günü Etkinliği Düzenlendi

Dünya CBS Günü nedeniyle her yıl geleneksel olarak Şubemiz Mekansal Bilişim ve Coğra-fi Bilgi Sistemleri Komisyonu tarafından organize edilen CBS etkinliği bu yıl 16 Aralık 2015 Çar-şamba günü 13:00-17:00 saatleri arasında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Açılışı Mekansal Bilişim ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Komisyonu ve İTÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özgür Doğru‘nun yaptığı etkinlikte, Mekansal Bilgi Sektörü için Yenilikler ve Fırsatlar başlığı ile İTÜ Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahmi Nurhan Çelik, Robotik, Mekansal Zeka ve CBS başlıklı sunumu ile İTÜ Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Caner Güney, Akıllı Uçuş Haritası Yönetim Sistemi Tasarımı başlıklı

23. Dönem Şube Yönetim Kurulu Çalışma Raporu / Şubat 2016 sunumu ile Pegasus Havayollarından Yük. Müh. Mete Ercan Pakdil, Kent Veri Modeli Akıllı Kentler ve Bulut Kent Bilgi Sistemi başlıklı sunumu ile CBS Genel Müdürlüğü Uygulama Geliştirme Şube Müdürlüğünden Şehir Plancısı Dursun Yıldırım Bayar sunumlarını gerçekleştirdiler.

Sunumların ardında soru-cevap kısmının olduğu ve oldukça verimli geçen etkinliği düzen-leyen Şubemiz Mekansal Bilişim ve Coğrafi Bilgi Sistemleri komisyonuna, sunumları ile katkıda bulunan Prof. Dr. Rahmi Nurhan Çelik, Yrd. Doç. Dr. Caner Güney, Yük. Müh. Mete Ercan Pakdil ve Şehir Plancısı Dursun Yıldırım Bayar‘a, Toplantı salonunu şubemize tahsis eden İstanbul Tek-nik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanlığı‘na ve etkinliğimize katılan üyelerimize teşekkür ederiz.

Taşınmaz Değerlemeleri Panel Forum Etkinliği Gerçekleştirildi

16 Ocak 2016 tarihinde İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Konferans Salonunda Prof.

Dr. Erol Köktürk‘ün yürütücülüğünde, Özgür Karataş, Doruk Karşı, Şinasi Bayraktar, Hüseyin Ercan ve Ümit Yıldız‘ın panelist olarak katıldığı Taşınmaz Değerleme Panel Forum etkinliği ger-çekleştirildi.

Açılış konuşmasını yapan Şube Başkanımız Mehmet Yıldırım, içinde bulunduğumuz coğraf-yada yaşanan olaylara karşı sessiz kalamayacağımız bir dönem içinde bu etkinliği gerçekleştir-diğimizi, pek çok kurum ve kuruluşun işlemleri arasında karşılaştığımız değerleme sektörünün sorunlarını, paylaşımlarını birlikte konuşup değerlendireceğimiz etkinliğin, mesleğimiz açısından da önemli eksiklikleri gidermenin bir aracı olacağını düşündüğünü belirtti.

Prof.Dr. Erol Köktürk Bu etkinliği düzenlediği için HKMO İstanbul Şubesine katılımları için konuklara, salon tahsisi için İMO Şube Başkanı Cemal Gökçe‘ye ve etkinliğe katılan “en genç” ka-tılımcı olarak 86 yaşında bulunan taşınmaz değerleme kavramını gündemimize ilk olarak getiren Prof.Dr. Nazmi Yıldız‘a teşekkür ederken şubemiz tarafından 2009 yılında bu alana katkı sunmak için gerçekleştirdiğimiz Taşınmaz Değerleme Günleri adlı 2 günlük etkinliğe 570 kişinin katıldığı-nı hatırlattı. Etkinlikte özellikle üç adet değer kavramı üzerinde rayiç değer, kamulaştırma değeri, vergi değeri konularında hangi noktada olduğumuzu ve bu konular ile ilgili olarak hangi görevle-rin bizleri beklediğini tartışmaya açmak istediğimizi belirtti.

Değerleme sektörü açısından tartışılması, sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin üretilmesi ile paydaşlarının yan yana gelmesi açısından eksikliğin bulunduğu tespitinin yapıldığı ve oldukça

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi

verimli geçen etkinliğimizin gerçekleşmesinde katkı sunan, Prof.Dr. Erol Köktürk‘e, panelde de-ğerli bilgi ve birikimlerini bizlerle paylaşan Şinasi Bayraktar, Doruk Karşı, Hüseyin Ercan, Ümit Yıldız ve Özgür Karataş‘a, Etkinlik Salonunu bizlere tahsis eden İnşaat Mühendisleri Odası İstan-bul Şube Yönetim Kurulu ve personeline, etkinliğe katılan değerli katılımcılara teşekkür ederiz

İmar Uygulamaları Paneli Yapıldı

19 Ocak 2016 Salı günü Tekirdağ Belediyesi ile ortaklaşa düzenlediğimiz İmar Uygulamaları Paneli Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Yılmaz İçöz Sahnesinde meslektaşlarımızın ve yerel yöne-timlerin yoğun katılımıyla yapıldı. Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğre-tim Üyesi olan Prof. Dr. Hülya Demir‘in yürütücülüğünü yaptığı panelde Büyükşehir Belediye Encümeni`nin Onay Yetkisi ve Yaşanan Sıkıntılar başlığı ile Harita Mühendisi Ahmet İpekçi, İptal Edilen İmar Uygulamalarında Geri Dönüş Sorunları konusunda Harita Mühendisi Dr. Erdal Kök-türk, 18. Madde Davaları, Bilirkişilik ve Yaşanan Sorunlar konusunda İstanbul İdare Mahkemesi Hakimi Mustafa Bilici, Kontrol ve Tescil Sorunları konusunda Şişli Kadastro Birimi Kontrol Mühen-disi Özkan Eser sunum yaptılar.

Şube Başkanımız Mehmet Yıldırım yaptığı açılış konuşmasında bir çok yerel yönetimi ilgilen-diren 3194 sayılı kanunun 18.maddesine yönelik uygulamalar ve bu uygulamalardaki sıkıntılara yönelik gelen talepler doğrultusunda bu etkinliği düzenlediklerini, konunun hem yargı, hem özel sektör, hem de kontrol aşamalarında bulunanları bu etkinlik çerçevesinde bir araya getirmeye çalıştıklarını belirtti.

Yaklaşık üç saat süren etkinliğimize çevre illerdeki yerel yönetimlerinde yoğun ilgi gösterdi-ği ve konunun tartışılması açısından oldukça faydalı olduğuna inanıyoruz. Etkinligösterdi-ğimizin panel yürütücülüğünü yapan sayın Prof. Dr. Hülya Demir‘e, panelimize sunumları ile katkı veren sayın Dr. Erdal Köktürk‘e, sayın, Ahmet İpekçi‘ye, sayın sunumları ile katkı koyan Özkan Eser‘e, sayın Mustafa Bilici‘ye, Etkinliğin düzenlenmesinde ve etkinlik salonunun tahsisinde bizlere yardımcı olan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak‘a ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Çalışanlarına teşekkür ederiz.

23. Dönem Şube Yönetim Kurulu Çalışma Raporu / Şubat 2016