• Sonuç bulunamadı

TEMEL EĞİTİMDE REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİNİ DÜZENLEMEDE D İK

KATE ALINACAK BAZI ÖNCELİKLER

h iz m e tle rin i d ü zenlerken k a rşıla şıla n en önem li so ru n bu h izm e tle r için o k u lla ra u zm an person el sağ lam a so­ r u n u d u r. Ancak, y eterli o lm a y a n p erso n elin u zm a n o la ­ r a k o k u lla ra a ta n m a s ın ın sa k ın c a la rı, h a tta bazı h a lle r­ de b u tu tu m u n a la n a y a ra r y e rin e z a ra r g etird iği açıkça g ö rü lm ü ştü r. B u n a göre, re h b e rlik ve psikolojik d a n ışm a a la n ın d a yeterli sayılabilecek b ir ö ğ ren im görm em iş p e r­ sonel uzm an o lara k o k u lla ra a ta n m a m a lıd ır. ü lk e m iz k o şu lla rın ı d ik k ate a la ra k re h b e rlik ve psiko lojik d a n ış ­ m a u z m a n ı olm ak için gereken ak ad em ik h a z ırlığ ın ne olacağı b elirtilm eli; u zm a n y e tiştirm e çabası içind e o lan yüksek öğrenim k u r u m la n bu s ta n d a rd a u y m alıd ır. M il­ lî E ğ itim B ak an lığ ın ca bazı yasal ve İdarî k o lay lık lar ge­ tirile re k h a le n iş b a şın d a b u lu n a n istek li ve yetenekli uz­ m an , yönetici ve ö ğ re tm e n le rin bu uzm an y etiştirm e p ro g ra m la rın ı ta m a m la m a la rı teşvik ed ilm elidir. Bu am açla, M illî E ğ itim B ak an lığ ı ile u zm an y e tiştirm e ça­ b a sın d a olan yüksek ö ğ ren im k u r u m la n a ra s ın d a yakın işb irliğ i sağ lan m alıd ır.

2. R eh b erlik ve psikolo jik d an ışm a ok u ld a görevli yönetici, u zm an ve ö ğ retm en le ri çok y a k ın d a n ilg ile n d i­ re n ve işbirliği içind e sü rd ü rü lm e si gereken u y g u la ­ m a la rd ır. B u n a göre, yönetici, ö ğ retm en ve u zm an p e r­ so n elin o rta k ve y eterli b ir a n la y ışa sah ip o lm a la rı zo­ r u n lu d u r. Bu a n la y ış b irliğ in i sağ lam ak am acı ile, ö ğ re t­ m en y e tiştire n ve ö ğ retm en lik se rtifik ası veren b ü tü n k u ru m la rd a re h b e rlik ve p sikolojik d a n ışm a k o n u su n d a tem el b ir ders z o ru n lu d e rsle r a ra s ın d a yer alm alıd ır.

3. R eh b erlik ve psik olo jik d a n ışm a k o n u su n d a yö­ n etici, uzm an ve ö ğ re tm e n le r için düzenlenecek h iz­ m et - içi eğitim ç a lışm a la rın a sü re k lilik k a z a n d ırılm a lı­ dır. ö zellik le, re h b e rlik ve psik o lo jik d a n ışm a ç a lışm a la ­ rın ın b a şla tılac a ğ ı o k u lla rd a k i tü m uzm an, yönetici ve

akadem ik p e rso n e lin hizm et - içi eğ itim yolu ile bu ça­ lışm a la ra h a z ır b ir d u ru m a g e tirilm e leri sa ğ la n m alıd ır.

4. Tem el eğ itim de re h b e rlik ve psikolojik d a n ışm a h iz m e tle rin i d üzenlem e ç a lış m a la rın ın b u ra d a sayıla- m ıy acak k a d a r çok b o y u tla rı v a rd ır. Bu ç a lışm a la r sü ­ re k lilik istey en ç a lışm a la rd ır. B u n a göre, re h b e rlik ve p sikolo jik d a n ışm a h iz m e tle rin i d üzenlem e ç a lış m a la rı­ n ı b ir b ü tü n lü k için d e sü rd ü rm e k için öncelikle M illî E ğ itim B ak anlığı m erkez ö rg ü tü içind e b ir b irim ya da ü n ite n in o lu ştu ru lm a sın d a zo ru n lu lu k v a rd ır. Adı ne o lu rsa olsun, böyle b ir ö rg ü tü n tü m re h b e rlik ve psiko­ lo jik d a n ışm a h iz m e tle rin i ü lk e ç a p ın d a y a y g ın la ş tırm a ­ d a gerekli ö n lem leri alm ak ; p la n ve p ro g ra m h a z ırla m a k ö rgü tlem ek ; h e r tü r lü bilim sel ve tek n ik y a rd ım d a b u ­ lu n m a k gibi işlevleri y e rin e getireb ilecek o lan ak , yetki ve y eterli personel ile d o n a tılm a sı gerekir.

5. ü lk em iz d e 1970 - 71 ö ğ retim y ılın d a n bu y a n a çoğu nluğ u o rta ö ğ re tim o k u lla rın d a olm ak üzere, uzm an- m a n lı re h b e rlik ve p siko lojik d a n ışm a ç a lışm a la rı s ü r ­ d ü rü lm e k te d ir. 1980 - 81 ö ğ retim y ılın d a bu ç a lışm a la ra k a tıla n okul sayısı y ak laşık o la ra k 150’ye, bu o k u lla rd a görev y a p a n u z m a n sayısı ise 500’e u laşm ıştır. A ncak, bazı kişisel in celem elerin d ışın d a bu u y g u la m a la rın e t­ kililiği ve bu u y g u la m a la rd a k a rş ıla ş ıla n s o ru n la r geniş b ir p ro je içinde h e n ü z incelem e ve a ra ş tırm a k o n u su y a ­ p ılm am ıştır. M illî E ğ itim B a k a n lığ ın ın ilgi ve desteği ile, o k u lla rd a y aklaşık o la ra k 10 y ıld ır s ü rd ü rü le n uzm an lı re h b e rlik ve p sik olo jik d a n ışm a h iz m e tle rin in geniş b ir d e ğ e rlen d irm e sin in y a p ılm a sın a gerek v ard ır. Böyle b ir çalışm a, m evcut h iz m e tle rin ek sik lik lerin i o rta y a ç ık a r­ m a k ta n d a h a çok, gelecek için b a şla tıla c a k düzenlem e ç a lışm a la rın a çok ö n em li ve gerekçi k a tk ıla r getirecek ­ tir.

SEÇİLMİŞ BAZI KAYNAKLAR

BAYMUR, F. Okullarımızda Önem li bir Sorun : Rcrberlik. A n­ k a ra : H acettepe Ü niversitesi B asım evi, 1971.

H UM PHREYS, A., et. al. Guidance Services. 3. Ed. C hicago : SRA, 1967.

Kalkınma P la n ı: İkinci Beş Y ıl, 1968 -1972. A nkara : Başbakan­

lık Devlet M atbaası, 1967.

K EPÇEOĞLU, M. Orta Dereceli Okullarda Rehberlik A n la y ışı:

Bir Araştırma. A n k ara : M EB - PAKD, 1975.

--- Rehberlik A nlayışını Oluşturan ilkeler ve Kavramlar.

A nkara : M illî E ğ itim B asım evi, 1975.

---«Okul D a n ış m a n la rın ın M eslekî P roblem leri». Hacettepe

Sosyal ve Beşerî Bilim ler Dergisi. 1976, 8, 68 - 80.

---Orta Dereceli Okullarda Rehberlik U zm anlarının Gö­ revleri : Algılar ve Beklentiler. A n k a ra : H acettep e Ü n iv er­

sitesi. Ç oğ altılm am ış d o çe n tlik tezi, 1978.

MASLOW, A. H. M otivation and Personality. New Y ork : H a rp e r an d B ro th e rs, 1954.

ÖZOĞLU. S. Ç. Eğitim de Rehberlik I. A n k ara : A n k a ra Ü niver­ sitesi Basım evi. A. Ü. Eğt. F ak . Y a y ın la rı 67, 1977.

Perceivinj Behaving B e co m in g : A New Focus for Education.

W ashington, D. C . : ASCD Y earbook, 1962.

RO G ERS. C. R. On Becom ing a Person. B oston : H o u g h to n Mif- flir. Co., 1961.

S H E R TZ 2R , B., STONE, S. C. Fundam entals of Guidance. 2. Ed. B oston : H o u g h to n M ifflin Co., 1971.

TAN, H. R ehberliğin Esasları. 4. B askı. A n k a r a : A yyıldız Mat­ baası A.Ş., 1975.

Yeni S trıteji ve K alkınm a P la n ı: Üçüncü Beş Y ıl, 1973 -1977.

B İ L D İ R İ : I V

Tem el E ğitim de