• Sonuç bulunamadı

Teknoloji Kullanarak Ders Anlatımına Yönelik Kendini Geliştirmelerine

4 BULGULAR ve YORUM

4.7 Teknoloji Kullanarak Ders Anlatımına Yönelik Kendini Geliştirmelerine

Bu başlık altında araştırmanın “öğretmenlerin teknolojiyi öğretim ortamına entegre etmeye yönelik kendini geliştirme yöntemleri nelerdir?” ve “Öğretmenlerin eğitim teknoloji ile ders anlatımına yönelik kendini geliştirme önerileri nelerdir?” alt problemleri için görüşmelerden ve ders gözleminden elde edilen veriler sunulmuştur. Nitel veriler Nvivo 10 nitel veri analiz programı ile çözümlenmiş ve aşağıdaki kodlar elde edilmiştir.

4.7.1 Öğretmenlerin Teknolojiyi Öğretim Ortamına Entegre Etmeye Yönelik Kendini Geliştirmek için Yaptıklarına İlişkin Bulgu ve Yorumlar

Katılımcı öğretmenler gerçekleştirilen görüşmelerde teknolojiyi öğretim ortamına entegre etmeye yönelik kendini geliştirmek için yaptıklarına ilişkin görüşleri Tablo 4.15’de gösterilmiştir.

Tablo 4.15. Öğretmenlerin Teknolojiyi Öğretim Ortamına Entegre Etmeye Yönelik Kendini Geliştirmek için Yaptıkları

Kategori Kodlar Kodlama

Beyza Nergis Eda Kod sıklığı Öğretmenlerin Teknolojiyi Öğretim Ortamına Entegre Etmeye Yönelik Kendini Geliştirmek için Yaptıkları Deneme-yanılma 1 1 2 Formatör öğretmene danışma 1 1 Hizmetiçi kurs 1 1 2 4 Akran (meslektaş) yardımı 1 1 2 Öğrenciye danışma 2 1 4 8

Katılımcı öğretmenlerin teknoloji öğretime entegre etmede karşılarına çıkan sorulara çözüm bulabilmek için daha çok öğrencilerinden yardım istediklerini belirtmişlerdir.

ben çok şey öğrendim bilgisayar konusunda, akıllı tahta konusunda o kadar çok şey öğrendim ki onlardan. Mesela bir şey anlatıyorsun takıldın hocam şuraya basın şunu yapın filan baktı yapamıyor çocuk geliyor tabi “Hocam böyle yapın “(Beyza 1. Görüşme 217-219)

Benim çalıştığım konular değil daha yeni yeni burada başka okullarda varmış ancak yeni başka bir ilçeden geldiğim için orada mesela yeni akıllı tahtalar takılmaya başlandığı için. Ben kendi branşım açısından yapamadığımı da hep sordum öğrencilere. (Eda 1. Görüşme 340-342)

Yok çocuklar daha dikkatli dinliyorlardı ama diyelim ki ben mesela bişeyde sorun yaşadığım zaman ondan sonra onların müdahale etmesini istedim sonuçta onlar daha algıda daha seçiciler daha iyi kullanıyorlar sonra onlarda bana yardımcı oldu o anlamda çok sorun yaşadığımı düşünmüyorum. (Nergis 1. Görüşme 163-166)

Ben aslında o kurstan çok diyebilirim ki sınıftaki öğrencilerden öğrendim. Hani çocuklar daha iyi biliyor. (Eda 3. Görüşme 226-227)

Öğretmenler akıllı tahta kullanımı için verilen hizmetiçi kurslarının da kendilerini geliştirmek adına faydalı olduğunu ancak yeterli olmadığını düşünmektedirler.

Hizmetiçi kurslara katıldım ama hizmetiçi kurslardan ben çok böyle memnun kalmadım. (Eda 3. Görüşme 474-475)

Bu akıllı tahta nasıl kullanılacağına dair veya onun ek programı vardı starboard diye onu nasıl kullanacağımıza dair bir kurs hazırladılar zaten zorunluydu ona katıldık.(Nergis 1. Görüşme 175-177)

Aldık 10 gün kadar bir beşevlerde akıllı tahta ile ilgili bir seminer verdiler. (Beyza 1. Görüşme 285)

Öğretmenler formatör öğretmene ve meslektaşlarına danışarak da kendilerini geliştirdiklerini ifade etmişlerdir.

Pek çok şeyde biz bilgisayar formatörüne soruyoruz.(Eda 1. Görüşme 228) Buraya geldiğimde öğretmen arkadaşlarıma sordum dedim ki bu nasıldır diye onlardan yardım aldım ama hani onun dışında öyle bize bir biyoloji öğretmeni gelsin anlatsın hiç öyle bir şey olmadı. (Eda 3. Görüşme 384-386)

Deneme- yanılma yoluyla akıllı tahtayı etkili kullanabilmenin yollarını aradıklarını ifade etmişlerdir.

Deneme yanılma yoluyla sonuçta az buçuk bilgisayar başına oturduğumuz zaman belli şeyleri yapabiliyoruz ama en basit düzeyde yapıyorum yani çok iyi bir düzeyde teknoloji kullandığım söylenemez ama en basit şekilde deneme yanılma yoluyla yapıyorsun. (Nergis 3. Görüşme 234-236)

Öğretmenlerden elde edilen elde edilen kodlama sıklığına bakıldığında teknolojiyi öğretim ortamına entegre etmeye yönelik olarak en fazla öğrencilerinden yardım istedikleri ortaya çıkmıştır. Kendilerine akıllı tahta kullanımını ile ilgili verilen seminerin faydalı olduğunu ancak yeterli olmadığını ifade etmişlerdir. Meslektaşlarına ve okulda bulunan formatör öğretmene danışarak ve bunun yanında deneme- yanılma yoluyla da kendilerini geliştirdikleri fikrine sahiptirler.

4.7.2 Öğretmenlerin Teknolojiyi Öğretim Ortamına Entegre Etmeye Yönelik Kendini Geliştirmek için Önerilerine İlişkin Bulgu ve Yorumlar

Katılımcı öğretmenlerle gerçekleştirilen görüşmelerde teknolojiyi öğretim ortamına entegre etmeye yönelik kendini geliştirmek için önerilerine ilişkin görüşleri Tablo 4.16’da gösterilmiştir.

Tablo 4.16. Öğretmenlerin Teknolojiyi Öğretim Ortamına Entegre Etmeye Yönelik Kendini Geliştirmek için Önerileri

Kategori Kodlar Kodlama

Beyza Nergis Eda Kod sıklığı Öğretmenlerin Teknolojiyi Öğretim Ortamına Entegre Etmeye Yönelik Kendini Geliştirmek için Önerileri Etkili seminer 4 4 8

Formatör öğretmen semineri 1 1

Kendini geliştirmeye istek 1 1

Konuya özgü modüler set

verilmesi 1 1

Sürekli uygulama yapma 1 1

Katılımcı öğretmenlerin eğitim ortamına teknoloji entegrasyonu ile ilgili kendilerini geliştirebilmelerine yönelik öğretmen arkadaşlarına önerileri sorulduğunda branşlarına uygun olarak hazırlanmış etkili seminer programlarının verilmesi gerektiğini savunmuşlardır.

Hizmetiçi eğitim yeterli değil daha öncede söylediğim gibi bana bu tahtayı kullanabilen bir biyoloji öğretmeni vermeliydi ki bana nasıl olacağını anlatsın çünkü bana gelen öğretmen bir formatör o da başka bir branştan hiçbir şekilde iyi anlatamıyor yani sadece bir tahta açılıp kapanması. (Eda 3. Görüşme 223- 226)

İsteğe bağlı böyle kurslar seminerlerde düzenlenebilir diye düşünüyorum ama tabi ki işin ehli olan insanların başa geçmesi gerekiyor. Formalite icabı olmayacak.(Nergis 1. Görüşme 179-181)

Katılımcı öğretmenlerden biri olan Nergis eğitime teknoloji entegrasyonu çerçevesindeki bilgilerin ve eğitimlerin üniversitede verilmesi gerektiğini savunmaktadır.

Bu iş birazda üniversitede başlamalı yani iş başına geçince biraz daha zor oluyor çünkü işin insana getirdiği büyük sorumluluklar var ve yaş ilerledikçe insanın başka sorumlulukları da ortaya çıkıyor ve artıyor. Öğrenciyken bu yeterli en önemli temel bilgilere üniversitede insanın sahip olması gerektiğini düşünüyorum. (Nergis 3. Görüşme 241-244)

Öğretmenler kendini geliştirmeye istekli olma, formatör öğretmenin vereceği seminerler, konuya özgü modüler set verilmesi ve sürekli uygulama yapmanın da teknoloji kullanarak ders anlatabilmeye katkısının olacağını düşünmektedirler.

…bilgisayar formatör öğretmenler onlar 2 saatlik böyle ayda 1 veya 2 ayda 1 seminer gibi bir şey verebilirler sonuçta işin uzmanı yapmalı bunu ben değil. (Nergis 1. Görüşme152-154)

Uzmanlar tarafından gene ders paketleri modüller halinde hazırlanıp öğretmenlere verilip onları kullanabilirdik. (Nergis 1. Görüşme 187-188)

Öğrendik ama onu sürekli uygulama lazım. Yani, ilk bir hafta on gün tamam uyguluyorsun ama sonra zamanla unutuluyor. Ama sonra baktıkça baktıkça hatırlıyorsun. (Beyza 1. Görüşme 287-288)

Öğretmenlerden elde edilen elde edilen kodlama sıklığına bakıldığında teknolojinin öğretim ortamını etkili bir şekilde entegrasyonu için yapılmasını önerdiklerinin en başında teknik becerilerin öğretilmesinin yanında her öğretmenin kendi branşına uygun olarak hazırlanmış seminer programlarının verilmesi yer

almaktadır. Ayrıca katılımcı öğretmenlerden biri üniversitelerde yetişen yeni öğretmen adaylarına teknoloji eğitiminin verilmesi gerektiğini belirtmiştir. Yine öğretmenlere müfredata uygun bir şekilde teknoloji destekli modülerin verilebileceğini bunun son derece yararlı olabileceğini belirtmişlerdir. Tüm bunların yanında öğretmenlerin mutlaka öğrenmeye istekli olmasının gerekliliğinin önemine vurgu yapmışlardır.

BÖLÜM V