• Sonuç bulunamadı

Öğretmenlerin Teknoloji Öğretim Ortamına Entegre Etmede Karşılaştıkları

4 BULGULAR ve YORUM

4.6 Öğretmenlerin Teknoloji Öğretim Ortamına Entegre Etmede Karşılaştıkları

Bu başlık altında araştırmanın “öğretmenlerin teknolojiyi öğretim ortamına entegre etmede karşılaştıkları zorluklar nelerdir?” şeklindeki problem cümlesi için katılımcı öğretmenlerle gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmelerden ve ders gözlem notlarından elde edilen nitel veriler sunulmuştur. Nitel veriler Nvivo 10 nitel veri analiz programı ile çözümlenmiş ve aşağıdaki kodlar elde edilmiştir. Katılımcı

öğretmenlerin teknolojiyi öğretim ortamına entegre etmeye yönelik kendini geliştirmek için yaptıklarına ilişkin görüşleri Tablo 4.14’de gösterilmiştir.

Tablo 4.14. Öğretmenlerin Teknoloji Entegrasyonu Zorluklarına İlişkin Görüşleri

Kategori Kodlar Kodlama

Beyza Nergis Eda Kod sıklığı

Teknoloji kullanımı zorluk

Akıllı tahta- tablet etkileşimi sorunu 1 1

Animasyonlardaki kavram yanılgısı 1 1

Akıllı tahtayı etkin kullanamamak 1 1

İnternette yer alan bazı bilgilerin yanlış olması

2 2

Öğrenciyi kontrol etmede güçlük 1 1

Öğretim programında geri kalma 4 4

Sınav sistemi varlığı 1 1

Teknik sorunlar 2 1 3

Video sitelerinin açılmaması 1 1

Tahtaya yazma işleminin uzun zaman alması

2 2

Seyrek Kodlar

Öğretmenlerin teknolojiyi öğretim ortamına entegre etmede karşılaştıkları zorluklar incelendiğinde seyrek kodlanan sorunlardan biri olarak Beyza Öğretmen ülkemizde olan sınav sisteminin derste teknolojinin kullanımı konusunda engel teşkil ettiğini düşünmektedir.

Ben teknoloji kullanırım rahat rahat videomu, simülasyonumu gösteririm tamam ama ucunda bir sınav var çocuk bunu zaman kaybı olarak görüyor.(Beyza 1. Görüşme 131-133)

Nergis Öğretmen çoğu video sitesinin açılmadığını bunun da öğretim ortamında teknoloji kullanımını olumsuz etkilediğini düşünmektedir.

Sınırlı şeyleri açabiliyoruz zaten youtube’dan açamıyorsunuz zaten yasaklı MEB’den o yüzden bir EBA ancak elimizde var. (Nergis 4. Görüşme 44-45)

Eda öğrencileri kontrol etmede özellikle tablet geldiğinden bu yana ciddi zorluklar yaşadığını belirtmiştir.

…ama ben mesela akıllı tahtadan ona bişeyler anlatıyorum o elindeki tablette oyun oynuyor. Ben onların hepsini kontrol edemem çünkü çocuk böyle oturmuş şimdi ben ortadayım. Akıllı tahtayı kullanabilmem için tahtanın başında olmam gerekiyor çünkü ekranı atlatma onun yanında oradan gösteriyorum. (Eda 3. Görüşme 235-239)

Eda Öğretmen tahtayı etkin kullanamamanın ve akıllı tahta ve öğrenci tableti arasındaki etkileşim sorununun da teknolojiyi ders işleyişine entegre etmede sorun olduğunu belirtmiştir.

Tahtayı etkin kullanmayı bilmiyorum.(Eda 3. Görüşme 223)

O tabletlerde biraz zorlandık biz çünkü akıllı tahtayla onların bir bağlantısı olmadığı için eğer bağlantıda şöyle bir sistem olsa açıkçası akıllı tahtada ben ne açıyorsam çocuk sadece ekranında onu görse ve başka hiçbir yere giremese öyle bir sistem oluşturulabilse. Ama ben mesela akıllı tahtadan ona bişeyler anlatıyorum o elindeki tablette oyun oynuyor. Ben onların hepsini kontrol edemem çünkü çocuk böyle oturmuş şimdi ben ortadayım. (Eda 3. Görüşme 232- 236)

Sık Kodlar

Beyza öğretim programının yoğun olmasından kaynaklı olarak teknoloji kullanarak ders anlatıldığında bu programın zamanında yetiştirilmesinde sorun yaşadığını söylemiştir.

Geri kaldık biraz konunun anlatımında geri kaldık. Çünkü aç, bekle, göster derken konu anlatımında müfredatta biraz geri kaldık. Sonra onu biraz kapatıp biraz hızlandırdık onu. Ara verdik.(Beyza 1. Görüşme 280-282)

Güçlük yok sadece zaman kısıtlaması var bence güçlük diye bir şey yok. (Beyza 3.Görüşme 139)

Beyza Öğretmen tahtada yazı yazma işleminin uzun sürmesinin eğitim ortamında zaman sıkıntısı oluşturabildiğini belirtmiştir.

Akıllı tahta açık duruyor zaten sürekli açık onda problem yok onu açıyorsun ama oraya yapacağına elinle yazsan daha hızlı. (Beyza 1. Görüşme 87-88)

Orada sürekli ne kadar gösterebilirsin bir de kayboluyor gidiyor geliyor bir sürü aksaklılar oluyor.(Beyza 1. Görüşme 88-89)

Teknik açıdan sorun yaşayabiliriz.(Nergis 3. Görüşme 144)

Nergis Öğretmen ayrıca internette yer alan animasyonların bazılarında öğrencilerin kavram yanılgısına yol açabilecek yanlış bilgilerin yer almasının materyal seçiminde kendisi için bir güçlük oluşturduğunu ifade etmiştir.

Araştırmacı: Yani animasyon kullanıyor musunuz?

Nergis: Kullanıyoruz da çocuklar en çok ne de şaşırabiliyorlar mesela atomların fiziksel halinin olduğunu düşünüyor. Atomların renkli olduğunu düşünüyor. fiziksel halinin olduğunu düşünüyor ondan sonra atomların renkli olduğunu düşünüyor bu tür şeyler zaten simülasyonun mesela faydalı olacağını düşünmüyorum. (Nergis 3. Görüşme 72-76)

İnternette mesela hidrojen izotopları var çok da basit bir konudur onun mesela şekilleri vardı internet ortamına yanlış konulmuş. Çocuk bilgiye doğru bir şekilde ulaşamayabiliyor.(Nergis 2. Görüşme 353-354)

İşte bilgi yanlışlıkları aklıma geliyor ondan sonra yeni gösterimlerde yanlışlık olabilir. (Nergis 2. Görüşme 356)

Katılımcı öğretmenlerden elde edilen kodlama sıklığına bakıldığına öğretim ortamına teknoloji entegrasyonundaki engellerin en başında ülkemizde var olan öğretim programının yoğun olması ve bu programın belirli bir süre içerisinde bitirilmesi zorunluluğunun olmasını göstermektedirler. Teknoloji kullanmanın zaman yönetimi konusunda sıkıntı yaşattığını belirtmişlerdir. Akıllı tahta ve tablet bilgisayarlar ile ilgili teknik sorunların ve birbiri ile etkileşimsiz oluşlarının büyük sıkıntı yaşattığını belirtmişlerdir. Okullarda bazı sitelere girişin yasak olması ve bazı videoların yanlış bilgiler içermesinin de teknoloji entegrasyonunu olumsuz etkilediğini belirtmişlerdir. Eda öğrencileri kontrol etmede özellikle tablet geldiğinden bu yana ciddi zorluklar yaşadığını belirtmiştir.

4.7 Teknoloji Kullanarak Ders Anlatımına Yönelik Kendini Geliştirmelerine