• Sonuç bulunamadı

4 BULGULAR ve YORUM

4.3 Öğretmenlerin Teknolojik Bilgilerinin Durumuna İlişkin Bulgu ve Yorumlar

4.3.2 Nergis “Mekanik”

Nergis’in Eğitim ve İnternet Teknolojileri Bilgi Formu’na verdiği yanıtlar Tablo 4.7’ deki gibidir.

Tablo 4.7. Nergis'in Teknolojik Bilgi Formu Yanıtları

Hiç Nadiren Ara

Sıra Sık Sık Her zaman Bilgim Yok T emel T ekno lo jik Ar açla r Bilgisayar Tablet

Akıllı tahta(elektronik tahta)

Yazıcı Tarayıcı Fotoğraf Makinesi Dijital Kamera Radyo Harici disk Flash bellek T emel P ro g ra mla r

Elektronik tablolama (MS Excel vb.)

Kelime-işlemci (MS Word vb.) Sunum hazırlama (MS Powerpoint vb.)

Masaüstü yayıncılık (MS Publisher vb.) Resim düzenleme (Paint, Adobe Photoshop vb.)

Grafik animasyon hazırlama (Adobe

Flash vb.)

Spreadsheets (Hesap çizelgeleri)

So

sy

a

l Medy

a

Blog (Wordpress, blogger vb.) Fotoğraf paylaşım (Instagram, Flickr vb.) Video paylaşımı (Youtube, Teacher

Tube, School Tube vb.)

Durum belirtme (twitter vb.)

Dosya paylaşımı (GoogleDocs vb.)

Online sunum hazırlamac (slideshare) Sosyal paylaşım ağı (Facebook,

Linkedlnvb.)

Anlık mesajlaşma (msn, google talk vb.)

e-posta Görüntülü görüşme (Skype) Web uy gula ma la Z-kütüphane EBA

BT destekli Fen Laboratuvarı

İnteraktif poster hazırlama (padlet, edu.glogster.com vb.)

Evernote

Podcast

Arama motoru (google, yandex vb.) Elektronik veri tabanı

Ya

zılıml

ar

Eğitim yazılımları (vitamin, CD’den

çalıştırılan yazılımlar vb.)

Kavram haritaları (Cmap, inspritation vb.)

Eğitsel Oyunlar

Nergis’in bilgi formuna verdiği cevaplar göz önüne alındığında; Temel Teknolojik araçlardan en sık kullandığı araç akıllı tahtadır. Kamera, fotoğraf makinesi ve radyoyu hiç kullanmadığını belirtmiştir. Temel bilgisayar programlarından ise word ve paint kullanmaktadır. Sosyal medya başlığında yer alan teknolojilerinden ise sadece elektronik postayı kullandığını belirtmiştir. Web uygulamaları başlığında ise EBA (Eğitim Bilişim Ağ) ara sıra ve arama motorunu sık sık kullandığını belirtmiştir. Ders sırasında animasyonlar ve sanal deneylerden de faydalanmaktadır.

Dijital teknoloji terimini tanımlayamamıştır. Dijital teknolojiyi oluşturan araçların isimlerinden bahsetmemiştir.

Araştırmacı: Peki sizce dijital teknoloji nedir? Nergis: Bilgim yok.

Araştırmacı: Telefon veya akıllı tahta sizce bunlar dijital teknoloji mi? Nergis: Olabilir çok fazla bilgim yok.(3. Görüşme 70-73 )

Nergis’ in dijital teknolojiyi tanımlayamaması üzerine bu teknolojinin gerekliliği üzerine sorulması amaçlanan soru yerine akıllı tahta ile ilgili fikirleri üzerinde durulmuştur. Nergis “bilgisayar kullanmadan da etkili bir şekilde ders işlenebilir” şeklindeki ifadesi öğretim ortamında etkili ders işlemek için tek şartın teknoloji kullanmak olmadığını düşündüğünü ortaya koymaktadır. Nergis “yani çok da şart değil

ama varken de tabi kullanmak gerekiyor” şeklideki ifadesiyle teknolojinin sınıfta

kullanılmasının gerekli olduğunu vurgulamıştır.

Araştırmacı: Öğretimde akıllı tahta kullanılması gerekli mi?

Nergis: Olmasa da olur diyemem ama bilgisayar olmadan da ders işlenmez diyemeyiz bence yani hiç bilgisayar kullanmadan da etkili bir şekilde ders işlenebilir ama bilgisayar varken de oradaki ortamları programları kullanmak varken de kullanılmamak hata olur herhalde.

Araştırmacı: Yani varken kullanalım?

Nergis: Hiç de iyi ders işlenemez diyemem yani çok da şart değil ama varken de tabi kullanmak gerekiyor. (1. Görüşme 74-80)

Teknoloji terimini sözlük anlamına yakın bir şekilde tanımlayabilmiştir.

Belirli bir bilgi birikiminin daha kolay bir şekilde kullanılmasını sağlayan her türlü donanım diye düşünebilirim. (4. Görüşme 222-223)

Teknoloji okuryazarını, bilgisayarı çok iyi kullanan birey olarak açıklamıştır. Nergis Öğretmen kendisine teknoloji okuryazarı olma konusunda 4 puan vermektedir.

Teknolojiyi bilinçli bir şekilde kullanmak diye düşünüyorum. Artı kendimi öyle görmüyorum. (1. Görüşme 66-67)

“Dersi teknoloji ile zenginleştirme” terimini çok genel anlamıyla tanımlamıştır. Sınıfta var olan teknolojinin kullanılmasının dersi teknoloji ile zenginleştirme için yeterli olduğunu düşünmektedir.

Yani var olan bilgileri anlatmada teknolojiyi kullanma diye düşünürüm.(3. Görüşme 146)

Teknoloji ile zenginleştirilmiş başarılı bir ders örneği için çözünme konusunu örnek göstermiştir. Bu konunun öğrenciler tarafından çok karıştırılan bir konu olduğunu ve bunu doğru anlamlandırmak için birçok deney olduğunu belirtmiştir. Bu verdiği örnekten konunun daha “kalıcı olması” için derslerinde teknolojiyi kullandığı anlaşılmaktadır.

Mesela çözünme olabilir. Çözünme konusunda yapılan güzel deneyler olabilir işte çözücünün çözünürlüğe etkisi var mıdır? Bu çok önemli çocuklar çünkü çok şaşırıyorlar onda çözücü miktarı artarsa çözünürlükte artar aslında yapılan deneylerle bu oradaki asidik basit hesaplamalarla daha da kalıcı olması sağlanabilir orada çözünme gerçekleşebilir veya temas yüzeyi çok karıştırıyor çocuklar küçük taneciklerin toplam yüzey alanının daha fazla olabildiğini düşünemiyorlar. (3. Görüşme 149-154)

Bu derste öğrenilecek konunun somutlaştırılması için teknolojiden faydalanılmasının dersi başarılı kılacağını belirtmiştir.

Ben anlatıyorum onları ama lego oynadınız böyle böyle blokları koydunuz yüzeyi falan tahtaya çiziyorum ama ister istemez iki boyutlu olduğu için birçok öğrenciye hitap etmiyor onu düşünebilmesi için çocuğun üç boyutlu düşünmeye sahip olması gerekiyor. Bu konular mesela temas fizyolojisi, sıcaklık, tanecikli boyutun, hareketin, enerjinin artmasıyla nasıl gerçekleşebileceği olabilir bu tür özellikler de teknoloji de anlatılabilir diye düşünüyorum mesela bu konuda başarılı olunabilir. (3. Görüşme 157-162)

Teknoloji ile zengin dersin en önemli ve onu başarılı yapan özelliğin görselliğin artmış olması olarak değerlendirmektedir.

Araştırmacı: Peki bu dersi başarılı yapan nedir?

Nergis: Görselliğin artmış olması. Çocuğun iki boyutlu tahtada göremeyeceği şeylerin aslında bir videoda daha fazla açıdan görmesini sağlayabilir.(3. Görüşme 163-165)

İyi bir kimya öğretmenin ortanın üzerinde teknolojik yeterliğe sahip olması gerektiğini belirtmiştir. Öğretmenin öğrencilerin ilgilerini çekebilmek ve teknolojik bilgi konusunda öğrencilerin bilgi seviyesine yaklaşmaları gerektiğini belirtmiştir.

Nergis: 10 üzerinden derecelendirirsek en az 7 üzerinde bir bilgiye sahip olmalı ki derste aktif bir şekilde kullanabilsin o teknolojiyi. (1. Görüşme 114-115) Araştırmacı: Peki niye böyle düşünüyorsunuz niye 7 olmalı?

Nergis: Yani şöyle bir şey var ben kendimden şöyle biçiyorum hem öğrencinin saygısı oluyor öğretmenine karşı çünkü benim kadar biliyor ya da benden daha iyi biliyor dediği zaman bir dikkat çekme durumu oluyor bir o açıdan var. Bir de kendisine benzediği için öğretmenine karşı daha çok ilgi duyabiliyor ortak yönlerini buluyor ayrıca bazı eksik taraflarımızı tamamlarsak daha iyi bir şekilde kullanırsak da daha etkili olur diye düşünüyorum sonuçta ben en basit düzeyde kullandığımı düşünüyorum akıllı tahtayı. (1. Görüşme 116-122)

Nergis yukarıda bahsettiği öğretmenin sahip olması gereken teknolojik bilgiye kendisinin sahip olmadığını ve teknoloji kullanma konusunda yetkin görmediğini belirtmiştir.

Araştırmacı: Siz bu yeterliliğe sahip misiniz? Nergis: Hayır değilim. (1. Görüşme 126-127)

Teknolojiyi bir şekilde kullanmakta gerekiyor onun için de destek gerekiyor diye düşünüyorum yani ben kendimi pek de yetkin görmüyorum bu konuda. (3. Görüşme 202-204)

Nergis akıllı tahta ve bu tahta aracılığıyla ulaştığı video, ders kitabı ve görsellerden faydalanmaktadır. Bunun dışında alanıyla ilgili animasyonlar ve sanal deneyleri sınıfında kullandığını belirtmektedir. Beyza öğretim ortamında teknolojiden yararlanmaktadır ancak kullandığı araçlar sınırlıdır. Ayrıca, sınıfta teknolojik araçları kullanma konusunda olumlu inanca sahiptir ve eğitime katkısından bahsetmektedir. Kendisini teknoloji okuryazarı olma konusunda güvenmemekte ve bilgisinin sınırlı olduğunu düşünmektedir. Tüm bu performans göstergeleri onun teknoloji bilgisinin “mekanik” düzeyde olduğunun kanıtıdır.

Tablo 4.8. Nergis’in Teknolojik Bilgisi

Bilgi Seviyesi Performans Göstergeleri Nergis

Ö ğr et m en in T ekno loj i B il g isi Mekanik

Teknolojiyi kullanacağı sırada kurallarla belirlenmiş işlem basamaklarını sırasıyla uygulamaya çalışır.

Yeni ya da bilmediği teknolojileri kullanama konusunda isteksiz ya da yetersizdir.

Teknolojiyi kendi amaçlarına adapte etmek yerine teknolojiye adapte olur.

Anlamlı

Teknolojideki bazı konularda farkındalık kazanmaya başlamıştır.

Teknolojik araçları yeni ve ya farklı bir içerik için kullanamaz.

Kullandığı teknolojiyi yeni bir amaca uygun şekilde kullanma konusunda yetenekleri sınırlıdır.

Üretici

Teknolojinin içeriksel etkilerini çok iyi anlamlandırır.

Uygun ya da uygun olmayan teknolojik araçların kullanımı konusunda duyarlıdır.

Yaratıcıdırlar ve sık sık teknoloji kendi amaçlarına uygun olarak yorumlarlar.