• Sonuç bulunamadı

Beaver (1991) çalışmasında okul müdürlerinin teknolojiye ilişkin yeterliliklerini belirlemeyi amaçlamıştır. Çalışmaya 59 okul müdürü katılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre okul müdürlerinin % 73’ ü bilgisayar yeteneklerinin çok az olduğunu, eğitim teknolojileri noktasında çok az eğitim aldıklarını ve % 64’ ü de eğitim teknolojileri programlarının mevcut durumundan memnun olmadıklarını ifade etmişlerdir.

Norris vd. (2003) çalışmasında öğretmenlerin teknolojiye erişimleri ve teknolojiyi kullanımları arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Çalışmaya ABD çapında ilk ve ortaöğretim kurumlarında çalışan 4000 öğretmen katılmıştır. Çalışmada eğitim teknolojilerinin ayrılan bütçeye rağmen eğitim ve öğretim üzerinde bir etkisinin olamamasının öğrencilerin bu teknolojiyle etkileşime geçememiş ve teknolojiye erişimin yetersiz olmasından kaynaklandığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Çalışmada ayrıca öğretmenlerin sınıf içi teknolojiyi kullanım düzeylerinin de oldukça düşük olduğu sonucu ortaya çıkmıştır.

Herzig (2004) çalışmasında teknoloji kullanımının desteğe ihtiyaç duyan öğrencilerin notları ve derse katılımına etkisini belirlemeyi amaçlamıştır. Çalışmaya Amerika’ dan 43

121

öğretmen ve 66 desteğe ihtiyaç duyan öğrenci katılmıştır. Çalışmada öğretmen ve öğrencilerinin teknoloji kullanımının çocukların notlarına ve derse katılmalarına hiçbir etkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada ayrıca öğretmenlerin teknoloji kullanımının düşük düzeyde olduğu sonucuna da ulaşılmıştır.

Sugar vd. (2004) çalışmasında yeni teknolojilerin benimsenmesinde öğretmen inanışlarını ve karar verme süreçlerini incelemeyi amaçlamıştır. Çalışmaya 6 öğretmen katılmıştır. Çalışmada öğretmenlerin teknolojiyi benimsemesinde kişisel faktörlerin çok önemli olduğu; teknolojinin benimsenmesinde de içsel faktörlerin öneminin, dışsal faktörlerden daha belirleyici olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.

Judson (2006) çalışmasında öğretmenlerin teknolojiyi derse nasıl entegre ettiği ve teknoloji entegre edilen derslerin yapılandırmacı ilkelerle ne derece aynı doğrultuda olduğunu belirlemeyi amaçlamıştır. Çalışmaya 32 sınıf öğretmeni katılmıştır. Çalışmanın sonucuna göre yapılandırmacı yaklaşımı benimseyen öğretmenlerin derslerinde teknolojiyi daha çok kullandığı görülmüş ama öğretmenlerin bu konudaki inançları ve sergiledikleri davranışları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı belirtilmiştir.

Coutinho (2007) çalışmasında Portekiz’ deki eğitim fakültelerindeki derslere internetin entegre edilmesinin ne derece önemli olduğunu belirlemeyi amaçlamıştır. Çalışmaya 26 üniversite öğrencisi katılmıştır. Çalışmada öğrencilerden derste kullanmak için weblog hazırlamaları istenmiştir. Çalışmanın sonucunda öğrenciler teknolojinin eğitimlerini zenginleştirdiğini belirtmişlerdir. Çalışma ayrıca öğrenciler webblogların gelecekte bazı derslerin yerine alacağını ifade etmişlerdir.

Kennedy vd. (2008) çalışmasında Avusturalya’ daki üniversite 1. sınıf öğrencilerinin teknoloji ve teknolojiye dayalı araçları hangi sıklıkta kullandıkları ve bu teknolojik araçları dersleri için kullanma isteklerini belirlemeyi amaçlamıştır. Çalışmaya 2000 tane öğrenci katılmıştır. Çalışmanın sonucunda 1. sınıf öğrencilerinin büyük çoğunluğunun teknolojiyi fazla kullandıkları, teknoloji hakkında bilgi sahibi oldukları ve günlük hayatta kullandığı teknolojik araçları derslerinde de kullanmak istediklerini belirtmişlerdir. Çalışmada ayrıca öğrencilerin teknolojileri kullanım biçimleri ve erişimleri arasında da farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

122

Zhu (2010) yaptığı çalışmada öğretmen rolü (uzman, otoriter, model, kolaylaştırıcı ve yetki veren), algıları ve eğitim teknolojilerini benimseme arasındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçlamıştır. Çalışmaya Pekin’ de görev yapan 125 tane ilkokul ve ortaokul öğretmeni katılmıştır. Çalışmada kolaylaştırıcı/uzman ve kolaylaştırıcı/yetki veren öğretmenlerin eğitim teknolojilerini benimseyip kullanmaya daha yatkın olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Al-Ruz ve Khasawneh (2011) çalışmasında üniversitede teknolojiyi entegre edilmesinin öğretmen adayları üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlamıştır. Çalışmaya Ürdün’ de 1008 son sınıf eğitim fakültesi öğrencisi katılmıştır. Çalışmada öğretmen adaylarının teknoloji öz yeterliliği, teknoloji kullanım yeterliliği ve teknolojinin faydası ile ilgili algılarının öğrenme ortamlarında teknolojinin kullanımı ve öğretmenlerinin teknolojiyi ne derecede etkili kullandıklarıyla ilgili olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Çalışmada ayrıca fakültelerin teknoloji noktasındaki yönlendirmelerinin öğretmen adaylarının teknoloji kullanım özgüvenlerini ve öz yeterliliklerini etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.

Adeoluwa vd. (2013) çalışmasında ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmen ve idarecilerin teknoloji kullanım düzeylerini belirlemeyi amaçlamıştır. Çalışmaya Nijerya‘nın Ondo Eyaleti‘nden 400 öğretmen ve 40 idareci katılmıştır. Çalışmada ortaöğretim kurumlarındaki yetersiz imkânlar doğrultusunda, öğretmen ve öğrencilerin eğitim teknolojileri ile etkileşimleri az ve yetersiz olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma ayrıca eğitim teknolojilerinin eğitim-öğretimi ilginç kılma, uzaktan eğitime yardımcı olma, bireysel farklılıklar için fayda sağlama, eğitimi daha verimli ve etkili kılma gibi yararlarının olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.

Shin vd. (2014) çalışmasında öğretmenlerin teknolojiyi kullanımının pedagojik görüşlerine yaptığı etkiyi bulmayı amaçlamıştır. Çalışmaya Güney Kore’ de görev yapan 659 ilkokul öğretmeni katılmıştır. Çalışmada öğretmenlerin teknolojiye karşı tutumlarının teknoloji kullanımlarını ve inançlarını etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada ayrıca teknoloji kullanım baskısı ve idari desteğin olup olmamasının da öğretmenlerin teknoloji kullanımı ve görüşlerinde değişikliğe sebep olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.

Onofrei (2015) çalışmasında öğrenciler tarafından tercih edilen teknoloji türlerini, formal ve informal öğrenmede teknolojiyi kullanma sıklıklarını ve yeni teknolojiye uyumunu

123

incelemeyi amaçlamıştır. Çalışmaya 149 tane 4. sınıf öğrencisi katılmıştır. Çalışmada öğrencilerin eğitimde teknoloji kullanımının uyum davranışlarına yaptığı katkının kısmen farkında oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada çok az sayıda öğrenci teknolojinin eğitimde kullanımıyla yeni öğrenme tarzları geliştirdiğinin farkına varmıştır. Çalışmada ayrıca öğretmenlerin öğrencilere teknoloji konusunda yeteri kadar destek sağlamadığı sonucuna da ulaşılmıştır.

Teo ve Milutinovic (2015) çalışmasında öğretmen adaylarının matematik öğretiminde teknoloji kullanımına yönelik isteklerini belirlemeyi amaçlamıştır. Çalışmada ayrıca yaş ve cinsiyet değişkenlerinin de teknoloji kullanımındaki etkisi araştırılmıştır. Çalışmaya Sırbistan’ dan 313 öğrenci katılmıştır. Çalışmada öğrencilerin teknoloji kullanımına doğrudan etki eden tek etmenin bilgisayar kullanımına karşı tutumları olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada diğer tüm etmenlerin teknoloji kullanımına dolaylı yönden etkisi bulunmuştur. Çalışmada ayrıca yaş ve cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.

Yau vd. (2015) çalışmasında mühendislik öğrencilerinin teknoloji kullanma motivasyonunu ve bu öğrencilerin teknoloji kullanım algılarını belirlemeyi amaçlamıştır. Çalışmaya 211 öğrenci katılmıştır. Çalışmada öğrencilerin teknolojiyi kullanım düzeylerinin ve teknoloji kullanım motivasyonlarının yüksek düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada öğrenci motivasyonunun yüksek olmasının sebebinin teknolojik kaynakların üniversitede yeterli oranda ve uygun seviyede olması olarak belirtilmiştir. Çalışmada ayrıca öğrencilerin teknoloji kullanım becerileriyle özgüvenleri arasında da olumlu ve anlamı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.

Menazel (2016) çalışmasında sosyal bilimler öğretiminde eğitim teknolojisinin kullanım düzeyini belirlemeyi amaçlamıştır. Araştırmada ayrıca okullarda teknoloji kullanımı ve erişilebilirliği de belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmaya Ürdün’ de görev yapan 137 öğretmen katılmıştır. Çalışmada öğretmenlerin sosyal bilimler öğretiminde teknoloji kullanımı ve teknoloji kullanımına yönelik karşılaşılan zorlukların orta seviyede olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Çalışmada ayrıca öğretmenlerin eğitim teknolojilerine olan ilgilerinin de düşük seviyede çıktığı sonucuna ulaşılmıştır.

124