• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

3.4. Arçelik Direkt Malzeme Satın Alma Süreçleri

3.4.4.2. Tedarik Listelerinin Oluşturulması ve Geliştirilmesi

Sahip olunan tedarikçi portföyünü zenginleştirmek amacıyla, tüm aday tedarikçilerin veya ihtiyaç durumunda malzeme temini yapılan mevcut tedarikçilerin yeniden değerlendirilmesine yönelik yapılan değerlendirmeleri kapsamaktadır. Tedarikçi devreye alma ve değerlendirme sürecinde kullanılan yöntem ve formlar, yapılan görüşmelerde paylaşılmamakla birlikte bu değerlendirme yapılırken, içinde aranan bazı kriterlerin bir listesinin yer aldığı “check list” adı verilen bir formun kullanıldığı belirtilmiştir.

Arçelik tedarikçisi olmak isteyen firmalar, aşağıda belirtilen gereksinimleri yerine getirmek üzere sistemler kurar ve uygulamak zorundadırlar.

• İş / kaynak gereksinimleri

• Kalite Yönetim Sistemi gereksinimleri • Çevre Yönetim Sistemi gereksinimleri • Teknik gereksinimler

İş / kaynak gereksinimleri

Tedarikçilerin, uygun malzeme ve hizmet teminine yönelik, ihtiyaç duyulan kuruluş kaynakları, iş / kaynak gereksinimleri kapsamında tanımlanmıştır.

Bu kapsamdaki gereksinimler, aşağıdaki ana başlıkları ve ilgili iş risklerini ortadan kaldırmaya veya en aza indirgemeye yönelik şartları kapsamaktadır.

Kalite ve çevre yönetim sistemi

Tedarikçi, performans artırma amaçlı, sapmaların ve israfın indirgenmesini sağlayan kalite yönetim sistemini oluşturmalı, dokümante etmeli, uygulamalı, sürekliliğini sağlamalı ve bunun etkinliğini sürekli iyileştirmelidir.

Tedarikçi, malzeme şartlarının karşılanması için gerekli şartlar da dâhil olmak üzere, Arçelik beklentilerine cevap verebilecek, ölçülebilir, kalite politikası ile uyumlu belirli bir zaman diliminde gerçekleştirilebilecek, kalite hedeflerine sahip olmalıdır. Tedarikçi sürekli iyileştirmeyi sağlayan yönetim gözden geçirmelerine sahip olmalıdır. Bu gözden geçirmeler, tüm proses performansını izlemeye yönelik faaliyet çıktılarını kapsamalıdır.

Tedarikçi bütün faaliyetlerini, bu faaliyetlerde ve sistemin bütünündeki değişkenliği minimize edecek şekilde planlamalı, uygulamalı, kontrol etmeli ve gerekli iyileştirme faaliyetlerini gerçekleştirmelidir.

Fiyat

Tedarikçi, Arçelik’ e tedarik ettiği tüm malzemelerin, tasarım, geliştirme ve üretim aşamalarındaki maliyetlerini yönetmekten sorumludur.

Tedarikçi, malzemelerin son fiyatını oluşturan tüm maliyet kalemlerini tanımlayabilmeli, bu bilgileri Arçelik ile paylaşmalı, Arçelik’in fiyat hedeflerine ulaşabilmelidir.

Ürün gerçekleştirme

Tedarikçi, yalınlığı arttırma, elleçleme ve paketlemeyi kolaylaştırma, hasar ve arıza oranlarını düşürmeye yönelik tedarik zinciri faaliyetlerini, malzeme yaşam dönemi süresince uygun aşamada planlamalı ve yürütmelidir. Arçelik’ in ihtiyaç duyması halinde elektronik ortamda bilgi transferini gerçekleştirebilmelidir.

Tedarikçi, malzemeler için uygun depolama ve muhafaza alanlarına sahip olmalıdır. Tedarikçi, müşteri taleplerini kısa ve uzun vadede değerlendirmeli, sistematik kapasite analizleri yapmalı, olası kapasite risklerini en aza indirecek planlamayı yapmalıdır.

Yönetim, organizasyon ve altyapı

Tedarikçi, stratejik yönetim sistemine sahip olmalıdır. Tedarikçi, yapılan stratejik analizler sonucu belirlenmiş, üst yönetimce etkinliği sistematik bir şekilde ölçülen, şirket stratejisine sahip olmalıdır. Tedarikçi müşteri memnuniyetini ölçen, performans yönetim sistemine sahip olmalıdır. Tedarikçi, kurum çapında bütünleşik risk yönetiminin gerçekleştirilmesine yardımcı olacak ve risk optimizasyonu ile kurumsal zararların engellenmesine katkıda bulunacak bir risk yönetimi sistemine sahip olmalıdır.

Tedarikçi, ürün değeri üzerinde etkisi bulunan tüm çalışanlar için, yetkinlikleri tanımlamalı, eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli tedbirleri almalı, alınan tedbirlerin etkinliğini değerlendirmeli, yapılan işlerin öneminin ve uygunluğunun farkında olunmasını sağlamalı, hedeflerin başarılması için nasıl katkıda bulunulabileceğini belirlemelidir. Ürün kalitesini etkileyen işleri yöneten ve uygulayan personel, yaptıkları işlerin nihai ürün üzerindeki etkileri konusunda bilgi sahibi olmalıdır.

Tedarikçi, ürün şarlarına uygunluğu sağlamak için gerekli alt yapıyı (binalar, çalışma alanları, tesisler, proses teçhizatı, destek hizmetleri ) ve çalışma ortamını belirlemeli, oluşturmalı ve sürekliliğini sağlamalıdır. Çalışma yerleri ürün ve imalat süreci ihtiyaçlarına uygun olarak düzenli, temiz ve onarımları yapılmış halde olmalıdır.

Tedarikçi, Arçelik’e tedarik ettiği bütün malzemelerin, bu malzemelere ilişkin teknik çizimlerin, ekipmanların, diğer bilgi, yazılım ve donanımların gizliliğini sağlamakla yükümlüdür.

İş etiği kuralları

Arçelik A.Ş., küresel dünya koşulları ve tüketici beklentileri dahilinde, faaliyetlerini sosyal sorumluluk ve çevre bilinci ile; çalışan haklarına saygı çerçevesinde planlamakta ve sürdürmektedir. Müşterek sorumluluk gereği Arçelik A.Ş., tedarikçilerinin de benzer sorumluluk bilincine sahip şekilde faaliyet göstermelerini beklemektedir.

“Kalite Yönetim Sistemi” gereksinimleri

Arçelik tedarikçileri, hata önlemeyi vurgulayarak, tedarik zincirinde sapmaların ve israfın indirgenmesi üzerinde durarak, sürekli iyileşmeyi sağlayan temel kalite yönetim sistemine sahip olmak zorundadırlar.

Tedarikçi, bu kalite yönetim sistemi varlığı sayesinde, Arçelik’e temin ettiği malzemelerin ve ürün kalitesini etkileyen hizmetlerin, sürekli ve beklenen seviyede sağlanmasını garanti altına alır.

“Çevre Yönetim Sistemi” gereksinimleri

Arçelik tedarikçileri, bütün tesislerinde ve üretim proseslerinde insan sağlığını ve çevre temizliğini tehdit edebilecek bütün koşulları asgari seviyeye indirme bilincinde olmak zorundadır. Arçelik sadece “Çevre Yönetim Sistemi” ne sahip tedarikçiler ile çalışmaktadır.

Teknik gereksinimler

Tedarikçiler, tanımlı teknik şartnameleri (teknik resim, malzeme talimatları, parça kontrol talimatları, vb.) sağlayan malzemeyi, belirtilen tedarik şartlarında en uygun maliyetle Arçelik’ e temin etmek zorundadır.

Tedarikçi, ürün şartlarına uygunluğu sağlamak için gerekli olan alt yapıyı belirlemeli ve sürekliliğini sağlamalıdır. Bu amaçla, tedarikçiden beklenen proses ve makine yeterliği sağlanması operasyon ve kontrol planlarını oluşturulması beklenir.

Arçelik tedarikçilerinin aşağıdaki konularda optimum koşulları sağlayacak sistemlerini oluşturmalarını beklemektedir:

• Tasarım sürecinde kalite

• Üretim süreçlerinde kalite

• Ürün niteliğinde kalite

• Sevk ve lojistik süreçlerinde kalite

• Doküman ve kayıt yönetiminde kalite

Gerekli kaynaklar yönetim tarafından sağlanmış ve sistemin etkinliği sürekli olarak değerlendiriliyor ve gözden geçiriliyor olmak zorundadır.

Tedarikçi Devreye Alma ve Değerlendirme Süreci, SAD, Kalite ve Üretim bölümünden sorumlulardan (Genellikle her departmandan bir kişinin katılımı söz konusu olmaktadır) oluşan küçük bir heyet aday tedarikçi firma veya mevcut tedarikçi firmayı yerinde (Üretim tesislerinin bulunduğu fabrikaları ve yönetim binalarında) ziyaret ederek bu check list üzerinden tedarikçi olmaya aday firmanın sahip olduğu kriterlerin mevcudiyetinin kontrolü gerçekleştirilmektedir.

Bu değerlendirmenin sonucu çok kısa zamanda elde edilmektedir. Aday tedarikçi firmaların ziyaret edildikleri gün değerlendirme sonucu elde edilmekte ve firma ile çalışılıp çalışılamayacağına karar verilmektedir. Bu değerlendirme sonucunda aranan kriterlere sahip olmadıkları için kendileri ile çalışılamayacağı aday firmalara açıklık ilkesi gereğince söylenmekte, zaman zaman da hakkında olumsuz yargılara varılan tedarikçilere belirli kriterlerde iyileştirme göstermeleri yönünde tavsiyeler ve öneriler de verilebilmektedir.