• Sonuç bulunamadı

2. Araştırma Alanı ile ilgili Genel Bilgiler

1.1. Yiyecek Türleri ve Yapılışları

1.1.3. Tatlılar

1.1.3.1.Kayısı Tatlısı

Malzemeler: Kayısı, toz şeker, tereyağı ve ceviz.

Önceden kayısılar yumuşayıncaya kadar haşlanır. Dövülmüş ceviz ve toz şeker karıştırılır bu karışım kayısı içine birer birer doldurulur kayısının üstüne bir kaysıda kapatılır. Önceden tereyağı ile yağlanmış tepsiye dizilir. Tepsiye dizilen kayısıların üzerine eritilmiş tereyağı fırça veya kaşıkla sürülür, fırında yanmayacak şekilde pişirilir, servis yapılır (K.K.17).

1.1.3.2.Ev Baklavası

Malzemeler: Hamur için; un, yumurta, yoğurt, süt, su, maden suyu ve tuz. Şerbeti için; şeker, su ve limon.

Ev baklavası yörede genel olarak ramazan ve kurban bayramında yapılan tatlılardandır. Hamuru için yeteri kadar un içine 2 yumurta, bir bardak yoğurt, bir fincan süt, bir fincan su, bir yemek kaşığı maden suyu ve bir tatlı kaşığı limon suyu dökülerek hamuru yoğurulur. Hamuru diğer hamurlara göre yumuşak olması gerekmektedir. Hazır olan hamur yaklaşık iki saat dinlenmeye bırakılır. Hamur, ekmek tahtası üzerinde ince oklava ile açılmalıdır. İnce açılan yufka altı yağlanmış tepsi içine kat kat dizilir. Katlar arasına ceviz koyulur. Yörede yapılan ev baklavalarının genelinde ceviz bulunur. Her kat içine ceviz koyularak tepsi doldurulur. Ardından kesilerek fırına pişirilmek üzere atılır. Şerbeti için; yeteri kadar su ve şeker kullanılır. Şerbetin içine bir adet limon sıkılır, limon şerbetin erken şekerlenmemesi için kullanılmaktadır (K.K.17).

1.1.3.3.Sütlaç

Malzemeler: Pirinç, şeker, süt,

Pirinç temiz bir şekilde yıkanır, bir tencere içerisinde süt kaynayınca pirinç kaynayan sütün içine eklenir. Pirinç ve süt iyice kaynatılır, son kaynama öncesi şeker eklenerek iyice karıştırılır kısık ateşte bir kaynadıktan sonra kaplar içine konulur. Dolaba dizilir istenildiği zaman yenilir (K.K.17).

1.1.3.4.Cevizli Kadayıf

Malzemeler: Tel kadayıf, ceviz, şeker, tereyağı ve limon.

Cevizli kadayıf için: kadayıflar tel tel birbirinden ayırılarak ufak parçalar haline getirilir. Üzerine ocakta eritilmiş yağ gezdirilerek karıştırılır. Ardından bir tepsinin altı tereyağı ile iyice yağlanır. Hazır olan kadayıflar tepsinin dibine dizilir, iyice bastırılır. Kadayıf tepsiye yapışır, kadayıfın üzerine öğütülmüş ceviz serilir. Cevizin üzerine tekrar kadayıf serilerek iyice bastılar. Fırında alt ve üst yüzü pişirilerek hazır hale gelir. Şerbeti için, yeteri kadar şeker ve su kaynatılır, kaynayan şerbet içine limon sıkılır ve soğuması beklenir. Soğuyan şerbeti kadayıfın üzerine dökülerek hazır hale gelir (K.K.17).

1.1.3.5.Helva

Malzemeler: Un, şeker, yağ,

Yörede helva genel olarak ölen birinin ölümünün üçüncü günü yapılmaktadır. Ölüm dışında da isteğe bağlı olarak yapılmaktadır. Yapılışına baktığımızda, tereyağı ve un tava içerisinde un kahverengi hale gelene kadar ocakta pişirilir. Un kıvamını aldıktan sonra bir kap içinde şerbet hazırlanır. Hazırlanan şerbet un içine koyularak kısık ateşte karıştırılarak yoğun kıvamını alınması sağlanır. Kıvamını aldıktan sonra ocaktan alınır. Kâseler içine konularak soğumaya bırakılır (K.K.23).

1.1.3.6.Kabak Tatlısı

Malzemeler: Bal Kabağı, şeker

Kabak tatlısı, doğal olarak yapılan tatlılar arasındadır. Toplanan bal kabağının içi temizlenip ufak kare şeklinde parçalar haline getirilir. Parçalanan kabak, bir tencere içine koyulur, üzerine bir miktar toz şeker serpilir. Bir müddet kabağın bu şekeri emmesi beklenir. Ardından ocağa alınır ocakta kendi suyu ile pişirilir, içindeki şeker eriyerek, kabaklar yumuşak kıvamını alınca ocaktan alınarak hazır hale gelir. Tabaklara koyulur, üzerine isteğe göre ezilmiş ceviz parçaları dökülerek yenir (K.K.23).

1.1.3.7.Dolenger Tatlısı

Malzemeler: Hamuru için; un, yumurta, yoğurt, süt, su, maden suyu ve tuz. Şerbeti için; şeker, su ve limon.

Dolanger tatlısı yörede genel olarak ramazan ve kurban bayramında yapılan yöresel tatlılardandır. Hamuru için un içine 2 yumurta, bir bardak yoğurt, bir fincan süt, bir fincan su, bir yemek kaşığı maden suyu, bir tatlı kaşığı limon suyu dökülerek hamuru yoğurulur. Hamuru diğer hamurlara göre yumuşak olması gerekmektedir. Hazır olan hamur yaklaşık iki saat dinlenmeye bırakılır. Tatlının içi için, ceviz kullanılmaktadır. Hamur kıvamını aldıktan sonra yufkası açılır, içine öğütülmüş ceviz konularak oklava üzerinde dolandırılarak tepsiye düzenli bir şekilde dizilir. Şerbeti için yeteri kadar su ve şeker kaynatılarak hazır hale getirilir. Şerbetin erken şekerlenmemesi için bir miktar limon sıkılır. Ardından hazır olan dolanger üzerine şerbet dökülerek tatlı hazır hale getirilir (K.K.11, K.K.17).

1.1.3.8.Hoşaf (Komposto)

Malzemeler: Kurutulmuş kayısı, erik, elma, ayva, kiraz veya vişne.

Hoşaf çeşitli meyvelerin mevsim zamanında toplanarak, küçük parçalar halinde doğranılarak kurutulan meyvelerden yapılmaktadır. Anadolu’nun birçok yerinde yapılmaktadır. Hoşafın malzemeleri oldukça geniştir. Birçok meyve ile hoşaf yapılabilmektedir. Ayrı ayrı üzüm hoşafı, şeftali hoşafı, kayısı hoşafı, erik hoşafı, elma hoşafı gibi meyvelerle de yapılmaktadır. Meyvelerin hepsinin bir arada olduğu hoşaflar da yapılmaktadır. Hoşaf insan sağlığı açısından önemlidir. Mide sağlığına, çeşitli sindirim sorunlarına ve kabızlığa iyi gelmektedir. Çeşitli meyvelerden oluştuğu için vitamin bakımından da zengindir. Hoşafın yapımına baktığımı zaman kurutulmuş meyveler temiz bir şekilde yıkanıp tencereye dizilir üzerine yeteri kadar su koyularak kaynatılır beş dakika sonra soğumaya bırakılarak hazır hale gelir (K.K.17).