• Sonuç bulunamadı

TAHSÝLÝ GECÝKMÝÞ KURUMSAL ALACAKLARIN ÇÖZÜMLENMESÝ Fon tarafýndan devralýnan tahsili gecikmiþ kurumsal alacaklarýn çözümlenmesine

Belgede TASARRUF MEVDUATI SÝGORTA FONU (sayfa 78-82)

iliþkin olarak, protokol, indirim kampanyasý, alacak satýþý gibi idari geri kazaným yöntemleri ile 6183 ve 2004 Sayýlý Kanunlar kapsamýnda yasal takipler uygulanmýþtýr.

Kurumsal alacaklarýn Fona devir ve çözümleme faaliyetlerine aþaðýda yer verilmiþtir.

Fon Yönetim Kurulunun 25 Eylül 2001 ve 13 Aralýk 2001 tarihli kararlarý ile birleþik Etibank'ýn (Esbank, Etibank, Ýnterbank) kredi, takip ve dava dosyasý muhteviyatý banka alacaklarýnýn, takipteki bireysel krediler ve kredi kartlarý hesaplarýnda oluþan banka alacaklarýnýn ve her türlü alacak dava dosyasýnýn bilânço net defter deðeri üzerinden Fon tarafýndan devralýnmasýna karar verilmiþtir.

3.5.1. Kurumsal Alacaklarýn Fiili Devir Ýþlemleri

Bu karara istinaden yapýlan mutabakat ile kredi alacaklarýna iliþkin tüm kredi ve hukuk dosyalarý devralýnmýþtýr. Esbank'tan 1.671 tahsili gecikmiþ kurumsal kredi alacaðý devralýnmýþ olup söz konusu alacaklarýn anapara muhasebe devir bakiyesi toplamý 78 milyon YTL'dir.

Esbank'tan devralýnan tahsili gecikmiþ kurumsal alacaklar, anapara muhasebe devir bakiyesi itibarýyla Fon aktifinde yer alan tahsili gecikmiþ kurumsal alacaklarýn yaklaþýk yüzde 3,93'ünü oluþturmaktadýr.

1.671 firmadan alacaklara iliþkin çözümleme faaliyetleri sonucunda kurumsal kredi alacaklarýnýn;

81'i kampanya kapsamýnda, 158'i kampanya haricinde olmak üzere toplam 239'u tasfiye edilmiþ,

6'sý birinci alacak satýþý, 1.344'ü ikinci alacak satýþý kapsamýnda olmak üzere toplam 1.350'si varlýk yönetim þirketlerine satýlmýþtýr.

24'ü 6183 Sayýlý Kanun kapsamýnda takip edilmekte, 58'inin Fon bünyesinde çözümleme çalýþmalarý devam etmektedir.

Bahse konu alacaklar için uygulanan çözümleme yöntemlerine a yer verilmiþtir.

Kurumsal alacak dosyalarýnýn tahsil ve tasfiyesinin hýzlandýrýlmasýnýn yaný sýra uygulamada karþýlaþýlan sorunlarý ve ihtiyaçlarý gidermek için Fon alacaklarýnýn takip ve tahsilinde kullanýlacak yetkilere iliþkin usul ve esaslarýn belirlendiði Fon Yönetim Kurulunun 3.5.2. Kurumsal Alacaklarýn Çözümleme Uygulamalarý

3.5.2.1. Çözümlenen Kurumsal Alacaklar

!

!

!

þaðýda

Fon bankalarýndan devralýnan tahsili gecikmiþ kurumsal alacak dosyalarýnýn tahsil ve tasfiyesinin hýzlandýrýlmasý için Fon bünyesinde ortak kampanyalar düzenlenmiþ olup Esbank'tan devralýnan alacaklar da ayný çerçevede çözümlenmeye çalýþýlmýþtýr. Bu kapsamda, bütün borçlulara mektup göndermek suretiyle borçlarýnýn Fona ödenmesi talep edilmiþtir. Kampanya iþlemleri haricinde, irtibat kurulabilen borçlularla yapýlan görüþmelerden de olumlu sonuçlar alýnmýþ ve tahsilat saðlanmýþtýr.

Tamamý Tahsil Edilen Alacaklar:

30 Temmuz 2003 tarihli ve Fon Kurulunun revize 25 Mayýs 2004 tarihli kararlarý ve iþlem yönergesi çerçevesinde tahsilatlar yapýlmýþ yine iþlem yönergesine uymayan hususlarda Fon Kurulu kararlarý ile alacaklar tahsil edilmiþtir.

Ýþlem yönergeleri, kurumsal alacaklarýn tahsilatýyla ilgili yürütülen iþlemlerde hýz ve etkinlik saðlamýþtýr.

Esbank'tan devralýnan tahsili gecikmiþ kurumsal kredi alacaklarýnýn 153'ü kampanya dýþýnda tahsil edilerek kapatýlmýþtýr. Söz konusu alacaklarýn anapara muhasebe devir bakiyesi 5,4 milyon YTL'dir.

Fon Kurulunun 25 Mayýs 2004 tarihli kararýyla kurumsal kredilerin tahsilinin hýzlandýrýlmasý amacýyla tahsilat kampanyasý düzenlenmiþtir. Yapýlan düzenlemeyle, borçlularýn borçlarýný peþin olarak ya da kýsa sürede ödemesi durumunda indirim uygulanarak toplamda tahsilatýn artýrýlmasý hedeflenmiþtir.

Uygulama kapsamýnda, 31 Mayýs 2004-15 Temmuz 2004 tarihleri arasýnda yazýlý olarak baþvuran borçlulara, 30 Eylül 2004 tarihine kadar ödeme yapmalarý þartýyla, Fon faiz oranlarýndan hesaplanan borç için;

Esbank'tan devir alýnan tahsili gecikmiþ kurumsal alacaklarýn 81'i kampanya kapsamýnda tahsil edilerek kapatýlmýþtýr. Söz konusu alacaklarýn toplam muhasebe devir bakiyesi 7,5 milyon YTL'dir.

Hukuki takip yöntemi ile alacaklarýn tahsil ve tasfiyesinin gerçekleþtirilmesine devam edilmesinin zaman ve maliyet açýsýndan sahip olduðu bazý dezavantajlar ile portföydeki alacak dosyalarýnýn ortalama takip süresinin uzun olmasý nedeniyle

tahsil kabiliyetini yitirebileceði hususlarý dikkate alýnarak kurumsal alacaklarýn en Kampanya Faaliyetleri Çerçevesinde Tahsil Edilen Alacaklar:

Varlýk Yönetim Þirketlerine Satýlan Alacaklar:

Tamamýnýn peþin ödenmesi durumunda yüzde 50 indirim,

Yüzde 20'sinin peþin ödenmesi durumunda ise kalan tutara yüzde 30 indirim yapýlarak 24 ayda faizsiz ödenmesi

imkâný saðlanmýþtýr.

!

!

Düzenlenen kampanyalar ve yürütülen çalýþmalar neticesinde anapara muhasebe devir bakiyesi toplamý 12,9 milyon YTL olan 239 firmanýn Fona olan borçlarý tahsil edilmiþtir.

zaman içerisinde

kýsa zamanda en yüksek tahsilatý saðlayacak þekilde çözümlenmesine yardýmcý olmak üzere alacak satýþ uygulanmasýna karar verilmiþtir.

Bu kapsamda bugüne kadar iki uygulama gerçekleþtirilmiþ olup Esbank'a ait tahsili gecikmiþ kurumsal kredilerden;

Birinci alacak satýþ ihalesi kapsamýnda 23 Aðustos 2004 tarihinde toplam anapara muhasebe devir bakiyesi 915 bin YTL olan 6 adet dosya,

Ýkinci alacak satýþ ihalesi kapsamýnda 1 Eylül 2005 tarihinde toplam anapara muhasebe devir bakiyesi 62 milyon YTL olan 1.344 adet dosya olmak üzere toplam 1.350 adet dosya varlýk yönetim þirketlerine satýlmýþtýr.

Alacak satýþýnýn ilki kesin satýþ yolu ile ikincisi hasýlat paylaþýmý yöntemi ile yapýlmýþtýr.

6183 Sayýlý Kanun kapsamýnda takip edilmesi kararý alýnan kurumsal krediler ile ilgili olarak borcun tasfiyesine yönelik eylem planý hazýrlanarak, ihtiyati haciz onayý alýnmýþ ve akabinde borçlulara ödemeye çaðrý mektubu gönderilmiþtir.

Borçlular hakkýnda tüm Türkiye çapýnda mal varlýðý araþtýrmasý yapýlarak tespit edilen mallar için kaydi ve fiili haciz iþlemleri yapýlmýþtýr. Borçlularýn üçüncü kiþilerde (banka, tüzel kiþi ortaklýk ve bunun gibi) olan hak ve alacaklarýnýn haczi için haciz ihbarnameleri gönderilmiþtir.

Yapýlan takip iþlemleri sonucunda, bir kýsým borçlularla borcun tasfiyesine yönelik protokoller yapýlmýþtýr. Diðer borçlularýn haczedilen menkul ve gayrimenkulleri ekspertiz raporlarýnýn tamamlanmasýný müteakip belirlenen muhammen bedel üzerinden satýlmaktadýr. Bu kapsamda yapýlan 51 adet gayrimenkul satýþý sonucunda toplam 4,8 milyon YTL tutarýnda tahsilat yapýlmýþtýr. Ýhale bedelleri ile ilgili sýra cetvelleri ise yapýlmaktadýr. Yapýlan sýra cetvellerinde ihale bedelinden öncelikle satýþ masraflarý, emlak vergi borçlarý ile rehinle temin edilmiþ üçüncü kiþi alacaklarý ödenmekte, borçlunun vergi ve SSK borçlarý araþtýrýlmaktadýr.

Gayrimenkul satýþlarýndan elde edilen ihale bedellerinden toplam 982 bin YTL borçlularýn Esbank'tan kaynaklanan risklerine mahsup edilmiþtir.

!

!

3.5.2.2. Çözümlemesi Devam Eden Kurumsal Alacaklar

6183 Sayýlý Kanun Kapsamýndaki Uygulamalar: Esbank'tan devir alýnan tahsili gecikmiþ kurumsal kredilerin 24 adedi için 6183 Sayýlý Kanun kapsamýnda takip iþlemi uygulanmaktadýr. Söz konusu kredilerin toplam anapara muhasebe devir bakiyesi 1,9 milyon YTL dir.

Çözümlemesi Devam Eden Diðer Kurumsal Alacaklar: Esbank'tan devralýnan diðer kurumsal alacaklarýn 58'inin Fon bünyesinde çözümleme süreci devam etmektedir. Söz konusu alacaklarýn toplam anapara muhasebe devir bakiyesi 140 bin YTL'dir.

30 Haziran 2001 tarihi itibarýyla Esbank ve Ýnterbank tüm aktif ve pasifleriyle Etibank bünyesinde birleþtirilmiþtir. BDDK ve Fon Yönetim Kurulunun 20 Mart 2002 tarihli kararlarý uyarýnca birleþik Etibank, 5 Nisan 2002 tarihinde tüm aktif ve pasifleriyle Bayýndýrbank bünyesinde devren birleþtirilmiþtir. Bu suretle Esbank'ýn gayrinakdi kredileri de Bayýndýrbank'a aktarýlmýþtýr.

Söz konusu gayrinakdi krediler halen BFB (Bayýndýrbank) nezdinde operasyonel olarak takip edilmektedir. Teminat mektuplarý iade oldukça risk çýkýþlarý yapýlmaktadýr. Gayrinakdi kredilerin tazmin olmasý halinde ilgili firmadan tahsil edilemez ise tazmin bedeli BFB tarafýndan ödenmekte, bedeli karþýlýðýnda Fona temlik edilmektedir. Tazmin olan gayrinakdi kredi dosyasý Fon tarafýndan devralýnarak takip ve tahsil iþlemleri yapýlmaktadýr.

Gayrinakdi krediler Fon açýsýndan potansiyel risk unsuru taþýyacak ve tazmin olan gayrinakdi krediler için tahsilat çalýþmalarý devam ettirilecektir.

Fon bankalarýndan devralýnan tahsili gecikmiþ bireysel kredi alacaklarýnýn geri kazanýmý, operasyonel anlamda çözümlemenin en zahmetli bölümlerindendir. Bu alacaklarýn çözümlemesinde çeþitli tarihlerde yapýlan faiz indirimi ve peþin ödeme kampanyalarý uygulanmýþ, tahsilat saðlanamayan alacaklar için hukuki takipler yapýlmýþtýr.

Fon Yönetim Kurulunun 25 Eylül 2001 tarihli kararý ile birleþik Etibank'ýn (Esbank, Etibank, Ýnterbank) kredi, takip ve dava dosyasý muhteviyatý banka alacaklarýnýn, takipteki bireysel krediler ve kredi kartlarý hesaplarýnda oluþan banka alacaklarýnýn bilânço net defter deðeri üzerinden Fon tarafýndan devralýnmasýna karar verilmiþtir.

Belgede TASARRUF MEVDUATI SÝGORTA FONU (sayfa 78-82)