• Sonuç bulunamadı

BANKA ZARARININ TAZMÝNÝ ÝÇÝN AÇILAN DAVA VE TAKÝPLER

Belgede TASARRUF MEVDUATI SÝGORTA FONU (sayfa 87-90)

!

!

!

4.2. BANKA ZARARININ TAZMÝNÝ ÝÇÝN AÇILAN DAVA VE TAKÝPLER

4.2.1. Ýade ve Tazmin Talepli Dava ve Takipler

6183 Sayýlý Kanun hükümlerine göre takip baþlatýlmasýna,

Takibin protokolü imzalayan hâkim ortaklar tarafýndan kabul edilerek kesinleþtirilmesinden sonra protokolün yürürlüðü süresince iþlem yapýlmamasýna, protokolü imzalamayan hâkim ortaklar hakkýnda

!

!

!

Protokolü imzalayan hâkim ortaklar hakkýnda 6183 Sayýlý Kanun hükümlerine göre yapýlacak takibin kabul edilerek kesinleþtirilmesinden sonra, 4389 Sayýlý Kanun hükümleri uyarýnca açýlmýþ olan iade ve tazmin davasýndan haktan feragati tazammun etmemek kaydýyla sarfýnazar edilmesine

karar verilmiþtir.

Bu kapsamda mahkeme davanýn esasý hakkýnda karar verilmesine yer olmadýðýna dair karar vermiþ ve bu karar kesinleþmiþtir.

4.2.2. Mali Sorumluluk Davalarý

Kanunun ve ana sözleþmenin kendilerine yüklediði görevleri yerine getirmeyerek, gerçeðe aykýrý bilânço, kâr zarar cetveli düzenleyerek, bankacýlýk ilke ve teamüllerine aykýrý davranýþlarla usulsüz krediler kullandýrarak, Bankayý zarara uðratmalarý nedeniyle Esbank hâkim ortak ve eski yöneticileri aleyhine 552 milyon YTL tutarýnda 3 mali sorumluluk davasý, Banka personeli olan iki þahýs aleyhine ise 4 milyon USD tutarýnda 1 mali sorumluluk davasý açýlmýþtýr.

Açýlan mali sorumluluk davalarýna iliþkin bilgiler aþaðýdadýr:

Esbank Teftiþ Kurulu tarafýndan düzenlenen 13 Eylül 2000 tarihli soruþturma raporu ve BYM raporlarýna istinaden Banka eski yönetim ve denetim kurulu üyeleri ile genel müdürü ve kredilerden sorumlu genel müdür yardýmcýsý hakkýnda yapýlan usulsüz iþlemler nedeniyle Bankanýn uðradýðý zararlarýn tazmini için 552 milyon YTL tutarýnda 3 ayrý mali sorumluluk davasý açýlmýþ, bu davalar daha sonra birleþtirilmiþtir.

Yargýlama süreci devam ederken, Fon ile Zeytinoðlu Grubu arasýnda 19 Ocak 2005 tarihli protokol yapýlmýþtýr. Fon tarafýndan; söz konusu protokol ile 5411 Sayýlý Kanunun 132. maddesi kapsamýnda, haklarýnda dava açýlan hâkim ortak ve eski yöneticilerin sorumluluklarýnýn, protokol yürürlükte kaldýðý sürece durdurulmasý talep edilmiþ olup mahkeme tarafýndan talep kabul edilmiþtir.

Esbank'ýn külli halefi Bayýndýrbank Teftiþ Kurulunun 26 Aralýk 2002 tarihli soruþturma raporuna istinaden Bankanýn bazý personeli hakkýnda Esbank kaynaklarýnýn Zeytinoðlu Holding'e usulsüz aktarýmý ile doðan zararýn tazmini için 4 milyon USD tutarýnda mali sorumluluk davasý açýlmýþtýr.

Mahkeme, Fon ile Zeytinoðlu Grubu arasýnda imzalanan protokol yürürlükte kaldýðý sürece davanýn durdurulmasýna karar vermiþtir.

Durdurma kararý davalýlar tarafýnda temyiz edilmiþ olup davada Yargýtay incelemesi devam etmektedir. Bu arada Fon Kurulu tarafýndan, Fon ile Zeytinoðlu Grubu arasýnda imzalanan protokolün temerrüde iliþkin hükümlerinin uygulanmasýna karar verilmiþ ve bu karara istinaden mahkemelerden davalarda yargýlamaya devam edilmesi talep edilmiþtir.

BYM tarafýndan düzenlenen muhtelif raporlara istinaden ve 4389 Sayýlý Kanunun 17. maddesinin 1. fýkrasýndaki düzenleme ile kanuna aykýrý karar ve iþlemleri ile Bankanýn Fona devrine neden olduklarý tespit edilen Banka yöneticileri hakkýnda;

Bankaya verdikleri zararla sýnýrlý olmak üzere Esbank eski yöneticileri aleyhine 335 milyon YTL tutarýnda toplam 3 þahsi iflas davasý açýlmýþtýr.

BYM tarafýndan düzenlenen 16 Þubat 2000, 3 Mart 2000 ve 6 Mart 2000 tarihli raporlara istinaden Bankanýn eski yönetim kurulu ve yöneticileri ile genel müdürü hakkýnda 4389 Sayýlý Kanun ve TTK'ya aykýrý uygulamalar ile Grup firmalarýna doðrudan ve dolaylý olarak kullandýrýlan kredilerle, karþýlýklý (back to back) ve fiduciary iþlemler ile verilen zararlar nedeniyle 234 milyon YTL ve 101 milyon YTL tutarlarýnda iki ayrý þahsi iflas davasý açýlmýþtýr. Ýki dava, daha sonra birleþtirilmiþtir.

Dava devam ederken davalýlardan biri vefat etmiþ ve mahkeme bu davalý bakýmýndan davanýn konusuz kalmasýna, diðer davalýlar yönünden ise davanýn reddine karar vermiþtir. Mahkeme kararý Fon tarafýndan temyiz edilmiþ ve Yargýtay, mahkeme kararýnýn bozulmasýna karar vermiþtir.

Davada yargýlama devam etmekte iken Fon ve Zeytinoðlu Grubu arasýnda protokol yürürlükte kaldýðý sürece davanýn kýsmen durdurulmasý talep edilmiþtir.

BYM tarafýndan düzenlenen 1 Kasým 2000 tarihli rapora istinaden Bankanýn eski yönetim kurulu üyeleri ve yöneticileri hakkýnda Bankanýn zararda olduðu bir dönemde fiktif kâr gösterilerek yönetim kurulu üyelerine temettü daðýtýlmasý yönündeki eylemler nedeniyle 70 bin YTL tutarýnda þahsi iflas davasý açýlmýþtýr. Bu dava, daha sonra yukarýdaki dava ile birleþtirilmiþtir.

4.2.3. Þahsi Ýflas Davalarý

!

!

Fon Kurulu tarafýndan, Fon ile Zeytinoðlu Grubu arasýnda imzalanan protokolün temerrüde iliþkin hükümlerinin uygulanmasýna karar verilmiþ ve bu karara istinaden davalarýn kýsmen durdurulmasý talebinin geri alýnarak yargýlamaya devam edilmesi talep edilmiþtir.

Esbank'ýn külli halefi Bayýndýrbank Teftiþ Kurulunun 26 Aralýk 2002 tarihli soruþturma raporuna istinaden Esbank hâkim ortaklarý ve eski yöneticileri aleyhine;

BYM'nin 6 Mart 2000 tarihli raporuna istinaden ve TCK'nýn 508-510. maddelerine dayanarak nitelikli dolandýrýcýlýk,

Banka kaynaklarýnýn Zeytinoðlu Holding'e kullandýrýlmasý, 31 Aralýk 2002 tarihi itibarýyla Bankayý 6,5 milyon USD tutarýnda zarara uðratmalarý nedeniyle Bankalar Kanununa muhalefet,

Usulsüz kredi tahsisi ve bu suça doðrudan iþtirak,

Tahsis edilmemesi gereken krediyi tahsis etmek, görevi suistimal, gerçek dýþý bilânço tanzim etmek ve bu bilânçodaki fiktif kâr üzerinden kâr payý, jestiyon primi ve ikramiye alarak menfaat temin etmek suretiyle özel evrakta sahtecilik, gerçek dýþý bilânçoyu resmi mercilere ibraz etmek, yayýmlamak suretiyle kamuoyunu ve küçük yatýrýmcýyý aldatmak, resmi makamlarýn emir ve talimatlarýna riayet etmemek

suçlarý nedeniyle toplam 4 ceza davasý açýlmýþtýr. Ýlk 3 ceza davasý, Esbank ana ceza davasýný oluþturmaktadýr.

BDDK ve Esbank tarafýndan 1995, 1996, 1997 ve 1998 yýllarýnda görev yapan Banka eski yönetim, denetim kurulu üyeleri, genel müdür ve genel müdür yardýmcýlarý ile hâkim ortaklarý aleyhine BYM, Esbank Teftiþ Kurulu ve Esbank denetçilerinin muhtelif raporlarýna istinaden suç duyurularýnda bulunulmuþ ve soruþturma baþlatýlmýþtýr. Bu soruþturmalar sonucunda Esbank hâkim ortaðý, yönetim kurulu ve yöneticileri hakkýnda 3 ayrý ceza davasý açýlmýþ ve bu davalar bilahare birleþtirilmiþtir. Birleþtirilen davalara iliþkin açýklamalara aþaðýda yer verilmiþtir.

Belgede TASARRUF MEVDUATI SÝGORTA FONU (sayfa 87-90)