• Sonuç bulunamadı

BANKANIN YÖNETSEL OPERASYONEL FAALÝYETLERÝ VE VARLIKLARI ÝLE ÝLGÝLÝ DAVA VE TAKÝPLER

Belgede TASARRUF MEVDUATI SÝGORTA FONU (sayfa 95-103)

Fon nezdinde Banka hâkim ortaklarýndan olan alacaklarýn ve Banka bilânçosundan Fon aktifine alýnan varlýklarýn geri kazanýmýna iliþkin davalarýn yaný sýra, Esbank'ýn operasyonel faaliyetleri ile personel iþlemlerinden kaynaklanan ve Esbank'ýn çözümleme sürecinde diðer hukuk dosyalarýyla birlikte Fon tarafýndan devir ve temlik alýnmýþ kredi dýþý dava ve takip dosyalarý da bulunmaktadýr.

Fon tarafýndan; davacý/davalý sýfatý ile toplam 199 bin YTL ve 11 bin USD tutarýnda 13 kredi dýþý dava takip edilmektedir. Davalardan 9'u karara baðlanmýþ, 4'ünün ise yargýlamasýna devam edilmektedir.

Esbank 15 Eylül 1927 tarihinde Eskiþehir'de kurulmuþtur. 1977 yýlýnda yönetim Zeytinoðlu Grubuna geçmiþ ve Bankanýn 1999 yýlýnda Fona devrine kadar hisselerinin tamamýna yakýný Zeytinoðlu Grubunda kalmýþtýr.

1994 krizinin olumsuz etkilerinin giderilememesi nedeniyle, likidite gücü zayýflamýþ, oluþan zarar nedeniyle özkaynaklar tamamen kaybedilmiþ, sermaye yeterlilik rasyosu negatife dönmüþ, kredi portföyü donuklaþmýþ, sorunlu krediler ve yurt dýþý depolar yoluyla kullandýrýlan uzun vadeli krediler ve iþtirak yatýrýmlarý nedeniyle aktif seyyaliyetini kaybetmiþtir. Bunun üzerine Esbank, 15 Aðustos 1995 tarihinde 3182 Sayýlý Kanunun 64/1 maddesine istinaden yakýn izleme kapsamýna alýnmýþtýr.

Yakýn izleme döneminde mali bünye sorunlarýnýn çözümü konusunda olumlu bir performans gösteremeyen Esbank'ýn, mali bünyesindeki bozulma 1999 yýlýnda da devam etmiþ, özkaynak açýðý ve birikmiþ zararý önemli boyutlara ulaþmýþtýr.

Bankanýn mali bünyesindeki zafiyet, yapýlan uyarýlara ve alýnmasý istenen pek çok tedbire raðmen, özellikle krediler portföyündeki olumsuzluðun giderilememesi, gelir - gider dengesinin kurulamamasý ve Bankayý saðlýklý bir yapýya kavuþturacak miktarda gerekli sermayenin yeterli ölçüde ve zamanýnda saðlanamamasý sonucunda artmýþ ve Bankanýn mali bünyesi onarýlamayacak ölçüde bozulmuþtur.

Yakýn izlemeye alýndýðý 1995 yýlýndan itibaren istenilen önlemleri almayan, kaynaklarý Zeytinoðlu Grubu yararýna kullandýrýlan ve bu kullanýmý, mudilerden saðlanan kaynaklara da sirayet eden Bankanýn içinde bulunduðu durum gözetilerek; Bakanlar Kurulunun 21 Aralýk 1999 tarihli kararý uyarýnca ve 4389 Sayýlý Kanunun 14/3 ve 14/4 maddelerine istinaden Esbank'ýn temettü hariç ortaklýk haklarý ile yönetim ve denetimi Fona devredilmiþtir.

Bankanýn Fona devredilmesi sürecinde, en büyük role sahip bilânço kalemi krediler hesabýdýr. Kredilerin büyük oranda Zeytinoðlu Grubu üzerinde yoðunlaþmasý ve bu Grubun içine düþtüðü finansman ve yönetim sorunlarý nedeniyle altýndan kalkýlamayacak derecede borçlanmasý, Banka kredi portföyünün donuklaþmasýnýn temelini oluþturmaktadýr. 333 milyon YTL tutarýndaki Zeytinoðlu Grubu riskinin yüksek maliyetli fonlanmasý Banka mali bünyesindeki sorunlarý önemli ölçüde arttýrmýþtýr.

Bankanýn 21 Aralýk 1999 tarihi itibarýyla duru bilânço rakamlarýna göre aktif büyüklüðü 1,3 milyar YTL, net özkaynak toplamý negatif (-) 522 milyon YTL,

birikmiþ zararý ise 591 milyon YTL olarak tespit edilmiþtir. Bankanýn 21 Aralýk 1999 tarihi itibarýyla duru bilânço rakamlarýna göre YP aktif toplamý 77 milyon YTL, pasif toplamý 760 milyon YTL, açýk pozisyon tutarý da 683 milyon YTL düzeyindedir. Duru bilânço rakamlarý üzerinden Banka, 1,3 milyar USD açýk pozisyon ile çalýþmaktadýr. Açýk pozisyon tutarý, Bankanýn varlýklarý ile karþýlanabilecek düzeyin çok üzerinde gerçekleþmiþtir.

Esbank, Fona devrolduktan sonra, hýzla mali bünyesinin rehabilitasyonu ve Bankanýn sisteme geri kazandýrýlmasý çalýþmalarýna baþlanmýþtýr. Banka hisselerinin satýþýna iliþkin gerekli hazýrlýklarýn tamamlanmasý sonrasýnda ön teklifi kabul edilen potansiyel alýcýlar, ilgili bankalarda incelemeler yapmýþ ancak Esbank için herhangi bir satýn alma talebi olmamýþtýr. Banka, bu satýþ giriþiminden sonra, tekrar satýþa çýkarýlmamýþtýr.

BDDK'nýn 15 Haziran 2001 tarihli kararý ile satýþý gerçekleþtirilemeyen Esbank'ýn tüm aktif ve pasifleriyle Etibank bünyesinde devren birleþtirilmesine karar verilmiþtir. BDDK'nýn bu kararýyla Esbank'ýn Etibank'la birleþme iþlemleri 2 Temmuz 2001 tarihine kadar tamamlanmýþtýr.

Esbank gayrimenkullerinin Fona devri, birleþme sonrasý Etibank bilânçosu üzerinden yapýlmýþtýr. Fona devredilen Banka gayrimenkullerinin etkin ve verimli bir þekilde çözümlenmesi için Fon tarafýndan çok yönlü geri kazaným faaliyetleri gerçekleþtirilmiþtir.

Gerçekleþtirilen satýþ faaliyetleri sonucunda, 30 Haziran 2009 tarihi itibarýyla gayrimenkul çözümlemelerinden elde edilen toplam gelir 34,5 milyon YTL (24,1 milyon USD) olup Esbank kaynaklý gayrimenkuller portföyünün kayýtlý deðer üzerinden yüzde 96'sý çözümlenmiþtir.

Devralýnan iþtiraklerden ekonomik deðerini yitirmiþ ve yaþatýlma imkaný kalmamýþ olanlar için ise tasfiye çalýþmalarý baþlatýlmýþ ve Esbank kaynaklý 18 iþtirakten, 12'si satýlmýþ, 2'sinin tasfiyesine baþlanmýþtýr. Halihazýrda Fon aktifinde kalan 4 Esbank kaynaklý iþtirak bulunmaktadýr. Esbank kaynaklý iþtiraklerden elde edilen toplam çözümleme geliri 27 milyon USD'dir.

Esbank'a Fon tarafýndan atanan yönetim döneminde hâkim ortaklardan alacaklara iliþkin saðlanan tahsilat 54 bin USD'dir. Hâkim ortaklardan alacaklarýn Fon tarafýndan devralýnmasýndan sonra yapýlan tahsilat ise 30 Haziran 2009 tarihi itibarýyla 86,9 milyon USD'dir.

Fon tarafýndan Esbank'a ait tahsili gecikmiþ kurumsal alacaklarýn geri kazanýmý için gerçekleþtirilen faaliyetler neticesinde, devralýnan 1.671 adet firmadan tahsili gecikmiþ alacaklarýn 239'u tasfiye edilmiþ, 1.350'si alacak satýþ ihaleleri kapsamýnda varlýk yönetim þirketlerine satýlmýþtýr. 24 firma 6183 Sayýlý Kanun kapsamýnda takip edilmekte, 58 firmanýn çözümlemesi devam etmektedir.

Esbank'tan toplam 7.731 adet tahsili gecikmiþ bireysel kredi alacaðý devralýnmýþtýr. Yapýlan çözümleme faaliyetleri ve hukuki takipler sonucu, Esbank'tan devralýnan tahsili gecikmiþ bireysel kredi alacaklarý ile ilgili 4,1 milyon USD tahsilat saðlanmýþtýr. Halihazýrda Fon bünyesinde çözümlemesi devam eden 1,6 milyon YTL anapara muhasebe devir bakiyeli alacaðýn tasfiyesine çalýþýlmaktadýr.

Banka hâkim ortaklarý hakkýnda 333 milyon YTL tutarýnda iade ve tazmin davasý açýlmýþ, bilahare iade ve tazmin tutarýna ilave edilmesi gereken 63 milyon YTL'de dahil edilerek toplam 396 milyon YTL tutarýna ulaþan Fon alacaðý hakkýnda 6183 Sayýlý Kanun hükümlerine göre takip baþlatýlmýþtýr. Söz konusu takipler, protokolü imzalayan hâkim ortaklar tarafýndan kabul edilerek kesinleþtirilmiþ ve sonrasýnda Fon tarafýndan hâkim ortaklar aleyhine açýlan iade ve tazmin davasýndan sarfýnazar edilmiþtir. Esbank hâkim ortaklarý ve eski yöneticiler aleyhine baþlatýlan 4 mali sorumluluk davasýnda toplam 552 milyon YTL ve 4 milyon USD, 3 þahsi iflas davasýnda ise 335 milyon YTL tutarýnda alacak talep edilmiþtir. Bunun yaný sýra, 2004 Sayýlý Kanun uyarýnca 14 icra takibi baþlatýlmýþ olup bu takiplerde toplam 92 milyon YTL ve 18 milyon USD tutarýnda alacak talep edilmiþtir.

Fonun, yönetim ve denetimini devraldýðý bankalarla ilgili misyonu, tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerini koruyarak kamuya en az maliyetle ve en kýsa sürede bu bankalarý çözümlemektir.

Esbank'ýn çözümleme süreci Fona devredilmesiyle baþlamýþ, Bankanýn mali bünyesinin rehabilite edilerek satýþa hazýrlanmasýyla devam etmiþ ve daha sonra Etibank çatýsý altýnda birleþtirilmesiyle sonlanmýþtýr. Varlýklarýn çözümleme iþlemleri ise halen devam etmektedir.

Belgede TASARRUF MEVDUATI SÝGORTA FONU (sayfa 95-103)