• Sonuç bulunamadı

BULGULAR VE YORUMLAR

B. Görsel Sunu

5. sınıf Türkçe Ders Kitabı içerisinde yer alan temaların tümü sözel – dil zekâ alanına yönelik metinlerden oluşmuştur “Sağlık ve Çevre” adlı tema ile “Güzel Ülkem

4.2.2. Türkçe Öğrenci Çalışma Kitapları

İlköğretim 4. ve 5. sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı; öğrencilerin derse hazırlamasını ve dersin sonunda öğrendiklerinin değerlendirilmesini sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Aynı zamanda bu kitapta öğrenme – öğretme sürecinde öğrencilere

yardımcı olması maksadı güdülmüştür. Yeni Türkçe ders programı etkinliklerle zenginleştirilmiştir. Öğrenci Çalışma Kitabında bulunana etkinlikler, metnin içeriğine uygun olarak ve kazanımlara göre hazırlanmaya çalışılmıştır. Bu etkinlikler öğrenciler için zekâ alanlarının tespit edilmesine yardımcı olabilecek, ölçme – değerlendirme sürecinde öğretmene yardımcı olabilecek etkinliklerdir. Bu etkinlikleri her öğrenci birebir uygulayacağı için öğrenme sürecinde öğrencinin etkin bir rol üstlenmesini sağlamış olacaktır. Hazırlanan etkinliklerin türüne göre öğrenciler; düşünmeye, analiz – sentez yapmaya, karşılaştırmaya, görselleştirmeye, sıralamaya, özetlemeye, listelemeye, tartışmaya, tamamlamaya, sorun çözmeye, boşluk doldurmaya, sorgulamaya, paylaşmaya vb. yönlendirilerek öğrenme sürecine aktif katılımları sağlanmaya çalışılmıştır.

4. sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabının bölümleri; İçindekiler, Kitabınızda Ne, Nedir?, Etkinlikler, Tema Sonu Ölçme – Değerlendirme, Sözlük ve Kaynakça’dır. 5. sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabının bölümleri; İçindekiler, Organizasyon Şeması, Etkinlikler, Tema Sonu Değerlendirme Soruları, Sözlük ve Kaynakça’dan oluşmaktadır.

“Kitabınızda Ne, Nedir?” ve “Organizasyon Şeması” bölümlerinde kitaplar ile ilgili bazı noktalar hakkında bilgi verilmektedir. Bu bölümler kitap kullanımını kolaylaştırmaktadır.

4. ve 5. sınıf Öğrenci Çalışma Kitaplarındaki etkinliklerin her biri bir veya birden fazla etkinliğe yönelik olarak hazırlanmıştır. Çoklu zekâ alanlarına göre etkinlikler gruplandırılacak olunursa;

Sözel – dil zekâ alanına yönelik etkinlikler; kelime ve kelime grupları kullanılarak anlamlı cümleler oluşturma, kelimeleri farklı anlama gelecek şekilde cümle içerisinde kullanma, eş ve zıt anlamlı kelimeleri bulma ve kullanma, şiir yazma, kelimeleri kullanarak paragraf oluşturma, kelimelerin anlamlarını sözlükten bulma, yeni öğrendikleri kelimelerle diyalog oluşturma, fıkra tamamlama, metnin konusunu belirleme, metin ile ilgili soruları cevaplama, metne yeni başlık bulma, hecelerden kelimeler türetme, paragraf tamamlama, yazım yanlışlarını düzeltme, noktalama işaretlerini doğru şekilde kullanma, tanım yazma, tarih, yer vb. hakkındaki boşlukları doldurma, kelime avı bulmacaları çözme, gazete haberi başlığı düzenleme, kelimeleri anlamlarına uygun olarak boşluklara yerleştirme, eklerle yeni kelimeler türetme, özet yapma, şiirde anlatılan duyguları ifade etme, hikâye unsurlarını belirleme, dinleme esnasında tablo oluşturma, dinleme esnasında boşluk doldurma, yöresel yemek tarifi yazma, kelimeleri anlamlarıyla eşleştirme, tebrik kartı yazma, mektup yazma, hikâye yazma, davetiye yazma, atasözleri ve deyimlerin anlamlarını açıklama, konuşma metni hazırlamadır.

Mantıksal – matematiksel zekâ alanına yönelik etkinlikler; metinde geçen anlamı bilinmeyen kelimelerin alfabetik olarak sıralanma, metni okunuş sırasına göre sıralama, tahminlerde bulunma, zaman çizelgesi oluşturma, metnin ana fikir ve bu fikri destekleyen yardımcı fikirlerini bulma, nesneleri ve kavramları ayırt etme, 5N1K sorularını cevaplama, paragraf tamamlama, boşluk tamamlama, tablo oluşturma, üst düzey soruları cevaplama, listeleme, sorular hazırlama, bulmacalar çözme, neden – sonuç ilişkisini belirleme, yazarın amacını belirleme, balık kılçığı tamamlama, alet ve makine tasarlama, aşamaları yönergeye dönüştürerek yazma, düşünceler arası karşılaştırmalar yapma, eşleştirme, sınıflama, sonuç belirleme, grafik oluşturmadır.

Görsel – uzamsal zekâ alanına yönelik etkinlikler; resim yapma, boyama yapma, boya kullanma, yüz ifadeleri ile hissettiklerini belirtme, kelimeleri resimlerle eşleştirme, ülke bayraklarını eşleştirme, karikatür inceleme ve karikatürde anlatılanları ifade etme, akıl haritası oluşturma, görselleri inceleme ve görsellerde ifade edilenleri ortaya çıkarma, kelimelerin anlamlarını görselleri kullanarak açıklama, zincirlemeli bir ifadeyi resme dönüştürme, soy ağacı hazırlama, kavram haritası oluşturma, işaret, sembol ve kısaltmaları anlamlarıyla yazma, grafikleri yorumlama, geri dönüşüm işareti tasarlama, resimlere insana özgü nitelikler kazandırarak cümleler kurma, afiş tasarlama, afişten yola çıkarak hikâye yazma, balık kılçığı tamamlama, sanat ile ilgili kavramları eşleştirme, görsel rapor hazırlama, resimli bulmacalar çözme, kroki çizme, resimli sözlük kullanma, harita oluşturma ve okuma, harita sembollerinin anlamlarını yazmadır.

İçsel zekâ alanına yönelik etkinlikler; bir kelimenin çağrıştırdığı diğer kelimeleri yazma, hayal etme ve hayallerini dile getirme, metni kendine göre değiştirme ve sonuçlandırma, kendini özel yönleriyle tanıtma, metnin ilginç bölümünü bulma, konuyla ilgili düşüncelerini nedenleri ile ifade etme, metnin önemli bölümlerini bulma, metnin duygusal bölümünü bulma, sahip olduğu özellikleri ifade etme, haklarını, özgürlüklerini ve sorumluluklarını açıklama, günlük yazma ve kendini değerlendirmedir.

Doğacı zekâ alanına yönelik etkinlikler; doğa ile ilgili şiir yazma, doğa ile ilgili paragrafları tamamlama, çevreyle ilgilenen vakıf, dernek ve çalışma gruplarıyla ilgili bilgi toplama, çevre koruma kulübü kurma, çevre kirliliğini önleyici güzel ve uyarıcı sözler yazma, yeryüzü şekillerini, doğa olaylarını, yerleşim yerlerini sınıflandırma, müze tasarlama, doğal kaynakların yerlerini haritadan gösterme, gezi yazısı yazma, doğa ile ilgili cümleler kurma, hayvan ve bitki isimlerini sınıflama, doğal kaynakların kullanıldığı alanları sınıflandırma, iki doğal yeri karşılaştırma, turistik yerlerin isimlerini yazmadır.

Sosyal zekâ alanına yönelik etkinlikler; çalışmayı arkadaşları ile paylaşma, dernek, vakıf ve çalışma grupları ile ilgili bilgi verme, çevre koruma kulübü kurma, kendini başkasının yerine koyma, tartışmalara katılma, mektup yazmadır.

Müziksel – ritmik zekâ alanına yönelik etkinlikler; resimleri verilen müzik aletlerinin adlarını yazma ve enstrümanları özelliklerine göre sınıflandırmadır.

Bedensel – kinestetik zekâ alanına yönelik etkinlikler; çalışma kitaplarında bu zekâ alanına ait etkinliklere yer verilmemiştir.

4.Sınıf Öğrenci Çalışma Kitabı’nda bulunan etkinliklerin hangi zekâ alanlarına göre hazırlandığı aşağıda detaylı olarak belirtilmiştir:

1.Tema: Birey ve Toplum

Çiz Öğretmenim adlı metinde; 1,6 ve 9. etkinlikler sözel, 2, 3, 4 ve 5. etkinlikler mantıksal, 5. ve 7. etkinlikler görsel, 3. ve 8. etkinlikler içsel, 5. etkinlik doğacı zekâ alanına yöneliktir. Kuş Cıvıltısını ve Fırın Kokusunu Görebilmek adlı metinde; 1,3 ve 4. etkinlikler sözel, 2, 3, 5, 6 ve 7. etkinlikler mantıksal, 4. ve 7. etkinlikler görsel zekâ alanına yöneliktir. Sesim Çok mu Çirkin? adlı metinde; 2, 4, 5, 7, 8 ve 9. etkinlikler sözel, 3, 4, 5 ve 10. etkinlikler mantıksal, 1. etkinlik görsel, 1, 6 ve 10. etkinlik içsel zekâ alanlarına yöneliktir. Fobilerimizle Nasıl Baş Edebiliriz? adlı metinde; 1, 2, 4 ve 6. etkinlikler sözel, 5. ve 8. etkinlikler mantıksal, 8. etkinlik görsel, 3. ve 7. etkinlikler içsel zekâ alanlarına yöneliktir. Beden Dilimiz adlı metinde; 2. ve 4. etkinlikler sözel, 4. etkinlik mantıksal, 1. ve 3. etkinlik görsel zekâ alanlarına yöneliktir.

2. Tema: Atatürk

Cumhuriyet adlı metinde; 1, 3, 4, 6, 7 ve 8. etkinlikler sözel, 2. etkinlik görsel, 5. etkinlik içsel zekâ alanlarına yöneliktir. Düşmandan Kaçılmaz adlı metinde 2, 4, 6, 8, 10 ve 11. etkinlikler sözel, 1, 3, 5, 8 ve 9. etkinler mantıksal, 6. ve 7. etkinlik içsel zekâ alanlarına yöneliktir. Atatürk ve Mimar Sinan adlı metinde; 2, 5, 7, 8. etkinlikler sözel, 3, 4, 5, 7. etkinlikler mantıksal, 1. ve 6. etkinlikler ise içsel zekâ alanına yöneliktir. Atatürk ve İnsan Hakları adlı metinde, 2, 5, 8, 10. etkinlikler sözel, 3, 6, 9, 10. etkinlikler mantıksal, 4. etkinlik görsel, 1. etkinlik içsel ve 7. etkinlik sosyal zekâ alanlarına yöneliktir. Kurtuluş Savaşımız adlı metinde; 1. ve 5. etkinlik sözel, 2. ve 4. etkinlik mantıksal ve 3. etkinlik görsel zekâ alanlarına yöneliktir.

3. Tema: Üretim, Tüketim ve Verimlilik

Çiftçiler adlı metinde; 1, 2, 4, 5, 6, 7 ve 8. etkinlikler sözel, 4. etkinlik mantıksal ve 3. etkinlik görsel zekâ alanlarına yöneliktir. Geleceğin Meslekleri adlı metinde; 1, 3, 7. ve 8. etkinlikler sözel, 5. ve 6. etkinlik mantıksal, 2. etkinlik görsel, 2. ve 4. etkinlik içsel zekâ

alanlarına yöneliktir. Ülkemizde Maden Kömürünün Bulunuşu adlı metinde; 1, 3, 5, 7, 8, 9. etkinlikler sözel, 1, 4, 6, 8. etkinlikler mantıksal-matematiksel ve 2. etkinlik görsel zekâ alanlarına yöneliktir. El adlı metinde 1, 5. etkinlikler sözel, 1, 4, 6, 7. etkinlik mantıksal, 2, 5, 6. etkinlikler görsel, 3, 6, 7. etkinlikler içsel zekâ alanlarına yöneliktir. Su Deyip Geçmeyelim adlı metinde; 2, 4. etkinlikler sözel, 3. etkinlik mantıksal, 1. etkinlik görsel, 1. ve 3. etkinlik doğacı zekâ alanlarına yöneliktir.

4.Tema: Yenilikler ve Gelişmeler

Buluşa Doğru adlı metinde;1, 2, 4, 5, 7, 8 ve 9. etkinlikler sözel, 1, 4, 5, 8. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 3.ve 8. etkinlikler görsel, 6. etkinlik içsel zekâ alanlarına yöneliktir. Edison Ampulü Buluyor adlı metinde; 1, 3, 6, 8, 9. etkinlikler sözel, 1, 4, 5, 7, 8, 9. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 2. etkinlik görsel zekâ alanlarına yöneliktir. Elektronik Posta adlı metinde; 1, 2, 4, 9, 10. etkinlikler sözel, 7.etkinlik mantıksal-matematiksel, 3. etkinlik görsel, 5. ve 8. etkinlikler içsel, 6. etkinlik sosyal zekâ alanlarına yöneliktir. Türkiye’m Uyanıyor adlı metinde; 2, 3, 5, 7, 8. etkinlikler sözel, 3, 4, 6. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 1, 9 ve 10. etkinlikler görsel zekâ alanlarına yönelik etkinliklerdir. Güneş Sıcacık Dost adlı metinde; 1. etkinlik sözel, 3, 4 ve 5. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 2. ve 5. etkinlikler görsel zekâ alanlarına yöneliktir.

5.Tema: Sağlık ve Çevre

Zeytin Ağacının Ağıdı adlı metinde; 1, 3, 6, 7, 8, 9. etkinlikler sözel, 2, 3, 4, 7, 8. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 5. etkinlik içsel, 8. ve 9. etkinlikler doğacı zekâ alanlarına yöneliktir. Barış ile Doğa adlı metinde; 1, 2, 3, 8, 9. etkinlikler sözel, 1, 2, 4, 5, 6, 7.etkinlikler mantıksal-matematiksel, 10. etkinlik görsel, 7. ve 8. etkinlik içsel, 1, 7, 9. etkinlikler doğacı zekâ alanlarına yöneliktir. Bir Hastalığın Yenilişi adlı metinde; 1.etkinlik sözel, 2, 3.etkinlikler mantıksal-matematiksel, 5. ve 6. etkinlikler görsel, 2, 4, 5. etkinlikler içsel zekâ alanlarına yöneliktir. Ülkemizde Çevre Korumacılığı adlı metinde; 1, 2, 5, 7. etkinlikler sözel, 2, 3, 6. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 3. ve 6. etkinlikler görsel, 4. etkinlik içsel, 6. ve 7. etkinlikler doğacı, 5. etkinlik sosyal zekâ alanlarına yöneliktir. Bir Varmış Bir Yokmuş adlı metinde; 1. etkinlik sözel, 2, 3, 4. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 4. etkinlik doğacı zekâ alanlarına yöneliktir.

6. Tema: Güzel Sanatlar

Sanat ve Ben adlı metinde; 1, 4, 6, 9, 10. etkinlikler sözel, 2, 3, 4, 6, 7, 9. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 3, 5, 9. etkinlikler görsel, 8. etkinlik içsel zekâ alanlarına yöneliktir. Sesini Yitiren Flüt adlı metinde; 3, 4, 8. etkinlikler sözel, 1, 3, 4, 5, 6, 7. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 2. etkinlik görsel, 7. etkinlik içsel zekâ alanlarına

yöneliktir. Sanat Eğitimi adlı metinde; 1, 3, 5, 8, 9. etkinlikler sözel, 2, 6, 7, 8. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 4. etkinlik görsel zekâ alanlarına yöneliktir. Resim Yapmaya Âşık Bir Ressam adlı metinde; 1, 3, 5, 6. etkinlikler sözel, 1, 2, 3, 4. etkinlikler mantıksal- matematiksel, 1. etkinlik görsel, 5. ve 7. etkinlikler içsel zekâ alanlarına yöneliktir. Kemal Sunal adlı metinde; 1, 3. etkinlikler sözel, 1, 2. etkinlikler mantıksal-matematiksel zekâ alanlarına yöneliktir.

7.Tema: Değerlerimiz

Nasrettin Hocanın Köyünde adlı metinde; 1, 3, 6, 7, 8. etkinlikler sözel, 2, 3, 4, 6, 7, 8. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 5. ve 8. etkinlikler görsel zekâ alanlarına yöneliktir. Ben Bir Küçük Kilimim adlı metinde; 1, 2, 5, 7, 9, 10. etkinlikler sözel, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8. etkinlikler mantıksal-matematiksel zekâ alanlarına yöneliktir. Hoş Geldin 23 Nisan adlı metinde; 1, 3, 4, 6, 7, 8. etkinlikler sözel, 7. etkinlik mantıksal-matematiksel, 2. etkinlik görsel, 5. etkinlik içsel zekâ alanlarına yöneliktir. Yunus Emre ve Türkçe adlı metinde; 1, 3, 5, 6, 8, 9, 10. etkinlikler sözel, 2, 3, 6, 7, 8. etkinlikler mantıksal- matematiksel, 4. etkinlik görsel zekâ alanlarına yöneliktir. Mustafa Kemal ve Köylü adlı metinde; 2, 4. etkinlikler sözel, 2. ve 3. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 1. etkinlik görsel, 4. etkinlik içsel zekâ alanlarına yöneliktir.

8.Tema: Eğitsel ve Sosyal Etkinlikler

Müze adlı metinde; 1, 3, 5, 7, 8. etkinlikler sözel, 7. etkinlik mantıksal- matematiksel, 2. ve 9. etkinlikler görsel, 4, 8, 10. etkinlikler içsel, 6. etkinlik sosyal zekâ alanlarına yöneliktir. Kaçkar Dağları adlı metinde; 1, 2, 3, 8.etkinlikler sözel, 1, 4, 6, 7. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 5. etkinlik görsel, 1, 3, 4, 5, 8. etkinlikler doğacı zekâ alanlarına yöneliktir. Koleksiyon Yapıyor musunuz? adlı metinde; 1, 2, 3, 8, 11. etkinlikler sözel, 4, 5, 6, 7, 9, 10. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 12. etkinlik içsel zekâ alanlarına yöneliktir. Ceren Kampta adlı metinde; 1, 2, 4, 5, 6, 8. etkinlikler sözel, 3, 5, 8.etkinlikler mantıksal-matematiksel, 2. etkinlik içsel, 1, 7, 8. etkinlikler doğacı zekâ alanlarına yöneliktir. Kara Kavağın Resmi adlı metinde; 2. etkinlik sözel, 1. ve 4. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 3. etkinlik görsel zekâ alanlarına yöneliktir

Çizelge 2: 4. sınıf Türkçe Çalışma Kitabı etkinliklerinin çoklu zekâ alanlarına dağılımı. S/D M/M G/U M/R B/K S İ D 1.Tema 18 16 8 0 0 0 7 1 2.Tema 22 15 3 0 0 1 6 0 3.Tema 21 12 7 0 0 0 5 2 4.Tema 23 17 9 0 0 1 3 0 5.Tema 17 19 5 0 0 1 7 8 6.Tema 19 22 6 0 0 0 4 0 7.Tema 26 21 5 0 0 0 2 0 8.Tema 21 16 4 0 0 1 5 8 Toplam 167 138 47 0 0 4 39 19

Türkçe 4.Sınıf Öğrenci Çalışma Kitabı (2005, Koza Yayınları)

Çizelge 2’den de anlaşılacağı üzere 4. sınıf Türkçe Çalışma Kitabı etkinliklerinin büyük bir kısmı sözel – dil zekâ alanına yönelik olarak hazırlanmıştır. Etkinliklerin birçoğunun da mantıksal – matematiksel zekâ alanına yönelik olarak hazırlandığı görülmektedir. Görsel, içsel ve doğacı zekâ alanlarına yönelik etkinliklere de yer verilmiştir. Tüm temalarda müziksel - ritmik ve bedensel - kinestetik zekâ alanlarına yönelik etkinliklere yer verilmediği görülmektedir. Bazı temalarda da sosyal ve doğacı zekâ alanlarına yer verilmemiştir. Çoklu Zekâ Teorisi her zekâ alanına yönelik etkinliklerle dersin işlenmesi gerektiğini savunmaktadır.

5.Sınıf Öğrenci Çalışma Kitabı’nda bulunan etkinliklerin hangi zekâ alanlarına göre hazırlandığı aşağıda detaylı olarak belirtilmiştir:

1.Tema: Birey ve Toplum

Evin Hangi Hali adlı metinde; 2, 4, 5, 7, 8. etkinlikler sözel, 1, 3, 6. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 4. ve 6. etkinlikler görsel, 6. etkinlik sosyal zekâ alanlarına yöneliktir. Bebeklerin Ulusu Yok adlı metinde; 3, 4, 5, 6, 7. etkinler sözel, 1. ve 7. etkinlikler mantıksal- matematiksel, 2. ve 7. etkinlikler görsel, 2. etkinlik içsel zekâ alanlarına yöneliktir. Akrabalık Bağları adlı metinde; 1, 3, 5, 6, 7. etkinlikler sözel, 2, 4, 5, 7. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 1. ve 6. etkinlikler görsel, 1. etkinlik içsel ve sosyal zekâ alanlarına yöneliktir. İmece adlı metinde; 2, 4, 5, 6. etkinlikler sözel, 1. ve 3. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 2. ve 4. etkinlikler görsel zekâ alanlarına yöneliktir.

2.Tema: Atatürk

Dil Bayramı adlı metinde; 3, 4, 5, 7. etkinlikler sözel, 1, 2, 7. etkinlikler mantıksal- matematiksel, 3. ve 5. etkinlikler görsel, 6. ve 8. etkinlikler içsel zekâ alanlarına yöneliktir.

Bahsi Sen Kazandın adlı metinde; 2, 4, 5, 7. etkinlikler sözel, 1, 2, 3, 5. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 4, 6, 7. etkinlikler görsel, 6. etkinlik içsel zekâ alanlarına yöneliktir. Mustafa Kemal’i Düşünüyorum adlı metinde; 2, 3, 6. etkinlikler sözel, 1, 4, 5, 6. etkinlikler mantıksal–matematiksel, 5. ve 6. etkinlikler görsel zekâ alanlarına yöneliktir. Atatürk ve Eğitim adlı metinde; 2, 3, 5, 7, 8. etkinlikler sözel, 1, 4, 6. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 7. etkinlik görsel, 8. etkinlik içsel zekâ alanlarına yöneliktir.

3.Tema: Değerlerimiz

İstiklal Marşı’nın Kabulü adlı metinde; 2, 5, 6, 8, 9. etkinlikler sözel, 1, 3, 4, 5, 7. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 9. etkinlik görsel zekâ alanlarına yöneliktir. Karagöz ile Hacivat adlı metinde; 2, 3, 5, 7. etkinlikler sözel, 1, 2, 4. etkinlikler mantıksal- matematiksel, 3. etkinlik görsel, 6. etkinlik içsel zekâ alanlarına yöneliktir. Bir Yolcuya adlı metinde; 1, 2, 4, 5, 6, 7. etkinlikler sözel, 1. ve 3. etkinlikler mantıksal-matematiksel zekâ alanlarına yöneliktir. Türk Misafirperverliği adlı metinde; 1, 2, 4, 6. etkinlikler sözel, 1, 3, 5, 6. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 4. etkinlik görsel zekâ alanlarına yöneliktir.

4.Tema: Sağlık ve Çevre

Çevre Vakfı adlı metinde; 2, 4, 5, 7, 8. etkinlikler sözel, 1, 3, 6. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 6. etkinlik görsel, 3, 6, 9. etkinlikler doğacı, 9. etkinlik sosyal zekâ alanlarına yöneliktir. Sağlıklı Beslenme adlı metinde; 2, 3, 4, 6, 7. etkinlikler sözel, 1, 5. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 1, 2. etkinlikler içsel zekâ alanlarına yöneliktir. Küçük Canlılar adlı metinde; 2, 3, 6. etkinlikler sözel, 1, 4, 5, 7. etkinlikler mantıksal- matematiksel, 3, 8. etkinlikler görsel, 7. etkinlik içsel zekâ alanlarına yöneliktir. Yeşil Barış adlı metinde; 1, 3, 4, 6. etkinlikler sözel, 1, 2, 4, 5. etkinlikler mantıksal- matematiksel, 1. etkinlik görsel, 6. etkinlik içsel, 7. etkinlik sosyal ve doğacı zekâ alanlarına yöneliktir.

5.Tema: Güzel Ülkem Türkiye

Her Derde Deva adlı metinde; 4. ve 5. etkinlikler sözel, 1, 2, 3, 6. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 2, 6, 8. etkinlikler görsel, 7. etkinlik içsel zekâ alanlarına yöneliktir. Erzurum Halkının Halleri adlı metinde; 1, 2, 3, 5, 6. etkinlikler sözel, 2, 4, 6. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 1. ve 3. etkinlikler görsel zekâ alanlarına yöneliktir. Abant adlı metinde; 1, 2, 3, 5, 6, 7. etkinlikler sözel, 2, 4, 6. etkinlikler mantıksal- matematiksel, 1, 3, 5. etkinlikler görsel, 2, 5, 7. etkinlikler doğacı zekâ alanlarına yöneliktir. Yurt Gezisi adlı metinde; 1, 2, 3. etkinlikler sözel, 3. etkinlik mantıksal- matematiksel, 4. etkinlik görsel zekâ alanlarına yöneliktir.

6.Tema: Güzel Sanatlar

Sinema Yılları adlı metinde; 2, 6. etkinlikler sözel, 1, 3, 5, 6, 7, 8. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 2, 4, 5, 8. etkinlikler görsel, 4. etkinlik içsel zekâ alanlarına yöneliktir. Tiyatronun Değeri adlı metinde; 1, 2, 3, 5, 6, 7. etkinlikler sözel, 1, 2, 4, 5, 6. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 2. etkinlik görsel zekâ alanlarına yöneliktir. Türküz Türkü Çığırırız adlı metinde; 2, 4, 6. etkinlikler sözel, 1, 2, 3, 5. etkinlikler mantıksal- matematiksel, 4, 5. etkinlikler görsel, 5. etkinlik müziksel zekâ alanlarına yöneliktir. Halk Oyunları adlı metinde; 2, 3, 5, 6. etkinlikler sözel, 1, 4, 5. etkinlikler mantıksal- matematiksel, 3. ve 4. etkinlik zekâ alanlarına yöneliktir.

7.Tema: Yenilikler ve Gelişmeler

Büyük Başarı adlı metinde; 2, 3, 6, 7, 8. etkinlikler sözel, 1, 2, 4, 5, 6. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 5. etkinlik görsel, 8. etkinlik içsel zekâ alanlarına yöneliktir. Hayatımızın Işıyan Yanı adlı metinde; 1, 2, 4, 6, 7. etkinlikler sözel, 3, 5. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 4. etkinlik görsel zekâ alanlarına yöneliktir. Robot ve Masal adlı metinde; 2, 4, 6. etkinlikler sözel, 1, 2, 4, 5, 7. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 3. ve 7. etkinlikler görsel zekâ alanlarına yöneliktir. Robot ve Karıncalar adlı metinde; 2, 3, 4. etkinlikler sözel, 1, 2, 3, 5, 6. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 4. etkinlik içsel, 6. etkinlik görsel zekâ alanlarına yöneliktir.

8.Tema: Kurumlar ve Sosyal Örgütler

Kızılay adlı metinde; 1, 3, 5, 6. etkinlikler sözel, 2. ve 4. etkinlikler mantıksal- matematiksel, 1. ve 3. etkinlikler görsel zekâ alanlarına yöneliktir. Güçsüzler Evi adlı metinde; 2, 4. etkinlikler sözel, 1, 3, 4, 5. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 6. etkinlik görsel, 5. etkinlik içsel zekâ alanlarına yöneliktir. Türkiye Büyük Millet Meclisi adlı metinde; 2, 3, 4, 6, 7, 8. etkinlikler sözel, 1, 5. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 1, 7. etkinlikler görsel, 5. etkinlik içsel ve sosyal zekâ alanlarına yöneliktir. Tema Vakfı adlı metinde; 2, 4, 5, 6, 7. etkinlikler sözel, 1, 3. etkinlikler mantıksal-matematiksel, 7. etkinlik görsel, 4. ve 5. etkinlik doğacı zekâ alanlarına yöneliktir.

Çizelge 3: 5. sınıf Türkçe Çalışma Kitabı etkinliklerinin çoklu zekâ alanlarına dağılımı. S/D M/M G/U M/R B/K S İ D 1.Tema 19 11 8 0 0 2 2 0 2.Tema 16 14 8 0 0 0 4 0 3.Tema 19 14 3 0 0 0 1 0 4.Tema 17 13 4 0 0 2 4 4 5.Tema 16 11 9 0 0 0 1 3 6.Tema 15 18 9 1 0 0 1 0 7.Tema 16 17 5 0 0 0 2 0 8.Tema 17 10 6 0 0 1 2 2 Toplam 135 108 52 1 0 5 17 9

Türkçe 5. Sınıf Öğrenci Çalışma Kitabı (2005, Harf Yayınları)

Çizelge 3’ten de anlaşılacağı üzere 5. sınıf Türkçe Çalışma Kitabı etkinliklerinin büyük bir kısmı sözel – dil zekâ alanına yönelik olarak hazırlanmıştır. Etkinliklerin birçoğu da mantıksal – matematiksel zekâ alanına yönelik olarak hazırlanmıştır. Görsel, sosyal, doğacı, içsel zekâ alanlarına yönelik etkinliklere de yer verildiği görülmektedir. Müziksel – ritmik zekâ alanına yönelik sadece bir tane etkinlik mevcuttur. Bedensel – kinestetik zekâ alanına yönelik etkinliğe yer verilmemiştir. Sosyal, doğacı, içsel ve müziksel- ritmik zekâ alanlarına yönelik etkinliklere bazı temalarda yer verilmemiştir. Çoklu Zekâ Teorisi dersin bütün zekâ alanlarına uygun etkinliklerle işlenmesi gerektiğini savunmaktadır. Ayrıca etkinliklerin pek çoğu birden fazla zekâ alanına yönelik olarak hazırlanmıştır. Dolayısıyla zekâ alanlarına ilişkin toplam değerlerden bu sonuç çıkarılmaktadır.

Verilerden elde edilen sonuçlara göre kitaptaki bazı etkinliklerin aynı kazanıma yönelik olduğu ortaya çıkmıştır. Etkinliklerin çeşitli şekillerde hazırlandığı göze çarpmaktadır. Etkinlikler metnin içeriği ile ilgili görsellerle zenginleştirilmiştir. Etkinliklerin gerçekleştirilmek üzere hazırlandıkları öğrenme süreçlerinin genelde aynı olduğu ortaya çıkmıştır. Oysaki Çoklu Zekâ Teorisi dersin her aşamasında kullanılabilecek bir yaklaşımdır.