• Sonuç bulunamadı

BULGULAR VE YORUMLAR

B. Kendini Sözlü Olarak İfade Etme

1. Kendine güvenerek konuşur: Bu kazanım içsel zekâ alanına katkı sağlayabilecek bir kazanımdır. Özgüven, içsel zekâ alanının anahtar kavramlarından biridir. Bu zekâ türü ile kişi kendisini objektif olarak değerlendirir, duygu, düşünce ve ihtiyaçlarının farkındadır ve kendine güvenir.

2. Konuşmasında olayları oluş sırasına göre anlatır: Sıralama etkinlikleri, düşünme becerilerinin geliştirilmesinde çok önemli etkinliklerden biridir. Olayları oluş sırasına göre sıralamayı mantıksal - matematiksel zekâ alanı gelişmiş öğrenciler kolayca yaparlar.

3. Konuşmasında söz varlığını kullanır: Yaşına göre iyi bir kelime hazinesine sahip olan sözel - dil zekâ alanı baskın öğrenciler, bildikleri ve yeni öğrendikleri kelimeleri anlamlarına uygun olarak konuşma dilinde kullanırlar.

4. Yeni öğrendiği kelimeleri konuşmalarında kullanır: Sözel - dil zekâsı baskın öğrenciler, öğrendikleri kelimeleri yerli yerinde ve anlamlarına uygun şekilde konuşmalarında kullanırlar.

5. Konuşmasını görsel sunuyla destekler: Görsel zekâsı gelişmiş öğrenciler, renklerle ve resimlerle çalışmaktan hoşlanırlar. Bu öğrenciler düz anlatımdan çok resimlerle, haritalarla, tablolarla, grafiklerle ders işlemekten zevk alırlar. Bu nedenle bu kazanım görsel zekâ alanı baskın öğrenciler için hazırlanmıştır.

6. Dinleyici grubunu ve bulunduğu ortamı dikkate alarak konuşur: Sosyal zekâ alanı baskın öğrenciler için hazırlanmış bir kazanımdır. Bu öğrenciler başkalarıyla birlikte olmaktan, işbirliği yapmaktan, fikir alışverişi yapmaktan zevk alırlar. Grupta liderlik görevini üstlenebilirler. Gruptaki diğer üyelerin fikirlerine önem verirler.

7. Konuşmasında ana fikri vurgular: Konuşmanın ana fikrini ortaya koymayı bilen bir öğrenci, olaylar arasında neden - sonuç ilişkisi kurmayı, muhakeme yapmayı bilir. Neden - sonuç ilişkisi kurma, muhakeme yapma yetenekleri mantıksal - matematiksel zekâ alanı baskın öğrencilerde gelişmiştir.

8. Konuşmasında yardımcı fikirleri ve destekleyici ayrıntıları vurgular: Mantıksal - matematiksel zekâ alanı baskın öğrenciler tümdengelim ve tümevarım yöntemlerini kullanarak düşünebilirler. Bu kazanımda da tümdengelim yöntemi kullanılarak,

konuşmanın yardımcı fikirlerini ve ayrıntılarını ayırt etmek, mantıksal - matematiksel zekâ alanına sahip öğrenciler tarafından gerçekleştirilebilir. Bu öğrenciler bütünü parçalara ayırmaktan hoşlanırlar.

9. Konuşmasında önemsediği bilgileri vurgular: Mantıksal - matematiksel zekâ becerileri arasında analiz - sentez yapabilme, eleştirel düşünme gibi beceriler yer almaktadır. Bu zekâ alanı baskın öğrenciler, konuya mantıksal düşünüp yaklaşarak önemli noktalara ulaşırlar. Bu kazanım mantıksal - matematiksel zekâ alanına katkı getirebilecek bir kazanımdır.

10. Düşüncelerini mantıksal bütünlük içinde sunar: Mantıksal - matematiksel zekâsı ile öğrenen öğrenciler, ilişki ve bezerlikleri algılama, hipotez geliştirme, test etme ve mantıksal düşünme becerisine sahiptirler. Olayların neden - sonuçlarını ortaya koyarak problemleri soyut düşünme yoluyla çözmeye çalışırlar.

11. Konuşurken dinleyicilere sorular sorar ve sorulara cevap verir: Bu kazanım mantıksal - matematiksel zekâ alanı için uygun bir kazanımdır. Mantıksal -matematiksel zekâ alanı gelişmiş öğrenciler, sorular sorarak konuyu her yönüyle ortaya koymaya çalışırlar. Olayların üzerine sorgulayarak giderler. Sorulara cevaplar bularak cevapsız soru kalmamasına özen gösterirler. Ayrıca bu kazanım sosyal zekâ alanına da yöneliktir. Bu zekâ alanı gelişmiş olan bireyler grup içerisinde konuşarak paylaşmaktan hoşlanırlar. Etkili iletişim yeteneğine sahiptirler.

12. Konuşmalarında yaşantısından ve günlük hayattan örnekler verir: Bu kazanım içsel zekâ alanı ile ilişkili bir kazanımdır. Bu zekâ alanı gelişmiş olan öğrenciler, kendilerini çok iyi tanıyan ve kendilerine göre yaşayan öğrencilerdir. Bu öğrenciler duygu, düşünce ve hayallerini açık ve net bir şekilde ifade ederler.

13. Konuşmalarında destekleyici ve açıklayıcı örnekler verir: Bir öğrencinin bu kazanımı gerçekleştirmesi için etkili düşünmesi gerekmektedir. Etkili düşünme yeteneği gelişmiş olan öğrenciler, mantıksal - matematiksel zekâ alanına sahip olan öğrencilerdir. Bu kazanım mantıksal - matematiksel zekâ alanı ile ilişkilendirilebilir.

14. Konuşmalarında farklı düşünmeye yönlendiren ifadeleri kullanır: Mantıksal - matematiksel zekâ, yalnızca sayısal işlemler yapabilme, matematik problemleri çözebilme anlamına gelmez. Bu zekâ alanı aynı zamanda yaşamın her anında ihtiyaç duyulan etkili düşünme becerilerinin geliştirilmesine yönelik etkinlikleri de içerir. Dolayısıyla bu zekâ alanı baskın öğrenciler, farklı düşünmekten hoşlanırlar. Buna mantıksal - matematiksel zekâ alanı için hazırlanmış bir kazanım denilebilir.

15. Konuşmalarında önem belirten ifadeleri kullanır: Mantıksal düşünen bir öğrenci konuşmasında önemli olan noktaları bilir. Bu önemli ifadeleri düşünerek belirler. Mantıksal zekâsı gelişmiş öğrenciler, etkili düşünme gücüne sahiptirler. Dolayısıyla bu kazanımı bu zekâ alanı baskın öğrenciler daha kolay gerçekleştirirler.

16. Konuşmasını, konuşma içeriğini ve konuşma ortamını değerlendirir: İçsel zekâsı güçlü olan öğrenciler kendisinin zayıf ve güçlü yanları hakkında gerçekçi bir görüşe sahiptirler. Ayrıca duygu, düşünce ve hislerini açık ve net bir şekilde dile getirirler. Başarı ve başarısızlıklarının farkındadırlar. Bu nedenle bu kazanım içsel zekâ alanına katkı sağlayabilir.

17. Konuşması, konuşma içeriği ve konuşma ortamı hakkında düşünce belirtir: Bu kazanım ilköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencileri için hazırlanmamıştır.

18. Konuşmalarında karşılaştırmalar yapar: Mantıksal - matematiksel zekâsı gelişmiş öğrenciler, kıyaslama yaparak benzerlik ve farklılıkları bulur. Karşılaştırma etkinliklerinde bu öğrenciler başarılıdırlar.

19. Konuşmalarında sebep - sonuç ilişkisi kurar: Bu kazanım mantıksal - matematiksel zekâ alanı ile ilişkili bir kazanımdır. Bu zekâ alanı baskın öğrenciler yaşıtlarına göre soyut düşünebilme ve sebep - sonuç ilişkisi kurabilme yeteneğine sahiptirler.

20. Bir fikre katılıp katılmadığını nedenleriyle ortaya koyar: Mantıksal - matematiksel zekâ alanı becerileri arasında, eleştirel düşünme becerileri yer almaktadır. Bu zekâ alanı baskın öğrenciler, olaylara eleştirel bir gözle bakarlar. Ayrıca nedenleri ve sonuçları ortaya koymaktan hoşlanırlar.

21. Duygu, düşünce ve hayallerini sözlü olarak ifade eder: Bu kazanım içsel zekâ alanı baskın öğrencilere yönelik olarak hazırlanmıştır. Bu zekâ alanı baskın öğrenciler, duygu, düşünce ve hayallerini açık ve net bir şekilde dile getirirler.

22. Konuşmasını özetler: Sözel - dil zekâya sahip olan öğrenciler, konuşmalarını özetler ve kolaylıkla hatırlarlar. Bu zekâ alanı gelişmiş öğrenciler özetleme etkinliklerinde başarılıdırlar.

23. Dilek, istek, beğeni ve şikâyetlerini ilgili kişilere bildirir: İçsel zekâsı baskın olan öğrenciler, hayattaki amaçlarının ne olduğuna ilişkin iyi bir anlayışa sahiptirler. Ayrıca duygu, düşünce ve hayallerini açık bir şekilde ifade ederler.

24. Kendisini, ailesini ve çevresini tanır: Bu kazanım sosyal zekâ alanına uygun olarak hazırlanmış bir kazanımdır. Bu zekâ alanı güçlü olan öğrenciler, başkalarıyla paylaşarak ve onlara öğreterek fikir alışverişi yapmaktan hoşlanırlar. Başkalarıyla vakit geçirmeyi, onlarla iletişime girmeyi severler.

25. Hoşlanıp hoşlanmadığı olay, durum, kişi vb. hakkında konuşur: Bu kazanım ilköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencileri için hazırlanmamıştır.

26. Bilgi edinmek amacıyla soru sorar: Mantıksal - matematiksel zekâ alanı baskın olan öğrencilerin sorgulama güçleri gelişmiştir. Bu öğrenciler bir olay, konu, kişi vb. hakkında bilgi edinmek için soru sormaktan hoşlanırlar ve soru bankası oluşturmaktan zevk alırlar. Dolayısıyla bu kazanım mantıksal - matematiksel zekâ alanı ile ilişkilendirilebilir.

27. Konuşmasının başında ve sonunda dikkat çekici, çarpıcı ifadeleri kullanır: Bu kazanım sözel - dil zekâ alanına sahip öğrencilerin gerçekleştirebilecekleri bir kazanımdır. Bu zekâ alanı baskın öğrencilerin etkili konuşma yetenekleri gelişmiştir. Ayrıca bildikleri ve yeni öğrendikleri kelimeleri konuşmalarında uygun biçimde kullanırlar.

28. Konuşmasında tanımlamalar yapar: Mantıksal - matematiksel zekâ alanına uygun gerçekleştirilebilecek mantıksal sorgulama etkinlikleri arasında tanımlamalar yapma vardır. Bu zekâ alanı baskın olan öğrenciler mantık çerçevesi içerisinde sorgulayarak duruma uygun tanımlamalar yapmada başarılıdırlar.

29. Konuşmalarında mizahi öğelere yer verir: Sözel - dil zekâ alanına sahip olan öğrencilerin espri yetenekleri gelişmiştir. Ayrıca komik konuşmak ve yazmaktan hoşlanırlar. Dolayısıyla bu kazanım sözel - dil zekâ alanına katkı sağlayabilir.

30. Konuşmalarında ne, nerede, ne zaman, nasıl, niçin ve kim (5N1K) öğelerini vurgular: Mantıksal - matematiksel zekâ alanı için 5N1K sorularını sorma ve bu sorulara cevap verme etkinliği uygundur. Dolayısıyla bu kazanım mantıksal -matematiksel zekâ alanı ile ilişkilendirilebilir.