• Sonuç bulunamadı

BULGULAR VE YORUMLAR

B. Kendini Yazılı Olarak İfade Etme

1. Kelimeleri yerinde ve anlamlarına uygun kullanır: Sözel - dil zekâ alanı gelişmiş öğrenciler kelimelerle oynamayı severler. Kelimeleri yerinde ve anlamlarına uygun olarak yazı dilinde kullanırlar. Bu kazanım sözel - dil zekâ alanına uygun olabilecek bir kazanımdır.

2. Yeni öğrendiği kelimeleri yazılarında kullanır: Yeni kelimeler öğrenmeye istekli sözel - dil zekâ alanına sahip öğrenciler, öğrendikleri yeni kelimeleri, anlamlarına uygun ve yerinde kullanırlar. Bu öğrenciler etkili yazma becerisine sahiptirler. Bu kazanım sözel - dil zekâ alanına katkı sağlayabilecek bir kazanımdır.

3. Yazısına uygun başlık belirler: Kelime oyunlarını seven, kelime hazinesi zengin, kelimeleri anlamlarına uygun kullanan sözel zekâsı gelişmiş öğrenciler, yazılarına uygun ve etkili başlığı bulabilir.

4. Yazısına alt başlık belirler: Bir konu hakkında yazılmış bir yazıda tümdengelim yöntemini kullanarak alt başlıklar belirlenebilir. Mantıksal - matematiksel zekâsı baskın olan öğrenciler tümdengelim yöntemi ile düşünme yeteneğine sahiptir. Bu kazanım mantıksal - matematiksel zekâ alanı ile ilişkilendirilebilir.

5. Yazısının giriş ve sonuç cümlelerini özenle seçer: Etkili yazma becerisine sahip olan öğrenciler, yazılarında kullandıkları kelimeleri, cümleleri ve bölümleri özenle seçerler, yazılarında anlamlı bir bütünlük vardır. Bu kazanım sözel - dil zekâ alanına uygun bir kazanımdır.

6. Yazılarında söz varlığından yararlanır: Sözel - dil zekâ alanı gelişmiş olan öğrenciler yeni öğrendikleri kelimeleri ve önceden bildikleri kelimeleri yazılarında yerinde ve anlamlarına uygun kullanırlar. Kelime dağarcıkları zengindir. Bu kazanım sözel - dil zekâ alanına katkı sağlayabilecek bir kazanımdır.

7. Olayları, oluş sırasına göre yazar: Mantıksal - matematiksel zekâ alanına sahip öğrencilerin olayları sıralama yetenekleri gelişmiştir. Sıralama etkinliklerinde bu

öğrenciler başarılıdırlar. Bu kazanım mantıksal - matematiksel zekâ alanı ile ilişkilendirilebilir.

8. Yazılarında mizahi ögelere yer verir: Bu kazanım sözel - dil zekâ alanına uygun bir kazanımdır denilebilir. Sözel - dil zekâ alanı baskın olan öğrencilerin mizah yönleri gelişmiştir. Konuşmalarında ve yazılarında mizahi ögelere yer verirler.

9. Yazılarında kelime türlerini işlevine uygun kullanır: Sözel - dil zekâsı gelişmiş öğrenciler kendi dilinin özelliklerini, gramer yapısını, kelimelerin türlerini ve işlevlerini çok iyi bilirler veya öğrenmeye isteklidirler. Etkili yazma kabiliyeti gelişmiş bu öğrenciler seçtikleri kelimelerin türlerini işlevine uygun kullanmaya çalışırlar.

10. Yazılarında farklı cümle yapılarına yer verir: Sözel - dil zekâ; dildeki farklı yapıları fark edebilme, yeni yapılar oluşturabilme, farklı dil kalıplarla ilgilenme becerisidir. Dolayısıyla bu zekâ alanı baskın olan öğrenciler farklı cümleleri yerinde ve işlevine uygun olarak kullanılır.

11. Mantıksal bütünlük içinde yazar: Mantıksal bütünlük becerisi baskın olarak mantıksal - matematiksel zekâ alanına sahip öğrencilerde bulunur. Bu zekâ alanı gelişmiş öğrencilerin düşüncelerinde, duygularında mantık ön plandadır.

12. Yazılarında genelden özele, özelden genele doğru yazar: Mantıksal -matematiksel zekâ alanına sahip öğrenciler düşüncelerini, tümevarım ve tümdengelim yöntemlerini kullanarak sorgular, düşünür ve ortaya koyar. Mantık çerçevesi içerisinde yazarlar ve konuşurlar.

13. Yazılarında ana fikre yer verir: Bir bilgi verme, tartışma veya metin inceleme sürecinin sonunda, sonuçlar çıkarma, olayın özünü anlama amaçlı bu kazanımı, mantıksal - matematiksel zekâ alanı baskın olan öğrenciler başarıyla gerçekleştireceklerdir. Ana fikir oluşturma amaçlı düşünmeler, bu zekâ alanı baskın öğrenciler için uygundur.

14. Yazılarında yardımcı fikirlere yer verir: Mantıksal - matematiksel zekâ alanına sahip öğrenciler yazılarında olayları, kavramları, örnekleri desteklemek amacıyla yardımcı fikirleri düşünerek kullanırlar.

15. Yazılarında farklı düşünmeye yönlendiren ifadeleri kullanır: Farklı düşünme denilince akla mantıksal - matematiksel zekâsı gelişmiş öğrenciler gelir. Bu öğrenciler yaratıcı düşünürler. Olayları, kavramları bütünüyle ele alırlar ve bütün ayrıntıları göz önünde bulundururlar. Olayların farklı boyutlarını ortaya çıkarmak için düşünürler.

16. Yazılarında kendi yaşantısından ve günlük hayattan örnekler verir: Bu kazanım içsel zekâ alanına uygun bir kazanımdır. Bu kazanım kişiye özel bir kazanımdır. Bu zekâ alanı baskın olan öğrenciler kendisini ve kendi yaşantısını en iyi bilen kişilerdir. Kendi ilgi,

yetenek, duygu ve düşüncelerini de en iyi bilen yine kendileridir. Yazılarında günlük hayattan ilgilerini çeken olaylara da yer verirler.

17. Yazılarında uygun ifadeleri kullanarak destekleyici ve açıklayıcı örnekler verir: Mantıksal - matematiksel zekâ alanı gelişmiş öğrencilerin, bir durum üzerinde etkili düşünerek destekleyici ve açıklayıcı örnekleri ortaya koyma kabiliyetleri gelişmiştir. Yaratıcı düşünme yeteneği gelişmiş bu öğrenciler ortaya çıkan düşünceleri kanıtlamaya ve açıklamaya çalışırlar. Dolayısıyla bu kazanım mantıksal -matematiksel zekâ alanı ile ilişkilendirilebilir.

18. Yazılarında karşılaştırmalar yapar: Karşılaştırma etkinlikleri, mantıksal - matematiksel zekânın gelişmesinde etkilidir. Bu etkinlik sayesinde bu zekâ alanı baskın öğrencilerin muhakeme yapma becerileri gelişir. Ayrıca bu öğrencilerin, sosyal bilimler derslerini zevkle işlemesini sağlar.

19. Yazılarında sebep - sonuç ilişkisi kurar: Bu kazanım mantıksal - matematiksel zekâ alanına sahip öğrencilerin kolaylıkla gerçekleştirebilecekleri bir kazanımdır. Çünkü bu zekâ alanı baskın öğrenciler neden - sonuç ilişkilerini çok iyi kurarlar. Olayları sebep - sonuç ilişkisi çerçevesinde ortaya koymaya çalışırlar.

20. Yazılarında tanımlamalar yapar: Mantıksal sorgulama etkinlikleri arasında, sorgulama amaçlı kaliteli düşünme faaliyetlerinden birisi de tanımlamalar yapmadır. Mantıksal sorgulama yapma da, mantıksal - matematiksel zekâlı öğrenciler başarılıdırlar. 21. İmza atar ve anlamını bilir: Görsel zekâsı gelişmiş öğrenciler, şekilleri, renkleri, biçimleri ve dokuları zihin gözüyle görerek ve bunları resim olarak somut temsillerine dönüştürerek kendilerini ifade ederler. Dolayısıyla bu zekâya sahip öğrenci, imza atmada diğer öğrencilerden daha başarılıdır. Ayrıca bu öğrenciler varlıkların görsel imgelerinden yararlanarak anlamlarının daha çabuk öğrenirler ve hatırlarlar.

22. İzlenim ve deneyimlerine dayalı yazılar yazar: Bu kazanım içsel zekâ alanı ile ilişkilendirilebilecek bir kazanımdır. Bu zekâ alanına sahip öğrenciler konu ile ilgili hislerini ve düşüncelerini yazmada başarılıdırlar. Bu tür bir çalışma, kendilerini her yönden tanıyan bu öğrencilerin zevkle yapacakları bir çalışmadır.

23. Duygu, düşünce ve hayallerini anlatan yazılar yazar: İçsel zekâ alanı gelişmiş olan öğrenciler sahip oldukları duyguların, düşüncelerin ve hayallerin bilincindedirler. Bu öğrenciler yaptıkları işin farkındadırlar ve kendilerini çok iyi tanırlar.

24. Kendisini, ailesini ve çevresini tanıtan yazılar yazar: Sosyal zekâya sahip öğrenciler; çevresindeki insanların duygularını, düşüncelerini, isteklerini ve ihtiyaçlarını anlayabilen ve bu kişilerle yakından ilgilenenlerdir. Başkalarıyla birlikte olmaktan ve

etkileşime girmekten hoşlanırlar. Dolayısıyla bu öğrenciler çevresindekiler hakkında yazı yazmaktan da hoşlanacaklardır.

25. Özet çıkarır: Sözel zekâya sahip öğrenciler, okuduklarını çabuk anlayan ve hatırlayan öğrencilerdir. Ayrıca özet yapmada zorlanmazlar, diğerlerine göre daha iyi özet çıkarırlar. 26. Kendisine ilginç ve çekici gelen karakter, olay, yer, an vb. ile ilgili görüş ve düşüncelerini yazar: İçsel zekâya sahip olan öğrenciler duygularını, hislerini ve düşüncelerini açık ve net bir şekilde dile getirirler. Ayrıca yaptıkları işin bilincindedirler. 27. Bir fikre katılıp katılmadığını nedenleriyle açıklayan yazılar yazar: Bir işin, olayın nedenleriyle - sonuçlarıyla ilgilenenler mantıksal - matematiksel zekâsı gelişmiş olan bireylerdir. Muhakeme etme yetenekleri gelişmiş bu öğrenciler, üzerinde çalıştıkları şeyin peşini kolay kolay bırakmazlar ve mantıklı bir şekilde ortaya koyarlar.

28. Bir etkinliğin, işin vb. aşamalarını anlatan yönergeler hazırlar: Kendini anlayan, tanıyan içsel zekâ alanı gelişmiş öğrenciler kendilerine uygun öğrenme yöntemlerini belirler ve seçerler. Hedeflerine ulaşmak için çalışırlar ve bireysel çalışmaktan da hoşlanırlar.

29. Formları yönergelerine uygun doldurur: İçsel zekâsı gelişmiş öğrenciler, başarı ve başarısızlıklarının farkındadırlar. Ayrıca kendilerini değerlendirme etkinlikleri, bu zekâ alanına sahip öğrencilere yöneliktir. Bu kazanım içsel zekâ alanı ile ilişkilendirilebilir. 30. Sorular yazar: Mantıksal - matematiksel zekâ alanına sahip öğrenciler çok soru sorarlar. Soruları mantıklı ve üst düzey sorular olabilir. Bu öğrenciler sorular sorarak olayları, varlıkları ve bunların işleyişlerini ortaya koymaya çalışırlar. Bu kazanım mantıksal - matematiksel zekâ alanına katkı sağlayabilecek bir kazanımdır.

31. Dilek, istek ve şikâyetlerini yazılı olarak ifade eder: Neyi yapmak isteyip neyi yapmak istemediği ve çeşitli zamanlarda ne şekilde davranması gerektiğini bilen, kendi duygu, düşünce, hislerini açık şekilde ortaya koyan içsel zekâ alanı gelişmiş bireyler, bu kazanımı gerçekleştirmede başarılı olabileceklerdir.

32. Eksik bırakılan metni yazarak tamamlar: Bu kazanım mantıksal - matematiksel zekâ alanına uygun hazırlanmış bir kazanımdır. Eksik bırakılan bir hikâyeyi tamamlamak için tümevarım veya tümdengelim yöntemlerini kullanarak etkili düşünmek gerekir. Mantık ve etkili düşünme yeteneği mantıksal - matematiksel zekâ alanı gelişmiş öğrencilerde üst düzeydedir.

33. Hoşlanıp hoşlanmadıkları ile ilgili yazılar yazar: Bu kazanım ilköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencileri için hazırlanmış bir kazanım değildir.

34. Yazısını anlam ve biçim açısından değerlendirir: Değerlendirme süreci, etkili düşünme gerektiren bir süreçtir. Etkili düşünme yeteneğine sahip olan öğrenciler, mantıksal - matematiksel zekâ alanı gelişmiş olan öğrencilerdir. Bu kazanım mantıksal - matematiksel zekâ alanına uygun hazırlanmış bir kazanımdır.

35. Yazılarında önem belirten ifadeleri kullanır: Bu kazanımı gerçekleştirmek için bireyin etkili düşünme yeteneğinin gelişmiş olması gerekir. Mantıksal - matematiksel zekâ alanı gelişmiş öğrencilerin sorgulama, muhakeme, analiz - sentez yapma gibi yetenekleri yani etkili düşünme yetenekleri gelişmiştir. Bu kazanım mantıksal -matematiksel zekâ alanı ile ilişkilendirilebilir.

36. Yazılarında ne, nerede, ne zaman, nasıl, niçin ve kim (5N1K) ögelerini vurgular: 5N1K etkinliği mantıksal - matematiksel zekâ alanına sahip öğrenciler için uygundur. Bu etkinlikte bu zekâ alanı baskın öğrenciler zorlanmazlar. Çünkü etkili düşünme gerektiren bu etkinliği bu öğrenciler gerçekleştirebilirler.